Connect with us

Actualitate

Piețele și restaurantele din Botoșani intră în zodia controalelor „la sânge”. Anunțul ANPC

Publicat

Publicitate

Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a anunțat prin intermediul unei postări pe Facebook că ANPC va iniția în perioada următoare acțiuni de control pentru supravegherea pieței produselor alimentare și a unităților de alimentație publică.

Directorul ANPC a făcut referire la unităţi fast-food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării.

„Se vor verifica, în principal, calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) şi a băuturilor comercializate (existenţa documentelor de provenienţă, verificarea directă a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate existente la comercializare, încadrarea în data durabilităţii minimale, respectiv data limita de consum (termen de valabilitate), atât pentru alimentele comercializate ca atare, cât şi pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate).”, a scris duminică Paul Anghel, pe pagina sa de socializare.

De asemenea, comisarii ANPC vor verifica condiţiile de expunere, prezentare şi comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul şi depozitarea produselor alimentare (respectarea condiţiilor de temperatură impuse de actele normative în vigoare sau de producători, expunerea la comercializare).

Totodată, el a menţionat câteva sfaturi cu privire la cumpărarea produselor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate (caniculă).

„Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bonul cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi, astfel, riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, a scris notat Paul Anghel.

Publicitate

ANPC va demara în perioada următoare acţiuni de control pentru supravegherea pieţei produselor alimentare. Ce susține șeful ANPC

Totodată, el recomandă cumpărătorilor să verifice cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate).

„Verificaţi în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare şi refuzaţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistenţa moale-îngheţată, ambalaje deformate etc.).

Atunci când cumpăraţi produse alimentare, acordaţi atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru sănătatea dumneavoastră. Evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse.”, a mai scris şeful ANPC.

De asemenea, el recomandă cumpărătorilor să verifice dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menţionată de producător pe eticheta ce însoţeşte produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziţionat).

 ANPC va demara în perioada următoare acţiuni de control pentru supravegherea pieţei produselor alimentare. Directorul general al ANPC atrage atenţia asupra faptului că legumele şi fructele comercializate în cadrul pieţelor

„Nu recongelaţi un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acţiune (prin menţionare pe etichetă.

Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziţionarea cărora recomandăm să acordaţi atenţie deosebită asupra modului de depozitare şi expunere având în vedere că expunerea acestora sub acţiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menţionate”, a mai scris Paul Anghel.

Totodată, directorul general al ANPC atrage atenţia asupra faptului că legumele şi fructele comercializate în cadrul pieţelor, în spaţii deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicată, afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor etc). Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Let’s do it, Romania! Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani s-au alăturat acestui demers

Publicat

Publicitate

Astăzi, 20 septembrie a.c., în cadrul Zilei Naționale a Curățeniei, a revenit conceptul Let’s do it, Romania! care are o singură misiune: o lume cu mai puține deșeuri.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani s-au alăturat acestui demers, iar în această dimineață au participat la activitatea de ecologizare.

Ziua Națională a Curățeniei, campanie demarată în anul 2009, își dorește să transmită un semnal de alarmă cu privire la importanța protejării mediului înconjurător, prin eliminarea deșeurilor din natură.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 20 de ani, reținut de polițiști după ce a condus sub influența alcoolului și fără permis

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 20 de ani, din comuna Călărași , cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea sub influența alcoolului și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta, la data de 19 septembrie 2025, ar fi condus un autoturism, în comuna Călărași, fiind sub influența alcoolului.

Valoarea indicată de aparatul etilotest, a fost de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Totodată, s-a constatat faptul că tânărul are dreptul de a conduce suspendat de la data de 15 septembrie a.c.

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Șofer prins băut la Darabani: 1,33 mg/l alcool în aerul expirat

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, în localitatea Darabani, un autoturism, condus de către un bărbat, de 48 de ani, din județul Dâmbovița.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1,33 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a polițiștilor la Dorohoi. Zeci de persoane amendate

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr.6 Pomârla și nr. 5 Mihăileni au organizat o acțiune pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică și prevenirea accidentelor rutiere , pe raza municipiului Dorohoi și a zonelor limitrofe.

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate aproximativ 80 de persoane și verificate 65 de autovehicule. În urma neregulilor constatate de către polițiști au fost aplicate 35 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 10.000 lei.

Cele mai multe dintre sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending