Connect with us
Publicitate

Eveniment

Peste 300.000 de persoane sunt așteptate în pelerinaj la Sfânta Parascheva. Programul slujbelor

Publicat

Publicitate

Autorităţile din Iași au anunţat vineri că estimează că un număr de peste 300.000 de pelerini vor participa, în perioada 8-15 octombrie, la pelerinajul organizat cu prilejul prăznuirii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a nevoiaşilor. Totodată au anunțat și programul evenimentului.

„Suntem în procesul de pregătire a evenimentelor. Forţele din cadrul Grupării de Jandarmerie Mobilă Bacău vor veni la Iaşi gradual, începând de luni seara, pentru a primi pelerinii din Voluntari, urmând ca în ziua de vineri să funcţionăm la întreaga capacitate.

Vom primi şi sprijinul unei alte unităţi din zona de responsabilitate din Braşov. Până pe 15 (octombrie – n.r) vom asigura dispozitive în sistem integrat împreună cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, şi alte instituţii din municipiul şi judeţul Iaşi”, a declarat comandantul Grupării de Jandarmerie Mobilă Bacău, generalul Ion Sandu.

Publicitate

Pe toată perioada desfăşurării manifestărilor religioase de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, echipe de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente în zonele de deplasare a pelerinilor şi vor sta la dispoziţia celor care vor avea nevoie de sprijin şi îndrumare.

 

„Ne aşteptăm la un număr mare de pelerini şi în acest an. (Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva – n.r) este o sărbătoare importantă nu doar pentru Iaşi, ci şi pentru credincioşii din toată ţara.

Publicitate

Aşteptăm la 7-8.000 de pelerini doar din Voluntari. Toate structurile din cadrul MAI au analizat foarte bine situaţiile care s-ar putea produce odată cu venirea pelerinilor la Iaşi, dar şi situaţiile legate de trafic, anumite restricţii de circulaţie care se vor impune în această zonă a Catedralei Mitropolitane.

Vom fi la datorie 24 de ore din 24 în vederea asigurării unui climat de siguranţă pentru toate persoanele prezente în aceste zile de sărbătoare la pelerinaj, prevenirea oricăror incidente ce pot perturba buna desfăşurare a manifestărilor religioase, acordarea de sprijin persoanelor care vor avea nevoie de asistenţă medicală, precum şi deplasarea în siguranţă a tuturor persoanelor în zonele adiacente Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, fără a se bloca căile de comunicaţie rutieră”, a declarat prefectul judeţului Iaşi, Felix Guzgă.

 

Publicitate

Pentru a fi evitate busculadele, autorităţile locale vor închide, sau restricţiona, circulaţia pe străzile din preajma Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pentru a fi realizat un culoar unic de acces destinat pelerinilor, pe traseul Catedrala Mitropolitană – str Arhitect G.M. Cantacuzino – str Iordache Lozonschi – str Cloşca – str Petru Movilă – str Uzinei – str Morilor – str Alexandru Ipsilanti Vodă – str Sfântul Andrei – str Iancu Bacalu – Blvd Regele Ferdinand I al României.

Pentru a evita producerea de evenimente nedorite, reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei recomandă atât pelerinilor cât şi ieşenilor să manifeste răbdare şi înţelegere faţă de măsurile luate de organizatori cu privire la regulile de acces în zonele respective.

De asemenea, coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, dr Diana Cimpoeşu, recomandă pelerinilor să fie atenţi la copiii şi persoanele vârstnice care vin în pelerinaj la Iaşi.

„Persoanelor care au probleme grave de sănătate şi care doresc să se roage la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi care au nevoie constantă de îngrijire medicală, recomandăm să nu călătorească neînsoţiţi şi să se informeze înainte de începerea pelerinajului cu privire la gradul de solicitare al serviciilor medicale de urgenţă din municipiul Iaşi”, a mai declarat dr. Diana Cimpoeşu.

Program Sfânta Parascheva 2024 – marți 8 octombrie

  • 6.00 – Citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva;
  • 6.30 – Plecarea în procesiune cu sfintele moaște;
  • 7.00 – Așezarea moaștelor spre închinare în baldachinul de pe platoul din fața Căminului preoțesc „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”;
  • 7.00 – 7.30 – Sfințirea apei (Agheasma mică) – lângă clădirea Bibliotecii „Dumitru Stăniloae”;
  • 7.00 – 11.00 – Miezonoptica, Utrenia și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană);
  • 16.00 – 18.00 – Vecernia, Litia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană);

Program Sfânta Parascheva 2024, miercuri, 9 octombrie 2024

  • 7.00 – 11.00 – Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană);
  • 16.00 – 18.00 – Vecernia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva;
  • 20.00 – Întâmpinarea moaștelor Sf. Mare Mucenic Pantelimon la Catedrala Mitropolitană;

 

Joi, 10 octombrie

În cadrul pelerinajului organizat cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, programul zilei este următorul:

– 7.00–11.00: Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană);

– 16.00–16.30: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva;

– 18.00: Prezentarea lucrărilor dedicate Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și Sfinților Doctori fără de arginți (Librăria Doxologia);

– 19.00–23.00: Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (în Catedrala Mitropolitană).

În această zi, în Protopopiatul Paşcani vor avea loc întâlnirile a două cercuri pastorale:

– Biserica Parohiei Goeşti va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 9, în cadrul căreia părintele Mihai Răznovăţ va susține conferința cu tema: Rugăciunea Bisericii pentru bolnavi, izvor de putere;

– Biserica Parohiei „Sfinţii Voievozi” – Cristeşti va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 2 „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Cristești, în cadrul căreia părintele Ioan Irimia va susține conferința cu tema: Importanța predicii în slujirea și misiunea preotului.

Biserica Parohiei Şovoaia din Protopopiatul Roznov va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Nașterea Maicii Domnului” – Piatra Şoimului, în cadrul căreia părintele Bogdan Vasile va susține conferința cu tema: Îngrijirea bolnavilor – poruncă dumnezeiască, datorie socială și sufletească prin rugăciunile semenilor.

În această zi, în Protopopiatul Dorohoi vor avea loc întâlnirile a două cercuri pastorale:

– Biserica Parohiei Cândeşti va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 3 – „Sfântul Dumitru”, în cadrul căreia părintele Ilie Iulian Ivaniciuc va susține conferința cu tema: Sfinţii vindecători şi taumaturgi cinstiţi în mod special pe teritoriul României;

– Biserica Parohiei Cordăreni va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 6 „Pogorârea Duhului Sfânt” – Dumeni, în cadrul căreia părintele Tudor Aconstantinesei va susține conferința cu tema: Lucrarea pastorală a Bisericii şi slujitorilor ei pentru îngrijirea bolnavilor.

Biserica Parohiei Icușeni Vale, Protopopiatul Botoșani, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfinţii Împăraţi Constantin și Elena” – Vorona, în cadrul căreia părintele Andrei Anuşca va susține conferința cu tema: Depresia, cauze genetice și potențări dinspre mediul de viață.

Biserica Deleni 1, Protopopiatul Hârlău, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 2, în cadrul căreia părintele Nicolae Iacob va susține conferința cu tema: Citirea și interpretarea Sfintei Scripturi în viața creștinului.

Vineri, 11 octombrie

În cadrul pelerinajului organizat cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, programul zilei de astăzi este următorul:

– 7.00–11.00: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană);

– 16.00–16.30: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva;

– 17.00: Vernisajul expoziției de pictură Rugați-vă cu glas tare! – cu pensula în mână în urma Psalmilor lui David – pictor Horia Țigănuș (Muzeul Mitropolitan);

– 19.00–20.30: Pelerinajul „Calea Sfinţilor”. Procesiune cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon;

– 21.00–23.30: Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Mare Mucenic Pantelimon;

– 23.30: Concertul anual de muzică psaltică „Byzantion cântă pelerinilor” (în Catedrala Mitropolitană).

Biserica Parohiei „Înălțarea Domnului” din Botoșani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfântul Spiridon”, în cadrul căreia părintele Florin Marcu va susține conferința cu tema: Despre suferință și răbdare.

Sâmbătă, 12 octombrie

În cadrul pelerinajului organizat cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, programul zilei de astăzi este următorul:

– 7.00–11.00: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană);

– 16.00–16.30: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva;

– 19.00–23.00: Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia glasului VII a Sfântului Apostol Andrei – aducerea sfintelor moaște la Iași (1996) (în Catedrala Mitropolitană).

 

Sfânta Parascheva, cunoscută și sub numele de Sfânta Parascheva de la Iași, este una dintre cele mai venerate sfinte în ortodoxie.

Ea a trăit în secolul al XI-lea și este considerată un exemplu de sfințenie și viață creștină. Deși viața ei este învăluită în legendă și tradiție, se crede că Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în orașul Epivat, care se află în prezent în Grecia.

Ea a trăit o viață de sfințenie și a fost cunoscută pentru rugăciunea sa, ascultarea evangheliei și ajutorul acordat celor săraci și suferinzi.

Sfânta Parascheva a devenit cunoscută pentru minunile atribuite ei în timpul vieții și după moartea sa.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a ajuns la Botoșani. Primul obiectiv vizitat a fost Mănăstirea Vorona

Publicat

Publicitate

Președintele PNL și candidatul la președinția României din partea acestui partid politic, Nicolae Ciucă, a ajuns astăzi într-o vizită electorală la Botoșani.

Alături de președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, dar și de echipa de candidați PNL Botoșani la Parlamentul României, Nicolae Ciucă a ajuns la Mănăstirea Vorona, de la ora 11:00, pentru ca începând de a ora 13.30 să ajungă și la Stațiunea de Cercetare Popăuți.

La Vorona, fostul premier al României și cel mai important lider al PNL a fost întâmpinat de noul primar al comunei Sergiu Dascălu, care l-a însoțit pe tot parcursul vizitei sale în această comună alături de oficialii PNL.

Publicitate

Știre în curs de actualizare.

Iată și cteva imagini:

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr ucrainean cu cetățenie americană, oprit de polițiști la frontiera Rădăuți Prut. Avea permis internațional eliberat… online pe bază de abonament

Publicat

Publicitate

Un tânăr ucrainean cu cetățenie americană s-a ales cu dosar penal din cauza unei oferte online.

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut au anunțat astăzi că efectuează cercetări cu privire la un cetățean cu dublă cetățenie Ucraina și SUA, care a prezentat la controlul de frontieră un permis de conducere american, fără a deține și un permis de conducere internațional.

În data de 09 noiembrie a.c.,  în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut– ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare trecerii frontierei, pe sensul de ieșire din țară, un cetățean ucrainean, care avea și cetățenie americană, în vârstă de 34 de ani, la volanul unui autoturism înmatriculat în Ucraina.

Publicitate

Bărbatul a prezentat la control un permis de conducere eliberat de autoritățile din Carolina de Sud – SUA și un permis de conducere internațional, eliberat de o asociație internațională a conducătorilor auto, având imprimate datele și fotografia sa.

“Colegii noștri au efectuat verificări specifice, în urma cărora s-a concluzionat că bărbatul nu este posesor al unui permis de conducere internațional, iar cel prezentat la control este un permis fantezist, care nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unui permis de conducere internațional și nu îi acordă dreptul să conducă pe teritoriul României. Tânărul a declarat că a ales să aplice online pentru un permis internațional, plătește anual un abonament de 35 de dolari și în schimbul acestuia a obținut tot online așa zisul permis internațional”, a transmis purtătorul de cuvânt al S.T.P.F. Botoșani, comisar şef de poliţie Răcnea Minodora.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România. La finalizarea cercetărilor, se vor lua măsurile legale care se impun.

Publicitate

Polițiștiii de frontieră au reaminti tuturor participanților la trafic, pentru a evita situații similare:

Conform art. 83 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, au dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice din România, titularii permiselor de conducere naţionale valabile, eliberate de autorităţile:

  1. Statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere;
  2. Statelor membre ale Uniunii Europene;
  3. Statelor cu care România a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto.

“Prin urmare, pentru a conduce un autovehicul pe teritoriul României, persoanele care sunt titulare ale unui permis de conducere naţional eliberat de autorităţile unui stat care nu este membru al Convenţiei asupra circulaţiei rutiere şi nici membru al Uniunii Europene ori cu care România nu a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto trebuie să posede şi permis de conducere internaţional”, a transmis purtătorul de cuvânt al S.T.P.F. Botoșani, comisar şef de poliţie Răcnea Minodora.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: Lapoviţă şi ninsoare în zona montană, ploi în sud şi est. Recomandările poliţiştilor

Publicat

Publicitate

Dacă plecați la drum, Poliţia avertizează şoferii să fie precauţi în condiţiile în care vremea se înrăutăţeşte în mai multe regiuni ale ţării. În judeţele din sudul şi estul ţării plouă, în timp ce în zonele montane din Braşov, Covasna şi Prahova cad lapoviţă şi ninsoare, relatează mediafax.ro.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă ca, pentru a avea o deplasare în siguranţă, în condiţiile în care la nivelul ţării sunt emise atenţionări meteorologice care vizează fenomene periculoase (vânt, ninsori viscolite), e important ca, înaintea de a porni în călătorie, să vă informaţi cu privire la starea drumului pe traseul pe care urmează să-l parcurgeţi.

La ora 9.30 sunt semnalate precipitaţii sub formă de ploaie pe raza judeţelor din sudul şi estul ţării, iar în zona montană a judeţelor Braşov, Covasna şi Prahova, acestea sunt sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Publicitate

Pentru siguranţa participanţilor la trafic, şoferii trebuie să-şi asigure o bună vizibilitate din autovehicul, prin curăţarea parbrizului, lunetei şi a geamurilor laterale, să ruleze cu o viteză adaptată condiţiilor de trafic şi de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiţii de siguranţă, să folosească frâna de motor pentru reducerea vitezei dacă circulă pe un carosabil umed sau alunecos.

Pentru deplasarea pe suprafeţe carosabile acoperite cu polei, gheaţă sau zăpadă, legislaţia rutieră prevede obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cornisa Aquapark & Sports Botoșani lansează proiectul „Luni înot și patinez”. Gratis pentru elevi la patinoar și piscină

Publicat

Publicitate

Începând cu luni, 11 noiembrie, Cornisa Aquapark & Sports Botoșani dă startul unui proiect special dedicat elevilor din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal, dar și celor mici, care se află la grădiniță.

Proiectul se intitulează „Luni înot și patinez” și este oferit cu titlu GRATUIT de Cornisa Aquapark & Sports Botoșani.

Acest program va avea loc în fiecare zi de luni, pe parcursul întregului an, cu excepția vacanțelor școlare, a zilelor libere sau a zilelor de punte acordate de Guvern. Activitățile vor fi disponibile între orele 10:00 și 21:00 la piscină și între 13:00 și 20:30 pe patinoar.

Publicitate

„Luni înot și patinez” reprezintă o oportunitate extraordinară pentru tineri și copii de a se distra în mod activ, prin înot sau patinaj, contribuind astfel la dezvoltarea abilităților fizice, coordonării și spiritului de echipă. Este momentul perfect pentru a combina mișcarea cu distracția, într-un cadru sigur și plăcut, oferind o experiență inedită în fiecare săptămână.

“Vă invităm să profitați de această ocazie și să veniți la Cornisa Aquapark & Sports pentru a vă bucura de activități recreative într-un mediu prietenos și sănătos!”, a transmis la Cornisa Aquapark & Sports.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Evenimento oră ago

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a ajuns la Botoșani. Primul obiectiv vizitat a fost Mănăstirea Vorona

Eveniment2 ore ago

Tânăr ucrainean cu cetățenie americană, oprit de polițiști la frontiera Rădăuți Prut. Avea permis internațional eliberat… online pe bază de abonament

Eveniment3 ore ago

Dacă plecați la drum: Lapoviţă şi ninsoare în zona montană, ploi în sud şi est. Recomandările poliţiştilor

Eveniment3 ore ago

Cornisa Aquapark & Sports Botoșani lansează proiectul „Luni înot și patinez”. Gratis pentru elevi la patinoar și piscină

Eveniment3 ore ago

Când începe Postul Crăciunului 2024. Ce trebuie să știi despre această perioadă a anului. Lăsata Secului, tradiții, obiceiuri

Eveniment3 ore ago

Marius Budăi: „Nu e întâmplător că PNL nu a scris nimic despre pensia medie în programul de guvernare. Au mai înghețat pensiile în 2021” (P)

Eveniment4 ore ago

Răspunsul ştiinţei: Cât de mult trebuie să doarmă o gravidă în timpul sarcinii pentru a evita să-i facă rău copilului

Eveniment4 ore ago

Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu își reafirmă angajamentul de a lucra împreună cu echipa AUR pentru a transforma România într-o țară mândră și prosperă (P)

Eveniment6 ore ago

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Apostoli Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart; Sfântul Mucenic Orest

Eveniment18 ore ago

Somnul – secretul întineririi: descoperirile care pot schimba modul în care îmbătrânim

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending