Connect with us

Actualitate

Plafonarea prețurilor la RCA: Consiliul Concurenței cere o limitare la costul reparațiilor auto

Publicat

Publicitate

Consiliul Concurenţei avizează proiectul de Hotărâre de Guvern privind plafonarea preţurilor, singura recomandare fiind să existe o limitare şi la costul reparaţiilor, relatează alba24.ro

Informația a fost transmisă de preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, potrivit Agerpres.

„O să dăm avizul în această după-amiază şi vom spune în esenţă ceea ce am şi declarat public până acum: că suntem de acord în principiu cu plafonarea, că se justifică, dat fiind şocul ăsta în piaţă cu o companie cu 30% cotă de piaţă, deci aproape unul din trei şoferi va trebui să schimbe compania la care are poliţa de asigurare. Şi atunci are sens să venim cu o măsură de plafonare pe câteva luni”, a spus Chiriţoiu.

El a subliniat că este bine că se plafonează nu numai preţul la poliţa RCA, ci şi elementele de cost care duc la acel preţ, dar că ar trebui să existe o limitare şi la costul reparaţiilor.

„Este bine că nu plafonăm numai rezultatul final, poliţa RCA, ci şi elementele de cost care duc la preţul acela, pentru că nu poţi să plafonezi numai rezultatul, fără să te uiţi la componentele acelui rezultat.

Da, e bine că avem o limitare stabilită la comisioanele pe care le au brokerii, avem o limitare la costul maşinii de înlocuire, la chiria pe zi pentru maşina de înlocuire.

Publicitate

Dar, pe aceeaşi logică, ar trebui să avem o limitare şi la costul reparaţiilor, atât la piese cât şi la manoperă. Aceasta e singura noastră recomandare.

Deci, avizăm acest această Hotărâre de Guvern de plafonare, dar avem recomandarea s-o extindă, să includă şi costul reparaţiilor”, a explicat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Acesta a subliniat că scopul plafonării este acela de a linişti lucrurile, de a trece panica şi companiile să îşi poată face calcule.

„Deci tocmai asta este ideea: plafonăm acum ca să n-avem acum o explozie de preţuri şi aşteptarea este ca, în câteva luni, lucrurile se aşeze, să se calmeze şi atunci când se termină perioada de plafonare să n-avem o explozie a preţului”, a punctat Chiriţoiu.

Întrebat dacă ar fi putut Consiliul Concurenţei să intervină, astfel încât companiile de asigurări să nu ajungă la cote de piaţă mari, de 30-40%, Bogdan Chiriţoiu a precizat că legea nu permite instituţiei să pună limite şi este bine că nu permite aşa ceva.

„Ar fi straniu să vină statul, prin Consiliul Concurenţei, să-i spună unui client ‘Nu ai voie să cumperi produsul pe care îl vrei tu.

Ţie îţi place produsul ăla, dar eu îţi spun că firma are destui clienţi şi nu are voie să aibă mai mulţi’.

Aşa ceva nu există nicăieri în Europa, pentru că este absurd. Într-adevăr, nu lăsăm firmele foarte mari, care au cote de piaţă de 30-40%, să cumpere alte firme ca să devină şi mai mari.

Dar dacă un client vrea să lucreze cu o anumită firmă, nu avem cum să îl oprim. Aceste firme sunt atractive pentru că au preţuri mici.

Preţul mic, în sine, nu este un lucru rău. Este rău doar dacă este atât de mic încât compania nu mai face faţă riscurilor pe care şi le-a asumat.

Insolvenţele sunt legate, în principal, de capitalul de care dispun firmele, astfel încât să acopere riscurile pe care şi le asumă”, a explicat preşedintele autorităţii de concurenţă.

El a menţionat că ceea ce s-a întâmplat în cazul City Insurance a fost determinat de faptul că avea preţuri foarte mici, ca să atragă clienţi, după care nu îşi plătea datoriile către parteneri (service-uri etc.) pentru că nu avea banii necesari.

„Acesta este rolul reglementatorului: să verifice dacă companiile au suficient capital”, a punctat Chiriţoiu.

Tarifele la RCA: ce prețuri vor practica asiguratorii

Ministerul Finanţelor a publicat miercuri, în transparenţă decizională, proiectul de HG care stabileşte practicarea de către asigurătorii RCA a propriilor tarife de primă care au fost practicate la data de 1 martie 2022.

„Prezenta hotărâre stabileşte tarifele de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie, denumită în continuare asigurare RCA, ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA, denumite în continuare asigurători RCA (…).

Tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (1) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 1 martie 2022 şi sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se menţionează în proiect.

Documentul prevede că, în situaţia în care tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă dintre cele două.

Tarifele de primă maxime se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a HG.

În perioada aplicării prevederilor hotărârii, la despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA, în baza contractelor prevăzute, pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeaşi clasă sau o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăşi tariful mediu de închiriere publicat de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Despăgubirile se acordă numai în situaţia în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile este de 30 de zile de la data eliberării autorizaţiei de reparaţie de către poliţie sau a documentului de intrare în reparaţie eliberat de către asigurătorul RCA, după caz, relatează https://alba24.ro/plafonarea-preturilor-la-rca-consiliul-concurentei-cere-o-limitare-la-costul-reparatiilor-auto-precizarile-lui-bogdan-chiritoiu-970564.html.

Prin excepţie, perioada maximă poate fi prelungită numai cu aprobarea prealabilă a asigurătorului RCA.

În cazul vehiculelor care nu se mai repară şi se încadrează în situaţia de daună totală economică, despăgubirile acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor şi data înaintării ofertei de despăgubire.

În acest caz, valoarea despăgubirii nu poate depăşi 25% din valoarea de piaţă a vehiculului avariat.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lot de 36 de jucători pentru meciul de debut al României la Rugby Europe Championship 2025. Ultima partidă va avea loc pe 15 februarie, contra Portugaliei, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Stafful tehnic al naționalei României a convocat 36 de jucători pentru meciul de debut al ”stejarilor” în Rugby Europe Championship 2025, contra Germaniei, pe 31 ianuarie, de la ora 18:00, pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf din București.

Din cei 36 de jucători convocați, 9 evoluează la cluburile din Franța, potrivit site-ului Federației Române de Rugby. ”Stejarii” se vor reuni pe 25 ianuarie, la București.

‘Este timpul să avem cei mai buni jucători în echipă, pentru că este o perioadă foarte importantă, cea de calificare la Cupa Mondială. Vom avea adversari dificili de înfruntat și știm că ținând cont de miza imensă care este în joc, nu avem decât o singură opțiune, trebuie să ne concentrăm pe fiecare meci să îl abordăm ca un meci de Cupă Mondială. Este multă presiune pe noi, dar sperăm ca împreună, jucători și staff să gestionăm bine acest lucru, este primul pas al acestei aventuri în care am pornit împreună, iar în următoarele trei meciuri este important să ne ascultăm instinctul și să acționăm mai mult. De asemenea vreau să punctez progresul pe care echipa l-a făcut, suntem o echipă diferită față de cea care am fost anul trecut, jucătorii s-au schimbat pentru că au pregresat mult în ultimele luni’, a declarat antrenorul echipei naționale a României, David Gerard.

România va debuta în REC 2025 pe 31 ianuarie, contra Germaniei. Va urma meciul cu Belgia, din 8 februarie, de la Mons (Stade du Tondreau, ora 21:00), iar ultima partidă va avea loc pe 15 februarie, contra Portugaliei, la Botoșani, pe Stadionul Municipal (ora 17:00).

”Stejarii” își pot asigura calificarea directă la Cupa Mondială de rugby din Australia dacă vor termina ediția 2025 a Rugby Europe Championship în primele două locuri din grupă.

Lotul României pentru meciul cu Germania:
Linia 1
Pilieri: Iulian Hartig (CS Dinamo), Cosmin Manole (CS Dinamo), Ciprian Chiriac (SCM USV Timișoara), Alexandru Savin (CS Rapid), Gheorghe Gajion (Stade Montois), Alexandru Gordaș (CS Dinamo);

Publicitate

Taloneri: Ovidiu Cojocaru (CSM Știința Baia Mare), Ștefan Marko Buruiană (USON Nevers Rugby), Tudor Butnariu (SCM USV Timișoara);

Linia a doua: Nicolaas Immelman (CSM Știința Baia Mare), Yanis Horvat (SC Albi), Andrei Mahu (Massy), Marius Iftimiciuc (Carcassonne), Adrian Moțoc (Biarritz Olympique);

Linia a treia: Vlad Neculau (SCM USV Timișoara), Cristi Boboc (CSA Steaua), Adrian Mitu (Soyaux Angouleme Rugby XV Charente), Kemal Altinok (SCM USV Timișoara), Cristi Chirica (CS Dinamo), Matthew Tweddle (CSA Steaua);

Mijlocași la grămadă: Alin Conache (CSA Steaua), Gabriel Rupanu (SCM USM Timișoara), Vlăduț Bocăneț (CSM Știința Baia Mare);

Mijlocași la deschidere: Hinckley Vaovasa (CS Dinamo), Daniel Plai (SCM USV Timișoara), Marian Ispir (CS Rapid);

Centri: Mihai Graure (CS Dinamo), Alexandru Bucur (SCM USV Timișoara), Taylor Gontineac (Beziers), Jason Tomane (CSM Știința Baia Mare);

Aripi și fundași: Romeo Corrado-Ștețco (SCM USV Timișoara), Nicolas Onuțu (CS Annonay), Tevita Manumua (SCM USV Timișoara), Tiqe Iliesa (SCM USV Timișoara), Marius Simionescu (SCM USV Timișoara), Paul Popoaia (CSM Știința Baia Mare).
AGERPRES

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (319)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

TERMENI, CONCEPTE, SINTAGME…

GÂNDIREA  ÎN  BLOC

Sintagmă introdusă de filozoful canadian Charles Taylor prin care vrea să explice că adevărata ameninţare  nu este islamul propriu-zis, ci acest tip de gândire. Am întâlnit-o  explicată  în „Dilema veche” nr. 673 din 2017 într-un eseu semnat Moha Ennaji în traducerea din limba engleză de Matei Pleşu: „Deşi extremiştii islamici reprezintă mai puţin de 0,5% din populaţia musulmană globală, viziunea lor despre lume domină mass-media nu numai în ceea ce priveşte islamul, dar şi întreaga evoluţie politică din Orientul Mijlociu. Ştergând diferenţa imensă dintre diverşii musulmani, această viziune mass-media predominantă consolidează o percepţie singulară şi simplistă asupra islamului. Asta înseamnă gândire în bloc”;

 

Publicitate

 

 

POPULISM  AUTORITAR

Sintagma este explicată de Gabriel Giurgiu în „Dilema veche” nr. 668 din 2016: „Aflu că este urma ideologică remanentă a stilului definit de Ronald Reagan şi Margaret Thatcher în anii `80 – `90 şi care a stat în amorţire câteva decenii, pentru a reveni în forţă în Europa, de curînd. Pentru a fi mai exacţi, autorii enumeră cele patru coordonate care îl defines: 1. “atitudinea eurosceptică(vezi Farage, Le Pen, Orban şi alţii”; 2. ”poziţia faţă de respectarea drepturilor omului”; 3. “opoziţia faţă de primirea refugiaţilor”; 4. “adoptarea unei atitudini de forţă, etnocentriste, în politica externă”;

 

 

IMPERIUL  „VLADIA”

Spaţiu imaginat de Eugen Uricaru, anunţat încă din 1974, când apare volumul „Despre purpură”. Adrian Dinu Rachieru, în „Contemporanul – ideea europeană” nr. 12 din 2012, îl defineşte astfel: „Spaţiu închis, amorţit, o insulă azvârlită în univers, VLADIA (ca „fenomen unic”) este imperiul iluziilor; aici poezia lucrurilor se scaldă într-o lumină crepusculară, iar sirenele spiritului, îmbolnăvite de trecut, inventat, protejat, de un contur aburos.  „Ruptă” de istorie, Vladia este gravidă de istorie. O „văgăună” (ocolită, s-ar zice, de evenimente) însemnând o lume cu rare zvâcniri ale „realităţii depline”;

 

DEFINIŢIA  GEOLOGICĂ  A ROMÂNIEI

Am întâlnit-o reluată  de artistul vizual Dumitru Gorzo, într-un interviu acordat lui Silviu

Pădurariu şi publicat în „Dilema veche” nr.676 din 2-8 februarie 2017: „ŢARĂ  BOGATĂ  ÎN  ZĂCĂMINTE  SĂRACE”. Aspect care, spune Dumitru Gozo,  „pare a fi aplicabil şi în artă”;

 

 

EXCEPŢIONALISMUL  AMERICAN

Codrin Liviu Cuţitaru, în „Dilema veche” nr.676 din 2-8 februarie 2017, explică: „Ce înseamnă acest lucru şi de ce ne confruntăm aici cu un paradox (până la urmă, cineva ar putea obiecta că „măreţia Americii” se suprapune semantic, nu-i aşa, cu „excepţionalitatea” sa)? Alexis de Tocqueville, în a lui celebră carte, „Democraţia în America”,  foloseşte pentru prima oară  termenul de „excepţionalism” în raport cu naţiunea transatlantică. Principala semnificaţie a conceptului, stabilită de politologul francez, este cea de singularitate istorică. Mai precis, nici o altă istorie de pe mapamond – europeană ori ba – nu seamănă cu formarea SUA (melting pot, individualism, libertate, democraţie, independenţă etc.), ţară-continent devenită de aceea unică în lume”;

 

 

UN DECALOG  ROMÂNESC

Aparţine Marianei Codruţ şi a fost publicat în „Observator cultural” nr. 857 din 2017:

  1. „Cine refuză ciolanul primarului e arogant şi trebuie să se care dintre noi;
  2. Cine critică pe mai-mare e obraznic şi trebuie să se care dintre noi;
  3. Cine nu schimbă măcar o dată partidul e rigid şi trebuie să se care dintre noi;
  4. Cel ce vrea să ţinem minte ce-a zis ieri e expirat şi trebuie să se care dintre noi;
  5. Cine spune de la obraz „minţi, măi!” e violent şi trebuie să se care dintre noi;
  6. Cine susţine „nu cu orice preţ sus!” e moftangiu şi trebuie să se care dintre noi;
  7. Cel ce ne bate la cap cu „ca şi”, cu „pe care” e plicticos şi trebuie să se care dintre noi;
  8. Cel ce afirmă „ceva publicat nu e bun public precum izvoarele-n munţi, ci aparţine cuiva” e dobitoc şi trebuie să se care dintre noi;
  9. Cel ce tot flutură stindardul valorii, onoarei e sau provocator, sau un naiv, un fraier şi trebuie să se care dintre noi;
  10. Cine face toate astea prea se ia în serios, prea n-are umor, ca orice neam prost, şi trebuie să se care urgent dintre noi.”

Concluzia:

„Fiindcă noi îi urâm pe aroganţi, obraznici, rigizi, expiraţi, violenţi, moftangii, plicticoşi, dobitoci, provocatori, naivi şi pe neamurile proaste. Clar?”

 

 

„NOVLIMBA”

L-am întâlnit explicat de Cezar Gheorghe  în articolul său “Novlimba şi elefantul din încăpere”, din „Observator cultural” nr. 857 din 2017: ”Novlimba” este un cuvânt inventat de George Orwell în romanul său “O mie nouă sute optzeci şi patru”. Ea desemnează o limbă care nu mai semnifică, care şi-a pierdut referinţa la realitate (semnificatul), curăţată de termenii care ar putea da de gândit celor care o vorbesc şi o citesc”;

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Casă distrusă de o explozie, la Gorbănești. Un bărbat de 72 ani a suferit arsuri

Publicat

Publicitate

Un bărbat, în vârstă de 72 ani, a suferit arsuri după ce în casa unde locuia s-a produs o explozie.
S-a întâmplat în această dimineață, în localitatea George Coșbuc, din comuna Gorbănești.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu două autospeciale de stingere, ambulanța SMURD de la Detașamentul de Pompieri Botoșani, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Gorbănești, dar și o ambulanță SAJ.

Pompierii au constatat faptul că explozia nu a fost urmată de incendiu, dar casa era avariată. Proprietarul a fost găsit în interiorul locuinței, era conștient, prezenta arsuri la nivelul feței și mâinilor. Acesta a fost scos din imobil de pompieri și preluat la echipajul SAJ. Ulterior, bărbatul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au acționat pentru înlăturarea efectelor exploziei.

Cauza probabilă, acumulări de gaz butan.
Cazul a fost preluat de polițiștii.

Informare preventivă

Publicitate

Exploziile din cauza acumulărilor de gaze, urmate sau nu de incendiu, sunt devastatoare.

Pentru înlăturarea acestui pericol, ISU Botoșani vă recomandă:

▪️nu folosiţi butelii de aragaz fără regulator de presiune, dacă au garnituri deteriorate sau dacă furtunul de cauciuc prezintă porozităţi, crăpături sau deformări.

▪️în cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, închideți imediat robinetul buteliei și al aparatului de utilizare;

▪️deschideți ușile și ferestrele pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute;

▪️nu aprindeți chibrituri, brichete, nu manevrați întrerupătoarele electrice, soneriile, telefoanele, nu fumați și nu utilizați surse de foc înainte de aerisi încăperea;

▪️înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei și robinetele aparatului de utilizare sunt închise;

▪️întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz;

▪️umpleți buteliile doar cu tipul de combustibil pentru care au fost proiectate și numai în centru autorizate în acest sens.

▪️nu încarcați butelia la stațiile GPL pentru autovehicule.

Este interzisă încercarea cu flacără a etanșeității buteliei, garniturilor sau a furtunului! Verificarea buteliei se va face numai cu emulsie de apă cu săpun! Folosiți doar butelii comercializate în unități specializate.

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani este învăluit în ceață densă. Meteorologii au emis COD GALBEN

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un Cod galben de ceață până la ora 10:00, pentru o parte din județul Botoșani.

Din această cauză, pe drumurile din localitățile Botoșani, Flămânzi, Vorona, Corni, Mihai Eminescu, Frumușica, Albești, Trușești, Ștefănești, Bălușeni, Lunca, Tudora, Vlădeni, Cristești, Curtești, Răchiți, Copălău, Călărași, Gorbănești, Hlipiceni, Coșula, Todireni, Prăjeni, Sulița, Dângeni, Stăuceni, Santa Mare, Unțeni, Durnești, Dobârceni, Leorda, Mihălășeni, Blândești, Hănești, Ripiceni, Românești, Răușeni și Bucecea se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending