Connect with us
Publicitate

Eveniment

Piesa zilei, la Muzeul Județean Botoșani: Vasul globular de la Vorniceni, care se încadrează în cultura Cucuteni

Publicat

Publicitate
Descoperit la Vorniceni – Pod Ibăneasa, jud. Botoșani, Groapa 25, ca urmare a săpăturilor coordonate de către arheologul botoșănean Maria Diaconescu în anul 2003, vasul este unul care prezintă un decor uimitor prin culorile aplicate și simetria aplicării acestuia.
Cultura Cucuteni reprezintă pentru zilele noastre una dintre cele mai strălucite realizări ale strămoşilor noştri de acum mai bine de cinci milenii. Realizările creatorilor acestei civilizații, în special în domeniul ceramicii, depăşesc nivelul tehnologic și artistic al majorității culturilor epocii respective de pe întreg cuprinsul Europei.
Vasul globular are gât lung și bază plată îngustă. Buza este modelată ușor spre interior. Gâtul a fost ornamentat cu grupuri de linii verticale albe pe fond roșu. Gâtul este separat de corpul principal prin mai multe linii paralele, orizontale. Corpul vasului este pictat cu alb pe fond roșu sau maroniu, cu patru cercuri mari formate din mai multe dungi înguste, asociate cu cercuri mai mici.
Vasul se încadrează în cultura Cucuteni, faza A-B1.
Dimensiunile vasului: H = 140 mm, Dmax = 185 mm. Colecția Arheologie, inv. 17309.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Număr record de job-uri subvenționate de Guvern pentru integrarea șomerilor pe piața muncii

Publicat

Publicitate

Reprezentanții Ministerului Muncii și Solidarității Sociale spun că 2024 este anul în care Guvernul subvenționează un număr record de locuri de muncă – 70.000, informează realitatea.net.

Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii locali și-au scos carnetele de amenzi în Piața Centrală a municipiului Botoșani. Ce au urmărit oamenii legii

Publicat

Publicitate

Polițiștii locali au desfășurat, în ultimele șase săptămâni, acțiuni punctuale în piețele de pe raza municipiului Botoșani, cu scopul de a verifica modul în care comercianții, producători agricoli de legume și fructe, precum și persoanele juridice care desfășoară astfel de activități respectă legislația privind stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor agricole, precum și regulamentul de organizare și funcționare a piețelor. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale cu amendă în cuantum total de 7.600 lei potrivit prevederilor H.C.L. nr. 138/2020.

În parcările adiacente piețelor s-a urmărit prevenirea și constatarea faptelor de comercializare a produselor agricole direct din autovehicule. Astfel, în parcarea din str. Armeană nr. 2 au fost surprinse 19 persoane în timp ce comercializau struguri/varză direct din autoutilitare. Având în vedere cele constatate, polițiștii locali au dispus măsuri de sancționare conform prevederilor art. 32, lit. g din H.C.L. nr. 292/2017 – Regulament de organizare a circulației rutiere pe raza municipiului Botoșani. Potrivit art. 32 lit. g) este interzisă vânzarea oricăror produse, pe suprafeţele destinate circulației pietonilor, parcărilor cu plata şi trotuarelor aferente sau direct din vehicule fără acordul Primăriei municipiului Botoşani, fapta fiind sancționată cu amendă de la 100 lei la 400 lei.

„Activitățile de verificare și control se vor derula zilnic, iar ca măsură preventivă, recomandăm tuturor persoanelor fizice/juridice să adopte măsurile necesare pentru respectarea prevederilor legale care intră în sfera de competență a poliției locale”, au transmis polițiștii locali.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșăneni amendați pentru că au lăsat pe domeniul public saci cu moloz și deșeuri rezultate din activitățile de renovare

Publicat

Publicitate

Timp de o lună jumătate, polițiștii locali din cadrul Poliției Locale a Municipiului Botoșani, au stat cu ochii pe cei care abandonează deșeurile în locuri neamenajate în acest scop.

În conformitate cu atribuțiile reglementate de Legea nr.  155/2010 – în domeniile protecția mediului și activitate comercială, – au desfășurat activități specifice pentru identificarea şi sancţionarea persoanelor care abandonează deșeuri pe domeniul public/în coșurile stradale și a celor care desfășoară acte de comerț cu încălcarea prevederilor legale.

Punctual, s-a urmărit prevenirea și depistarea situațiilor în care deșeurile rezultate din construcții/activități de renovare a locuințelor sunt depozitate pe spațiul verde/trotuare/alei de acces. Astfel, în zonele Parcul Tineretului, str. Vîrnav, str. Gen. Gheorghe Avramescu, str. Curcubeului, str. Trandafirilor s-au constatat 12 situații în care cetățenii au lăsat pe domeniul public saci cu moloz și deșeuri rezultate din activitățile de renovare, creând un aspect insalubru orașului. În conformitate cu prevederile art. 76, alin. 2 lit. a din H.C.L. nr. 130/2020 – Regulamentul de organizare și funcționare al serviciului public de salubrizare din municipiul Botoșani, au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale cu amendă în cuantum total de 4000 lei și a fost dispusă măsura igienizării zonelor afectate de depozitarea neconformă a deșeurilor.

Potrivit articolului mai sus menționat constituie contravenție abandonarea sau depozitarea deşeurilor menajere şi stradale, a molozului şi a ambalajelor pe spaţiile verzi, căile de comunicaţie, în locurile publice sau în alte locuri decât cele special amenajate și se sancționează cu amendă de la 400 lei  la 1.500 lei.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Trei bărbați din Prăjeni au fost trimiși în judecată după ce au nenorocit în bătaie doi consăteni

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaților M.I., în vârstă de 60 de ani, M.A., în vârstă de 34 de ani  și M.I., în vârstă de 35 de ani, toți din com. Prăjeni, jud. Botoşani, cercetați pentru săvârşirea infracţiunii de „tentativă de omor calificat”.

S-a reţinut că, în data de 24.10.2018, pe fondul unor relații tensionate, inculpații au lovit cu corpuri dure în zona capului și a corpului persoanele vătămate B. V. și B.I., cauzându-le leziuni pentru vindecarea cărora au necesitat 30-35, respectiv 21-23 zile de îngrijiri medicale.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending