Connect with us

Eveniment

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Dinu Flămând și Andrei Novac

Publicat

Publicitate

Pe data de 24 martie 2022, la ora 17.00, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog. Invitați: Dinu Flămând și Andrei Novac. Discuția va fi moderată de Lucia Țurcanu.

Evenimentul se va desfășura on-line și va putea fi urmărit pe pagina de Facebook a Memorialului Ipotești: https://www.facebook.com/Memorialul-Ipotesti-Centrul-National-de-Studii-Mihai-Eminescu-432404520184709/.

 

DINU FLĂMÂND (n. 24 iunie 1947, Susenii Bârgăului, Bistrița-Năsăud) este poet, eseist, traducător, jurnalist, diplomat. Licențiat al Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1970), întemeietor al cenaclului și revistei „Echinox”, a fost angajat în redacțiile revistelor „Amfiteatru” (de unde a fost destituit după ce a publicat patru poeme ale Anei Blandiana care ridiculizau regimul comunist) și „Secolul 20”. În 1971, pentru că a refuzat să participe la acțiunea de epurare a manuscriselor pe criterii ideologice, a fost transferat disciplinar de la Centrala cărții la Editura Enciclopedică. În februarie 1989,  profitând de o călătorie profesională în Portugalia, a părăsit România, obținând azil politic în Franța. A fost jurnalist bilingv la Radio-France Internationale (1989-2009), consilier al ministrului român de externe (2011), ministru consilier al Ambasadei României la Paris (2013) și reprezentant al României la Organizația Internațională a Francofoniei.

A debutat cu poezie în revista „Tribuna” în 1966, iar prima carte, Apeiron, i-a apărut în 1971, la Editura Cartea Românească. Au urmat volumele de versuri: Poezii (Cartea Românească, 1974); Altoiuri (Eminescu, 1976); Stare de asediu (Cartea Românească, 1983); Viață de probă (Editura Fundației Culturale Române, 1998); Dincolo/De l’autre côté (ediție bilingvă româno-franceză, în românește de Pierre Drogi, cu desene ale sculptorului Neculai Păduraru, Universalia, 2000); Tags (colecția „Poeții Echinoxului”, Dacia Internațional, 2002); Migrația pietrelor (antologie cu o prefață de Ion Pop, Cartea Românească, 2000); Grădini/ Jardins (ediție bilingvă, traduceri în franceză de Claudia Fontu, Idea, 2005); Frigul intermediar (colecția „Biblioteca românească”, Paralela 45, 2006); Opera poetică (2 vol., colecția „Poesis”, Cartier, 2007); Umbre și Faleze (ediție ilustrată de Savina Tarsitano, Brumar, 2010); Biopoeme (antologie de autor 1970-2010, prefață de Eugen Negrici, colecția „101 Poeme”, Editura Academiei Române, 2010); Stive de tăcere (antologie și postfață de Ion Pop, colecția „Poeți laureați ai Premiului Național de Poezie «Mihai Eminescu» – Opera Omnia”, Paralela 45, 2011); Veghea și Somnul, un an de sonete (Școala Ardeleană, 2016); Primăvara la Praga (elegii, epigrame, satire; Tracus Arte, 2017); Descos și țes (antologie de autor 1971-2017, 2 vol., desene și coperta de Marcel Lupșe, „Colecția Echinox”, Școala Ardeleană, 2018); Om cu vâslă pe umăr (Tracus Arte, 2020). Dinu Flămând este autorul volumelor de eseuri: Introducere în opera lui G. Bacovia (Minerva, 1979); Ascunsul Bacovia (a doua ediție revizuită și completată, Pergamon, 2007); Intimitatea textului (Eminescu, 1985). A tradus în limba română (din franceză, spaniolă, portugheză, italiană) autori precum: Fernando Pessoa, Samuel Beckett, Umberto Saba, Pablo Neruda, Marco Lucchesi, Mario Luzi ș.a.

Dinu Flămând este laureat al Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia (2011).

Publicitate

 

ANDREI NOVAC (n. 1 iulie 1983, Târgu Jiu) este poet, licențiat în istorie al Universității de Vest din Timișoara și doctor în filologie al aceleiași universități, lector la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din București. A fost director al Centrului Național al Cărții din cadrul Institutului Cultural Român. Din iulie 2021, este secretar de stat pentru relația cu Institutul Cultural Român și politici culturale.

A debutat editorial în 2000 cu volumul Poezii (Newest), urmat de: Miez de talpă (Eurostampa, 2003); A nouăsprezecea inimă de înger (Eurostampa, 2003); Vârsta sării (Editura Muzeului Literaturii Române, 2006); Locul în care întorc tramvaiele (Timpul, 2008); Aceiași (carte + CD, Brumar, 2011); Regula timidității (Paralela 45, 2016); Prin închisori și prin libertate (Cartea Românească, 2018 – Premiul „Mircea Ciobanu”, acordat de Uniunea Scriitorilor din România, 2019; Premiul pentru Poezie al revistei „Convorbiri literare”, 2019); De mâine suntem pământ fierbinte. Antologie 2001-2021 (cu ilustrații de Flavia Lupu; Paralela 45, 2021).

Andrei Novac este și autorul monografiei Valentin Tașcu, solitarul promoției ’70 (Vremea, 2016).

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Șofer din Iași, scos din trafic de polițiști la Călărași. Ce alcoolemie avea

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Hlipiceni au identificat, marți, pe drumul comunal DC 35 B, în comuna Călărași, un autoturism care se afla în șanțul de pe marginea drumului, iar conducătorul auto, un bărbat de 62 de ani, din județul Iași,  era ieșit în afara acestuia.

 

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1, 25 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Pericol public! Șofer din Viișoara, prins conducând beat criță două zile la rând. Alcoolemie peste 1,30 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost reținut

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Darabani au emis, marți,  ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 40 de ani, din comuna Viișoara, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 12 mai 2025, a fost depistat în timp ce se deplasa cu autoturismul pe drumul public, din comuna Viișoara, fiind sub influența alcoolului, respectiv, 1,20 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Ulterior, la data de 13 mai 2025, acesta a fost din nou identificat în trafic, pe drumul județean DJ 293, în comuna Coțușca, fiind sub influența alcoolului, de data aceasta, valoarea rezultată în urma testării cu aparatul alcooltest, fiind de 1,32 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Publicitate

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru comiterea a două infracțiuni de conducere sub influența alcoolului. Urmează ca în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.   

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 43 de ani, din municipiul Botoșani, reținut pentru furt    

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 43 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de furt.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 9 mai a.c., în timp ce se afla într-o stație de transport în comun, din municipiul Botoșani, profitând de neatenția victimei, o femeie de 37 de ani, din comuna Ungureni, i-ar fi sustras acesteia telefonul mobil, din buzunarul exterior al hainei.

 

Prejudiciul cauzat ca urmare a activității infracționale a fost recuperat.

 

Publicitate

Bărbatul de 43 de ani a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

 

Citeste mai mult

Administratie

Începe restaurarea Muzeului de Științele Naturii Dorohoi

Publicat

Publicitate

Institutul Național al Patrimoniului a emis ordinul de începere a lucrărilor de restaurare, consolidare și punere în valoare a clădirii Muzeul de Științele Naturii Dorohoi, care își va recăpăta astfel strălucirea de odinioară.

            „Este un proiect în care puțini au crezut, dar pe care, în calitate de președinte al Consiliului Județean, l-am promovat și susținut cu toată convingerea. Am demonstrat că, atunci când există determinare și profesionalism, imposibilul devine posibil. Asocierea formată din firmele Mădbeton (Borșa) și Euras (Satu Mare) are la dispoziție 36 de luni pentru a transforma muzeul din Dorohoi într-unul modern, care să pună în valoare exponatele deosebite din patrimoniu”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

            Lucrările prevăd consolidarea structurală, restaurarea arhitecturală și reconfigurarea spațiilor interioare pentru a răspunde nevoilor actuale ale publicului și ale personalului muzeal. Valoarea totală a contractului de execuție este de 42.959.495,05 lei, inclusiv TVA. Finanțarea este asigurată de Institutul Național al Patrimoniului, proiectul fiind cel mai important care a obținut sprijin în cadrul Programului Național de Restaurare a Monumentelor Istorice.

            Prin implementarea acestui proiect, județul va beneficia de un muzeu modern, care va pune în lumină colecții deosebite, precum cea de insecte și fluturi exotici a profesorului Ioan Nemeș, cea de fluturi exotici a farmacistului Wilhelm Weber, cea de păsări de pe continentul african a profesorului Cătălin Rang sau expoziția de obiecte din sticlă și porțelan realizate în fosta fabrică de sticlă din Dorohoi.

            „Pe lângă lucrările de consolidare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului expozițional, la Muzeul Științelor Naturii din Dorohoi se va readuce la viață biblioteca, care deține peste 6.500 de volume de specialitate și care vor putea fi consultate în sala de lectură. De asemenea, se vor amenaja un auditorium, o sală de educație muzeală, o sală pentru conferințe și simpozioane, precum și o cafenea. La subsolul clădirii vor fi amenajate două laboratoare – unul de cercetare și unul de conservare”, a mai spus senatorul Doina Federovici.

            Clădirea muzeului a fost construită în 1887, ca sediu al Prefecturii județului Dorohoi, fiind prima clădire publică din oraș care a beneficiat de instalație de apă, canalizare și încălzire centralizată.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending