Connect with us

Cultura

Poeți în dialog la Ipotești: Romulus Bucur și Alexandru Cosmescu

Publicat

Pe data de 19 decembrie 2021, la ora 16.00, va avea loc ediția din decembrie a lecturilor Poeți în dialog. Invitații Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” sunt Romulus Bucur și Alexandru Cosmescu. Discuția va fi moderată de Lucia Țurcanu.

Evenimentul se va desfășura on-line și va putea fi urmărit pe pagina de Facebook a Memorialului Ipotești: https://www.facebook.com/Memorialul-Ipotesti-Centrul-National-de-Studii-Mihai-Eminescu-432404520184709/.

 

ROMULUS BUCUR (n. 11 mai 1956, Arad) este poet, eseist, traducător, publicist, redactor-șef adjunct la revista „Arca”, doctor în filologie al Universității din București cu teza O cercetare asupra raporturilor dintre vizual și auditiv în poezia modernă (2003), profesor la Facultatea de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov. A fost membru al Cenaclului de Luni.

A debutat publicistic pe 18 mai 1978, în revista „România literară”, iar editorial, în 1982, în volumul de grup Cinci (alături de Bogdan Ghiu, Ion Bogdan Lefter, Alexandru Mușina și Mariana Marin). În 1984, publică, la Editura Albatros, volumul de poezie Greutatea cernelii pe hârtie (Premiul Uniunii Scriitorilor din România), urmat de: Literatură, viaţă (Cartea Românească, 1989); Dragoste & Bravură (Marineasa, 1995); întecel (e). Fast-food Poems / Ditties (Paralela 45, 1998); Cărticică pentru pisică (Aula, 2003); Poeme alese (Aula, 2008); O seamă de personaje secundare (Tracus Arte, 2009); Arta războiului (Tracus Arte, 2015); Odeletă societății de consum (Tracus Arte, 2018); Despre prieteni & singurătate (Tracus Arte, 2020). Este autorul câtorva volume de eseuri – Poeți optzeciști (și nu numai) în anii ’90 (Paralela 45, 2000); Imaginea de sine a evreului român: Mihail Sebastian și N. Steinhardt (Editura Universităţii „Transilvania”, 2013); Opus Caementicium. (Micro)eseuri despre influența poetică, Editura Universității „Transilvania”, 2015); Glose (Tracus Arte, 2017) – și al monografiei Mihail Sebastian sau despre inconvenientul de a te fi născut evreu (Aula, 2007).

Romulus Bucur este present în antologii precum: Simone Reicherts-Schenk, Streiflicht. Eine Auswahl zeitgenössischer Rumänischer Lyrik, Kastellaun (Dionysos Verlag, 1994); Laurenţiu Ulici, O mie şi una de poezii româneşti (Du Style, 1997); Florin Şindrilaru, Antologia poeziei româneşti culte (Teora, 1998); Dieter Schlesak, Gefärlicher Serpentinen, Rumänische Lyrik der Gegenwart (Edition Druckhaus, 1998); Alexandru Muşina, Antologia poeziei generaţiei ’80 (Vlasie, 1993; Aula, 2002); Laurenţiu Ulici, Antologia poeţilor tineri, 1978-1982 (Muzeul Literaturii Române, 2005); A gyönyör román művészete. Kortárs román költők (Arcuş, 2006); Balázs F. Attila, Egy zacskó cseresznye (AB-ART, 2009); Dumitru Chioaru, Noua poezie nouă (Limes, 2011); Kocsis Francisko, Dirijabilul de hârtie. Cele mai frumoase poezii, 1971-2011 (Ardealul, 2011); Claudiu Komartin şi Radu Vancu, Cele mai frumoase poeme din 2010 (Tracus Arte, 2011); Cosmin Ciotloş, 111 cele mai frumoase poezii ale generaţiei ’80 (Nemira, 2015); Marius Chivu & Radu Vancu, 111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română (Nemira, 2016); Ion Bogdan Lefter & Călin Vlasie, Cenaclul de Luni – 40 (Paralela 45 / Cartea Românească, 2017); Cosmin Perța, #Rezist! Poezia (Paralela 45 / Cartea Românească, 2017) ș.a.

 

ALEXANDRU COSMESCU (n. 30 iulie 1985, Chișinău) este poet și eseist. A absolvit secția română-latină a Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova (2008), cu o lucrare despre poetica latină și poetica poeziei contemporane, după care a urmat un masterat în filosofie la aceeași universitate (Dialog și alteritate în discursul filosofiei contemporane, 2010) și un doctorat în filologie (Textul dialogic și textul monologic din perspectiva analizei discursului, 2013), la Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei, unde este, în prezent, cercetător științific. Este absolvent al programului de masterat Marile Cărți ale Civilizației Europene, coordonat, la Universitatea de Stat din Moldova, de Petre Guran (2014), și participant la atelierul de creative writing organizat de Adrian Urmanov la Mănăstirea Râșca (2006). A predat cursuri de literatură și filosofie la câteva universități din Chișinău.

Alexandru Cosmescu a debutat în 2013 cu volumul de poezie Un spaţiu blând, care mă primește cum m-ar îmbrăţișa (Editura Cartier; ediția a II-a – 2017), pentru care a luat Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru debut). Este coautor, alături de Anastasia Gavrilovici, al volumului Cine nu e mângâiat. Antologia generației 2000, care a apărut în seria Cartier de colecție a Editurii Cartier în anul 2021.

Este prezent în antologiile: Literatura din Basarabia. Început de secol XXI. Poezie (Știința, 2017), ’20. Antologie de poezie tânără din Basarabia (ARC, 2021) ș.a.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Județul Botoșani, doar o singură zi pe harta României. ProTV a scos județul de pe hartă de la rubrica meteo

Publicat

Doar o singură zi a rezistat județul Botoșani pe harta meteo a României din grila ProTV. Postul de televiziune făcuse ieri o surpriză micului recitator genial de la Botoșani, Rareș Prisacariu, care își dorea ca județul geniilor din România, în care s-au născut Eminescu, Iorga, Enescu sau Luchian, să apară pe harta meteo de la ProTv.

Prezent la emisiunea La Măruță, Rareș Prisacariu spunea că aceasta ar fi cea mai arzătoare dorință, iar postul tv renumit din România i-a îndeplinit dorința.

Pentru o zi botoșănenii au putut să se mândrească că județul face parte din România și nu mai sunt considerați ca fiind din “țara paielor” și nici “sârma wăi” și nici din Republica Moldova, cum îi consideră sudiștii de la București, însă doar atât.

Astăzi, ProTV a revenit la standardul hărții meteo, așa că botoșănenii care au așteptat cu sufletul la gură să vadă județul pe harta meteo, au avut parte de o mare dezamăgire, gestul de ieri ai ProTv fiind doar o mișcare de marketing.

Citeste mai mult

Eveniment

Tot mai periculoși: Infractorii cibernetici folosesc inteligența artificială pentru fraude online

Publicat

Noile tentative de fraudă din mediul online identificate la început de an au la bază texte în limba română din ce în ce mai bine scrise și adaptate rigorilor limbii, relatează alba24.ro.

Este un semn clar că atacatorii folosesc tehnologie din ce în ce mai avansată pentru a obține o rată de succes mult mai mare, inclusiv inteligența artificială, spun specialiștii Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

Astfel, mesajele-capcană devin aproape imposibil  de depistat doar prin analiza textului.

Printre cele mai utilizate metode folosite de infractori cibernetici pentru accesarea datelor personale ale utilizatorilor, se numără e-mail-urile de tip phishing prin care se solicită actualizarea datelor, anunțurile privind false investiții sau contractarea unor credite internaționale, dar și „ofertele de nerefuzat”.

Totodată, multe mesaje înșelătoare sunt promovate și pe platformele de social media și motoarele de căutare.

În trecut, greșelile gramaticale și exprimările neadecvate reprezentau semnale de alarmă care dădeau în vileag mesajele frauduloase. Odată cu apariția platformelor de inteligență artificială ce traduc sau pregătesc texte pe baza unor cerințe, tentativele de fraudă devin mai greu de detectat.

Sursă: dnsc.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Frumușica, dispărut de ieri după ce a plecat de acasă, este căutat de familie cu poliția

Publicat

Familia și polițiștii din Flămânzi caută un bărbat din Frumușica dispărut în urmă cu o zi și care nu a mai dat niciun semn de viață, înciuda apelurilor disperate ale familiei.

La data de 28 ianuarie 2023, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.8 Flămânzi au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, de 69 de ani, din comuna Frumușica, a părăsit domiciliul, la data de 27 ianuarie a.c., în jurul orei 17:00, iar până în prezent nu a revenit.

ROHOZEANU CONSTANTIN are aproximativ 1,80 m înălțime, păr grizonat, ochi căprui, constituție  astenică.

Vestimentație la momentul plecării era geacă de culoare închisă, hanorac de culoare portocalie, cu glugă, pantaloni închiși la culoare, în picioare purta adidași de culoare alb cu albastru.

“Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adrezese celei mai apropiate unități de poliție!”, au transmis polițiștii de la Botoșani.

Citeste mai mult

Administratie

VIDEO. Cosmin Andrei despre lucrările de la Teatrul Mihai Eminescu: Avem parte de un constructor foarte serios

Publicat

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat că a inspectat astăzi șantierul deschis în urmă cu aproximativ 3 luni de la Teatrul Mihai Eminescu pentru a analiza ritmul lucrărilor și evoluția acestora, și dă asigurări că lucrările sunt în grafic.

Întrucât termenul de finalizare a lucrărilor este decembrie 2023, pentru a se asigura că această dată va fi respectată, constructorii erau la datorie și astăzi în ciuda temperaturilor scăzute și a vremii nefavorabile, desfășurându-și  activitatea cu precădere în interior, a explicat municipalitatea de la Botoșani.

Cosmin Andrei spune lucrările sunt în grafic iar până acum s-a finalizat aproape în totalitate etapa de decapare, atât pe interior cât și pe exterior, în timp ce la etajul al doilea s-au executat lucrările de tencuire și execuție instalație electrică în proporții mari.

De asemenea, cupola exterioară este refăcută în totalitate și pregătită pentru a fi acoperită când vremea va permite, în timp ce instalația electrica de la subsol este făcută în totalitate. De asemenea, se lucrează la restul acoperișului și la refacerea sălii de spectacole, ajunsă într-un grad ridicat de degradare!

“Avem parte de un constructor foarte serios, care astăzi este în grafic cu lucrările, organizând șantierul de așa natură încât vremea să nu reprezinte un factor de stopare a acestora. Vom susține aceste vizite în mod regulat pentru a informa botoșănenii și pentru a-i asigura că vom termina acest șantier așa cum ne-am asumat, la sfârșitul anului 2023”, a precizat primarul Cosmin Andrei.

Edilul botoșănean a dat asigurări că va depune toate diligențele pentru ca toate plățile să fie efectuate la timp, astfel ca lucrările să se desfășoare fără întreruperi.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate