Connect with us

Eveniment

Peste 6500 de elevi din județul Botoșani au aflat de la polițiști despre consecințele consumului de substanțe psihoactive

Publicat

Publicitate

De la începutul anului școlar curent, polițiștii Biroului Siguranța Școlară au desfășurat, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, activități preventiv-educative la care au participat peste 6.500 de elevi din județ.
Abordarea activităților a vizat în principal prevenirea oricărei forme de violență în mediul școlar și a consumului de substanțe psihoactive în rândul populației de vârstă școlară .

Polițiștii Biroului Siguranța Școlară au fost prezenți în unități de învățământ, atât în mediul urban, cât și în rural.
Adecvat categoriilor de vârstă, elevilor le-au fost prezentate implicațiile legale ale unui comportament violent, instrumentele și tehnicile non-violente de soluționare a unui conflict sau reacțiile adecvate în situația confruntării cu manifestări agresive ale altor persoane. De asemenea, tematica abordată a inclus aspecte legate de consecințele consumului de droguri, inclusiv din perspectiva riscului implicării în comiterea și a altor fapte de natură penală sau, deopotrivă din perspectiva riscului victimizării.
Printre alte subiecte dezvoltate în cadrul întâlnirilor s-au regăsit și răspunderea contravențională și penală a minorilor, în cazul săvârșirii de fapte antisociale, portul fără drept de obiecte periculoase, prevenirea victimizării prin traficarea persoanelor sau cyberbullying-ul.

În perspectiva unui management plurivalent al prevenirii situațiilor de risc în mediul școlar, în perioada octombrie – noiembrie, în cooperare cu Inspectoratul Școlar Județean, au fost organizate întâlniri cu părinții elevilor din unitățile de învățământ liceal din municipiul Botoșani.
La aceste activități au participat peste 700 de persoane, reprezentanți ai părinților din toate clasele unităților de învățământ menționate, scopul principal al întâlnirilor fiind prezentarea celor mai importante informații din sfera prevenirii consumului de droguri în rândul minorilor, respectiv soluțiile de adoptat în mediul familial în cazul în care se ajunge la situații de consum.
Tematica de interes a fost prezentată de către polițiștii structurii de siguranță școlară din cadrul I.P.J. Botoșani, cei ai Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Botoșani, respectiv specialiștii din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Botoșani.

Polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară vor continua activitățile de acest fel pe întreg parcursul anului școlar 2023 – 2024, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani și al celorlalți parteneri instituționali cu responsabilități în ceea ce privește asigurarea unui climat de siguranță în mediul școlar.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ùn botoșănean de 48 de ani, căutat pentru fi arestat, a fost depistat de jandarmi cu aplicația e-DAC

Publicat

Publicitate

În această dimineață, subofițerul jandarm care executa serviciul de pază și protecție instituțională la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Botoșani a depistat, în urma verificării în aplicația e-DAC, un bărbat căutat pentru a fi arestat în vederea predării sau extrădării.

Jandarmul l-a reținut pe bărbatul în vârstă de 48 de ani până la sosirea unui echipaj auto de jandarmerie, care a preluat persoana și a condus-o la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, unde a predat-o polițiștilor în vederea continuării procedurilor legale.

Sistemul digital e-DAC de verificare a documentelor de identitate a fost implementat începând cu data de 31 martie 2024, ca parte a efortului de simplificare și digitalizare a serviciilor publice oferite cetățenilor români. Acest instrument modern permite și jandarmilor din toate structurile operative de pază și ordine publică să efectueze verificări rapide, sigure și eficiente în activitățile lor operative, cu respectarea strictă a tuturor prevederilor europene în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal.

Îmbunătățirea tehnologică a contribuit la scurtarea timpului de verificare și a sporit eficiența operațiunilor desfășurate de structurile Jandarmeriei Române.

Procedura este simplă și eficientă: cu ajutorul aplicației e-DAC, actul de identitate este scanat, iar toate datele despre persoanele verificate sunt generate automat și apar pe ecranul dispozitivului mobil.

Datele personale care sunt afișate pe aceste dispozitive beneficiază de toată protecția oferită de aplicațiile utilizate de instituțiile abilitate, nefiind stocate pe dispozitivele folosite.

Publicitate

Jandarmii au la dispoziție, pe lângă celelalte mijloace tehnice din dotare, și un telefon mobil sau tabletă de serviciu de pe care accesează în mod securizat aplicația e-DAC.

Citeste mai mult

Cultura

„Suflet, aer, animal”, expoziție personală a Anei Maria Micu, la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” găzduiește, în Sala de expoziții „Horia Bernea”, începând cu data de 28 aprilie până pe 8 iunie 2025, expoziția personală a Anei Maria Micu, „Suflet, aer, animal”, curatoriată de Kassandra Catrinescu. Vernisajul va avea loc pe 28 aprilie 2025, ora 12:00, în prezența artistei și a curatoarei.

 

„Tremurul ușor al figurilor și elementelor de lut care prind viață, ecoul unei adieri de vânt în spatele fiecărei mișcări, sentimentul straniu că materia își amintește. Argila – umilă, organică, maleabilă – devine un canal de transformare. Se întinde, se crapă, râde, dansează, suferă și se restructurează. Procesul stop-motion reflectă actul de a da suflare de viață: nu instantaneu, nu fără efort, ci deliberat și plin de grijă, devenind o coreografie a devenirii. Ca și cum animația nu ar fi doar tehnică, ci și un ritual de invocare. Nu o mișcare perfectă, fără cusur, a iluziei digitale, ci o sărbătorire a neregularității, a imperfecțiunii, a urmei mâinii omului, îmbrățișând pâlpâirea, bâjbâiala, grația stranie a lucrurilor care învață cum să se miște – precum visele, încă nesigure de forma lor. Ce este sufletul dacă nu capacitatea de a se mișca, de a dori, de a se schimba? În lut, vedem metafora propriului nostru corp: moale, dar puternic, supus timpului, mereu în devenire.

Este o expoziție făcută din respirație și pământ, mâini și ochi, din timp care se desfășoară cadru cu cadru. Argila nu este doar substanță, ci un vas al potențialului, o piele a lumii încă legănată de vis. Modelată de degete, încălzită de lumină, purtând urmele fiecărei atingeri, ale fiecărei intenții, fiecărei ezitări. Își amintește că a fost pământ și tânjește să devină.

Anima în sens străvechi, esențial, vorbește despre psyche (spirit) – respirația care animă, curentul nevăzut din toate ființele vii. În aceste animații, spiritul nu este abstract. Se contorsionează, se încrețește, se deschide. Se mișcă cu greutatea mitului și vulnerabilitatea pielii. Aici, mișcarea nu este lină, ci sacră. Pâlpâirea nu este un defect, ci o dovadă a vieții care se afirmă împotriva inerției”.

text curatorial de Kassandra Catrinescu

Publicitate

 

Ana Maria Micu (n. 1979, Dorohoi) este o artistă vizuală din Botoșani, reprezentată internațional exclusiv de galeria Mind Set Art Center din Taipei. Portofoliul său se compune din lucrări de pictură, desen, animație și video, cu teme inspirate din eforturile sale de elaborare și practicare a unui fel propriu de a trăi și lucra. Animația sa „Ca să te vindec, nici nu știu ce ar trebui să fac” este inclusă în 2025 în expoziția de grup „Touch Nature”, curatoriată de Sabine Fellner pentru Muzeul de Artă Lentos din Linz. O altă animație i-a fost colecționată de Muzeul de Artă din Iași, în cadrul Achiziției de Artă 2024. În 2024 Mind Set Art Center i-a prezentat expoziția personală „Woman, Scaffolding”.  O altă expoziție solo majoră a sa este „Mână stângă spre priveliște depărtată”, la Muzeul Național de Artă Contemporană București. În 2004, Ana Maria Micu a absolvit programul de Master în Arte Vizuale al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca în România.
www.anamariamicu.com

 

Kassandra Catrinescu (n. 1996, Târgu Mureș) este curatoare emergentă, stabilită în Cluj-Napoca, unde a absolvit în 2022 o licență în studii literare (Limbă și Literatură Rusă – Literatură Universală și Comparată, Facultatea de Litere, UBB), în 2024 masterul de Practici Curatoriale Contemporane al Departamentului de Istoria și Teoria Artei (Facultatea de Arte Decorative și Design, UAD), fiind în prezent doctorandă în cadrul aceleiași instituții. Temele sale de cercetare se bazează pe analize conceptuale cinematografice, transpunerea practică a conceptelor teoretice în expoziții, analize istorice și culturale între critica de artă și practicile curatoriale. În noiembrie 2023 a fost selectată într-o rezidență dedicată curatorilor emergenți, în cadrul Lapsus (Timișoara), denumită I.C.K.H.S. – Independent Curating Know-How Sharing. Expoziții organizate: Decembrie 2023 – „Embrace chaos until you become numb”, Galeria Casa Matei, Cluj – expoziție de pictură; Martie 2024 – „those special traces of us”, Galeria Aparte, Iași – expoziție de pictură; Mai 2024 – „Métatexte. Laissez-moi te clarifier les choses”, Spațiul Improbabil, Cluj – expoziție de grafică; Octombrie 2024 – „Cronicile Covorului Roșu. Narațiuni întrețesute în culoare și formă”, Muzeul Țăranului Român, București – expoziție de sculptură, pictură și instalație; Martie 2025 – „Slipping like sand through your fingers”, Galeria Mansarda, Timișoara – expoziție de fotografie.

 

Coordonator expoziție – Gabriel Azamfirei, Memorialul Ipotești.

Citeste mai mult

Eveniment

La programul Rabla, crește valoarea tichetului pentru mașinile electrice

Publicat

Publicitate

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, că la programul Rabla va crește valoarea tichetului pentru mașinile electrice la circa 7.500 de euro, iar la Casa Verde Plus va fi extins programul de panouri fotovoltaice cu baterii de stocare și pompe de căldură.

‘Aprobăm cele mai importante programe de protecția mediului pentru care am și majorat bugetul Fondului de Mediu cu 18% față de anul trecut. La programul Rabla creștem valoarea tichetului pentru mașinile electrice la circa 7.500 euro, iar la Casa Verde Plus extindem programul de panouri fotovoltaice cu baterii de stocare și pompe de căldură’, a precizat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

El a adăugat că ‘alte zeci de mii de gospodării vor putea reduce astfel facturile la energie.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

11 comune botoșănene vor fi traversate de noua linie electrică dintre România și Republica Moldova

Publicat

Publicitate

11 comune din sudul județului Botoșani vor fi traversate de Linia Electrică Aeriană (LEA) de 400 kV Suceava – Bălți. Este vorba de localitățile: Vlădeni, Corni, Curtești, Bălușeni, Blândești, Gorbănești, Trușești, Sulița, Albești, Românești și Santa Mare. Din cei 93,3 kilometri cât măsoară noua linie electrică pe teritoriul României, aproximativ două treimi se află pe teritoriul județului Botoșani.

Traseul LEA 400 kV Suceava – Bălți a fost făcut public de CNTEE Transelectrica în urma interpelării formulate de senatorul social-democrat Doina Federovici. „Este un proiect foarte important pentru județul Botoșani, care poate contribui la dezvoltarea regiunii noastre, după ce va fi realizată și stația pentru racordarea centralelor electrice din surse regenerabile”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

În privința noii stații, conducerea Transelectrica susține că acest obiectiv de investiții este într-un stadiu incipient, și anume că „în perioada următoare va fi aprobată Nota conceptuală pentru construcția stației Botoșani, în conformitate cu prevederile HG 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/ proiectelor de investiții finanțate din fondurile publice”. După realizarea Notei Conceptuale, Transelectrica va trebui să elaboreze Tema de Proiectare, Studiul de Fezabilitate, Documentația Tehnică pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire, Proiectul Tehnic și, ulterior, execuția propriu-zisă a stației, care este prevăzută în Planul de Dezvoltare a Rețelelor Electrice de Transport pentru perioada 2024–2033.

Proiectul LEA 400 kV Suceava – Bălți constă în construirea liniei propriu-zise, cu o lungime totală de 142 km, între cele două localități, dintre care 93 km pe teritoriul României (302 stâlpi metalici în România, 157 în Republica Moldova), a unei celule de linie de 400 kV în stația de la Suceava și a unei stații de sistem de 400/330 kV Bălţi, în Republica Moldova, lângă stația existentă Bălți.

CNTEE „Transelectrica” a semnat contractul pentru proiectarea și execuția acestei linii de interconectare pe 11 martie și urmează să emită Ordinul Administrativ de Începere a Activităţii de Proiectare. Durata de realizare a contractului este de 52 de luni de la data emiterii Ordinului: 16 luni sunt alocate proiectării și obținerii autorizațiilor necesare, iar 36 de luni pentru execuția lucrărilor.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending