Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare potrivit căreia vor fi precipitaţii, intensificări ale vântului şi polei în aproape toată ţara, începând de joi, ora 22:00, până în dimineaţa zilei de duminică, 26 decembrie, relatează alba24.ro.
În nordul, centrul şi vestul ţării temporar vor fi precipitaţii moderate cantitativ, iar cantităţile de apă, acumulate pe tot parcursul intervalului, vor depăşi local 20-30 litri/mp şi izolat 40-50 litri/mp, cu precădere în zona deluroasă şi montană aferentă.
În noaptea de joi spre vineri (23/24 decembrie) şi în prima parte a zilei de vineri vor fi precipitaţii mixte în Crişana şi pe alocuri în Banat şi sud-vestul Transilvaniei, iar în Maramureş şi local la munte, în Transilvania şi în nordul Moldovei va ninge şi se va depune strat de zăpadă.
Pe parcursul zilei de vineri (24 decembrie) în zonele joase de relief precipitaţiile se vor transforma treptat în ploaie, iar îndeosebi în noaptea de vineri spre sâmbătă (24/25 decembrie) şi sâmbătă (25 decembrie), la munte, la altitudini mai mici de 1.700 m, vor predomina ploile, determinând topirea stratului de zăpadă. Local se va forma polei.
Temporar vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor cu viteze în general de 45-55 km/h, iar pe crestele montane rafalele vor depăşi 80-90 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada.
GER de crapă pietrele înainte de Sărbători. De Crăciun, vine primăvara. Prognoza meteo anunțată de ANM
La Crăciun, vreme caldă
În acest an, de Crăciun, vremea va fi mai caldă decât de obicei. Vor fi temperaturi care vor aduce aminte mai degrabă de primăvară și de perioada Paștelui.
Temperaturile cresc până la 15 – 16 grade Celsius în Muntenia și Oltenia. Cald va fi și în restul țării, cu valori cuprinse între 7, 9 și chiar 10 grade Celsius.
Ninsori vor mai fi doar la munte și în unele zone de deal.
Și a doua zi de Crăciun va fi caldă. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, temperaturile se vor situa între 13 – 15 grade Celsius.
În sudul extrem, temperaturile vor ajunge și la 16 – 17 grade. În sudul Transilvaniei, în Banat, mercurul din termometre va indica 7 – 8 grade. În Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și Moldova, maximele vor ajunge până la 6 grade Celsius.
VREMEA de Crăciun și Revelion: Temperaturi scăzute în noaptea dintre ani. Prognoza meteo pe regiuni, în următoarele 2 săptămâni
Prognoza meteo 20 decembrie – 2 ianuarie: MOLDOVA
Intervalul va debuta cu vreme normală termic, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 2 grade. Apoi va deveni rece în perioada 21 – 23 decembrie, când mediile vor tinde spre -4…-2 grade.
Ulterior, valorile diurne vor crește considerabil, iar în intervalul 25 – 27 decembrie, media maximelor se va situa în jurul a 8 grade. Începând din 28 decembrie, temperatura aerului va avea tendința de scădere treptată spre medii de -1…0 grade.
Aceeași evoluție termică o vor avea și valorile nocturne, astfel media minimelor va scădea pană pragul de ger, spre -10 grade, în nopțile din 22 și 23 decembrie. Apoi de creștere spre 1-3 grade în nopțile din perioada 25 -28 decembrie și din nou de scădere spre -6 grade până la sfârșitul intervalului.
Vor fi precipitații în general slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare după data de 24 decembrie.