Connect with us
Publicitate

Actualitate

Poliţele RCA care încă mai sunt valabile la Euroins expiră pe 8 decembrie

Publicat

Publicitate

Pe 8 decembrie, expiră poliţele RCA ale românilor la Euroins, care încă mai sunt valabile. Astfel, din cele peste 2,7 milioane de poliţe RCA ale companiei falimentare Euroins, care erau în vigoare în momentul retragerii autorizaţiei de funcţionare de către ASF, circa 31% încă sunt în vigoare şi vor rămâne valabile până în 7 decembrie inclusiv, iar din 8 decembrie vor expira, anunţă zf.ro, citat de mediafax.ro.

Poliţele RCA ale Euroins, a căror valabilitate a fost prelungită până pe 7 decembrie inclusiv, urmează să expire, ceea ce înseamnă că un număr de 841.547 de poliţe vor expira începând cu data de 8 decembrie 2023, a spus Alina Popa, coordonatorul echipei CITR care gestionează falimentul Euroins, pentru Ziarul Financiar.

„La 07.12.2023 vor mai fi valabile 1.230.670 de poliţe din care 841.547 RCA şi 3.132 garanţii. Începând cu 17.03.2023 au fost reziliate 69.445 de poliţe din care 66.256 RCA“, a transmis Alina Popa.

Astfel, din cele peste 2,7 milioane de poliţe RCA ale companiei falimentare Euroins, care erau în vigoare în momentul retragerii autorizaţiei de funcţionare de către ASF, pe data de 17 martie 2023, circa 31% încă sunt în vigoare şi vor rămâne valabile până pe data de 7 decembrie inclusiv, urmând ca pe 8 decembrie să expire.

În acelaşi timp, în ultimele 8 luni doar 66.256 poliţe RCA au fost reziliate din total, însemnând 2,5%. Dacă peste 841.000 de poliţe RCA ale Euroins mai rămân valabile până pe 7 decembrie şi până acum s-au înregistrat 66.256 de rezilieri, înseamnă că din martie şi până acum au expirat circa 1,7 milioane de poliţe RCA emise de Euroins România.

În ceea ce priveşte situaţia falimentului Euroins România, Alina Popa a mai explicat că tabelul preliminar privind expunerea totală pe care o are Euroins nu a suferit modificări până acum, dar urmează să fie actualizat şi publicat în perioada următoare, respectiv în două luni.

Publicitate

„Astăzi avem în curs de valorificare, dintre activele propuse spre vânzare pentru susţinerea cheltuielilor de procedură, o cladire cu destinaţie rezidenţială la preţul de 376.000 euro la care se adaugă 8 autoturisme la o valoare totală de 24.000 euro. Tot în acest moment mai avem active în curs de evaluare, precum acţiunile deţinute în PAID, mobilier şi echipamente IT, pentru care urmează să organizăm licitaţii după definitivarea evaluării“, a mai adăugat Alina Popa.

În acelaşi timp, Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a publicat pe site-ul instituţiei o atenţionare privind faptul că poliţele de asigurare încheiate de Euroins România încetează de drept începând cu data de 8 decembrie, 7 decembrie fiind ultima zi de valabilitate, cu excepţia contractelor de asigurare de garanţii, care vor înceta la data de 5 februarie 2024.

„După data de 7 Decembrie 2023 (ultima zi de valabilitate a poliţelor de asigurare încheiate de Societatea Euroins Asigurare Reasigurare SA, cu excepţia celor încadrate în clasa de asigurări 15 ñ Garanţii) creditorii de asigurare se pot adresa FGA cu o cerere de plată de restituire primă, Anexa 9 la Norma ASF nr. 24/2019, pentru a solicita restituirea diferenţei de primă pentru perioada rămasă neacoperită. În cazul poliţelor de asigurare pentru care a operat încetarea de drept, nu mai este necesar un demers suplimentar, în sensul notificării asigurătorului cu privire la încetarea respectivei poliţe de asigurare. FGA va continua să instrumenteze cereri de deschidere dosar daună primite de la petenţi ai Societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA, pentru evenimente produse până la data de 07 Decembrie 2023, inclusive“, conform mesajului publicat de FGA pe site-ul instituţiei.

Publicitate

Conform celor mai recente date, FGA a plătit în primele 10 luni din 2023 circa 663 mil. lei în contul a 5 falimente din piaţa asigurărilor, respectiv City Insurance, Euroins, Carpatica Asig, Astra şi Certasig, din care 80%, respectiv 526 mil. lei au fost plăţi doar în contul falimentului City Insurance.

Falimentul City Insurance a ajuns la finalul lunii octombrie 2023 la o pagubă totală plătită de FGA de peste 1,12 mld. lei. Deşi cei mai mulţi bani încă se duc în contul falimentului City Insurance, gaura Euroins cu siguranţă va deveni mai pronunţată, mai ales că prelungirea valabilităţii poliţelor cu încă trei luni a dat suficient timp pentru ca şoferii care încă deţin poliţe RCA emise de Euroins să producă daune.

În data de 17 martie 2023, momentul în care ASF i-a restras autorizaţia de funcţionare, s-a constatat starea de insolvenţă şi s-a demarat procedura de promovare deschiderii falimentului împotriva Euroins, FGA a ajuns la o valoare totală a plăţilor în contul falimentului companiei de 106,7 mil. lei, pentru 16.570 cereri de plată. Până la finalul lunii octombrie 2023, FGA a înregistrat 170.657 cereri de plată din care 72.450 sunt cereri de restituire primă şi 98.207 sunt cereri efective de plată care vizează acordarea despăgubirilor.

Foştii clienţi păgubiţi ai City Insurance şi Euroins ar face bine să se înarmează cu răbdare pentru că dacă FGA încă plăteşte în contul falimentelor Carpatica şi Astra, prăbuşiri care au avut loc în 2015-2016 care nu erau nici pe departe la acelaşi nivel cu City Insurance şi Euroins, atunci perspectiva unei achitări complete din partea FGA ar putea dura ani de zile.

Până acum, cotele contribuţiilor asigurătorilor care practică asigurări generale au fost majorate de la 1% până la 4%, în mai multe etape, pe măsură ce FGA rămânea fără bani pentru plăţile pe care trebuia să le facă în contul falimentului Ctiy Insurance. Pe lângă aceste plăţi, FGA mai are de plătit şi în contul falimentelor Astra, Carpatica Asig şi Certasig, iar acum falimentul Euroins, al doilea cel mai mare din istoria pieţei asigurărilor, aduce o nouă presiune pe bugetul FGA, presiune care poare că se intensifică.

City Insurance, fostul lider al pieţei asigurărilor şi fost lider al segmentului RCA, a ajuns să deţină o cotă de piaţă de peste 23% la nivelul întregii pieţe şi peste 43% pe zona RCA. Intrarea în faliment a celei mai mari companii de asigurări din piaţă a zguduit atât industria asigurărilor, cât şi clienţii asigurătorilor, în special din cauza scumpirilor care au urmat pe cel mai controversat segment de asigurări, RCA.

După anunţul privind falimentul City Insurance, jucătorii rămaşi în piaţă au început să se repoziţioneze pe măsură ce valul de peste 3 milioane de foşti clienţi ai City Insurance au fost nevoiţi să îşi schimbe asigurătorul. Astfel, companiile de asigurări care activau pe zona RCA au crescut preţul poliţelor de la simplu la dublu, chiar triplu pentru a putea gestiona acest val de clienţi, riscul cu care veneau şi capitalul de care aveau nevoie pentru a putea funcţiona în continuare. Pe măsură ce lucrurile s-au intensificat în piaţă cu creşteri ale preţurilor aproape în fiecare lună, noua prăbuşire a unei alte companii, respectiv Euroins a determinat introducerea măsurii de plafonare a tarifelor RCA, aceasta fiind de fapt o plafonare la tarifele practicate de asigurătorii RCA la finalul lunii februarie 2023.

Ulterior, plafonarea care trebuia să expire în octombrie a fost prelungită cu 3 luni, iar valabilitatea poliţelor RCA ale Euroins a fost şi cea prelungită cu 3 luni pentru a evita o aglomerare a şoferilor care urmau să îşi achiziţioneze noi poliţe RCA. Pe de altă parte, această prelungire poate doar adânci gaura Euroins, fiind suficient timp ca asiguraţii Euroins să producă daune, mai ales dacă luăm în calcul că România este campioană europeană la accidentele rutiere.

Euroins România a rămas fără autorizaţia de funcţionare pe 17 martie 2023, moment în care ASF a constatat indicii de insolvenţă şi a demarat promovarea procedurii de faliment împotriva companiei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

BLOCADA Botoșani: 147 de amenzi, 11 permise reținute, în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și au intervenit la 54 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 147 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 96.815 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 11 permise de conducere.

Citeste mai mult

Eveniment

Doi suceveni au rămas fără lemnele pe care le transportau după ce au tranzitat zona Dorohoi

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul județean DJ 298, din comuna Cordăreni, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 31 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei.

De asemenena, materialul lemnos pe care îl transporta a fost supus confiscării.

În aceeași zi, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul județean DJ 298, din comuna George Enescu, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 32 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 3  metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancționat contravențional, iar materialul lemnos pe care îl transporta a fost supus confiscării.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Copiii din Parohia „Izvorul Tămăduirii” – Siliștea au trăit bucurii de neuitat în „Tabăra din pridvorul satului – 2024”

Publicat

Publicitate

În perioada 22-24 Iulie, în Parohia„ Izvorul Tămăduirii” – Siliștea , prin binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan, în parteneriat cu Departamentul Misiune pentru Tineret al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, s-a organizat „Tabăra din pridvorul satului – 2024”.

Un sondaj creat de Fundația World Vision arată că în România doar 12% dintre copii ajung în copilăria lor într-o tabără. Pentru ceilalți 88% adulții trebuie să facem ceva. Prin „Tabăra din pridvorul satului”, se aduce o tabără de 3 zile în satele copiilor care nu au parte niciodată în viața lor de o astfel de oportunitate, o excursie sau orice altceva care le-ar face copilăria mai frumoasă. Situația satelor românești nu este tocmai una fericită din acest punct de vedere. Pentru cei mai mulți din cei 8000 de copii beneficiari ai proiectului, „Tabăra din pridvorul satului” este singura vacanță de care se bucură în decursul unui an. Biserica a luat ca pe o datorie această grijă față de copiii care nu au posibilitatea materială de a avea parte de altceva decât trăirea vacanței de vară în propriul sat, eventual la muncile câmpului sau prin gospodărie. Dacă pentru noi, a pleca în concediu a devenit o normalitate, pentru acești copii, a avea parte de altceva a devenit un vis. Acest vis al lor a devenit și visul celor care au avansat proiectul de tabere. Iar visul sună așa: Niciun copil fără vacanță!

Zeci de copii din Parohia „Izvorul Tămăduirii” – Siliște au petrecut trei zile să fie pline de bucurie, zile în care au creat noi prietenii și au așezat în suflet amintiri de neuitat. În mijlocul lor a stat cu blândețe și iubire părintele paroh Alexandru Coșofreț, care a fost responsabil de risipirea cu folos a energiei copiilor, de manifestarea dragostei unul pentru celălalt, respect unul față de altul și înțelegere pentru a se simți cât mai bine împreună. Principalul vector a fost îndemnul Mântuitorului nostru Iisus Hristos este :„Lăsați copiii să vină la Mine” (Luca 18,16).

Programul activităților a debutat luni, 22 Iulie începând cu orele 09:00, la Biserica „Izvorul Tămăduirii” – Siliștea și s-a încheiat pe 24 iulie.

„Dorim să mulțumim întâi de toate Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru susținerea acordată, Departamentului Misiune pentru Tineret al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei dar și voluntarilor din cadrul proiectului Tabăra din pridvorul satului care ne-au bucurat inimile cu prezența lor.
Alese mulțumiri domnului Primar Epuras Cozmin pentru sprijinul acordat prin oferirea de spațiu de cazare pentru voluntari, spațiu de desfășurare a activităților, focul de tabără, dar și multe altele.
De asemenea, mulțumim tuturor credincioșilor care ne-au sprijinit activitatea prin oferirea mesei de prânz copilașilor, tuturor celor care au donat băuturi răcoritoare, înghețată, pepene verde, porumb fiert, cornuri, fursecuri, bănuți pentru tort, etc.
Au fost 3 zile în care s-au legat prietenii ce nădăjduim că vor dura o veșnicie, s-au creat amintiri de neuitat și toate acestea în timp ce îl aveam pe Dumnezeu în mijlocul nostru. Fiecare zi a început și s-a terminat cu rugăciune, iar legătura prieteniilor a devenit atât de strânsă încât nimic nu o va putea rupe. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate!”, au transmis organizatorii.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Lotul ISU Botoșani pe podium în cadrul etapei zonale a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență

Publicat

Publicitate

În perioada 23-25 iulie, la Bacău, s-a desfășurat etapa zonală a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență, reunind echipele de salvatori de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea și Iași. Competiția a cuprins patru probe: „Scara de fereastră”, „Pista cu obstacole pe 100 m”, „Ștafeta 4 x 100 m” și „Realizarea dispozitivului de intervenţie la motopompă”.

Lotul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani a obținut rezultate foarte bune, urcând pe podium la mai multe probe. Aceștia au ocupat locul I la proba pe echipe „Realizarea dispozitivului de intervenție” și locul al II-lea la probele „Ștafeta 4×100 m”, „Pista cu obstacole” și „Scara de fereastră”, terminând pe locul al II-lea în clasamentul general. De asemenea, sg. maj. Baltag Andrei din cadrul ISU Botoșani a contribuit semnificativ la aceste performanțe, obținând locul I la proba individuală „Pista cu obstacole”, un timp record al competițiilor zonale.

În competiția organizată de ISU Bacău, pompierii din cele șapte județe și-au testat abilitățile în cadrul probelor menționate, demonstrându-și profesionalismul și pregătirea temeinică.

Lotul reprezentativ al ISU Botoșani a fost format din:

1. Căpitan Adrian Gabriel Loluță – conducător de lot
2. Plutonier adjutant Sobariu Dorin – antrenor / concurent
3. Plutonier adjutant șef Dutcovschi Doru – concurent
4. Plutonier adjutant Honciuc Ionuț – concurent
5. Plutonier Ochian Andrei – concurent
6. Sergent major Baltag Andrei – concurent
7. Soldat Dascălu Bogdan – concurent
8. Soldat Roman Andrei – concurent
9. Soldat Silion Cosmin – concurent
10. Soldat Dutcovschi Eusebiu – concurent
11. Soldat Amariei Răzvan – concurent

Obiectivul fundamental al competiției este dezvoltarea și perfecționarea aptitudinilor și deprinderilor specifice necesare îndeplinirii acțiunilor de intervenție în situații de urgență. Probele sunt identice cu cele ale concursurilor sportive internaționale ale pompierilor, organizate de Comitetul Internațional de Prevenire și Stingere a Incendiilor (CTIF).

Publicitate

Punctajul obținut în cadrul tuturor etapelor zonale din țară va fi analizat, iar echipele cu cei mai buni timpi vor participa la etapa națională ce se va desfășura în perioada 20-23 august, la Piatra Neamț.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending