Connect with us

Eveniment

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Dinu Flămând și Andrei Novac

Publicat

Publicitate

Pe data de 24 martie 2022, la ora 17.00, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog. Invitați: Dinu Flămând și Andrei Novac. Discuția va fi moderată de Lucia Țurcanu.

Evenimentul se va desfășura on-line și va putea fi urmărit pe pagina de Facebook a Memorialului Ipotești: https://www.facebook.com/Memorialul-Ipotesti-Centrul-National-de-Studii-Mihai-Eminescu-432404520184709/.

 

DINU FLĂMÂND (n. 24 iunie 1947, Susenii Bârgăului, Bistrița-Năsăud) este poet, eseist, traducător, jurnalist, diplomat. Licențiat al Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1970), întemeietor al cenaclului și revistei „Echinox”, a fost angajat în redacțiile revistelor „Amfiteatru” (de unde a fost destituit după ce a publicat patru poeme ale Anei Blandiana care ridiculizau regimul comunist) și „Secolul 20”. În 1971, pentru că a refuzat să participe la acțiunea de epurare a manuscriselor pe criterii ideologice, a fost transferat disciplinar de la Centrala cărții la Editura Enciclopedică. În februarie 1989,  profitând de o călătorie profesională în Portugalia, a părăsit România, obținând azil politic în Franța. A fost jurnalist bilingv la Radio-France Internationale (1989-2009), consilier al ministrului român de externe (2011), ministru consilier al Ambasadei României la Paris (2013) și reprezentant al României la Organizația Internațională a Francofoniei.

A debutat cu poezie în revista „Tribuna” în 1966, iar prima carte, Apeiron, i-a apărut în 1971, la Editura Cartea Românească. Au urmat volumele de versuri: Poezii (Cartea Românească, 1974); Altoiuri (Eminescu, 1976); Stare de asediu (Cartea Românească, 1983); Viață de probă (Editura Fundației Culturale Române, 1998); Dincolo/De l’autre côté (ediție bilingvă româno-franceză, în românește de Pierre Drogi, cu desene ale sculptorului Neculai Păduraru, Universalia, 2000); Tags (colecția „Poeții Echinoxului”, Dacia Internațional, 2002); Migrația pietrelor (antologie cu o prefață de Ion Pop, Cartea Românească, 2000); Grădini/ Jardins (ediție bilingvă, traduceri în franceză de Claudia Fontu, Idea, 2005); Frigul intermediar (colecția „Biblioteca românească”, Paralela 45, 2006); Opera poetică (2 vol., colecția „Poesis”, Cartier, 2007); Umbre și Faleze (ediție ilustrată de Savina Tarsitano, Brumar, 2010); Biopoeme (antologie de autor 1970-2010, prefață de Eugen Negrici, colecția „101 Poeme”, Editura Academiei Române, 2010); Stive de tăcere (antologie și postfață de Ion Pop, colecția „Poeți laureați ai Premiului Național de Poezie «Mihai Eminescu» – Opera Omnia”, Paralela 45, 2011); Veghea și Somnul, un an de sonete (Școala Ardeleană, 2016); Primăvara la Praga (elegii, epigrame, satire; Tracus Arte, 2017); Descos și țes (antologie de autor 1971-2017, 2 vol., desene și coperta de Marcel Lupșe, „Colecția Echinox”, Școala Ardeleană, 2018); Om cu vâslă pe umăr (Tracus Arte, 2020). Dinu Flămând este autorul volumelor de eseuri: Introducere în opera lui G. Bacovia (Minerva, 1979); Ascunsul Bacovia (a doua ediție revizuită și completată, Pergamon, 2007); Intimitatea textului (Eminescu, 1985). A tradus în limba română (din franceză, spaniolă, portugheză, italiană) autori precum: Fernando Pessoa, Samuel Beckett, Umberto Saba, Pablo Neruda, Marco Lucchesi, Mario Luzi ș.a.

Dinu Flămând este laureat al Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia (2011).

Publicitate

 

ANDREI NOVAC (n. 1 iulie 1983, Târgu Jiu) este poet, licențiat în istorie al Universității de Vest din Timișoara și doctor în filologie al aceleiași universități, lector la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din București. A fost director al Centrului Național al Cărții din cadrul Institutului Cultural Român. Din iulie 2021, este secretar de stat pentru relația cu Institutul Cultural Român și politici culturale.

A debutat editorial în 2000 cu volumul Poezii (Newest), urmat de: Miez de talpă (Eurostampa, 2003); A nouăsprezecea inimă de înger (Eurostampa, 2003); Vârsta sării (Editura Muzeului Literaturii Române, 2006); Locul în care întorc tramvaiele (Timpul, 2008); Aceiași (carte + CD, Brumar, 2011); Regula timidității (Paralela 45, 2016); Prin închisori și prin libertate (Cartea Românească, 2018 – Premiul „Mircea Ciobanu”, acordat de Uniunea Scriitorilor din România, 2019; Premiul pentru Poezie al revistei „Convorbiri literare”, 2019); De mâine suntem pământ fierbinte. Antologie 2001-2021 (cu ilustrații de Flavia Lupu; Paralela 45, 2021).

Andrei Novac este și autorul monografiei Valentin Tașcu, solitarul promoției ’70 (Vremea, 2016).

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Clienții care cumpără mâncare sau băuturi la pachet pot veni cu recipientele de acasă. Noi reguli pentru HoReCa, din 2027

Publicat

Publicitate

Noi reguli pentru HoReCa, din 2027. Clienții vor avea posibilitatea să vină cu propriile recipiente pentru a lua mâncare sau băuturi la pachet. De asemenea, până în 2028, restaurantele și cafenelele vor fi obligate să ofere produsele „la pachet” în ambalaje reutilizabile.

Uniunea Europeană a impus la sfârșitul anului trecut noi reguli stricte privind ambalajele, vizând reducerea deşeurilor, reciclarea eficientă şi interzicerea anumitor ambalaje din plastic.

Noi reguli pentru HoReCa, din 2027

Potrivit noului Regulament (UE) 2025/40 privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje, pentru a reduce proporția tot mai mare de ambalaje de unică folosință și cantitățile tot mai mari de deșeuri de ambalaje care sunt generate, este necesar să se stabilească obiective cantitative privind reutilizarea ambalajelor în sectoarele care au fost evaluate ca având cel mai mare potențial de reducere a deșeurilor de ambalaje, și anume alimente și băuturi pentru consum la pachet, electrocasnice mari și ambalaje pentru transport.

„Se preconizează că stabilirea obiectivelor va sprijini inovarea și va crește proporția ambalajelor reutilizate și a soluțiilor de reumplere în cadrul vânzărilor de ambalaje. Nu ar trebui să fie permise ambalajele din plastic de unică folosință pentru alimentele și băuturile umplute și consumate în spațiile din sectorul HoReCa.

Consumatorii ar trebui să aibă întotdeauna opțiunea de a cumpăra alimente și băuturi la pachet în recipiente reutilizabile sau în propriile lor recipiente, în condiții care să nu fie mai puțin favorabile decât cele aplicabile pentru alimentele și băuturile oferite în ambalaje de unică folosință.

Publicitate

Operatorii economici care comercializează alimente sau băuturi la pachet ar trebui să ofere consumatorilor opțiunea de a cumpăra alimentele sau băuturile în propriile recipiente și opțiunea de a cumpăra alimente și băuturi în ambalaje reutilizabile”, se precizează în documentul citat.

Obligația de reumplere pentru sectorul produselor pentru servire la pachet

Potrivit Regulamentului, până la 12 februarie 2027, distribuitorii finali care își desfășoară activitatea în sectorul HoReCa și care pun la dispoziție pe teritoriul unui stat membru băuturi calde sau reci în ambalaje pentru servire la pachet vor organiza un sistem prin care consumatorii să își poată aduce propriile recipiente spre a fi umplute.

De asemenea, distribuitorii finali care își desfășoară activitatea în sectorul HoReCa și care pun la dispoziție pe teritoriul unui stat membru alimente gata preparate în ambalaje pentru servire la pachet vor organiza un sistem prin care consumatorii să își poată aduce propriile recipiente spre a fi umplute.

Pentru consumatorii care își aduc propriile recipiente spre a fi umplute, distribuitorii finali vor oferi produsele la prețuri care nu sunt mai mari și în condiții care nu sunt mai puțin favorabile decât în cazul vânzării unei unități de vânzare constituite din același produs și dintr-un ambalaj de unică folosință.

Distribuitorii finali vor informa consumatorii la punctul de vânzare, prin intermediul unor panouri sau pancarte de informare vizibile în mod clar și lizibile, cu privire la posibilitatea de a obține produsele într-un recipient reîncărcabil, furnizat de consumator.

Obligația privind oferta de reutilizare pentru sectorul produselor pentru servire la pachet
Până la 12 februarie 2028, distribuitorii finali care își desfășoară activitatea în sectorul HoReCa și care pun la dispoziție pe teritoriul unui stat membru băuturi calde sau reci sau alimente gata preparate în ambalaje pentru servire la pachet, le vor oferi consumatorilor posibilitatea obținerii produselor în ambalaje reutilizabile în cadrul unui sistem de reutilizare.

Distribuitorii finali vor informa consumatorii la punctul de vânzare, prin intermediul unor panouri sau pancarte de informare vizibile în mod clar și lizibile, cu privire la posibilitatea de a obține produsele în ambalaje reutilizabile.

Distribuitorii finali vor oferi produsele care sunt introduse în ambalajele reutilizabile la prețuri care nu sunt mai mari și în condiții care nu sunt mai puțin favorabile decât în cazul vânzării unei unități de vânzare constituite din aceleași produse și dintr-un ambalaj de unică folosință.

Începând din 2030, distribuitorii finali vor depune eforturi pentru a oferi spre vânzare 10 % din produse într-un format de ambalaj reutilizabil.

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat din Botoșani a sunat la 112 și a cerut intervenția jandarmilor, pe motiv că un consătean vrea să îl bată. Minciuna l-a costat o amendă usturătoare

Publicat

Publicitate

În acest sfârșit de săptămână, jandarmii botoșăneni au acționat proactiv pentru siguranța cetățenilor, obiectivul principal fiind prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională, combaterea comerțului ilegal cu produse accizabile și a consumului de substanțe interzise cu efect psihoactiv.

Cu toate că misiunile efectivelor Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au avut un caracter preponderent preventiv, au fost aplicate și 14 sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproximativ 13500 de lei, în special pentru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice.

Cea mai mare amendă a fost aplicată sâmbătă unui bărbat, pentru alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție prin numărul unic de urgență 112, apel telefonic prin care acesta reclama că a fost agresat de un consătean, stare de fapt neconfirmată în urma verificărilor efectuate.

De asemenea, jandarmii au confiscat 85 de pachete de țigări și 15 litri de alcool, persoanele care le ofereau ilegal spre comercializare fiind sancționate conform prevederilor Codului Fiscal.

Tot în acest week-end, jandarmii au intervenit prompt, independent sau împreună cu polițiștii botoșăneni, la 18 apeluri făcute de cetățeni la numărul unic de urgență 112, fiind luate măsurile legale ce se impuneau.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

A plătit 7.800 de euro și s-a ales cu dosar penal. Șofer prins cu mașina radiată, la Vama Stânca

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat, cu dublă cetățenie română și R. Moldova, care s-a prezentat la controlul de frontieră, la volanul unui autoturism radiat din circulație.

 

În data de 02 februarie a.c., în jurul orei 11.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, un bărbat cu cetățenie română și R. Moldova, care conducea un autoturism ce avea aplicate numere de înmatriculare specifice Belgiei.

La controlul de frontieră, având suspiciuni cu privire la starea de înmatriculare a autoturismului, colegii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au stabilit faptul că autoturismul este radiat din circulație.

Bărbatul a declarat că a achiziționat autoturismul din Olanda, contra sumei de 7.800 de euro, iar reprezentanții firmei l-au asigurat că toate documentele sunt în regula pentru a ajunge în R. Moldova.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, la finalizare urmând a se lua măsurile legale care se impun.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

TAROM anunță prețuri mai ieftine decât o călătorie cu trenul

Publicat

Publicitate

TAROM pune în vânzare bilete de avion la prețuri începând de la 23 de euro pentru cursele interne, potrivit unui comunicat transmis luni de compania aeriană.

„Compania TAROM menține oferta destinată rutelor sale interne, iar în perioada 03-05 Februarie 2025 oferă alternativa ideală pentru cei care doresc să călătorească rapid și confortabil punând în vânzare bilete de avion la tarife care încep de la 23 euro pentru zborurile într-un singur sens”, se arată în comunicat.

Oferta este valabilă pentru zborurile operate de TAROM începând cu 3 martie 2025. Prețurile promoționale sunt de 23 de euro pentru un bilet într-un singur sens (dinspre destinațiile interne către București), 47 de euro pentru zborurile dinspre București spre orașele din țară și 69 de euro pentru un bilet dus-întors.

Tarifele includ toate taxele, un bagaj de mână de 8 kg și check-in gratuit.

Biletele sunt disponibile pentru vânzare atât pe site-ul oficial TAROM, cât şi prin intermediul agențiilor proprii sau a agenților autorizați.

Compania aeriană a publicat mai multe oferte pentru clienți în ultimul timp, inclusiv de Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie, când pasagerii TAROM au beneficiat de prețuri promoționale pentru zboruri cu plecare dinspre/către orice oraș din România deservit de TAROM către/dinspre mai multe destinații din Europa.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending