Connect with us

Cultura

Poeți în dialog la Ipotești: Romulus Bucur și Alexandru Cosmescu

Publicat

Publicitate

Pe data de 19 decembrie 2021, la ora 16.00, va avea loc ediția din decembrie a lecturilor Poeți în dialog. Invitații Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” sunt Romulus Bucur și Alexandru Cosmescu. Discuția va fi moderată de Lucia Țurcanu.

Evenimentul se va desfășura on-line și va putea fi urmărit pe pagina de Facebook a Memorialului Ipotești: https://www.facebook.com/Memorialul-Ipotesti-Centrul-National-de-Studii-Mihai-Eminescu-432404520184709/.

 

ROMULUS BUCUR (n. 11 mai 1956, Arad) este poet, eseist, traducător, publicist, redactor-șef adjunct la revista „Arca”, doctor în filologie al Universității din București cu teza O cercetare asupra raporturilor dintre vizual și auditiv în poezia modernă (2003), profesor la Facultatea de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov. A fost membru al Cenaclului de Luni.

A debutat publicistic pe 18 mai 1978, în revista „România literară”, iar editorial, în 1982, în volumul de grup Cinci (alături de Bogdan Ghiu, Ion Bogdan Lefter, Alexandru Mușina și Mariana Marin). În 1984, publică, la Editura Albatros, volumul de poezie Greutatea cernelii pe hârtie (Premiul Uniunii Scriitorilor din România), urmat de: Literatură, viaţă (Cartea Românească, 1989); Dragoste & Bravură (Marineasa, 1995); întecel (e). Fast-food Poems / Ditties (Paralela 45, 1998); Cărticică pentru pisică (Aula, 2003); Poeme alese (Aula, 2008); O seamă de personaje secundare (Tracus Arte, 2009); Arta războiului (Tracus Arte, 2015); Odeletă societății de consum (Tracus Arte, 2018); Despre prieteni & singurătate (Tracus Arte, 2020). Este autorul câtorva volume de eseuri – Poeți optzeciști (și nu numai) în anii ’90 (Paralela 45, 2000); Imaginea de sine a evreului român: Mihail Sebastian și N. Steinhardt (Editura Universităţii „Transilvania”, 2013); Opus Caementicium. (Micro)eseuri despre influența poetică, Editura Universității „Transilvania”, 2015); Glose (Tracus Arte, 2017) – și al monografiei Mihail Sebastian sau despre inconvenientul de a te fi născut evreu (Aula, 2007).

Romulus Bucur este present în antologii precum: Simone Reicherts-Schenk, Streiflicht. Eine Auswahl zeitgenössischer Rumänischer Lyrik, Kastellaun (Dionysos Verlag, 1994); Laurenţiu Ulici, O mie şi una de poezii româneşti (Du Style, 1997); Florin Şindrilaru, Antologia poeziei româneşti culte (Teora, 1998); Dieter Schlesak, Gefärlicher Serpentinen, Rumänische Lyrik der Gegenwart (Edition Druckhaus, 1998); Alexandru Muşina, Antologia poeziei generaţiei ’80 (Vlasie, 1993; Aula, 2002); Laurenţiu Ulici, Antologia poeţilor tineri, 1978-1982 (Muzeul Literaturii Române, 2005); A gyönyör román művészete. Kortárs román költők (Arcuş, 2006); Balázs F. Attila, Egy zacskó cseresznye (AB-ART, 2009); Dumitru Chioaru, Noua poezie nouă (Limes, 2011); Kocsis Francisko, Dirijabilul de hârtie. Cele mai frumoase poezii, 1971-2011 (Ardealul, 2011); Claudiu Komartin şi Radu Vancu, Cele mai frumoase poeme din 2010 (Tracus Arte, 2011); Cosmin Ciotloş, 111 cele mai frumoase poezii ale generaţiei ’80 (Nemira, 2015); Marius Chivu & Radu Vancu, 111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română (Nemira, 2016); Ion Bogdan Lefter & Călin Vlasie, Cenaclul de Luni – 40 (Paralela 45 / Cartea Românească, 2017); Cosmin Perța, #Rezist! Poezia (Paralela 45 / Cartea Românească, 2017) ș.a.

Publicitate

 

ALEXANDRU COSMESCU (n. 30 iulie 1985, Chișinău) este poet și eseist. A absolvit secția română-latină a Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova (2008), cu o lucrare despre poetica latină și poetica poeziei contemporane, după care a urmat un masterat în filosofie la aceeași universitate (Dialog și alteritate în discursul filosofiei contemporane, 2010) și un doctorat în filologie (Textul dialogic și textul monologic din perspectiva analizei discursului, 2013), la Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei, unde este, în prezent, cercetător științific. Este absolvent al programului de masterat Marile Cărți ale Civilizației Europene, coordonat, la Universitatea de Stat din Moldova, de Petre Guran (2014), și participant la atelierul de creative writing organizat de Adrian Urmanov la Mănăstirea Râșca (2006). A predat cursuri de literatură și filosofie la câteva universități din Chișinău.

Alexandru Cosmescu a debutat în 2013 cu volumul de poezie Un spaţiu blând, care mă primește cum m-ar îmbrăţișa (Editura Cartier; ediția a II-a – 2017), pentru care a luat Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru debut). Este coautor, alături de Anastasia Gavrilovici, al volumului Cine nu e mângâiat. Antologia generației 2000, care a apărut în seria Cartier de colecție a Editurii Cartier în anul 2021.

Este prezent în antologiile: Literatura din Basarabia. Început de secol XXI. Poezie (Știința, 2017), ’20. Antologie de poezie tânără din Basarabia (ARC, 2021) ș.a.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Incendiu la Dămideni. Doi soți au ajuns la spital cu arsuri, după ce au vrut să aprindă focul cu benzină

Publicat

Publicitate

Două persoane, soț și soție, de 76, respectiv 80 de ani, au ajuns la spital cu arsuri în urma unui incendiu produs în locuință. S-a întâmplat în această dimineață, în localitatea Dămideni. Cei doi au fost scoși din casa cuprinsă de flăcări de copiii acestora, care locuiesc în apropiere. Tot ei au sunat la 112, după ajutor.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stinge și o ambulanță SMURD, ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD și două ambulanțe SAJ. Cele două victime au fost preluate de echipajele medicale și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. Acestea prezentau arsuri și intoxicație cu fum.

Pompierii au intervenit pentru stingerea incendiului, care a cuprins bunurile din două încăperi.

Cel mai probabil, incendiul s-a produs după ce una dintre persoane a încercat să aprindă focul cu benzină.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente vă recomandăm să nu aprindeți focul cu benzină, gaz sau motorină! Vă puneți viața în pericol, dar și lucrurile pentru care ați muncit de-a lungul timpului.

Benzina, gazul sau alte lichide inflamabile nu trebuie folosite niciodată pentru aprinderea focului în sobă. Acestea sunt foarte periculoase și pot produce incendii.

Publicitate

Aveți grijă să nu folosiți alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba.

Citeste mai mult

Eveniment

Ceața persistă în județul Botoșani. Meteorologii au prelungit avertizarea de COD GALBEN

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 11:00, pentru o parte din județul Botoșani.

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Mihăileni, Drăgușeni, Corlăteni, Cândești, Cordăreni, Viișoara, Concești, Văculești, Lozna, Mitoc, Dimăcheni și Adășeni se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:
▪️conduceți prudent;
▪️reduceți viteza;
▪️măriți distanța dintre autovehicule;
▪️evitați orice manevră riscantă;
▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Accident! Un tânăr de 21 de ani s-a dat peste cap cu mașina, la Mănăstireni

Publicat

Publicitate

Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu autoturismul, pe un drum din localitatea Mănăstireni. S-a întâmplat noaptea trecută. Alarma a fost dată puțin după miezul nopții. În momentul producerii evenimentului, în mașină se aflau, în total, trei persoane.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat faptul că mașina era răsturnată pe o parte și că toate persoanele erau ieșite din interior. Tânărul rănit a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

 

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriei.

 

Publicitate

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Citeste mai mult

Eveniment

Atenție, șoferi! Meteorologii au anunțat COD GALBEN de ceață. Pe alocuri, vizibilitatea este redusă sub 50 de metri

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 09:00, pentru o parte din județul Botoșani.

 

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Ungureni, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Manoleasa, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Vlăsinești, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Nicșeni, Corlăteni, Leorda, Cândești, Cordăreni, Viișoara, Hănești, Brăești, Săveni, Concești, Văculești, Lozna, Mitoc, Dimăcheni, Adășeni și Bucecea se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

 

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

 

Publicitate

✅️ Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:

▪️conduceți prudent;

▪️reduceți viteza;

▪️măriți distanța dintre autovehicule;

▪️evitați orice manevră riscantă;

▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

 

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!

 

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending