Connect with us

Cultura

Astăzi, „Poeți în dialog” la Memorialul Ipotești: Moni Stănilă – Constantin Acosmei

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, vineri, 28 aprilie 2023, ora 11.00, o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog. Invitații lunii aprilie sunt Moni Stănilă și Constantin Acosmei. Evenimentul va avea loc la Liceul „Dimitrie Negreanu” din Botoșani și va fi moderat de Lucia Țurcanu.

 

MONI STĂNILĂ (n. 1978, Tomești, jud. Timiș) a studiat teologie ortodoxă la Timișoara și Sibiu. Din 2010 trăiește în Chișinău, unde conduce, împreună cu Alexandru Vakulovski, cenaclul literar „Republica” al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Este redactor-șef al Editurii Prut.

În 2007 a publicat jurnalul de convertire Iconostas (Graphe), iar în 2009 și-a făcut debutul în poezie cu Postoi parovoz. Confesiunile dogmatistei (Ninpress-Charmides). A publicat volumele de poezie: Sagarmatha (Tracus Arte, 2012), Colonia fabricii (Cartea Românească, 2015), O lume de evantaie, pe care să nu o împarți cu nimeni (Charmides, 2017), Ale noastre dintru ale noastre (Casa de editură Max Blecher, 2020), Ofsaid (Nemira, 2022).

Moni Stănilă este autoarea romanelor Al 4-lea (Tracus Arte, 2013), Războiul solomonarilor (Polirom, 2018), Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare (Polirom, 2019), Țipă cât poți (Polirom, 2020).

În 2023, a obținut Premiul Radio România Cultural pentru volumul Ofsaid.

Publicitate

 

CONSTANTIN ACOSMEI (n. 1972, Târgu Neamț) este, din 1998, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” din Iași. A luat parte la întâlnirile de la Club 8, în perioada 1997-2005, devenind și membru al asociației culturale cu același nume.

În 1995, a publicat volumul de poezie jucăria mortului (Pan), reeditat în 2002 (Vasiliana) – ediție revăzută și adăugită, în 2006 (Vinea) și în 2012 (Casa de pariuri literare) – ediție revăzută.

Este prezent în mai multe antologii: Club 8 – Poetry, trad. Adam J. Sorkin și Radu Andriescu (Editura T, 2001); oZone Friendly. Iași. Reconfigurări literare, coord. O. Nimigean (Editura T, 2002); Cartea roz a comunismului, coord. Gabriel H. Decuble (Versus, 2004); Nasturi în lanul de porumb, coord. V. Leac (Brumar, 2008);  Prima mea beție, coord. Gabriel H. Decuble (ART, 2009); Poezia antiutopică. O antologie a douămiismului poetic românesc, coord. Daniel D. Marin (Paralela 45, 2010); Noua poezie nouă. O antologie a poeziei române postmoderne, coord. Dumitru Chioaru (Limes, 2011) ș.a.

Constantin Acosmei a obținut, pentru jucăria mortului, Premiul pentru debut al Asociației Scriitorilor din Iași (1996) și Premiul Euridice pentru poezie (2008).

 

Începând cu 2019, la întâlnirile Poeți în dialog de la Memorialul Ipotești au participat: Cosmin Perța, Ioan Es. Pop, Liviu Antonesei, Radu Andriescu, Nicolae Sava, Radu Florescu, Nicolae Panaite, Magda Cârneci, Simona Popescu, Ioan Radu Văcărescu, Rita Chirian, Mina Decu, Florin Partene, Gellu Dorian, Grigore Chiper, Svetlana Cârstean, Andrei Gamarț, Doina Ioanid, Șerban Axinte, Nichita Danilov, Emilian Galaicu-Păun, Andrei Doboș, Andra Rotaru, Cătălina Matei, Teodor Dună, Stelorian Moroșanu, Dan Sociu, Luminița Amarie, Manon Pițu, Răzvan Țupa, Paul Vinicius, Lucian Vasiliu, Robert Șerban, Aurel Pantea, Ioan Moldovan, Liviu Ioan Stoiciu, Adrian Alui Gheorghe, Ioan Pintea, Paul Aretzu, Diana Geacăr, Oana Cătălina Ninu, Daniel Corbu, Ion Munteanu, Claudiu Komartin, Andrei Dósa, Alexandru Vakulovski, Ion Pop, Adrian Popescu, Doru Mareș, Crista Bilciu, Livia Roșca, Iulian Tănase, Romulus Bucur, Alexandru Cosmescu, Matei Vișniec, Anca Mizumschi, Nicolae Coande, Vasile Baghiu, Dinu Flămând, Andrei Novac, Cassian Maria Spiridon, Vasile Tudor, Vlad Sibechi, Vlad Mușat, Mariana Codruț, Dan Coman, Radu Vancu, Octavian Soviany, Irina Nechit, Nicolae Popa. Cu ocazia altor activități – Tabăra de exegeză literară CreativLit, Ziua Mondială a Poeziei, Zilele europene ale patrimoniului –, la Memorialul Ipotești, au mai fost prezenți scriitorii: Ana Blandiana, Nora Iuga, Ion Mureșan, Varujan Vosganian, Bogdan Crețu, Alexandru Ovidiu Vintilă, Mihaela Pădurariu, Constantin Severin, Giuseppe Masavo, Arcadie Suceveanu și poeții botoșăneni: Gabriel Alexe, Mihai Babei, Cezar Ciobîcă, Nicolae Corlat, Vasile Iftime, George Luca, Dumitru Necșanu, Lucia Olaru Nenati, Mircea Oprea, Petruț Pârvescu, Ovidiu Petcu, Vlad Scutelnicu, Cristina Prisacariu Șoptelea, Florentina Toniță, Nina Viciriuc.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Contrabandă cu băuturi și carne, oprită la frontiera Stânca

Publicat

Publicitate

Echipa comună de control formată din polițiști de frontieră și lucrători vamali a descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui ansamblu auto, condus de un bărbat cu cetățenie română, ascunsă și nedeclarată cantitatea totală de 480 litri de vin, 24 litri de băuturi spirtoase și 240 kilograme carne de porc.

În data de 14 mai a.c., în jurul orei 21.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat la controlul de frontieră un bărbat cu cetățenie română, în vârstă de 41 de ani, aflat la volanul unui ansamblu rutier format dintr-un autocar și o remorcă, ambele înmatriculate în R. Moldova.

În baza profilului de risc, echipa comună de control a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care a fost descoperită cantitatea de 480 de litri de vin, 24 litri de băuturi spirtoase și 240 kilograme carne de porc congelată.

Conform prevederilor legale, persoana au fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, iar bunurile, în valoare totală de peste 16.275 de lei au fost ridicate în vederea confiscării.

Citeste mai mult

Eveniment

Ei sunt viitorul! Câștigătorii concursului profesional „Trofeul Electricianului”, desfășurat la Botoșani în această săptămână, au fost premiați

Publicat

Publicitate

Cei mai buni specialiști ai companiei Delgaz Grid și elevi de la licee de profil partenere au fost premiați la Trofeul Electricianului 2025

 

  • 27 de specialiști Delgaz Grid și 3 elevi electricieni au urcat pe podium, în cadrul etapei pe companie;
  • Câștigătorii vor reprezenta compania la etapa națională a competiției Trofeul Electricianului care va fi organizată în iulie la Craiova.

 

După două zile de probe teoretice și practice, cei mai buni 27 de specialiști ai Delgaz Grid au fost premiați la cele nouă specializări de la etapa pe companie a concursului profesional „Trofeul Electricianului”, desfășurat la Botoșani în această săptămână.

 

Ei vor reprezenta compania la etapa națională a competiției care va avea loc în luna iulie la Craiova, unde vor concura cu specialiști din mai multe companii de distribuție de energie electrică din țară.

Publicitate

 

La competiția Delgaz Grid încheiată miercuri, 14 mai, au participat peste 130 de electricieni și ingineri din Delgaz Grid și 15 tineri electricieni de la cinci licee de profil din zona Moldovei.

 

Electricienii Delgaz Grid au concurat la specializările: exploatare stații de transformare, exploatare rețele de medie și joasă tensiune, PRAM (protecții și automatizări), măsură energie electrică, montare și reparații echipament primar 110 KV și medie tensiune din stații de transformare, montare și reparații instalații de medie tensiune și joasă tensiune (posturi de transformare, linii electrice aeriene și subterane), defectoscopie linii electrice subterane de medie și joasă tensiune, dispecer energetic de distribuție.

 

În paralel s-a derulat și competiția dedicată inginerilor, aflată la a patra ediție.

 

Evenimentul a inclus, pentru al nouălea an, și Trofeul Electricianului Junior, secțiune la care au participat elevi de la cinci unități de învățământ care au clase cu profil energetic: Colegiul Tehnic N.V. Karpen din Bacău,  Liceul „Dimitrie Leonida” din Iași, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” din Suceava, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Botoșani și Colegiul Tehnic „Grigore Cobălcescu” din Moinești, Bacău.

 

Șapte electricieni din Suceava, cinci din Iași și câte patru din Botoșani, Bacău, Neamț au urcat pe podium în aplauzele colegilor.

 

La specializarea Dispecer energetic de distribuție, locurile I și II au ajuns la Iași, iar locul III a ajuns la Suceava.

 

La secțiunea pentru ingineri, locurile I și III au ajuns la Suceava, iar locul II la Vaslui.

 

La Trofeul Electricianului Junior, locul I a fost câștigat de Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava, locul II de Colegiul Tehnic „Grigore Cobălcescu” Moinești, jud. Bacău, iar locul III de Liceul „Dimitrie Leonida” din Iași.

 

În lumea în care trăim electricitatea este oxigenul economiei și al oricăror activități, iar sistemul de distribuție asigură clienților noștri energia de care au nevoie. Acest lucru este posibil doar prin profesionalismul, dedicarea și efortul permanent depus de electricienii și specialiștii noștri care asigură funcționarea rețelelor și echipamentelor. Felicitări pentru rezultatele obținute la Trofeu, dar și pentru activitatea de zi cu zi și vă doresc să vă întoarceți de la etapa națională cu cât mai multe premii”, a declarat Cristian Ifrim, director general adjunct al Delgaz Grid.

 

Ca în fiecare an, în cadrul evenimentului au fost prezenți cu standuri expoziționale producători de echipamente, materiale, dispozitive și unelte, aparate de măsură specifice domeniului, dar, în premieră și firme constructoare de rețele electrice cu care colaborăm.

 

„Trofeul Electricianului” este un eveniment de tradiție, probabil cel mai longeviv și de anvergură concurs profesional din România. Istoria de 48 de ani a competiției începe 1977 și este strâns legată de Moldova și de municipiul Iași, unde a avut loc prima ediție a competiției.

Citeste mai mult

Eveniment

Cartea de identitate, obligatorie la cumpărături? Ce aduc noile reguli în magazine

Publicat

Publicitate

Noi reguli în magazine. Comercianții au dreptul să ceară cartea de identitate a clienților. Legislația a fost modificată prin ordin ANPC, ce a intrat în vigoare din 11 mai.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a stabilit că vânzătorii au dreptul de a legitima persoanele care doresc să cumpere țigări sau produse din tutun. Regula a fost impusă prin ordinul ANPC 331/2025.

Vor trebui să afișeze un mesaj prin care se comunică faptul că pot solicita cartea de identitate persoanelor care intenționează să cumpere țigări sau produse cu substanțe asociate. Astfel se respectă condiția din lege potrivit căreia vânzarea de țigări este interzisă minorilor, sub 18 ani.

n conformitate cu legislația în vigoare, magazinele pot fi sancționate pentru vânzarea de produse din tutun minorilor.

Obligativitatea afișării unui mesaj vizibil reprezintă o măsură de conformare și responsabilitate legală, conform ordinului ANPC.

Operatorii economici au obligaţia să afişeze placheta informativă prevăzută în anexa ordinului.

Publicitate

Noi reguli în magazine. Comercianții au dreptul să ceară cartea de identitate a clienților. Context

Conform Legii nr. 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, este strict interzisă vânzarea produselor din tutun persoanelor sub 18 ani. Această reglementare urmărește protejarea sănătății publice și, în special, a tinerilor, care sunt vulnerabili la efectele negative ale consumului de tutun.

Prin noile reguli, se asigură o mai bună informare a consumatorilor din România cu privire la drepturile pe care le au la momentul achiziționării din interiorul magazinelor/chioșcurilor, potrivit ANPC.

Ordinul trebuie respectat și în cazul vânzării de produse care conţin tutun, ţigarete electronice, flacoane de reumplere pentru ţigaretele electronice, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun (pouch-uri), pliculeţe cu nicotină pentru uz oral şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Transportul deșeurilor, sub lupă! Doi operatori economici din Botoșani, verificați de inspectorii de Mediu

Publicat

Publicitate
Ca urmare a controlului dispus de Garda Naţională de Mediu s-au finalizat acțiunile de inspecție și control la doi operatori economici care desfășoară activități de transport deșeurilor nepericuloase.
Activitațile conform cod CAEN 4941 – Transporturi rutiere de mărfuri, respectiv transportul reziduurilor și deșeurilor, exclusiv activități de colectare sau eliminare, în conformitate cu prevederile OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor și a Ordinului MMGA nr.1978/2007 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu nu sunt neautorizabile din punct de vedere al protecției mediului.
Operatorii economici: comercianți care nu intră fizic în posesia deșeurilor, brokeri de deșeuri, transportatori rutieri de deșeuri nepericuloase în sistem profesional sunt obligați să solicite înregistrarea în Registrul național al operatorilor economici, operat de autoritatea de reglementare din punct de vedere al protecției mediului respectiv, Agenția Națională pentru Mediu și Arii Naturale.
Fiecare transport de deșeuri nepericuloase trebuie să fie însoțit de un formular de încărcare-descărcare deșeuri nepericuloase, care se întocmește în 3 exemplare și se păstrează după cum urmează: un exemplar semnat și ștampilat la expeditor, unul la transportator, semnat, completat cu codul numeric personal al persoanei care transportă deșeurile și cu numărul de înmatriculare al mijlocului de transport, iar ultimul se transmite destinatarului prin intermediul transportatorului.
Evidența formularelor de încărcare-descărcare deșeuri nepericuloase se păstrează pe o perioadă de minim 3 ani.
Exemple de deșeuri nepericuloase: hârtie și carton, deșeuri de lemn, plastic, textile, sticlă, deșeuri din construcții și demolări, anvelope, deșeuri feroase și neferoase.
Urmarea acțiunilor de inspecție și control nu s-au constatat neconformități majore, stabilindu-se în sarcina operatorilor economici măsuri cu caracter preventiv și s-au aplicat două avertismente conform OG 2/2001 cu modificările și completările ulterioare, art.5, alin. 2, lit.a.
Operatorii economici verificați au efectuat în anul 2024 transporturi de deșeuri nepericuloase atât în regim intern (207 transporturi) cât și regim transfrontalier (54 transporturi).
Transportatorii rutieri de deșeuri nepericuloase aflați în tranzit pe teritoriul național nu se înscriu în Registrul operat de autoritatea de reglementare din punct de vedere al protecției mediului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending