Connect with us
Publicitate

Cultura

Poeți în dialog la Ipotești: Romulus Bucur și Alexandru Cosmescu

Publicat

Pe data de 19 decembrie 2021, la ora 16.00, va avea loc ediția din decembrie a lecturilor Poeți în dialog. Invitații Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” sunt Romulus Bucur și Alexandru Cosmescu. Discuția va fi moderată de Lucia Țurcanu.

Evenimentul se va desfășura on-line și va putea fi urmărit pe pagina de Facebook a Memorialului Ipotești: https://www.facebook.com/Memorialul-Ipotesti-Centrul-National-de-Studii-Mihai-Eminescu-432404520184709/.

 

ROMULUS BUCUR (n. 11 mai 1956, Arad) este poet, eseist, traducător, publicist, redactor-șef adjunct la revista „Arca”, doctor în filologie al Universității din București cu teza O cercetare asupra raporturilor dintre vizual și auditiv în poezia modernă (2003), profesor la Facultatea de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov. A fost membru al Cenaclului de Luni.

A debutat publicistic pe 18 mai 1978, în revista „România literară”, iar editorial, în 1982, în volumul de grup Cinci (alături de Bogdan Ghiu, Ion Bogdan Lefter, Alexandru Mușina și Mariana Marin). În 1984, publică, la Editura Albatros, volumul de poezie Greutatea cernelii pe hârtie (Premiul Uniunii Scriitorilor din România), urmat de: Literatură, viaţă (Cartea Românească, 1989); Dragoste & Bravură (Marineasa, 1995); întecel (e). Fast-food Poems / Ditties (Paralela 45, 1998); Cărticică pentru pisică (Aula, 2003); Poeme alese (Aula, 2008); O seamă de personaje secundare (Tracus Arte, 2009); Arta războiului (Tracus Arte, 2015); Odeletă societății de consum (Tracus Arte, 2018); Despre prieteni & singurătate (Tracus Arte, 2020). Este autorul câtorva volume de eseuri – Poeți optzeciști (și nu numai) în anii ’90 (Paralela 45, 2000); Imaginea de sine a evreului român: Mihail Sebastian și N. Steinhardt (Editura Universităţii „Transilvania”, 2013); Opus Caementicium. (Micro)eseuri despre influența poetică, Editura Universității „Transilvania”, 2015); Glose (Tracus Arte, 2017) – și al monografiei Mihail Sebastian sau despre inconvenientul de a te fi născut evreu (Aula, 2007).

Romulus Bucur este present în antologii precum: Simone Reicherts-Schenk, Streiflicht. Eine Auswahl zeitgenössischer Rumänischer Lyrik, Kastellaun (Dionysos Verlag, 1994); Laurenţiu Ulici, O mie şi una de poezii româneşti (Du Style, 1997); Florin Şindrilaru, Antologia poeziei româneşti culte (Teora, 1998); Dieter Schlesak, Gefärlicher Serpentinen, Rumänische Lyrik der Gegenwart (Edition Druckhaus, 1998); Alexandru Muşina, Antologia poeziei generaţiei ’80 (Vlasie, 1993; Aula, 2002); Laurenţiu Ulici, Antologia poeţilor tineri, 1978-1982 (Muzeul Literaturii Române, 2005); A gyönyör román művészete. Kortárs román költők (Arcuş, 2006); Balázs F. Attila, Egy zacskó cseresznye (AB-ART, 2009); Dumitru Chioaru, Noua poezie nouă (Limes, 2011); Kocsis Francisko, Dirijabilul de hârtie. Cele mai frumoase poezii, 1971-2011 (Ardealul, 2011); Claudiu Komartin şi Radu Vancu, Cele mai frumoase poeme din 2010 (Tracus Arte, 2011); Cosmin Ciotloş, 111 cele mai frumoase poezii ale generaţiei ’80 (Nemira, 2015); Marius Chivu & Radu Vancu, 111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română (Nemira, 2016); Ion Bogdan Lefter & Călin Vlasie, Cenaclul de Luni – 40 (Paralela 45 / Cartea Românească, 2017); Cosmin Perța, #Rezist! Poezia (Paralela 45 / Cartea Românească, 2017) ș.a.

 

ALEXANDRU COSMESCU (n. 30 iulie 1985, Chișinău) este poet și eseist. A absolvit secția română-latină a Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova (2008), cu o lucrare despre poetica latină și poetica poeziei contemporane, după care a urmat un masterat în filosofie la aceeași universitate (Dialog și alteritate în discursul filosofiei contemporane, 2010) și un doctorat în filologie (Textul dialogic și textul monologic din perspectiva analizei discursului, 2013), la Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei, unde este, în prezent, cercetător științific. Este absolvent al programului de masterat Marile Cărți ale Civilizației Europene, coordonat, la Universitatea de Stat din Moldova, de Petre Guran (2014), și participant la atelierul de creative writing organizat de Adrian Urmanov la Mănăstirea Râșca (2006). A predat cursuri de literatură și filosofie la câteva universități din Chișinău.

Alexandru Cosmescu a debutat în 2013 cu volumul de poezie Un spaţiu blând, care mă primește cum m-ar îmbrăţișa (Editura Cartier; ediția a II-a – 2017), pentru care a luat Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru debut). Este coautor, alături de Anastasia Gavrilovici, al volumului Cine nu e mângâiat. Antologia generației 2000, care a apărut în seria Cartier de colecție a Editurii Cartier în anul 2021.

Este prezent în antologiile: Literatura din Basarabia. Început de secol XXI. Poezie (Știința, 2017), ’20. Antologie de poezie tânără din Basarabia (ARC, 2021) ș.a.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu

Publicat

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi primarul comunei Mihai Eminescu din Botoșani, Verginel Gireadă.
Primarul comunei Mihai Eminescu și-a înaintat demisia din funcția de prim-vicepreședinte al PNL Botoșani după scandalul impunerii lui Valeriu Iftime ca lider al organizației PNL Botoșani și a explicat de ce a făcut acest lucru, și ce înseamnă acest lucru pentru liberalii din județ, dar a vorbit și despre investițiile aflate în derulare în comună.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: A lăsat mâncarea pe aragaz și a plecat de acasă. Intervenția vecinilor a limitat proporțiile incendiului de la Liveni

Publicat

Un incendiu violent a izbucnit, astăzi, într-o gospodărie din localitatea Liveni. O anexă de aproximativ 70 de metri pătrați a fost cuprinsă de flăcări, după ce fiul proprietarului a lăsat mâncarea pe aragazul aflat în funcțiune și a plecat de acasă. Vecinii au fost cei care au sunat după ajutor, îngrijorați că incendiul ar putea să ajungă și la casele lor.

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, două echipaje din cadrul Stației de Pompieri Săveni, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Manoleasa. Aceștia au constatat că anexa ardea în totalitate și au intervenit rapid pentru a limita propagarea flăcărilor. Pompierii au scos din interiorul clădirii trei butelii. Alte trei au explodat până la sosirea forțelor de intervenție la fața locului.

Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor, pompierii au intervenit mai bine de două ore.

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, vă recomandăm:

– să nu lăsaţi mâncarea pe foc, nesupravegheată;

– după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul, aragazul și butelia;

– curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragazurile, plitele şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor;

– nu lăsaţi copiii singuri în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.

Dacă ia foc uleiul sau conținutul dintr-o tigaie:

– opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;

– nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste aceasta;

– stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea.

Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.

Citeste mai mult

Eveniment

Liste COMUNE ale PSD-PNL la europarlamentare, comasate cu alegerile locale

Publicat

Liste comune ale PSD-PNL la europarlamentare, care vor fi comasate cu alegerile locale. Liderii PSD și PNL au decis, miercuri dimineață, într-o ședință a coaliției de guvernare, să meargă împreună, pe liste comune, la alegerile europarlamentare, informează alba24.ro.

Un anunț oficial ar urma să fie făcut după ședințele din cele două partide, în jurul orei 19:00.

Presa centrală mai scrie că alegerile locale vor fi comasate cu cele europaralamentare pe 9 iunie.

Alianța electorală PSD-PNL urmează să fie înregistrată la Tribunal.

În ceea ce privește localele, se poate negocia astfel încât un partid să câștige președinția Consiliului Județean, celălalt partid să obțină primăria reședință de județ.

Nicolae Ciucă: liste comune

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat miercuri că în ședința Coaliției PSD-PNL a fost luată decizia ca cele două partide să meargă cu liste comune la alegerile europarlamentare.

”La europarlamentare am decis să mergem cu liste comune”, a declarat acesta, citat de G4Media.

Întrebat insistent de ziariști ce s-a schimbat la PNL din noiembrie 2023, când partidul a decis să meargă singur la alegeri, Ciucă a spus ”nimic”.

Rareș Bogdan (PNL) și Mihai Tudose (PSD) au anunțat, miercuri, la ora 10.30, că coaliția a decis strategia comună pentru alegeri, care la ora 16.00 va fi validată în ședințele separate ale conducerilor PSD și PNL.

Decizia finală va fi anunțată public de liderii celor două partide la ora 19.00.

„Ne-am întâlnit la ora 8.00, am avut o discuție foarte serioasă, aprofundată și am convenit cu toții să mergem în fața partidelor noastre pentru a discuta principiile și un proiect important”, a precizat Rareș Bogdan într-o declarație comună cu Mihai Tudose.

„Așteptam o cercetare sociologică despre ce doresc românii. A sosit azi-noapte. Mai mult de 60% din români doresc comasarea și o majoritate chiar mai mare doresc o continuitate a guvernării și o coerență a guvernării”, a declarat și Mihai Tudose.

Președinții PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, vor face anunțul public la ora 19.00.

Citeste mai mult

Cultura

Botoșani: Târgul Mărțișorului, ediția a XIV-a ediție, pe Pietonalul Unirii

Publicat

La finalul lunii Făurar, începutul lunii Mărțișor, în perioada 28 februarie-1 martie 2024, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează pe Pietonalul Unirii, Târgul Mărțișorului, ajuns la cea de-a XIV-a ediție.

Miercuri, 28 februarie, începând cu ora 12:00, vă invităm la deschiderea oficială a târgului și la ora 13:00, în incinta Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, la vernisajul expoziției colective:

Expoziție de instalații (sculpturi) „Moștenire” – Gabriel Asoltanei;

Expoziție de tablouri – Marcel Alexa și elevii Liceului de Artă „Ștefan Luchian”, Botoșani, prof. coordonator Genoveva Dolhescu.

În perioada 28 februarie-1 martie, Pietonalul Unirii, va găzdui expozițiile de mărțișoare cu vânzare ale meșterilor populari și artizanilor din județele Botoșani, Suceava, Iași și Argeș, după cum urmează:

ALEXA CONDRATOV Lidia din BOTOȘANI

ALEXA CONDRATOV Marcel din BOTOȘANI

ANICULĂESEI Mihaela din Vorona, BOTOȘANI

ASOLTANEI Gabriel din Tudora, BOTOȘANI

AVADANEI Georgiana – (CAbR) Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte „Lucie Lecomte”, BOTOȘANI

BAHRIN Denise Layla – Școala Gimnazială „Dimitrie Brândză”, Viișoara, BOTOȘANI

BORȘ Mirela-Simona din BOTOȘANI

BRAȘOVEANU Elena Liliana – Liceul Tehnolog Todireni, BOTOȘANI

BUJOREANU Simona-Ștefania din BOTOȘANI

BUZILĂ Mariana – (CAbR) Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte „Lucie Lecomte”, BOTOȘANI

CĂLINESCU Alin-Adrian – (CAbR) Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte „Lucie Lecomte”, BOTOȘANI

CHIRON Maria Mihaela din Draxini, Bălușeni, BOTOȘANI

CHIȚAC Maria-Viorica – (CAbR) Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte „Lucie Lecomte”, BOTOȘANI

CIOBANU Cristina – Prof. Liceul de Artă „Ștefan Luchian” BOTOȘANI

CIUBOTARIU Laura – (CAbR) Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte „Lucie Lecomte”, BOTOȘANI

COSMA Lucia din Coșula, BOTOȘANI

Director prof. CEICĂ Cristina Luminița – Școala Gimnazială „Dimitrie Brândză”, Viișoara, BOTOȘANI

DOBRESENCIUC Veronica din SUCEAVA

DOLHESCU Genoveva – Prof. Liceul de Artă „Ștefan Luchian” BOTOȘANI

EPURE Violeta – Școala Gimnazială „Dimitrie Brândză”, Viișoara, BOTOȘANI

GAVRIL Mihaela-Mădălina din Brehuiești, Vlădeni, BOTOȘANI

GROHOLSCHI Silviu – Liceul de Artă „Ștefan Luchian” BOTOȘANI

HEMEN Carmen – Director Liceul Tehnologic Todireni, BOTOȘANI

HOGEA Andreea – Liceul de Artă „Ștefan Luchian” BOTOȘANI

IRIMIA Bianca din BOTOȘANI

LUCHIAN Liliana din BOTOȘANI

MACOVEI Livia din Mănăstirea Humorului, SUCEAVA

MATRAȘ Valentin din Vorona, BOTOȘANI

MOSCALU Maria – Școala Gimnazială „Dimitrie Brândză”, Viișoara, BOTOȘANI

MURARIU Amalia Florena – Școala Gimnazială „Dimitrie Brândză”, Viișoara, BOTOȘANI

OCHIANĂ Catinca din Avrămeni, BOTOȘANI

ONU Nicolae-Andrei din Bascov, Pitești, ARGEȘ

POAMĂ-NEAGRĂ Lăcrămioara din BOTOȘANI

PRISACARIU Denisa Nicoleta – Școala Gimnazială „Dimitrie Brândză”, Viișoara, BOTOȘANI

SCUTELNICU Mihaela din Tudora, BOTOȘANI

SILION Dumitru din Tocileni, BOTOȘANI

SILION Georgeta din Tocileni, BOTOȘANI

SIMION Andreea-Maria – Asociația „IL GIROTONDO”, BOTOȘANI

SPOIALĂ Natașa Daniela – Liceul Tehnolog Todireni, BOTOȘANI

ȘURGHIN Elena Emanuela – Prof. Liceul de Artă „Ștefan Luchian” BOTOȘANI

TCACIUC Anișoara din BOTOȘANI

TIMOFCIUC Petrică din BOTOȘANI

ȚIBICHI Ana Maria din BOTOȘANI                                                                                                   ȚIVLICĂ Elena din BOTOȘANI

UHRENCIUC Valentina din IAȘI

UNGUREANU Mihaela – Dorina din BOTOȘANI

VATAVU Olimpia din BOTOȘANI                                                                                         VÎRLAN Elena Roxana – ONG „Copilărie cu dichis”

ZEAMĂ Livia Elena – Școala Gimnazială „Dimitrie Brândză”, Viișoara, BOTOȘANI.

Dacă Baba Dochia va ține cu noi, și nu-și va scutura prea tare cojoacele, Târgul Mărțișorului se va prelungi până pe data de 3 martie 2024.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending