Connect with us

Actualitate

Polițiștii din operativ, evaluați o dată la trei ani. Noi proceduri de evaluare psihologică introduse de MAI

Publicat

Publicitate

Regulile privind evaluarea psihologică a polițiștilor au fost modificate, odată cu intrarea în vigoare, din 4 octombrie, a unui ordin MAI. Acesta prevede, printre altele, că evaluarea polițiștilor operativi va fi făcută la interval de trei ani, nu la cinci ani, ca până acum, scrie alba24.ro.

În ceea ce privește misiunile sau activitățile cu caracter operativ, acestea sunt definite ca ansamblu de acțiuni în domeniul ordinii, siguranței publice și securității naționale, efectuate în condiții de solicitare psihică intensă și cu un grad ridicat de periculozitate, de natură a aduce atingere vieții și integrității fizice și/sau psihice a individului, potrivit OMAI 161/2023.

Sunt evidențiate condițiile de solicitare psihică intensă și gradul de periculozitate.

Evaluarea psihologică efectuată cu ocazia avizării personalului pentru îndeplinirea de sarcini, atribuții și misiuni în condiții de solicitare psihică intensă se realizează, printre altele, la executarea de misiuni/activități cu caracter operativ, altele decât cele speciale.

Încadrarea în condițiile de mai sus se realizează de către inspectoratele generale/similare și instituțiile de învățământ ale MAI, potrivit atribuțiilor stabilite prin reglementări specifice de organizare și funcționare.

Evaluare psihologică la 3 ani și suport psihologic
Evaluarea psihologică periodică se realizează la intervalele de timp indicate de medicul de medicina muncii, în cazul personalului prevăzut de legislația privind supravegherea sănătății lucrătorilor, precum și la 3 ani pentru personalul care execută activitățile cu caracter operativ, altele decât cele speciale.

Publicitate

La solicitarea șefilor/comandanților unităților, în situații temeinic justificate, psihologii asigură, potrivit competențelor, suportul psihologic în desfășurarea misiunilor operative cu grad ridicat de risc, prin măsuri specifice de asistență psihologică.

Contestarea rezultatelor de inaptitudine
Se instituie un mecanism excepțional de contestare a rezultatelor de inaptitudine, pentru situații cu caracter de unicitate care rezultă din motivațiile invocate ca posibile argumente ale acordării avizului de inaptitudine.

”Art. 20.1. În situații temeinic justificate, fără a aduce atingere prevederilor art. 20, pentru persoanele cărora li s-a menținut avizul psihologic de inaptitudine după încheierea procedurilor prevăzute de acestea, ministrul afacerilor interne analizează și poate dispune o reevaluare psihologică în mod excepțional, condiționată de o solicitare motivată a persoanei evaluate, susținută de indicii temeinice, care pun în mod vădit la îndoială integritatea procedurii de evaluare.

În cadrul demersului de analiză a solicitării, ministrul afacerilor interne va consulta și alte părți implicate în acest proces, inclusiv Centrul și psihologii angrenați în toate etapele de evaluare.

În eventualitatea în care se impune reevaluarea psihologică dispusă în mod excepțional, aceasta va fi realizată de către o comisie alcătuită din cinci psihologi din cadrul MAI, numiți prin ordin al ministrului afacerilor interne, la propunerea directorului Centrului.

Comisia emite un aviz psihologic, acesta producând efecte de la data înregistrării, iar cel anterior își încetează valabilitatea.

În situația în care nu se dispune o reevaluare psihologică în mod excepțional, refuzul se motivează”.

Valabilitatea rezultatelor evaluării
Valabilitatea documentelor cuprinzând rezultatele evaluărilor psihologice este de 6 luni de la data emiterii.

Pe durata de valabilitate titularii nu pot participa la o nouă evaluare psihologică în același scop cu evaluarea inițială, cu excepția cazului în care a fost admisă contestația în condițiile art. 20 sau a fost dispusă o reevaluare psihologică în mod excepțional potrivit art. 20^1

Dacă persoana evaluată a obținut un aviz psihologic de inaptitudine, poate fi susținută o nouă evaluare, în vederea avizării pentru desfășurarea respectivelor activități. Noua evaluare poate fi susținută după minimum 6 luni de la emiterea documentului cuprinzând rezultatul evaluării, cu excepția cazului în care a fost admisă contestația în condițiile art. 20 sau a fost dispusă o reevaluare psihologică în mod excepțional potrivit art. 20^1.

Raport de evaluare a comportamentului simulat prin tehnica poligraf
Evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf poate fi realizată și în alte situații, având ca scop investigarea sincerității personalului MAI, în cadrul activităților privind securitatea națională, potrivit normelor interne specifice emise la nivelul MAI. Aceasta se realizează de către psihologi din cadrul MAI, potrivit competențelor.

Rezultatul evaluării comportamentului simulat prin tehnica poligraf se consemnează într-un raport de evaluare a comportamentului simulat prin tehnica poligraf.

Răspundere disciplinară sau administrativă a personalului MAI
Se mai instituie, în sarcina personalului MAI, a elevilor şi studenţilor din instituţiile de învăţământ ale MAI, obligația de a susține evaluarea psihologică periodică în situaţii speciale, la reluarea activităţii și de a participa la activităţile de monitorizare psihologică.

De asemenea, se dispune angajarea răspunderii disciplinare sau administrative, după caz, a personalului MAI, elevilor şi studenţilor din instituţiile de învăţământ ale MAI, în situația nerespectării obligației

”Susținerea de către personalul MAI și de către elevii și studenții din instituțiile de învățământ ale MAI a evaluării psihologice periodice, în situații speciale, la reluarea activității, a evaluării psihologice clinice, potrivit prezentului ordin, precum și participarea la activitățile de monitorizare psihologică sunt obligatorii.

Nerespectarea acestei obligații angajează răspunderea personalului MAI, elevilor și studenților din instituțiile de învățământ ale MAI, potrivit reglementărilor aplicabile”.

Procedura de evaluare a comportamentului infracțional, în anchete
Elaborarea profilului psihocomportamental al autorului necunoscut și elaborarea profilului personalității sunt dispuse de către organele de urmărire penală și vor fi realizate de către psihologii structurilor specializate ale Poliției Române împreună cu personalul cu atribuții în desfășurarea activității de urmărire penală privind infracțiuni grave împotriva persoanei sau patrimoniului.

Rezultatul activității se consemnează într-un Raport de Analiză Comportamentală

Se include astfel analiza psihicomportamentală.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Constantin Cocoreanu, primarul comunei Tudora: Spiritul blând al Crăciunului să coboare asupra voastră

Publicat

Publicitate

Constantin Cocoreanu, primarul comunei Tudora, a transmis un mesaj în Ajunul Crăciunului pentru locuitorii comunei și cei ai județului Botoșani.

“Lumina sfântă din Ajun să vă aducă în suflet un Crăciun veșnic. Sărbători fericite! Cete de îngeri să coboare în casa voastră și să vă aducă vestea cea mare. Iar cel ce s-a născut, să vă umple casa cu pacea și binecuvântarea sa. Ȋn seara asta, ȋngerii coboară cu vestea bună  și te ȋnconjoară, amintindu-ți de Iisus, pruncul iubit nespus. Doresc ca cel născut ȋn ieslea cea săracă, loc ȋn inima ta să-și facă. Sărători fericite și numai bucurii! Fie ca spiritul blând al Crăciunului să coboare asupra voastră doar bucurie și senin, prosperitate, veselie și sănătate. Sărbători Fericite!” a transmis Constantin Cocoreanu, primarul comunei Tudora.

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la DRUM: Avertizări de ninsoare, viscol și vânt puternic de Crăciun. Hartă cu cod galben și portocaliu în aproape toată țara

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări meteorologice valabile pentru perioada 24 decembrie, ora 10 – 25 decembrie, ora 10. Acestea vizează fenomene severe precum ninsoare abundentă, viscol puternic și intensificări ale vântului în diferite regiuni ale țării. Mai jos, detalii despre zonele afectate și condițiile meteorologice preconizate:

Cod Portocaliu: Ninsoare Abundentă și Viscol Puternic

Interval: 24 decembrie, ora 10 – 25 decembrie, ora 10

Zone afectate: Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali (altitudini de peste 1700 m)

În aceste zone, sunt așteptate ninsori abundente care vor determina depunerea unui strat consistent de zăpadă. Cantitățile de apă vor ajunge la 30-50 l/mp. Vântul va sufla cu intensitate, având rafale de peste 90-110 km/h, generând viscol puternic și zăpadă troienită. Vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Cod Galben: Ninsoare și Intensificări Ale Vântului

Interval: 24 decembrie, ora 10 – 25 decembrie, ora 10

Zone montane (altitudini între 800 și 1700 m): În cea mai mare parte a zonei montane, va ninge și se va depune un strat de zăpadă consistent, cu acumulări de 20-25 l/mp. Vântul va avea intensificări de 60-80 km/h, generând viscol și reducând vizibilitatea sub 100 de metri.

Publicitate

Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, estul și sudul Transilvaniei:

Vântul va sufla cu rafale de 50-70 km/h, iar în noaptea de 24 spre 25 decembrie se pot înregistra rafale izolate de peste 80 km/h în estul Munteniei.

Județul Timiș și zona joasă a județului Caraș-Severin: În prima parte a zilei, se așteaptă ninsoare temporar viscolită, cu rafale de 40-50 km/h.

Restul teritoriului: Intensificări temporare ale vântului, cu viteze de 40-50 km/h.

Recomandări pentru Populație

Evitarea deplasărilor inutile: În special în zonele montane afectate de viscol și ninsoare abundentă.

Pregătirea autovehiculelor: Echiparea acestora cu anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante.

Monitorizarea actualizărilor meteo: Verificați în mod regulat avertizările emise de ANM.

În Ajunul Crăciunului, în zonele montane ninge abundent, iar meteorologii au emis cod portocaliu până în dimineața Crăciunului. În zonele de deal este cod galben de ninsoare.

În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali, la altitudini în general de peste 1700 m, va ninge abundent și se va depune strat nou de zăpadă local consistent, aici fiind în vigoare până în dimineața Crăciunului o avertizare cod portocaliu. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 30…50 l/mp. Vântul va sufla tare, cu rafale de peste 90…110 km/h, va fi viscol puternic, iar zăpada troienită, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 50 m.

În prima și a doua zi de Crăciun, local în Carpații Meridionali și în sudul Carpaților Orientali va fi viscol, iar zăpada troienită, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 100 m. Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 60…80 km/h, în zonă fiind cod galben de vreme rea până joi seaa, la ora 20.00.

Va mai fi în vigoare și un cod galben de vânt în Muntenia, Dobrogea, precum și în centrul și sudul Moldovei. Aici, vântul va avea intensificări, cu rafale de 50…70 km/h și temporar de 75…80 km/h în estul Munteniei și pe litoral.

Pe parcursul zilei de 25 decembrie în regiunile sudice și sud-estice vor fi precipitații, predominant sub formă de ploaie, moderate cantitativ (10…20 l/mp), iar în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei, izolat, peste 25…30 l/mp. Vor fi condiții de polei.

Citeste mai mult

Eveniment

Cozmin Epuraș, primarul Comunei Stăuceni: Cele mai calde urări de Crăciun

Publicat

Publicitate

Mesaj emoționant de la Cozmin Epuraș, primarul Comunei Stăuceni, pe când Moș Crăciun a pornit deja cu cadourile pentru locuitorii comunei Stăuceni dar și pentru cei din tot județul Botoșani.

“În această perioadă de sărbătoare, vreau să vă transmit cele mai calde urări de Crăciun și un An Nou plin de sănătate, bucurii și împliniri! Fie ca lumina Crăciunului să aducă pace și speranță în inimile voastre, iar fiecare moment petrecut alături de cei dragi să fie plin de fericire”, a transmis Cozmin Epuraș, primarul Comunei Stauceni.

Citeste mai mult

Eveniment

Cod galben de ceață și polei până la ora 02:00 pentru 37 de comune din Botoșani. Fenomenul va favoriza formarea GHEȚUȘULUI

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 02:00, pentru o parte din județul Botoșani. 

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Ungureni, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Manoleasa, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Mihăileni, Drăgușeni, Corlăteni, Cândești, Cordăreni, Viișoara, Brăești, Săveni, Concești, Văculești, Lozna, Mitoc, Dimăcheni și Adășeni se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:

▪️conduceți prudent;

▪️reduceți viteza;

Publicitate

▪️măriți distanța dintre autovehicule;

▪️evitați orice manevră riscantă;

▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

“În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112. Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending