Connect with us
Publicitate

Actualitate

Polițiștii din operativ, evaluați o dată la trei ani. Noi proceduri de evaluare psihologică introduse de MAI

Publicat

Publicitate

Regulile privind evaluarea psihologică a polițiștilor au fost modificate, odată cu intrarea în vigoare, din 4 octombrie, a unui ordin MAI. Acesta prevede, printre altele, că evaluarea polițiștilor operativi va fi făcută la interval de trei ani, nu la cinci ani, ca până acum, scrie alba24.ro.

În ceea ce privește misiunile sau activitățile cu caracter operativ, acestea sunt definite ca ansamblu de acțiuni în domeniul ordinii, siguranței publice și securității naționale, efectuate în condiții de solicitare psihică intensă și cu un grad ridicat de periculozitate, de natură a aduce atingere vieții și integrității fizice și/sau psihice a individului, potrivit OMAI 161/2023.

Sunt evidențiate condițiile de solicitare psihică intensă și gradul de periculozitate.

Publicitate

Evaluarea psihologică efectuată cu ocazia avizării personalului pentru îndeplinirea de sarcini, atribuții și misiuni în condiții de solicitare psihică intensă se realizează, printre altele, la executarea de misiuni/activități cu caracter operativ, altele decât cele speciale.

Încadrarea în condițiile de mai sus se realizează de către inspectoratele generale/similare și instituțiile de învățământ ale MAI, potrivit atribuțiilor stabilite prin reglementări specifice de organizare și funcționare.

Evaluare psihologică la 3 ani și suport psihologic
Evaluarea psihologică periodică se realizează la intervalele de timp indicate de medicul de medicina muncii, în cazul personalului prevăzut de legislația privind supravegherea sănătății lucrătorilor, precum și la 3 ani pentru personalul care execută activitățile cu caracter operativ, altele decât cele speciale.

Publicitate

La solicitarea șefilor/comandanților unităților, în situații temeinic justificate, psihologii asigură, potrivit competențelor, suportul psihologic în desfășurarea misiunilor operative cu grad ridicat de risc, prin măsuri specifice de asistență psihologică.

Contestarea rezultatelor de inaptitudine
Se instituie un mecanism excepțional de contestare a rezultatelor de inaptitudine, pentru situații cu caracter de unicitate care rezultă din motivațiile invocate ca posibile argumente ale acordării avizului de inaptitudine.

”Art. 20.1. În situații temeinic justificate, fără a aduce atingere prevederilor art. 20, pentru persoanele cărora li s-a menținut avizul psihologic de inaptitudine după încheierea procedurilor prevăzute de acestea, ministrul afacerilor interne analizează și poate dispune o reevaluare psihologică în mod excepțional, condiționată de o solicitare motivată a persoanei evaluate, susținută de indicii temeinice, care pun în mod vădit la îndoială integritatea procedurii de evaluare.

Publicitate

În cadrul demersului de analiză a solicitării, ministrul afacerilor interne va consulta și alte părți implicate în acest proces, inclusiv Centrul și psihologii angrenați în toate etapele de evaluare.

În eventualitatea în care se impune reevaluarea psihologică dispusă în mod excepțional, aceasta va fi realizată de către o comisie alcătuită din cinci psihologi din cadrul MAI, numiți prin ordin al ministrului afacerilor interne, la propunerea directorului Centrului.

Comisia emite un aviz psihologic, acesta producând efecte de la data înregistrării, iar cel anterior își încetează valabilitatea.

În situația în care nu se dispune o reevaluare psihologică în mod excepțional, refuzul se motivează”.

Valabilitatea rezultatelor evaluării
Valabilitatea documentelor cuprinzând rezultatele evaluărilor psihologice este de 6 luni de la data emiterii.

Pe durata de valabilitate titularii nu pot participa la o nouă evaluare psihologică în același scop cu evaluarea inițială, cu excepția cazului în care a fost admisă contestația în condițiile art. 20 sau a fost dispusă o reevaluare psihologică în mod excepțional potrivit art. 20^1

Dacă persoana evaluată a obținut un aviz psihologic de inaptitudine, poate fi susținută o nouă evaluare, în vederea avizării pentru desfășurarea respectivelor activități. Noua evaluare poate fi susținută după minimum 6 luni de la emiterea documentului cuprinzând rezultatul evaluării, cu excepția cazului în care a fost admisă contestația în condițiile art. 20 sau a fost dispusă o reevaluare psihologică în mod excepțional potrivit art. 20^1.

Raport de evaluare a comportamentului simulat prin tehnica poligraf
Evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf poate fi realizată și în alte situații, având ca scop investigarea sincerității personalului MAI, în cadrul activităților privind securitatea națională, potrivit normelor interne specifice emise la nivelul MAI. Aceasta se realizează de către psihologi din cadrul MAI, potrivit competențelor.

Rezultatul evaluării comportamentului simulat prin tehnica poligraf se consemnează într-un raport de evaluare a comportamentului simulat prin tehnica poligraf.

Răspundere disciplinară sau administrativă a personalului MAI
Se mai instituie, în sarcina personalului MAI, a elevilor şi studenţilor din instituţiile de învăţământ ale MAI, obligația de a susține evaluarea psihologică periodică în situaţii speciale, la reluarea activităţii și de a participa la activităţile de monitorizare psihologică.

De asemenea, se dispune angajarea răspunderii disciplinare sau administrative, după caz, a personalului MAI, elevilor şi studenţilor din instituţiile de învăţământ ale MAI, în situația nerespectării obligației

”Susținerea de către personalul MAI și de către elevii și studenții din instituțiile de învățământ ale MAI a evaluării psihologice periodice, în situații speciale, la reluarea activității, a evaluării psihologice clinice, potrivit prezentului ordin, precum și participarea la activitățile de monitorizare psihologică sunt obligatorii.

Nerespectarea acestei obligații angajează răspunderea personalului MAI, elevilor și studenților din instituțiile de învățământ ale MAI, potrivit reglementărilor aplicabile”.

Procedura de evaluare a comportamentului infracțional, în anchete
Elaborarea profilului psihocomportamental al autorului necunoscut și elaborarea profilului personalității sunt dispuse de către organele de urmărire penală și vor fi realizate de către psihologii structurilor specializate ale Poliției Române împreună cu personalul cu atribuții în desfășurarea activității de urmărire penală privind infracțiuni grave împotriva persoanei sau patrimoniului.

Rezultatul activității se consemnează într-un Raport de Analiză Comportamentală

Se include astfel analiza psihicomportamentală.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Igor Cuciuc, după moartea fiicei: „Am pierdut tot ce aveam mai scump”

Publicat

Publicitate

„Am pierdut tot ce aveam mai scump”. Asta a scris într-o postare pe rețele interpretul Igor Cuciuc, la scurt timp după moartea fiicei sale. Acesta a mai menționat că prima ambulanță ar fi venit neechipată, iar a doua a sosit peste 20 de minute, scrie agora.md.

Igor Cuciuc spune că fiicei lui i s-a făcut rău la data de 15 noiembrie, la ora 21:30, în timp ce se afla într-un local de la Botanica, bulevardul Dacia, după balul bobocilor. Părinții au fost anunțați că Andreea și-a pierdut cunoștința.

Din spusele tatălui, salvarea ar fi venit peste șapte minute, însă ar fi fost neechipată. Peste 20 de minute ar fi venit a doua ambulanță, cu aparat respirator, însă nu s-a mai reușit resuscitarea fetei.

Publicitate

„Au încercat 45 de minute să o resusciteze cu oxigen și nu au putut să o aducă la viață. Nu știu ce să zic. Cauza o vom afla astăzi. Nu era cu ce respira în acel local plin de fum, kalian (n.r. narghilea), țigări electronice și fără aerisire corespunzătoare! Suntem distruși de durere! Doamne, de ce ai luat-o la tine așa devreme pe Andreea, fiica mea iubită?”, a scris pe pagina sa de facebook Igor Cuciuc.

Sursa agora.md

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Valeriu Iftime: „V-am cerut demisia! Toți cei care au fost părtași la acest dezastru trebuie să plece acasă”

Publicat

Publicitate

Am încheiat a treia săptămână la Consiliul Județean cerând demisii pentru modul dezastruos în care a fost gestionată problema apei din județ. Toți cei care au fost părtași la acest dezastru trebuie să plece acasă!

Am spus-o încă de la începutul campaniei trecute: situația critică a companiei de apă a demonstrat o lipsă gravă de management și viziune, ca să nu mai vorbesc de implicare și capacitate pentru a gestiona situații de criză.

Avem nevoie mai mult ca oricând de o echipă nouă, una care să aibă cu adevărat capacitatea și motivația de a oferi botoșănenilor serviciile la care au tot dreptul.

Publicitate

Dacă cineva mai are dubii că această decizie este imperativă, situația de ieri nu mai lasă loc de amânare. Ieri am decis să merg în regim de urgență la o avarie majoră – o conductă mare de apă a cedat, s-a lucrat toată noaptea pentru remediere și am fost acolo, alături de echipă, pentru a urmări îndeaproape soluționarea. Lucrurile vor intra în normal, însă șubrezimea sistemului nu reprezintă altceva decât o consecință directă a tuturor investițiilor ratate de cei care au fost responsabili până acum.

Pentru mine acest subiect este prioritar!

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Veste tragică! Andreea, unicul copil al interpretului Igor Cuciuc, s-a stins din viață la Balul Bobocilor

Publicat

Publicitate

O veste tragică a zguduit lumea muzicală. Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc s-a stins din viață în această seară. Despre asta au anunțat mai mulți colegi de-ai tinerei care i-au fost alături în ultimele clipe, scrie unica.md.

Seara trecută, Andreea ar fi petrecut alături de colegii ei la Balul Bobocilor într-un local din sectorul Botanica al Capitalei. Într-un moment, tânăra s-ar fi simțit rău, iar colegii au chemat ambulanța.

 

Publicitate
Medicii ar fi încercat să o resusciteze, dar era deja prea târziu, aceștia au fost nevoiți să constate decesul.

 

Andreea era singurul copil în familia Cuciuc.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Marius Budăi a demonstrat că PSD a crescut de fiecare dată pensiile cu cel puțin 41%, în timp ce PNL le-a înghețat de mai multe ori

Publicat

Publicitate

Fostul Ministru al Muncii, deputatul PSD Marius Budăi a prezentat un grafic al creșterii punctului de pensie în perioadele în care Ministerul Muncii a fost condus de miniștrii PSD, respectiv miniștrii PNL. Social-democratul demonstrează că PNL a mințit când s-a lăudat că a majorat pensiile cu 40%. În realitate, spune Budăi, PNL a înghețat pensiile în 2021, iar fostul premier Florin Vasile Cîțu spunea atunci că „mărirea pensiilor cu 8% era în programul electoral, nu în programul de guvernare”. La fel, fostul PDL, azi PNL, a înghețat pensiile timp de 3 ani, în perioada 2010-2012. 

Am vrut să vedeți adevărul, pentru că i-am auzit pe cei de la PNL cum se lăudau, sau mai degrabă mințeau, că au majorat pensiile cu 40%, lăudându-se de fapt cu deciziile noastre. Adevărul e că PNL a înghețat pensiile în 2021, iar premierul de atunci, Florin Vasile Cîțu, declara senin că nu contează ce a promis PNL în „programul electoral” – contează doar ce au trecut după alegeri în „programul de guvernare!”, a declarat Marius Budăi.

Social-democratul susține că dacă se ia în calcul și recalcularea pensiilor de la 1 septembrie, în ultimii trei ani, miniștrii muncii de la PSD au reușit să majoreze pensia medie cu peste 70%.

Publicitate

Am prezentat distinct recalcularea pensiilor, pentru că de la 1 septembrie nu mai vorbim de „punctul de pensie”, ci de un alt indicator „valoarea punctului de referință”. Dacă însă comparăm pensia medie de la finalul anului 2021 (1.608 lei) cu cea din prezent (2.735 lei), creșterea este de peste 70%!”, a explicat fostul ministru al Muncii.

Pentru următorii 4 ani, PSD și-a propus să majoreze pensia medie cu 48%, până la 4.050 de lei față de 2.735 de lei cât e în prezent.

https://www.facebook.com/share/1DB4WdQkpK/

Publicitate

CMF11240017

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending