Connect with us

Actualitate

PFA-uri sunt obligate la plata contribuției la Sănătate, chiar dacă venitul este zero, în 2024. Modificări fiscale din 2025

Publicat

Publicitate

Sunt totuși unele excepții pe care le menționează angajata ANAF. Adică în ce condiții nu plătești acel minim de 1.980 lei ca PFA. Persoanele care au activități independente trebuie să plătească CASS chiar dacă realizează venituri mai mici, sau nu au deloc, în 2024, informează alba24.ro.

Alte modificări fiscale precizează că plata impozitului, a CAS și CASS se va plăti din 2025 până la data de 25 mai, potrivit Hotnews, care citează revista Ministerului de Finanțe.

Lucrurile s-au schimbat în privința activităților independente – PFA în 2024: se va plăti impozit, CAS și CASS (până pe 25 mai).

În revista Ministerului de Finanțe, o angajată ANAF a explicat unele noutăți în privința acestui lucru,.

Ea a menționat faptul că persoanele care au activități independente trebuie să plătească CASS chiar dacă realizează venituri mai mici, sau nu au deloc.

În prezent, la CASS (sănătate) avem acum plafoanele de 6-60 de salarii. Dacă ai depășit 6 salarii minime, dar ești sub 60, plătești 10% la suma respectivă.

Publicitate

Plata contribuției la Sănătate, obligatorie la PFA-uri în 2024

„Ca regulă generală, chiar dacă persoana fizică a realizat în anul 2024 venituri din activităţi independente sub 6 salarii minime brute pe ţară, aceasta datorează CASS la acest plafon minim (datorează CASS de minimum 1.980 lei)”, e rezumatul pe care Luminița Iancu Tomșa, șef serviciu în cadrul ANAF, îl face în revista Finanțe Publice și Contabilitate a Ministerului de Finanțe cu privire la noutățile fiscale legate de activitățile independente / PFA.

În 2024, salariul minim luat în calcul pentru plata contribuțiilor este de 3.300 lei.

Cu alte cuvinte, se va achita 10% la venitul câștigat între 19.800 – 198.000. Pentru cei care au mai mult de 198.000 lei, suma maximă de plată rămâne plafonată la 19.800 lei.

Excepții

Sunt totuși unele excepții pe care le menționează angajata ANAF. Adică în ce condiții nu plătești acel minim de 1.980 lei ca PFA.

Diferenţa de contribuţie de asigurări sociale de sănătate nu se datorează în cazul în care, în anul fiscal 2024, persoana fizică a realizat venituri și din:

– salarii şi asimilate salariilor la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare în perioada în care au fost realizate veniturile;

sau cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), amintite mai sus, pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, respectiv:

  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
  • venituri din asocierea cu o persoană juridică
  • venituri din cedarea folosinţei bunurilor;
  • venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;
  • venituri din investiţii;
  •  venituri din alte surse.

În situaţia în care, în cursul anului 2024, persoanele fizice realizează venituri din contracte de activitate sportivă de la mai mulţi plătitori de venituri şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate reţinută la sursă este mai mare decât cea corespunzătoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară (198.000 lei), acestea au obligaţia recalculării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, prin depunerea declaraţiei unice – Capitolul I până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor (25 mai 2025).

Pentru diferenţa de contribuţie de asigurări sociale de sănătate rezultată în plus, în urma recalculării, persoana fizică are obligaţia calculării, declarării şi plăţii impozitului pe venit;

În situaţia în care, în cursul anului 2024, persoanele fizice obţin, din una sau mai multe surse de venit, venituri din activităţi independente, în vederea determinării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de plată se ia în calcul contribuţia reţinută la sursă de către plătitorii de venituri din contracte de activitate sportivă.

CASS pentru venituri de la bursă, dobânzi bancare și dividende

În plus, veniturile din investiții (bursă, dobânzi bancare, dividende etc.) sunt tratate distinct, nu se mai adună cu celelalte sume din activități independente.

Deci se va achita CASS separat pentru ele, ca pentru 6, 12 sau 24 de salarii minime.

Există și unele excepții, iar una dintre ele o reprezintă salariații care câștigă cel puţin 6 salarii minime brute pe ţară.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Din octombrie, apa se plătește altfel în blocuri: Nova Apaserv anunță noi reguli de facturare

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani aduce la cunoștință utilizatorilor săi din municipiul și județul Botoșani că, începând cu data de 01 octombrie 2025, intră în vigoare modificările aprobate prin Hotărârea Consiliului Județean Botoșani nr. 141/27.06.2025 privind Metodologia de defalcare și facturare a cantităților de apă potabilă în condominii.

Precizăm că, Metodologia de defalcare și facturare a cantităților de apă potabilă în condominii, aplicabilă începând cu data de 01 octombrie 2025 respectă prevederile legislației naționale din domeniul serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare, prin prezenta, fiind aduse modificări la Hotărârea Consiliului Județean Botoșani nr. 142/09.12.2015.

Conform art. 36 alin. (2) din Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, operatorii serviciilor de utilităţi publice asigură furnizarea/prestarea serviciilor de utilităţi publice la limita de proprietate (care este căminul de branșament) și asigură montarea, funcţionarea şi verificarea metrologică a echipamentelor de măsurare a consumului la branşamentul utilizatorului.

Până la implementarea modificărilor menționate, în cazul condominiilor, procedural, diferențele de consum apărute între contorul general de branșament și consumurile individuale din condominiu nu au fost integral facturate, o parte din diferență fiind suportată de operatorul regional.

Din data de 01 octombrie 2025, întreaga diferență dintre consumul total înregistrat pe contorul de branșament și suma consumurilor individuale va fi:

  • repartizată în mod egal tuturor unităților imobiliare;
  • facturată integral conform art. 17 alin. (16) lit. b) din Legea 241/2006;

Recomandări pentru utilizatori:

Publicitate
  • verificarea și întreținerea instalațiilor comune împreună cu Asociația de Proprietari;
  • întreținerea instalațiilor interioare și identificarea rapidă a avariilor și remedierea acestora;
  • montarea, întreținerea și verificarea metrologică a contoarelor individuale;
  • transmiterea lunară a consumului înregistrat pe repartitoarele de costuri.

 

Atât Hotărârea Consiliului Județean Botoșani nr.142/09.12.2015, cât și Hotărârea Consiliului Județean Botoșani nr.141/27.06.2025 care reglementează facturarea în cadrul unui condominiu se regăsesc  în format electronic pe site-ul Consiliului Județean Botoșani la rubrica Monitorul Oficial a Județului Botoșani pentru consultare.

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani, în calitate de Operator Regional Unic, recomandă tuturor persoanelor fizice și agenților economici care locuiesc sau își desfășoară activitatea într-un condominiu să își ia din timp măsurile tehnice și organizatorice necesare funcționării corespunzătoare a instalațiilor interioare de apă pentru a evita situațiile neplăcute în care consumul  facturat de apă va fi foarte mare.

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune pentru siguranța cetățenilor, la Dorohoi

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni, nr. 6 Pomârla și au organizat, joi, o acțiune pentru prevenirea și combaterea oricăror fapte de natură antisocială, menținerea unui climat de ordine și siguranță publică și prevenirea accidentelor rutiere.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost controlate aproximativ 60 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 36 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 12.000 de lei.

 

Cele mai multe dintre sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, totodată fiind reținute și 8 permise de conducere.

 

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Poliţiştii de frontieră botoșăneni au îndepărtat de pe suprafața râului Prut, aproximativ 1200 metri de plase de pescuit.

Publicat

Publicitate

Joi, pe timpul executării unei misiuni specifice în cooperare cu reprezentanți ANPA, poliţiştii de frontieră botoșăneni au descoperit pe suprafața râului Prut patru plase de pescuit, cu lungime totală de 1200 de metri.

Polițiștii de frontieră au îndepărtat plasele de pescuit din apă, fiind ridicate în vederea cercetărilor, și au întocmit lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracțiunii de deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a setcilor, năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial.

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de amenzi pentru pietoni și bicicliști la Botoșani: Peste 76.000 lei din sancțiunile aplicate

Publicat

Publicitate

Acțiune a polițiștilor rutieri pentru depistarea pietonilor, bicicliștilor și a celor care se deplasează cu trotinete și nu respectă regulile de circulație

Joi, polițiștii rutieri au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare indisciplina pietonilor, a bicicliștilor sau a celor care se deplasează cu trotinete.

 

Activitățile au fost desfășurate atât în municipiul Botoșani, cât și pe arterele rutiere din județ, pentru reducerea riscului rutier și impunerea unui climat de siguranță rutieră.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate peste 200 de vehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 142 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 76.000 de lei, dintre care 11sancțiuni au fost aplicate bicicliștilor, 24 de sancțiuni au fost aplicate persoanelor care se deplasau cu trotinetele electrice, iar 24 de sancțiuni au fost aplicate pentru abateri ale pietonilor.

Publicitate

 

      

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending