Connect with us

Eveniment

Peste 80.000 de români în pelerinaj la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor

Publicat

Publicitate

Peste 80.000 de persoane au urcat Colina Bucuriei, cu ocazia pelerinajului la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, pentru a cinsti moaştele cuviosului, nota distinctă a evenimentului fiind ordinea şi decenţa, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

„Ne aşteptăm ca în următoarele două zile şi astăzi, desigur, numărul acesta să crească foarte mult”, a spus Bănescu, menţionând că, la finalul pelerinajului de anul trecut, a fost înregistrat un număr de 80.000 de persoane care au cinstit sfintele moaşte.

Într-o declaraţie susţinută pe Dealul Patriarhiei, Vasile Bănescu a subliniat că pelerinajul s-a desfăşurat „într-un mod impecabil”, atât din punct de vedere organizatoric, cât şi din vedere al colaborării cu instituţiile care au fost alături Patriarhiei Române în acest demers – Jandarmeria şi Serviciul de Ambulanţă ale Municipiului Bucureşti.

„Din fericire, nu s-au înregistrat cazuri dramatice şi asta ne bucură foarte mult. Nota distinctă a pelerinajului de anul acesta a fost ordinea, decenţa şi traversarea lină a fiecărei zile de pelerinaj”, a spus reprezentantul Patriarhiei.

Bănescu a menţionat că şi anul acesta, la pelerinajul din Capitală, au fost prezenţi 800 de preoţi voluntari din Arhiepiscopia Bucureştilor şi 250 de voluntari membri ai grupului „Tineri în acţiune”, la care s-au alăturat alţi 10 voluntari veniţi din Arhiepiscopia Timişoarei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al BOR, spre deosebire de anii trecuţi, la pelerinajul din aceste zile nu s-a mai făcut excepţie pentru familiile cu copii, acestea nemaiputând să aibă prioritate la cinstirea sfintelor moaşte. Singura excepţie a fost pentru persoanele bolnave.

Publicitate

„În organizarea unui eveniment de o asemenea amploare, care presupune zeci şi zeci de mii de persoane, trebuie folosită experienţa din anii precedenţi. Faptul că, în anii trecuţi, părinţii cu copii de mână, fiind lăsaţi să excepteze rândul, veneau direct la raclă a constituit, ne-am dat seama, un blocaj şi o lentoare a celor care urcau pe Colina Bucuriei. Anul acesta nu s-au mai făcut astfel de excepţii, întrucât s-au comis câteva abuzuri în acest sens şi asta împiedica ritmul firesc de participare. Excepţia care a rămas şi va rămâne întotdeauna este cea a persoanelor bolnave. Orice persoană bolnavă este ajutată de voluntari sau de jandarmi. Am văzut chiar o fotografie foarte frumoasă în care doi jandarmi urcau un cărucior cu o persoană cu dizabilităţi. Este firesc să-i sprijinim pe cei vulnerabili”, a subliniat Bănescu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Municipiului Bucureşti, căpitanul Alexandru Iacob, a informat că peste 100 de jandarmi au asigurat, zilnic, ordinea publică la pelerinaj, Vineri, când este prăznuit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, efectivul a fost crescut la 200 de jandarmi, având în vedere că evenimentul a crescut „în amploare”.

„Menţionăm că, până în acest moment, nu am avut incidente de niciun fel şi pe această cale ţinem să mulţumim Patriarhiei pentru organizarea deosebită şi pentru faptul că au asigurat cooperarea cu jandarmii prin voluntari şi preoţi, care au fost de un real ajutor. De asemenea, mulţumim tuturor pelerinilor care au înţeles caracterul solemn al evenimentului şi s-au manifestat într-un mod care face cinste românilor şi mai ales bucureştenilor, în acest context”, a declarat Iacob.

Pelerinajul a început sâmbăta trecută cu scoaterea spre închinare a moaştelor Sfântului Dimitrie cel Nou, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Ierarh Nectarie şi aşezarea acestora în baldachinul din curtea Catedralei Patriarhale.

Pentru sărbătoarea de anul acesta, fragmente din mâna dreaptă a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, împreună cu Icoana Maicii Domnului Panaghia Soumela – cea mai veche icoană a Sfintei Fecioare, au fost aduse din Grecia de Mitropolitul Veriei, Naousei şi Kampaniei, Pantelimon, spre a fi cinstite la pelerinajul de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.

Sfintele moaşte vor fi reaşezate în Catedrala Patriarhală, duminică, după închinarea ultimului pelerin. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Moloz, bucăți de cărămizi și plăci de rigips: Poliția Locală aplică sancțiuni pentru abandonarea ilegală a deșeurilor la containere

Publicat

Publicitate

Polițiștii locali au anunțat astăzi că în perioada 23-30 ianuarie 2025 au desfășurat acțiuni de verificare și sancționare a persoanelor care abandonează deșeuri pe domeniul public sau în coșurile stradale, precum și a celor care extrag ilegal deșeuri din pubelele amplasate la platformele de colectare.

Aceste acțiuni s-au derulat în conformitate cu prevederile Legii nr. 155/2010 privind Poliția Locală, în domeniul protecției mediului.

În urma controalelor efectuate pe străzile Săvenilor, Primăverii și Împărat Traian, polițiștii locali au aplicat 7 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.100 lei, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 130/2020.

Un caz semnificativ a fost constatat pe 29 ianuarie 2025, în jurul orei 15:00, la platforma de colectare a deșeurilor menajere de pe Aleea Parcul Tineretului nr. 8. Polițiștii locali l-au surprins pe numitul H.G.E. aruncând dintr-un autovehicul deșeuri rezultate din construcții – moloz, bucăți de cărămizi, plăci de rigips, o ușă și obiecte sanitare uzate. Pentru această faptă, bărbatul a fost sancționat cu amendă în valoare de 1.000 lei, conform Regulamentului de organizare și funcționare al serviciului public de salubrizare din municipiul Botoșani, aprobat prin H.C.L. nr. 130/2020.

Reamintim că, potrivit dispozițiilor art. 76, alin. 2, lit. d din același regulament, depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor rezultate din reamenajări interioare, a deșeurilor vegetale sau a celor animaliere în recipientele de colectare municipală constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 400 și 1.500 lei pentru persoane fizice și între 500 și 2.500 lei pentru persoane juridice.

Poliția Locală va continua acțiunile de monitorizare și sancționare pentru prevenirea și combaterea acestor fapte, în vederea menținerii unui mediu curat și sănătos în municipiul Botoșani”, a transmis Poliția Locală Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Ministerul Sănătății introduce STAREA DE ALERTĂ epidemiologică pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei

Publicat

Publicitate

Ministerul Sănătății a anunțat, joi, introducerea stării de alertă epidemiologică pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei, reelatează agerpres.ro.

Având în vedere evoluția rapid crescătoare a infecțiilor gripale din ultimele trei săptămâni, asemănătoare cu cea din sezonul precedent, se introduce starea de alertă epidemiologică, pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei’, a informat ministerul.

Pentru prevenirea infecțiilor respiratorii, Ministerul Sănătății recomandă spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun, respectarea igienei tusei și a strănutului, aerisirea zilnică a încăperilor, evitarea locurilor aglomerate și a intrării în colectivitate a persoanelor cu simptome sugestive pentru gripă (febră, strănut, tuse, dureri în gât, dureri musculare și vaccinarea antigripală cât mai rapidă).

La nivelul unităților școlare și preșcolare, ministerul recomandă triaj observațional zilnic, informarea părinților privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii, izolarea la domiciliu a copiilor cu astfel de simptome, asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și suprafețelor.

Citeste mai mult

Economie

FOTO: Misiune economică a CCIA Botoșani la evenimentul „Fabricat în Moldova”

Publicat

Publicitate

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani a organizat, în data de 29 ianuarie 2025, o misiune economică în Republica Moldova, având ca destinație Chișinău, unde a avut loc Fabricat în Moldova, cel mai important eveniment de business din țara vecină.

La această acțiune economică au participat 22 de firme din județul Botoșani, active în diverse domenii precum:
🔹 Producția echipamentelor electrice de medie și joasă tensiune
🔹 IT
🔹 HORECA
🔹 Construcții
🔹 Industria textilă
🔹 Comerț
🔹 Consultanță și traduceri autorizate
🔹 Domeniul farmaceutic

În cadrul evenimentului, delegația botoșăneană a avut ocazia să viziteze cele 350 de standuri expoziționale și să participe la întâlniri B2B cu agenți economici din Republica Moldova. Scopul principal al acestor întâlniri a fost stabilirea unor contacte directe, explorarea de noi oportunități de afaceri și dezvoltarea unor parteneriate pe termen lung.

Această misiune economică face parte din strategia CCIA Botoșani de sprijinire a mediului de afaceri local, facilitând accesul firmelor botoșănene la piețe externe și promovând colaborarea economică transfrontalieră.

Prezența companiilor botoșănene la Fabricat în Moldova subliniază interesul crescut pentru dezvoltarea relațiilor comerciale între România și Republica Moldova, având în vedere potențialul de cooperare în multiple sectoare economice.

CCIA Botoșani își reafirmă angajamentul de a susține antreprenorii locali și de a facilita accesul acestora la evenimente internaționale relevante, menite să contribuie la creșterea competitivității și dezvoltarea afacerilor.

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

30 Ianuarie – TĂCEREA e tot VIOLENȚĂ! VOCEA ta e SOLUȚIA! Ziua internațională a nonviolenței în școli

Publicat

Publicitate

Cu prilejul ZILEI INTERNAȚIONALE A NONVIOLENȚEI ÎN ȘCOLI și respectiv în cadrul Campaniei ”TĂCEREA e tot VIOLENȚĂ! VOCEA ta e SOLUȚIA!”, astăzi – 30 ianuarie, polițiștii Biroului Siguranța Școlară, cu sprijinul partenerilor instituționali, au desfășurat activități preventiv-educative cu elevii din învățământul preuniversitar.

 

Municipiul Dorohoi a găzduit astăzi o întâlnire a polițiștilor de siguranță școlară cu elevi ai unităților de învățământ liceal. Activitatea s-a desfășurat cu sprijinul și  cooperarea Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani, respectiv conducerilor unităților de învățământ.

Elevii Colegiului Național ”Grigore Ghica” Dorohoi și respectiv ai Liceului Tehnologic ”Regina Maria” Dorohoi au fost antrenați în discuții legate de aspecte precum:

  • implicațiile legale ale unui comportament violent
  • instrumentele și tehnicile non-violente de soluționare a unui conflict
  • reacțiile adecvate în situația confruntării cu manifestări agresive ale altor persoane
  • importanța sesizării imediate de către oricine ia cunoștință de producerea unor conflicte
  • importanța relaționării armonioase în școală, familie și societate.

 

La activitate au participat peste 250 de elevi și cadre didactice care învață/profesează în unitățile de învățământ menționate anterior.

Publicitate

 

Prilejuit de marcarea Zilei Internaționale a Nonviolenței în Școli, activități similare celor anterior menționate au fost desfășurate și în alte unități de învățământ din județ, prin grija polițiștilor din structurile de ordine publică, atât în mediul urban, cât și în rural.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending