Connect with us
Publicitate

Cultura

Poeți în dialog la Ipotești: Romulus Bucur și Alexandru Cosmescu

Publicat

Pe data de 19 decembrie 2021, la ora 16.00, va avea loc ediția din decembrie a lecturilor Poeți în dialog. Invitații Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” sunt Romulus Bucur și Alexandru Cosmescu. Discuția va fi moderată de Lucia Țurcanu.

Evenimentul se va desfășura on-line și va putea fi urmărit pe pagina de Facebook a Memorialului Ipotești: https://www.facebook.com/Memorialul-Ipotesti-Centrul-National-de-Studii-Mihai-Eminescu-432404520184709/.

 

ROMULUS BUCUR (n. 11 mai 1956, Arad) este poet, eseist, traducător, publicist, redactor-șef adjunct la revista „Arca”, doctor în filologie al Universității din București cu teza O cercetare asupra raporturilor dintre vizual și auditiv în poezia modernă (2003), profesor la Facultatea de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov. A fost membru al Cenaclului de Luni.

A debutat publicistic pe 18 mai 1978, în revista „România literară”, iar editorial, în 1982, în volumul de grup Cinci (alături de Bogdan Ghiu, Ion Bogdan Lefter, Alexandru Mușina și Mariana Marin). În 1984, publică, la Editura Albatros, volumul de poezie Greutatea cernelii pe hârtie (Premiul Uniunii Scriitorilor din România), urmat de: Literatură, viaţă (Cartea Românească, 1989); Dragoste & Bravură (Marineasa, 1995); întecel (e). Fast-food Poems / Ditties (Paralela 45, 1998); Cărticică pentru pisică (Aula, 2003); Poeme alese (Aula, 2008); O seamă de personaje secundare (Tracus Arte, 2009); Arta războiului (Tracus Arte, 2015); Odeletă societății de consum (Tracus Arte, 2018); Despre prieteni & singurătate (Tracus Arte, 2020). Este autorul câtorva volume de eseuri – Poeți optzeciști (și nu numai) în anii ’90 (Paralela 45, 2000); Imaginea de sine a evreului român: Mihail Sebastian și N. Steinhardt (Editura Universităţii „Transilvania”, 2013); Opus Caementicium. (Micro)eseuri despre influența poetică, Editura Universității „Transilvania”, 2015); Glose (Tracus Arte, 2017) – și al monografiei Mihail Sebastian sau despre inconvenientul de a te fi născut evreu (Aula, 2007).

Romulus Bucur este present în antologii precum: Simone Reicherts-Schenk, Streiflicht. Eine Auswahl zeitgenössischer Rumänischer Lyrik, Kastellaun (Dionysos Verlag, 1994); Laurenţiu Ulici, O mie şi una de poezii româneşti (Du Style, 1997); Florin Şindrilaru, Antologia poeziei româneşti culte (Teora, 1998); Dieter Schlesak, Gefärlicher Serpentinen, Rumänische Lyrik der Gegenwart (Edition Druckhaus, 1998); Alexandru Muşina, Antologia poeziei generaţiei ’80 (Vlasie, 1993; Aula, 2002); Laurenţiu Ulici, Antologia poeţilor tineri, 1978-1982 (Muzeul Literaturii Române, 2005); A gyönyör román művészete. Kortárs román költők (Arcuş, 2006); Balázs F. Attila, Egy zacskó cseresznye (AB-ART, 2009); Dumitru Chioaru, Noua poezie nouă (Limes, 2011); Kocsis Francisko, Dirijabilul de hârtie. Cele mai frumoase poezii, 1971-2011 (Ardealul, 2011); Claudiu Komartin şi Radu Vancu, Cele mai frumoase poeme din 2010 (Tracus Arte, 2011); Cosmin Ciotloş, 111 cele mai frumoase poezii ale generaţiei ’80 (Nemira, 2015); Marius Chivu & Radu Vancu, 111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română (Nemira, 2016); Ion Bogdan Lefter & Călin Vlasie, Cenaclul de Luni – 40 (Paralela 45 / Cartea Românească, 2017); Cosmin Perța, #Rezist! Poezia (Paralela 45 / Cartea Românească, 2017) ș.a.

 

ALEXANDRU COSMESCU (n. 30 iulie 1985, Chișinău) este poet și eseist. A absolvit secția română-latină a Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova (2008), cu o lucrare despre poetica latină și poetica poeziei contemporane, după care a urmat un masterat în filosofie la aceeași universitate (Dialog și alteritate în discursul filosofiei contemporane, 2010) și un doctorat în filologie (Textul dialogic și textul monologic din perspectiva analizei discursului, 2013), la Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei, unde este, în prezent, cercetător științific. Este absolvent al programului de masterat Marile Cărți ale Civilizației Europene, coordonat, la Universitatea de Stat din Moldova, de Petre Guran (2014), și participant la atelierul de creative writing organizat de Adrian Urmanov la Mănăstirea Râșca (2006). A predat cursuri de literatură și filosofie la câteva universități din Chișinău.

Alexandru Cosmescu a debutat în 2013 cu volumul de poezie Un spaţiu blând, care mă primește cum m-ar îmbrăţișa (Editura Cartier; ediția a II-a – 2017), pentru care a luat Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru debut). Este coautor, alături de Anastasia Gavrilovici, al volumului Cine nu e mângâiat. Antologia generației 2000, care a apărut în seria Cartier de colecție a Editurii Cartier în anul 2021.

Este prezent în antologiile: Literatura din Basarabia. Început de secol XXI. Poezie (Știința, 2017), ’20. Antologie de poezie tânără din Basarabia (ARC, 2021) ș.a.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Economie

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui: Vom suferi cea mai mare creştere de taxe din istoria României post revoluţie

Publicat

Fostul ministru USR al Economiei, Claudiu Năsui, afirmă că PSD şi PNL „se pregătesc să aplice cea mai mare creştere de taxe din istoria României”. USR anunţă că va ataca la CCR legea PSD-PNL de creştere a taxelor.

„Acum, în anul de graţie 2023, guvernul Iohannis-Ciolacu vine din nou să crească taxele, cu un impact oficial de 16.4 miliarde de lei. Creşterea pe care se pregătesc să o facă acum este mai mare cu 3.1 miliarde de lei decât ultima cea mai mare creştere de taxe din istoria (post revoluţie) a României!!! Asta de la oameni care se jurau la începutul anului că nu cresc taxele”, spune Claudiu Nasui.

USR transmite că „ultimul moment de mare creştere a taxării a fost în perioada guvernării Băsescu-Boc”.

„Atunci, guvernul a crescut masiv numeroase taxe prin OUG, printre care şi cota standard de TVA de la 19% la 24%. Impactul oficial de atunci, şi actualizat pentru inflaţie, este de 13.3 miliarde de lei. Practic în 2010, guvernul Băsescu-Boc a crescut masiv taxele cu 13.3 miliarde de lei (la valoarea leilor de azi). USR va ataca la CCR legea PSD-PNL de creştere a taxelor”, se menţionează în finalul comunicatului.

Citeste mai mult

Economie

În sfârșit: Veste foarte bună pentru agricultori. Începe construcţia primelor CENTRE DE COLECTARE legume – fructe

Publicat

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a prezentat autorităţilor locale din judeţul Buzău un model tip de centru colectare legume fructe şi a fost să vadă unde va fi amplasat acest centru: „Proiectul Centrelor de Colectare legume – fructe intră în linie dreaptă”, relatează mediafax.ro.

“Proiectul Centrelor de Colectare legume – fructe intră în linie dreaptă. Astăzi (vineri – n.r.), am prezentat autorităţilor locale din judeţul Buzău un model tip de centru colectare legume fructe şi am fost în teren pentru a vedea unde va fi amplasat acest centru”, scrie pe Facebook Florin Barbu.

Construcţia primelor şase centre, din cele 15 câte vor realizate în România, prin Casa Unirea, precizează ministrul Agriculturii, va începe în acest an.

„Fiecare centru va avea 3000 mp, 4 benzi se sortare şi spaţiu cu temperatură controlată, pentru a prelua, sorta şi pregăti pentru valorificare producţiile fermierilor. Este o promisiune făcută legumicultorilor şi pomicultorilor români, pe care o onoram, pentru că scopul nostru comun este sa producem hrană românească, sănătoasă şi gustoasă”, încheie Barbu.

Citeste mai mult

Eveniment

Sucevean cu LEMNE în REMORCĂ prins de polițiști la Botoșani după ce a încercat să fugă pentru a nu a arăta actele

Publicat

Un tânăr de 27 de ani, din județul Suceava a rămas fără permis, fără lemnele pe care le transporta și fără 2.000 de lei, după un control al polițiștilor din Bucecea, au anunțat astăzi responsabilii IJP Botoșani.

La data de 23 septembrie 2023, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea au oprit pentru control, pe drumul național D.N. 29 C, în localitatea Călinești, o autoutilitară condusă de un tânăr, 27 de ani , din județul Suceava care transporta material lemnos.

Inițial, conducătorul auto nu a oprit la semnalele polițiștilor, continuându-și deplasarea, însă după ce a observat că aceștia au pornit în urmărirea lui, s-a conformat.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta aproximativ 2 metri cubi de material lemnos în plus, față de cantitatea pe care o avea trecută în documente.

Tânărul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, iar cantitatea de material lemnos pe care o transporta fără aviz a fost supusă confiscării.

“Totodată, conducătorului auto i-a fost reținut permisul de conducere pentru 30 zile, întrucât nu a oprit la semnalul polițiștilor”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Flăcări până la cer la un GATER în Suceava. Toate utilajele de prelucrare a lemnului au fost distruse

Publicat

Un incendiu s-a produs, duminică dimineaţă, la o hală de prelucrarea lemnului din localitatea Vama, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

Potrivit acestora, la sosirea echipajelor la faţa locului incendiul se manifesta generalizat la o construcţie din lemn.

Au ars hala construită din lemn și bunuri din interior, utilaje specifice procesului de debitare și prelucrare a lemnului, pe o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrați.

Intervin pompierii militari ai Detaşamentului Câmpulung Moldovenesc şi cei ai Gărzii de Intervenţie Gura Humorului, împreună cu lucrători ai SVSU Vama, cu patru autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD B2.

“Se lucrează pentru lichidarea incendiului şi pentru îndepărtarea efectelor negative”, a precizat ISU.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending