Connect with us
Publicitate

Actualitate

PIAȚA AUTO: Jumătate din mașinile la mâna a doua aduse în țară au fost deja AVARIATE și una din 5 are kilometrajul MODIFICAT

Publicat

Publicitate

Mai bine de jumătate dintre mașinile rulate aduse în România au fost avariate, iar una din cinci are kilometrajul modificat, potrivit unei analize a unei platforme care furnizează rapoarte despre istoricul auto, relatează Agerpres.

Conform raportului „Indexul de Transparenţă a pieţei auto”, realizat de carVertical, România ocupă locul 20 din cele 23 de ţări în topul ţărilor cu cele mai puţin transparente pieţe de maşini rulate din Europa.

Ce cumpără șoferii români. Una din 5 mașini second hand are kilometraj modificat
„Una din cinci maşini rulate are kilometrajul dat înapoi, iar valoarea medie ştearsă de pe odometru este de aproximativ 50.000 de kilometri (48.090 de kilometri). Aceasta înseamnă că un cumpărător nu doar că poate plăti în exces pentru un vehicul, dar pe baza înregistrărilor false poate avea probleme şi cu planificarea reviziilor”, arată analiza.

Publicitate

De asemenea, mai mult de două treimi din parcul auto de maşini rulate sunt din import (67,19%), iar peste jumătate dintre autovehicule sunt avariate (57,03%). Majoritatea ţărilor care oferă mai puţină transparenţă au o medie scăzută a valorii daunelor şi România nu face excepţie, ocupând locul 4 în clasament cu 2.938 de euro.

De unde e riscant să cumpărați o mașină second hand
Pe de altă parte, România se prezintă ceva mai bine la vârsta parcului auto second-hand, cu o vechime de 9,19 ani, şi se clasează pe locul 9 din 23 în clasamentul pieţelor auto europene analizate.

Potrivit sursei citate, cea mai puţin transparentă piaţă a maşinilor second-hand se află în Letonia, cu un scor al indicelui de transparenţă de minus 142,7 puncte şi unde aproximativ un sfert (23,6% %) dintre autovehicule au kilometrajul dat înapoi, iar valoarea medie este de aproape 47.500 de kilometri. Clasamentul continuă cu Ucraina (-141,9 puncte), Lituania (-108,4 puncte) şi România (-100,8 puncte).

Publicitate

„Cumpărarea unei maşini second-hand din Letonia, Lituania, Ucraina sau România este riscantă, având în vedere că sunt pieţe cu cele mai mari importuri auto. Aici se află cele mai multe autovehicule fraudate prin derularea odometrului sau ascunderea daunelor.

O pondere considerabil mai mare a importurilor de maşini second-hand este unul dintre motivele-cheie pentru care ţările din Est sunt mult mai afectate de fraudă. Importurile cresc în mod direct procentajul de maşini cu kilometrajul dat înapoi, iar urmărirea unor astfel de infracţiuni necesită mult efort, în special atunci când vine vorba despre tranzacţii internaţionale”, susţine Matas Buzelis, şef de Comunicare la carVertical.

Mare Britanie, cea mai „transparentă” piață a mașinilor rulate
Datele carVertical relevă faptul că piaţa maşinilor second-hand din Vestul Europei se bucură de mai multă transparenţă decât cea din Europa de Est.

Publicitate

În acest context, pe primul loc se află Marea Britanie, cu cel mai mare indice al transparenţei, de 126 de puncte, urmată de Germania – cu un scor de 96,8, Italia (90,8) şi Franţa (79,9).

Pe zona Europei Centrale, Croaţia, Cehia, Ungaria şi Slovacia sunt clasate la mijlocul Indexului de Transparenţă a pieţei auto şi, deşi nu au un scor ridicat în ceea ce priveşte derularea odometrului, au un volum mai mare al importurilor de maşini second-hand şi un procent la fel de mare al maşinilor avariate.

„Dacă în Croaţia procentul de vehicule cu kilometrajul dat înapoi este unul dintre cele mai scăzute (10,3%), această ţară are un procent semnificativ de maşini importate (69,3%), iar 56,4% dintre vehicule sunt avariate. Urmează Slovacia, cu 58,5% maşini importate şi Ungaria (52,6%).

În Cehia, jumătate dintre maşinile la mâna a doua sunt importate din străinătate. 51,6% dintre acestea sunt avariate, iar 11,4% au kilometrajul dat înapoi”, se arată în raport de specialitate.

Indexul de Transparenţă a pieţei auto a fost realizat pe un eşantion de 23 de ţări din Europa şi SUA, pe o perioadă de 12 luni.

Cercetarea se bazează pe date din rapoartele reale ale maşinilor cumpărate de către clienţii carVertical şi a avut la bază şase mari criterii: procentajul maşinilor cu kilometrajul dat înapoi; valoarea medie a kilometrilor şterşi de pe odometru; procentajul maşinilor avariate; media valorii daunelor; procentajul de maşini second-hand importate; vârsta medie a maşinilor verificate,, mai relatează Agerpres.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânăr de 34 de ani, din comuna Răchiți, dus cu escortă la penitenciar

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri au identificat un tânăr, de 34 de ani, din comuna Răchiți, pe numele căruia era emis, de către Judecătoria Botoșani,  un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

 

Acesta a fost condamnat la 9 luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, constând în aceea că, în anul 2021 a depus o declarație la Serviciul Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor Botoșani, prin care sesiza în mod nereal, pierderea permisului de conducere, în vederea eliberării unui duplicat, deși în realitate documentul fusese reținut de către autoritățile din Germania, pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice. 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Mircea Magdalena, administrator public Primăria Botoșani, candidat PSD Parlament: „O guvernare social-democrată e garanția dezvoltării Botoșaniului și întoarcerii tinerilor”

Publicat

Publicitate

Candidatul social-democrat pentru Camera Deputaților a anunțat astăzi o parte dintre cele mai importante măsuri pe care PSD le va implementa de anul viitor dacă va ajunge la guvernare pentru întoarcerea tinerilor în țară și în județul Botoșani.

Ca administrator public al primăriei municipiului Botoșani timp de 4 ani am reușit împreună cu echipa lui Cosmin Andrei să atragem peste 203 milioane pentru investiții în orașul nostru. A fost o muncă extraordinară, dar investițiile nu sunt totul, avem nevoie de oameni tineri, bine pregătiți care să beneficieze de toate facilitățile și să dezvolte mai departe orașul prin înființarea de noi afaceri, prin integrarea în administrația publică, care să se stabilească înapoi în Botoșani. PSD are pograme dedicate pentru tinerii și familiile acestora care vor să revină acasă”, a declarat candidatul PSD pentru Camera Deputaților.

PSD are trei măsuri principale prin care să atragă tinerii plecați la muncă în străinătate să se întoarcă acasă pentru a-și deschide o afacere sau un loc de muncă și a se stabili definitiv în țară.

Publicitate

Prima măsură. Programul Start-Up Diaspora Next Gen, cu un buget de 200 milioane de euro în 4 ani propune finanțări de 50.000 de euro pentru fiecare persoană revenită din diaspora. Obiectivul este de a crea 4.000 de Start-Up-uri care să genereze minim 8.000 de locuri de muncă stabile.

Măsua a doua prevede scutirea de impozitul pe profit sau pe cifra de afaceri pentru cetățenii români care se întorc în țară și investesc în România banii câștigați în străinătate. Cetățeanul român, întors în țară din diaspora, care își înființează o societate comercială și desfășoară activitate comercială neîntreruptă, va beneficia, pe o perioadă de 3 ani, de scutirea integrală de la plata impozitului pe profit sau pe cifra de afaceri, până la atingerea unui plafon de 300.000 de euro, prin acordarea unui credit fiscal nerambursabil.

A treia măsură este prima de stabilitate pentru românii care se angajează după întoarcerea în țară. Fiecare cetățean român, stabilit legal în străinătate minimum 1 an de zile, care se reîntoarce definitiv în țară și se angajează cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, va primi o primă de stabilitate timp de 2 ani, în cuantum de 1.000 de lei net lunar, pentru primele 12 luni, și 1.250 de lei lunar pentruv următoarele 12 luni.

Publicitate

Avem nevoie să ni se întoarcă tinerii la Botoșani. Doar cu ajutorul tinerilor plecați în străinătate vom reuși să creștem orașul și județul Botoșani, să folosim expertiza și experiența lor, să le oferim avantaje astfel încât să-și aducă familiile și să-și întemeieze aici căminul permanent, acasă la Botoșani. PSD a demonstrat că este singurul partid care de fiecare dată când e la guvernare majorează veniturile pentru toate categoriile socio-profesionale, și au prezentat colegii mei creșterile de venituri pentru următorii 4 ani. Am dovedit că facem investiții în infrastructură, avem primii km pe care se circulă pe Autostrada Moldovei, va începe drumul expres Botoșani-Suceava, am modernizat, Botoșani-Târgu Frumos și Botoșani-Ștefănești. PSD este garanția dezvoltării Botoșaniului”, a subliniat Mircea Magdalena.

https://www.facebook.com/share/p/19WmEfYhRj/?mibextid=WC7FNe

 

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 46 de ani, din Roșiori, parcă a intrat în pământ. De două luni este de negăsit. Dacă l-ați văzut, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui bărbat, de 46 de ani, din satul Roșiori, comuna Răchiți, care din luna septembrie a.c., a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

FROICU MIHAI are următoarele semnalmente: 1,58 m înălțime, 70 de kg, păr șaten, ochi albaștri.

Cetățenii care pot oferi informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Publicitate

Citeste mai mult

LIFESTYLE

Tineri din Botoșani, specializați în furturi din genți și buzunare, reținuți de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a doi tineri, de 35 și 18 ani, din municipiul Botoșani, bănuiți de comiterea mai multor infracțiuni de furt comise în segmentul stradal, din genți și buzunare.

 

La data de 13 noiembrie 2024, au fost puse în executare două mandate de percheziție domiciliară la locuințele celor doi tineri, bănuiți de comiterea infracțiunilor, prilej cu care au fost identificate și ridcate mai multe bunuri care prezintă inteeres în cauză. Prejudiciul creat a fost estimat la 2.500 de lei.

Publicitate

 

Totodată, cei doi tineri au fost conduși la sediul poliției, în baza unor mandate de aducere, ulterior, față de aceștia fiind dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending