Connect with us

Actualitate

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Cassian Maria Spiridon și Vasile Tudor

Publicat

Publicitate

Luni, 11 aprilie 2022, la ora 12.00, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona, organizează o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog. Invitații lunii aprilie sunt poeții Cassian Maria Spiridon (Iași) și Vasile Tudor (Suceava). Evenimentul va avea loc în incinta Liceului din Vorona și va fi moderat de Lucia Țurcanu.

 

CASSIAN MARIA SPIRIDON (n. 9 aprilie 1950, Iași) a absolvit Institutul Politehnic din București (1975). Participant la mișcarea revoluționară anticomunistă din 14 decembrie 1989, a fost arestat de Securitate și eliberat din detenție pe 22 decembrie. În 1990, a fondat o nouă serie a revistei „Timpul”. Din 1994 este redactorul și editorul revistei de cultură poetică „Poezia”; din 1995, directorul Editurii Timpul; din 1995, redactor-șef al revistei „Convorbiri literare”, iar din 2016, director al acestei publicații.

A debutat în anul 1970 în revistele „Amfiteatru” și „România literară”. Este câștigător al premiului de debut în volum pentru anii 1979-1980 al Editurii Junimea din Iași, apoi laureat al Festivalului Național de Poezie „Nicolae Labiș” (1980). De la volumul de debut Pornind de la zero (Junimea, 1985, reeditat în varianta necenzurată în 2015 la Editura Charmides) și până la antologia O sută și una de poezii (Editura Academiei Române, 2020), Cassian Maria Spiridon a publicat un număr impresionant de cărți de poeme, între care: Zodia nopții (Cartea Românească, 1994; De dragoste și moarte (Helicon, 1996); Întotdeauna ploaia spală eșafodul (AXA, 1997); Dintr⁠-⁠o haltă părăsită (Augusta, 2000); Farmecul discret al dreptei cumpăniri (TipoMoldova, 2012); Poeme în balans (Charmides, 2013) etc. Este autorul mai multor cărți de publicistică, eseu și critică literară (a scris despre: Petre Țuțea, Mihai Eminescu, Mihai Ursachi, N. Steinhardt, Cezar Ivănescu, Nicolae Manolescu, Mihail Sadoveanu ș.a.). Este prezent în diverse antologii din țară și străinătate; opera lui a fost tradusă în franceză, engleză, germană, spaniolă, suedeză, rusă, finlandeză, chineză, polonă, slovacă, maghiară, albaneză sârbă etc.

Cassian Maria Spiridon este deținătorul mai multor premii pentru poezie și al premiului pentru eseu, acordate de Uniunea Scriitorilor din România. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Societății și Asociației Jurnaliștilor din România, al PEN-clubului. A făcut parte din Grupul de la Durău.

 

Publicitate

VASILE TUDOR (n. 21 noiembrie 1955, Bâznoasa, Botoșani) a absolvit Dreptul și este avocat în Suceava. A debutat editorial în 2011, cu volumul de poezia Pietre curgătoare (Editura Paralela 45), pentru care a luat Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, pentru debut (2012).

Este autorul volumelor: Escortele tăcerii (Charmides, 2014); Rondul de singurătate (ediție bilingvă româno-spaniolă; Libros del Genio, Granada, 2014); Sălbatica stafie (antologie bilingvă româno-engleză; Timpul, 2014); Cartea sonetelor (Timpul, 2015); Babel (antologie; Paralela 45, 2016); Același altcumva (Rocart, 2020).

Vasile Tudor este inclus în culegerea Turnurile Ocolașului Mare. Antologie a Grupului de la Durău: Mircea A. Diaconu, Adrian Alui Gheorghe, Gellu Dorian, Radu Florescu, Nicolae Sava, Cassian Maria Spiridon, Vasile Tudor (Timpul, 2012). Este laureat al premiilor Festivalului Național de Poezie „Nicolae Labiș” și ale revistelor „Ateneu”, „Tribuna”, „Convorbiri literare”. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași.

În perioada 2019-2022, la întâlnirile Poeți în dialog de la Memorialul Ipotești au participat: Cosmin Perța  și Ioan Es. Pop; Liviu Antonesei și Radu Andriescu; Nicolae Sava și Radu Florescu; Nicolae Panaite; Magda Cârneci și Simona Popescu; Ioan Radu Văcărescu și Rita Chirian; Mina Decu și Florin Partene; Gellu Dorian și Grigore Chiper; Svetlana Cârstean și Andrei Gamarț; Doina Ioanid și Șerban Axinte; Nichita Danilov și Emilian Galaicu-Păun; Andrei Doboș; Andra Rotaru și Cătălina Matei; Teodor Dună și Dan Coman; Stelorian Moroșanu și Dan Sociu; Luminița Amarie și Manon Pițu; Răzvan Țupa și Paul Vinicius; Lucian Vasiliu și Robert Șerban; Aurel Pantea și Ioan Moldovan; Liviu Ioan Stoiciu și Adrian Alui Gheorghe; Ioan Pintea și Paul Aretzu; Diana Geacăr și Oana Cătălina Ninu; Daniel Corbu și Ion Munteanu; Claudiu Komartin; Andrei Dósa și Alexandru Vakulovski; Ion Pop și Adrian Popescu; Doru Mareș și Crista Bilciu; Livia Roșca și Iulian Tănase; Romulus Bucur și Alexandru Cosmescu; Matei Vișniec și Anca Mizumschi; Nicolae Coande și Vasile Baghiu; Dinu Flămând și Andrei Novac. Cu ocazia acestor întâlniri sau a altor activități, la lecturi și discuții au mai participat: Ana Blandiana, Nora Iuga, Ion Mureșan, Alexandru Ovidiu Vintilă, Mihaela Pădurariu, Constantin Severin, Giuseppe Masavo și poeții botoșăneni: Dumitru Necșanu, Cristina Șoptelea, Nicolae Corlat, George Luca, Gabriel Alexe, Vasile Iftime, Petruț Pârvescu, Florentina Toniță, Nina Viciriuc, Lucia Olaru Nenati, Vlăduț Scutelnicu.

Comunicat de presă

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Spunea despre România că este „Grădina Maicii Domnului”. Zi de doliu național sâmbătă, la funeraliile Papei Francisc

Publicat

Publicitate

Guvernul României va declara zi de doliu național sâmbătă, la funeraliile Papei Francisc. Decizia Executivului ar urma să fie oficializată în ședința de joi, printr-o hotărâre de Guvern. În zilele de doliu național instituțiile arborează drapelul în bernă, relatează mediafax.ro. 

Papa Francisc spunea despre România că este „Grădina Maicii Domnului” și a fost extrem de îndrăgit atât în România cât și în celelalte țări cu mari comunități catolice și nu numai.

Zeci de lideri ai lumii vor participa la înmormântare. Printre ei se va numără și Ilie Bolojan, președintele interimar al României. De la ceremonie va lipsi Vladimir Putin, care a transmis, însă, un mesaj de condoleanțe.

Înmormântarea va avea loc la ora 11.00 a României. Trupul Papei se află în prezent în capela Reședinței Sfânta Marta, unde Papa Francisc locuise din 2013. Trupul Papei a fost depus în capela Reședinței luni seara.

Sicriul Papei Francisc va fi transferat în Bazilica Sfântul Petru din Roma miercuri la ora 9.00 (ora 10:00 ora României), într-o procesiune condusă de cardinali, permițând credincioșilor să-și aducă un ultim omagiu primului papă latino-american.

Sursa foto ilustrativ: PressOne.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

10 icoane unice, expuse în această perioadă în premieră la Botoșani, în cadrul expoziției „Sacrul în artă”

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani, prin Secția de Artă Plastică, Etnografie și Științele Naturii, a organizat în această perioadă a Sărbătorilor Pascale o amplă expoziție de excepție: „Sacrul în artă”, un eveniment dedicat sărbătorilor pascale, care a adus în prim-plan spiritualitatea, tradiția și creația artistică autentică.

Punctul de atracție al expoziției îl reprezintă cele 10 icoane pe lemn din patrimoniul etnografic al muzeului, expuse în premieră absolută la Botoșani.

Aceste lucrări valoroase, păstrate cu grijă în colecțiile instituției, sunt prezentate publicului pentru prima dată, oferind o ocazie rară de întâlnire cu arta sacră tradițională în forma ei autentică.

Alături de acestea, expoziția reunește și lucrări recente – icoane pe lemn și sticlă, dar și picturi contemporane – semnate de artiști consacrați: Constantin Alexa, Marcel Alexa, Alina și Anca Albătoaie, Elena Arcire, Robert Cobuz, Florin Grosu, Constantin Livadaru, Bebe Hetriuc, Constantin Surugiu, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia.

Vernisajul a avut loc la 13 aprilie 2025, în spațiul Colecției de Artă, dar expoziția va putea fi vizitată până pe 29 aprilie 2025, iar accesul este gratuit. Curatorul expoziției este Liviu Șoptelea, iar prezentarea lucrărilor a fost realizată de Ana Coșereanu, muzeograf.

În această perioadă a Sărbătorilor Pascale este un nou eveniment rar, o întâlnire cu sacralitatea și frumusețea artistică a icoanei.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Premieră la Teatrul „Vasilache”: „Întâmplări din Pădurea Veselă”. Un spectacol plin de emoție și lecții de viață pentru cei mici

Publicat

Publicitate

Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani anunță o nouă premieră dedicată celor mici: „Întâmplări din Pădurea Veselă”, un spectacol de păpuși regizat de Lenuș Teodora Moraru, după fabule cunoscute și îndrăgite. Reprezentațiile vor avea loc joi, 24 aprilie, de la ora 18:00, și duminică, 27 aprilie, de la orele 11:00 și 12:30.

Spectacolul îi invită pe copii într-o călătorie educativă și plină de aventură, în care personajul principal, Bebe Iepurașul, pornește alături de prietena sa Iza Barza în căutarea părinților pierduți. Pe drum, cei doi vor întâlni personaje simpatice și pline de învățăminte – de la o Vulpe pusă în fața modestiei, la o Broască ce descoperă propriile limite.

Distribuția reunește actori bine cunoscuți ai scenei botoșănene: Renata Voloșcu, Oana-Marilena Asofiei, Anamaria Chelaru, Ioana Buta, Ana Apetrei, Cosmin Tanasă, Pavel Petrași și Andrei Bordianu. Scenografia, construcția păpușilor, afişul și eclerajul sunt semnate de Gelu Rîșca, iar muzica poartă amprenta lui Toma Rîșca.

Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta de peste 3 ani, iar prețul unui bilet este de 24 de lei.

Biletele pot fi achiziționate online, accesând site-urile entertix.ro și teatrulvasilache.ro, secțiunea „Cumpără Bilet”. De asemenea, biletele sunt disponibile și la casieria teatrului, de marți până vineri, între orele 10:30 și 12:30, precum și înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacol se face cu 30 de minute înainte de începere.

Publicitate

Organizatorii promit o experiență de neuitat pentru cei mici, dar și pentru părinți: o combinație de emoție, umor și lecții valoroase despre prietenie, curaj și descoperirea de sine.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Un turist a fost mușcat de viperă în zona Voroneț. Este internat la ATI Suceava după un șoc sever

Publicat

Publicitate

Un bărbat aflat în vacanță în zona Voronețului, a ajuns de urgență la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Suceava, după ce a fost mușcat de o viperă. Incidentul a avut loc în cursul weekendului, iar victima, un bărbat din județul Iași, a fost transportată la spital în stare generală mediocră.

Potrivit medicilor, bărbatul prezenta o plagă la policele mâinii stângi, provocată de mușcătura reptilei. La prezentarea în Unitatea de Primiri Urgențe, acesta a fost evaluat de medicul urgentist și de chirurgul plastician, care au decis administrarea a două doze de ser antiviperin, relatează agerpres.ro.

Starea pacientului s-a agravat ulterior, înregistrându-se valori tensionale foarte scăzute, semn al instalării unui șoc anafilactic. În aceste condiții, s-a impus internarea de urgență în secția de Terapie Intensivă, unde medicii i-au administrat tratament vasopresor.

Chirurgul plastician a intervenit pentru excizia leziunilor provocate de mușcătură, iar în prezent, pacientul se află sub monitorizare continuă din partea echipei medicale de la ATI și a specialistului plastician.

Purtătorul de cuvânt al SCJU Suceava, dr. Monica Terteliu, a confirmat că pacientul este atent supravegheat, iar evoluția stării sale va fi evaluată constant de către echipa medicală.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending