Connect with us

Cultura

Poeți în dialog la Ipotești: Romulus Bucur și Alexandru Cosmescu

Publicat

Publicitate

Pe data de 19 decembrie 2021, la ora 16.00, va avea loc ediția din decembrie a lecturilor Poeți în dialog. Invitații Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” sunt Romulus Bucur și Alexandru Cosmescu. Discuția va fi moderată de Lucia Țurcanu.

Evenimentul se va desfășura on-line și va putea fi urmărit pe pagina de Facebook a Memorialului Ipotești: https://www.facebook.com/Memorialul-Ipotesti-Centrul-National-de-Studii-Mihai-Eminescu-432404520184709/.

 

ROMULUS BUCUR (n. 11 mai 1956, Arad) este poet, eseist, traducător, publicist, redactor-șef adjunct la revista „Arca”, doctor în filologie al Universității din București cu teza O cercetare asupra raporturilor dintre vizual și auditiv în poezia modernă (2003), profesor la Facultatea de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov. A fost membru al Cenaclului de Luni.

A debutat publicistic pe 18 mai 1978, în revista „România literară”, iar editorial, în 1982, în volumul de grup Cinci (alături de Bogdan Ghiu, Ion Bogdan Lefter, Alexandru Mușina și Mariana Marin). În 1984, publică, la Editura Albatros, volumul de poezie Greutatea cernelii pe hârtie (Premiul Uniunii Scriitorilor din România), urmat de: Literatură, viaţă (Cartea Românească, 1989); Dragoste & Bravură (Marineasa, 1995); întecel (e). Fast-food Poems / Ditties (Paralela 45, 1998); Cărticică pentru pisică (Aula, 2003); Poeme alese (Aula, 2008); O seamă de personaje secundare (Tracus Arte, 2009); Arta războiului (Tracus Arte, 2015); Odeletă societății de consum (Tracus Arte, 2018); Despre prieteni & singurătate (Tracus Arte, 2020). Este autorul câtorva volume de eseuri – Poeți optzeciști (și nu numai) în anii ’90 (Paralela 45, 2000); Imaginea de sine a evreului român: Mihail Sebastian și N. Steinhardt (Editura Universităţii „Transilvania”, 2013); Opus Caementicium. (Micro)eseuri despre influența poetică, Editura Universității „Transilvania”, 2015); Glose (Tracus Arte, 2017) – și al monografiei Mihail Sebastian sau despre inconvenientul de a te fi născut evreu (Aula, 2007).

Romulus Bucur este present în antologii precum: Simone Reicherts-Schenk, Streiflicht. Eine Auswahl zeitgenössischer Rumänischer Lyrik, Kastellaun (Dionysos Verlag, 1994); Laurenţiu Ulici, O mie şi una de poezii româneşti (Du Style, 1997); Florin Şindrilaru, Antologia poeziei româneşti culte (Teora, 1998); Dieter Schlesak, Gefärlicher Serpentinen, Rumänische Lyrik der Gegenwart (Edition Druckhaus, 1998); Alexandru Muşina, Antologia poeziei generaţiei ’80 (Vlasie, 1993; Aula, 2002); Laurenţiu Ulici, Antologia poeţilor tineri, 1978-1982 (Muzeul Literaturii Române, 2005); A gyönyör román művészete. Kortárs román költők (Arcuş, 2006); Balázs F. Attila, Egy zacskó cseresznye (AB-ART, 2009); Dumitru Chioaru, Noua poezie nouă (Limes, 2011); Kocsis Francisko, Dirijabilul de hârtie. Cele mai frumoase poezii, 1971-2011 (Ardealul, 2011); Claudiu Komartin şi Radu Vancu, Cele mai frumoase poeme din 2010 (Tracus Arte, 2011); Cosmin Ciotloş, 111 cele mai frumoase poezii ale generaţiei ’80 (Nemira, 2015); Marius Chivu & Radu Vancu, 111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română (Nemira, 2016); Ion Bogdan Lefter & Călin Vlasie, Cenaclul de Luni – 40 (Paralela 45 / Cartea Românească, 2017); Cosmin Perța, #Rezist! Poezia (Paralela 45 / Cartea Românească, 2017) ș.a.

Publicitate

 

ALEXANDRU COSMESCU (n. 30 iulie 1985, Chișinău) este poet și eseist. A absolvit secția română-latină a Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova (2008), cu o lucrare despre poetica latină și poetica poeziei contemporane, după care a urmat un masterat în filosofie la aceeași universitate (Dialog și alteritate în discursul filosofiei contemporane, 2010) și un doctorat în filologie (Textul dialogic și textul monologic din perspectiva analizei discursului, 2013), la Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei, unde este, în prezent, cercetător științific. Este absolvent al programului de masterat Marile Cărți ale Civilizației Europene, coordonat, la Universitatea de Stat din Moldova, de Petre Guran (2014), și participant la atelierul de creative writing organizat de Adrian Urmanov la Mănăstirea Râșca (2006). A predat cursuri de literatură și filosofie la câteva universități din Chișinău.

Alexandru Cosmescu a debutat în 2013 cu volumul de poezie Un spaţiu blând, care mă primește cum m-ar îmbrăţișa (Editura Cartier; ediția a II-a – 2017), pentru care a luat Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru debut). Este coautor, alături de Anastasia Gavrilovici, al volumului Cine nu e mângâiat. Antologia generației 2000, care a apărut în seria Cartier de colecție a Editurii Cartier în anul 2021.

Este prezent în antologiile: Literatura din Basarabia. Început de secol XXI. Poezie (Știința, 2017), ’20. Antologie de poezie tânără din Basarabia (ARC, 2021) ș.a.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: „Hristos a înviat din morți” au cântat mii de botoșăneni pe străzile din Botoșani, la Procesiunea Învierii. În fruntea credincioșilor a stat ÎPS Teofan

Publicat

Publicitate

Mii de oameni au participat la procesiunea cu moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul, un eveniment intens așteptat de credincioșii din Botoșani, care a avut loc astăzi, începând cu ora 18.00. Procesiunea Învierii va rămâne cu siguranță în istoria județului prin amploarea sa, la eveniment fiind prezenți preoți numeroși, dar și trei ierarhi. De remarcat numărul mare de tineri, care au mers în fruntea alaiului, îmbrăcați în costumul tradițional.

Sărbătoarea Sfântului Mucenic Gheorghe, ocrotitorul municipiului Botoșani, a adus și anul acesta bucurii duhovnicești deosebite pentru credincioșii din oraș, dar și din întreg județul. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au fost rânduite spre închinare moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul, de la Mănăstirea Văratec, aduse de stavrofora Iosefina Giosanu.

Înalt Preasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei a săvârșit, începând cu ora 17.00, slujba Vecerniei cu Litie cu un numeros sobor de preoți și diaconi. După un scurt cuvânt de învățătură al ÎPS, a urmat procesiunea cu moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul pe următorul traseu: Biserica Sf. Gheorghe – Str. Ion Pillat – Calea Naţională – Str. 1 Decembrie Biserica Uspenia- Str. Poştei- Biserica Sf. Gheorghe, la care au participat mii de botoșăneni care au cântat la unison „Hristos a înviat din morți”, ca o mărturisire a credinței vie și lucrătoare în Mântuitorul.

Miercuri, 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe, lăcașul de cult din inima orașului va îmbrăca haină de sărbătoare, pregătit pentru o slujbă arhierească cu un sobor de ierarhi. Programul menționează că la ora 9.00 va avea loc primirea ÎPS Teofan și a celorlalți ierarhi invitați, după care va fi săvârșită  Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, la care se va alătura ierarhilor pentru slujire un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.

Cu binecuvântarea IPS Teofan, Sfintele Moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul vor rămâne spre venerare la biserica din municipiul Botoșani până pe 27 aprilie, ora 19:00.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Spunea despre România că este „Grădina Maicii Domnului”. Zi de doliu național sâmbătă, la funeraliile Papei Francisc

Publicat

Publicitate

Guvernul României va declara zi de doliu național sâmbătă, la funeraliile Papei Francisc. Decizia Executivului ar urma să fie oficializată în ședința de joi, printr-o hotărâre de Guvern. În zilele de doliu național instituțiile arborează drapelul în bernă, relatează mediafax.ro. 

Papa Francisc spunea despre România că este „Grădina Maicii Domnului” și a fost extrem de îndrăgit atât în România cât și în celelalte țări cu mari comunități catolice și nu numai.

Zeci de lideri ai lumii vor participa la înmormântare. Printre ei se va numără și Ilie Bolojan, președintele interimar al României. De la ceremonie va lipsi Vladimir Putin, care a transmis, însă, un mesaj de condoleanțe.

Înmormântarea va avea loc la ora 11.00 a României. Trupul Papei se află în prezent în capela Reședinței Sfânta Marta, unde Papa Francisc locuise din 2013. Trupul Papei a fost depus în capela Reședinței luni seara.

Sicriul Papei Francisc va fi transferat în Bazilica Sfântul Petru din Roma miercuri la ora 9.00 (ora 10:00 ora României), într-o procesiune condusă de cardinali, permițând credincioșilor să-și aducă un ultim omagiu primului papă latino-american.

Sursa foto ilustrativ: PressOne.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

10 icoane unice, expuse în această perioadă în premieră la Botoșani, în cadrul expoziției „Sacrul în artă”

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani, prin Secția de Artă Plastică, Etnografie și Științele Naturii, a organizat în această perioadă a Sărbătorilor Pascale o amplă expoziție de excepție: „Sacrul în artă”, un eveniment dedicat sărbătorilor pascale, care a adus în prim-plan spiritualitatea, tradiția și creația artistică autentică.

Punctul de atracție al expoziției îl reprezintă cele 10 icoane pe lemn din patrimoniul etnografic al muzeului, expuse în premieră absolută la Botoșani.

Aceste lucrări valoroase, păstrate cu grijă în colecțiile instituției, sunt prezentate publicului pentru prima dată, oferind o ocazie rară de întâlnire cu arta sacră tradițională în forma ei autentică.

Alături de acestea, expoziția reunește și lucrări recente – icoane pe lemn și sticlă, dar și picturi contemporane – semnate de artiști consacrați: Constantin Alexa, Marcel Alexa, Alina și Anca Albătoaie, Elena Arcire, Robert Cobuz, Florin Grosu, Constantin Livadaru, Bebe Hetriuc, Constantin Surugiu, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia.

Vernisajul a avut loc la 13 aprilie 2025, în spațiul Colecției de Artă, dar expoziția va putea fi vizitată până pe 29 aprilie 2025, iar accesul este gratuit. Curatorul expoziției este Liviu Șoptelea, iar prezentarea lucrărilor a fost realizată de Ana Coșereanu, muzeograf.

În această perioadă a Sărbătorilor Pascale este un nou eveniment rar, o întâlnire cu sacralitatea și frumusețea artistică a icoanei.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Premieră la Teatrul „Vasilache”: „Întâmplări din Pădurea Veselă”. Un spectacol plin de emoție și lecții de viață pentru cei mici

Publicat

Publicitate

Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani anunță o nouă premieră dedicată celor mici: „Întâmplări din Pădurea Veselă”, un spectacol de păpuși regizat de Lenuș Teodora Moraru, după fabule cunoscute și îndrăgite. Reprezentațiile vor avea loc joi, 24 aprilie, de la ora 18:00, și duminică, 27 aprilie, de la orele 11:00 și 12:30.

Spectacolul îi invită pe copii într-o călătorie educativă și plină de aventură, în care personajul principal, Bebe Iepurașul, pornește alături de prietena sa Iza Barza în căutarea părinților pierduți. Pe drum, cei doi vor întâlni personaje simpatice și pline de învățăminte – de la o Vulpe pusă în fața modestiei, la o Broască ce descoperă propriile limite.

Distribuția reunește actori bine cunoscuți ai scenei botoșănene: Renata Voloșcu, Oana-Marilena Asofiei, Anamaria Chelaru, Ioana Buta, Ana Apetrei, Cosmin Tanasă, Pavel Petrași și Andrei Bordianu. Scenografia, construcția păpușilor, afişul și eclerajul sunt semnate de Gelu Rîșca, iar muzica poartă amprenta lui Toma Rîșca.

Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta de peste 3 ani, iar prețul unui bilet este de 24 de lei.

Biletele pot fi achiziționate online, accesând site-urile entertix.ro și teatrulvasilache.ro, secțiunea „Cumpără Bilet”. De asemenea, biletele sunt disponibile și la casieria teatrului, de marți până vineri, între orele 10:30 și 12:30, precum și înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacol se face cu 30 de minute înainte de începere.

Publicitate

Organizatorii promit o experiență de neuitat pentru cei mici, dar și pentru părinți: o combinație de emoție, umor și lecții valoroase despre prietenie, curaj și descoperirea de sine.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending