Connect with us
Publicitate

Eveniment

Poliția Română, noi precizări despre legea antidrog: „Nu toți șoferii vor fi testați”

Publicat

Publicitate

Controversata lege antidrog a pus șoferii pe jar, în Poliția Română face precizarea că nu toți șoferii vor fi opriți în trafic, ci numai cei cu antecedente. Poliția Română a venit cu noi precizări despre controversata Ordonanță de Urgență antidrog. Potrivit comunicatului, nu toți şoferii vor fi testaţi, riscând astfel retragerea permisului, ci doar cei care au istoric de consum droguri/alcool, dacă au un „comportament nefiresc” sau dacă li se găsesc în mașini sticle sau substanţe suspecte, scrie realitatea.net.

Amintim că Ordonanța în cauză prevede că șoferii care refuză să sufle în drugtest sunt lăsați fără permise până când sunt gata rezultatele testelor biologice. Numai că asta poate dura luni întregi. Mai mult, spun criticii Ordonanței, sunt județe în care chiar și jumătate din aparatele de testare antidrog dau rezultate fals pozitive.

Ce spune Poliția Română despre Ordonanța antidrog

„Prin actul normativ amintit, respectiv OG 84, s-a extins cadrul de aplicare a acestei măsuri administrative(retragere permis) și în situațiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligația legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, deși este identificat în trafic având:

a) sancțiuni contravenționale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârșirea contravenţiei de conducere sub influența băuturilor alcoolice;

b) a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârșit infracțiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;

Publicitate

c) în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;

d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.

Prin urmare, nu toți șoferii sunt testați, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, ci doar cei care se regăsesc într-una dintre situațiile de mai sus”, a transmis Poliția Română.

Publicitate

Șoferul va primi permisul înapoi dacă rezultatul analizei probelor biologice atestă că nu s-a drogat și n-a consumat alcool.

Poliția a mai ținut să precizeze că retragerea permisului nu presupune deschiderea unui dosar penal.

Poliția, despre aparatele drugtest și consumul de medicamente
„Măsura administrativă de retragere a permisului de conducere poate fi contestată, conform Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanța competentă având posibilitatea suspendării executării actului administrativ/anulării actului administrativ. (…)

Cu privire la aparatele drugtest folosite la nivelul Poliției Române, acestea sunt Drager 5000, importate din Germania, cele mai noi de pe piață, de ultimă generație și folosite în toate țările europene, precum și în Statele Unite ale Americii.

Este necesar ca cetățenii să se informeze cu privire la medicamentele pe care le consumă și să citească atent prospectul ori să se consulte cu un medic, deoarece unele medicamente sunt contraindicate pentru condusul autovehicolelor.

Așadar, persoanele în cauză se pot pune în pericol, atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic, având în vedere faptul că efectul unor medicamente poate reduce capacitatea și timpii de reacție, iar aparatele Drugtest detectează inclusiv substanțe din compoziția acestor medicamente.

Testarea reprezintă doar un indiciu în ceea ce privește posibilitatea ca acel șofer să fi consumat substanțe interzise. Tocmai de aceea sunt recoltate probe biologice, la o unitate medicală, iar rezultatul acestora reprezintă probă în ceea ce privește existența sau inexistența substanțelor interzise. (…)

Durata analizării probelor biologice a fost luată însă în considerare, la momentul modificărilor legislative, iar, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, în urma unei analize efectuate la nivelul Direcției Rutiere, a fost introdusă posibilitatea legală ca Poliția Română să organizeze și să dețină laboratoare proprii, pentru a analiza aceste probe și pentru a emite cât mai repede un rezultat.
Primul astfel de laborator va fi operaționalizat la nivelul Institutului Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române, iar cel de-al doilea, la nivelul județului Cluj.

De asemenea, în continuare, vor fi operaționalizate astfel de laboratoare în toată țara, la acest moment, documentația pentru laboratorul din cadrul Institutului Național de Criminalistică – I.G.P.R. fiind deja pregătită. (…)

Menționăm faptul că aparatele drugtest nu dau ,,erori”, așa cum sunt numite în spațiul public. Sunt anumite infirmări, care provin de la substanța detectată, în urma consumului unor medicamente, care sunt contraindicate condusului.

15-20% din totalul testărilor efectuate de Poliția Română au ieșit negative la Medicină Legală, tocmai prin prisma faptului că acele persoane au consumat unele medicamente, iar aparatele DrugTest, de ultimă generație, au capacitatea de a detecta insclusiv substanțe”, a mai transmis Poliția Română.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sfinții tămăduitori în istoria Bisericii: Trei cercuri pastorale vor avea loc duminică în Protopopiatul Botoșani

Publicat

Publicitate

Anul 2024, închinat Sfinților tămăduitori fără de arginți cinstiți în evlavia poporului român, este un moment favorabil de sporire a rugăciunii pentru vindecarea bolnavilor și de apreciere a celor care îi îngrijesc pe cei bolnavi la casele lor sau în spitale. În acest context, duminică, vor avea loc trei cercuri pastorale în Protopopiatul Botoșani.

Biserica Parohiei Drislea va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfântul Nicolae” – Trușești, în cadrul căreia părintele Claudiu Vreme va susține conferința cu tema: Sfinții tămăduitori în istoria Bisericii;

Biserica Parohiei Bălușeni va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” Cristești, în cadrul căreia părintele Serghei Rață va susține conferința cu tema: Sfinții tămăduitori în istoria Bisericii;

-Biserica Parohiei Ciornei va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla” – Gorbănești, în cadrul căreia părintele Corneluș Anițulesei va susține conferința cu tema: Sfinții doctori fără de arginți din România.

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 300.000 de persoane sunt așteptate în pelerinaj la Sfânta Parascheva. Programul slujbelor

Publicat

Publicitate

Autorităţile din Iași au anunţat vineri că estimează că un număr de peste 300.000 de pelerini vor participa, în perioada 8-15 octombrie, la pelerinajul organizat cu prilejul prăznuirii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a nevoiaşilor. Totodată au anunțat și programul evenimentului.

„Suntem în procesul de pregătire a evenimentelor. Forţele din cadrul Grupării de Jandarmerie Mobilă Bacău vor veni la Iaşi gradual, începând de luni seara, pentru a primi pelerinii din Voluntari, urmând ca în ziua de vineri să funcţionăm la întreaga capacitate.

Vom primi şi sprijinul unei alte unităţi din zona de responsabilitate din Braşov. Până pe 15 (octombrie – n.r) vom asigura dispozitive în sistem integrat împreună cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, şi alte instituţii din municipiul şi judeţul Iaşi”, a declarat comandantul Grupării de Jandarmerie Mobilă Bacău, generalul Ion Sandu.

Pe toată perioada desfăşurării manifestărilor religioase de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, echipe de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente în zonele de deplasare a pelerinilor şi vor sta la dispoziţia celor care vor avea nevoie de sprijin şi îndrumare.

 

„Ne aşteptăm la un număr mare de pelerini şi în acest an. (Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva – n.r) este o sărbătoare importantă nu doar pentru Iaşi, ci şi pentru credincioşii din toată ţara.

Publicitate

Aşteptăm la 7-8.000 de pelerini doar din Voluntari. Toate structurile din cadrul MAI au analizat foarte bine situaţiile care s-ar putea produce odată cu venirea pelerinilor la Iaşi, dar şi situaţiile legate de trafic, anumite restricţii de circulaţie care se vor impune în această zonă a Catedralei Mitropolitane.

Vom fi la datorie 24 de ore din 24 în vederea asigurării unui climat de siguranţă pentru toate persoanele prezente în aceste zile de sărbătoare la pelerinaj, prevenirea oricăror incidente ce pot perturba buna desfăşurare a manifestărilor religioase, acordarea de sprijin persoanelor care vor avea nevoie de asistenţă medicală, precum şi deplasarea în siguranţă a tuturor persoanelor în zonele adiacente Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, fără a se bloca căile de comunicaţie rutieră”, a declarat prefectul judeţului Iaşi, Felix Guzgă.

 

Publicitate

Pentru a fi evitate busculadele, autorităţile locale vor închide, sau restricţiona, circulaţia pe străzile din preajma Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pentru a fi realizat un culoar unic de acces destinat pelerinilor, pe traseul Catedrala Mitropolitană – str Arhitect G.M. Cantacuzino – str Iordache Lozonschi – str Cloşca – str Petru Movilă – str Uzinei – str Morilor – str Alexandru Ipsilanti Vodă – str Sfântul Andrei – str Iancu Bacalu – Blvd Regele Ferdinand I al României.

Pentru a evita producerea de evenimente nedorite, reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei recomandă atât pelerinilor cât şi ieşenilor să manifeste răbdare şi înţelegere faţă de măsurile luate de organizatori cu privire la regulile de acces în zonele respective.

De asemenea, coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, dr Diana Cimpoeşu, recomandă pelerinilor să fie atenţi la copiii şi persoanele vârstnice care vin în pelerinaj la Iaşi.

„Persoanelor care au probleme grave de sănătate şi care doresc să se roage la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi care au nevoie constantă de îngrijire medicală, recomandăm să nu călătorească neînsoţiţi şi să se informeze înainte de începerea pelerinajului cu privire la gradul de solicitare al serviciilor medicale de urgenţă din municipiul Iaşi”, a mai declarat dr. Diana Cimpoeşu.

Program Sfânta Parascheva 2024 – marți 8 octombrie

  • 6.00 – Citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva;
  • 6.30 – Plecarea în procesiune cu sfintele moaște;
  • 7.00 – Așezarea moaștelor spre închinare în baldachinul de pe platoul din fața Căminului preoțesc „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”;
  • 7.00 – 7.30 – Sfințirea apei (Agheasma mică) – lângă clădirea Bibliotecii „Dumitru Stăniloae”;
  • 7.00 – 11.00 – Miezonoptica, Utrenia și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană);
  • 16.00 – 18.00 – Vecernia, Litia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană);

Program Sfânta Parascheva 2024, miercuri, 9 octombrie 2024

  • 7.00 – 11.00 – Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană);
  • 16.00 – 18.00 – Vecernia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva;
  • 20.00 – Întâmpinarea moaștelor Sf. Mare Mucenic Pantelimon la Catedrala Mitropolitană;

 

Joi, 10 octombrie

În cadrul pelerinajului organizat cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, programul zilei este următorul:

– 7.00–11.00: Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană);

– 16.00–16.30: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva;

– 18.00: Prezentarea lucrărilor dedicate Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și Sfinților Doctori fără de arginți (Librăria Doxologia);

– 19.00–23.00: Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (în Catedrala Mitropolitană).

În această zi, în Protopopiatul Paşcani vor avea loc întâlnirile a două cercuri pastorale:

– Biserica Parohiei Goeşti va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 9, în cadrul căreia părintele Mihai Răznovăţ va susține conferința cu tema: Rugăciunea Bisericii pentru bolnavi, izvor de putere;

– Biserica Parohiei „Sfinţii Voievozi” – Cristeşti va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 2 „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Cristești, în cadrul căreia părintele Ioan Irimia va susține conferința cu tema: Importanța predicii în slujirea și misiunea preotului.

Biserica Parohiei Şovoaia din Protopopiatul Roznov va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Nașterea Maicii Domnului” – Piatra Şoimului, în cadrul căreia părintele Bogdan Vasile va susține conferința cu tema: Îngrijirea bolnavilor – poruncă dumnezeiască, datorie socială și sufletească prin rugăciunile semenilor.

În această zi, în Protopopiatul Dorohoi vor avea loc întâlnirile a două cercuri pastorale:

– Biserica Parohiei Cândeşti va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 3 – „Sfântul Dumitru”, în cadrul căreia părintele Ilie Iulian Ivaniciuc va susține conferința cu tema: Sfinţii vindecători şi taumaturgi cinstiţi în mod special pe teritoriul României;

– Biserica Parohiei Cordăreni va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 6 „Pogorârea Duhului Sfânt” – Dumeni, în cadrul căreia părintele Tudor Aconstantinesei va susține conferința cu tema: Lucrarea pastorală a Bisericii şi slujitorilor ei pentru îngrijirea bolnavilor.

Biserica Parohiei Icușeni Vale, Protopopiatul Botoșani, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfinţii Împăraţi Constantin și Elena” – Vorona, în cadrul căreia părintele Andrei Anuşca va susține conferința cu tema: Depresia, cauze genetice și potențări dinspre mediul de viață.

Biserica Deleni 1, Protopopiatul Hârlău, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 2, în cadrul căreia părintele Nicolae Iacob va susține conferința cu tema: Citirea și interpretarea Sfintei Scripturi în viața creștinului.

Vineri, 11 octombrie

În cadrul pelerinajului organizat cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, programul zilei de astăzi este următorul:

– 7.00–11.00: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană);

– 16.00–16.30: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva;

– 17.00: Vernisajul expoziției de pictură Rugați-vă cu glas tare! – cu pensula în mână în urma Psalmilor lui David – pictor Horia Țigănuș (Muzeul Mitropolitan);

– 19.00–20.30: Pelerinajul „Calea Sfinţilor”. Procesiune cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon;

– 21.00–23.30: Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Mare Mucenic Pantelimon;

– 23.30: Concertul anual de muzică psaltică „Byzantion cântă pelerinilor” (în Catedrala Mitropolitană).

Biserica Parohiei „Înălțarea Domnului” din Botoșani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfântul Spiridon”, în cadrul căreia părintele Florin Marcu va susține conferința cu tema: Despre suferință și răbdare.

Sâmbătă, 12 octombrie

În cadrul pelerinajului organizat cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, programul zilei de astăzi este următorul:

– 7.00–11.00: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană);

– 16.00–16.30: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva;

– 19.00–23.00: Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia glasului VII a Sfântului Apostol Andrei – aducerea sfintelor moaște la Iași (1996) (în Catedrala Mitropolitană).

 

Sfânta Parascheva, cunoscută și sub numele de Sfânta Parascheva de la Iași, este una dintre cele mai venerate sfinte în ortodoxie.

Ea a trăit în secolul al XI-lea și este considerată un exemplu de sfințenie și viață creștină. Deși viața ei este învăluită în legendă și tradiție, se crede că Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în orașul Epivat, care se află în prezent în Grecia.

Ea a trăit o viață de sfințenie și a fost cunoscută pentru rugăciunea sa, ascultarea evangheliei și ajutorul acordat celor săraci și suferinzi.

Sfânta Parascheva a devenit cunoscută pentru minunile atribuite ei în timpul vieții și după moartea sa.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer beat, din Dorohoi, scos din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au oprit pentru control, pe DJ 292, un autoturism condus de un tânăr,  de 23 de ani, din municipiul Dorohoi.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabiliri alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 29 de ani, din municipiul Botoșani, depistat pozitiv după testul cu aparatul DrugTest

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe strada Ion Pilat din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr, de 29 de ani, din aceeași localitate.

 

Întrucât avea un comportament suspect, acesta a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultatul indicând posibila prezență a substanșelor psihoactive în organism (amphetamine). Conducătorul auto a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice.

 

Conducătorului auto i-a fost reținut permisul de conducere, până la emiterea rezultatului analizelor toxicologice, care vor stabili  prezenței sau absența substanțelor psihoactive în organism, ori până la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending