Connect with us

Eveniment

Peste 250 de incendii de la începutul anului, la Botoșani. Principalele cauze

Publicat

Publicitate

266 de incendii s-au produs, de la începutul anului, în casele și gospodăriile din județul Botoșani. Cele mai multe dintre acestea au fost provocate de: coșurile de fum necurățate sau defecte, scurtcircuite, jarul căzut din sobă și fumatul.

Reamintim faptul că, în fiecare an, în sezonul rece, se produc incendii din cauza utilizării necorespunzătoare a mijloacelor folosite de cetățeni pentru asigurarea confortului termic în locuințe. Aceste evenimente pot fi prevenite dacă sunt respectate mai multe reguli elementare, menite să-i protejeze, atât pe aceștia, cât şi bunurile agonisite de-a lungul vieţii.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea odată cu exploatarea sobelor şi a coşurilor de fum, trebuie luate următoarele măsuri:

– verificarea sobelor, a canalelor şi a coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;

– tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

Publicitate

– păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului;

– în timpul funcționării, ușa sobei trebuie închisă;

– în faţa sobelor cu lemne trebuie pusă o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

– focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa și pe timpul nopții;

– cenuşa şi jarul provenite de la sobe trebuie depozitate într-un loc special amenajat.

De asemenea, nu se vor introduce în sobe lemne cu lungimea mai mare decât focarul, iar acestea nu trebuie supraîncărcate.

Pentru mijloacele de încălzit locale sau centrale care folosesc combustibil lichid, se recomandă următoarele măsuri:

– verificarea etanşeităţii conductelor de alimentare cu combustibil;

– interzicerea supraalimentării cu combustibil;

– alimentarea cu combustibil atunci când mijlocul de încălzire nu este în stare de funcţionare;

– curăţarea periodică a conductelor de alimentare şi a duzelor de pulverizare.

O altă cauză a incendiilor din sezonul rece o reprezintă exploatarea necorespunzătoare a aparatelor electrice de încălzire şi a instalaţiilor electrice. Aceste evenimente pot fi evitate prin adoptarea următoarele măsuri:

– nu trebuie utilizate instalaţii electrice defecte, montate direct pe materiale combustibile, cu improvizaţii, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant etc.;

– reparaţiile la instalaţiile electrice trebuie executate doar de personal autorizat;

– nu trebuie suprasolicitate circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depăşesc puterea nominală a acestora;

– sistemele de încălzire electrice aflate în funcţiune vor fi supravegheate permanent, chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecţie (termostat).

Reşourile pot constitui o sursă de aprindere dacă sunt așezate în locuri necorespunzătoare: sub birouri, rafturi, tejghele, aproape de perdele, de pat etc. unde probabilitatea de a intra în contact cu materiale combustibile (textile, hârtie, lemn etc.) este foarte mare. De asemenea, reşourile improvizate şi artizanale prezintă risc deosebit din cauza puterii mari a acestora şi a deficienţelor ce pot apărea pe circuitele de alimentare, aspecte ce conduc la suprasolicitarea instalaţiei electrice la care sunt racordate (conductori, prize, ştechere etc.)

Materiale de informare preventivă:

Clipuri video:

https://youtu.be/6i_AqMJ_TSw?t=2 https://youtu.be/p7zGgElCYOU

https://youtu.be/ixUc6UmdzHY https://youtu.be/Q14728rKBAM

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Bucecea

Primăria și Serviciul de Evidență a Persoanelor din Bucecea, redeschise astăzi în spații complet modernizate

Publicat

Publicitate

Administrația din Bucecea marchează o etapă importantă în modernizarea serviciilor publice. Începând de luni, 22 iulie, atât Serviciul de Evidență a Persoanelor, cât și Primăria orașului Bucecea își vor relua activitatea în spații reabilitate complet și dotate la standarde moderne.

Evenimentul de inaugurare a avut loc astăzi și s-a bucurat de prezența unor oficiali de rang înalt, printre care Doina Federovici – secretar al Senatului, deputatul Marius Budăi, Valeriu Iftime – președintele Consiliului Județean Botoșani, vicepreședintele Constantin Bursuc, prefectul Dan Nechifor și subprefectul Gabriel Galan. Lor li s-au alăturat reprezentanți ai administrației locale, ai clerului și ai serviciilor de evidență a populației din județ.

„Am avut onoarea de a inaugura două obiective de importanță majoră pentru comunitatea noastră, într-un moment fără precedent pentru orașul Bucecea”, a explicat primarul Angel Gheorghiu pe pagina de socializare, mulțumind cetățenilor pentru încredere și sprijin.

Concret, a fost inaugurat noul sediu al Serviciului de Evidență a Persoanelor, iar sediul vechi al Primăriei, complet reabilitat, a fost redat circuitului administrativ. Lucrările au fost realizate cu finanțare europeană nerambursabilă, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), completată de fonduri din bugetul local.

Edilul a subliniat importanța acestor investiții pentru confortul și demnitatea cetățenilor care apelează la serviciile publice locale, transmițând și un mesaj clar angajaților instituțiilor: „Să fie în slujba cetățeanului cu empatie, responsabilitate și respect.”

Noile spații își vor deschide oficial porțile pentru public începând de luni, urmând ca activitatea administrativă să se desfășoare în condiții moderne, demne de o administrație europeană.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Fără scrupule și ca la ei acasă: Tineri surprinși noaptea în piață, gata să fure de pe tarabele comercianților

Publicat

Publicitate

Intervenție rapidă a Poliției Locale în noaptea de 15 spre 16 iulie, după ce trei adolescenți au fost surprinși de camerele de supraveghere pătrunzând în Piața Centrală din Botoșani.

Incidentul s-a petrecut în jurul orei 01:20, când tinerii au intrat prin zona florarilor și au început să controleze tarabele.

Polițistul local din Dispecerat a observat comportamentul suspect și a alertat imediat patrula mobilă de ordine publică. În mai puțin de două minute, echipajul a ajuns la fața locului și i-a surprins pe adolescenți chiar în momentul în care se pregăteau să fure de pe o tarabă acoperită.

La vederea echipajului, tinerii au fugit fără a reuși să sustragă bunuri. Polițiștii locali au încercat să-i urmărească și să-i identifice pe baza imaginilor video și a informațiilor din Dispecerat, însă aceștia s-au făcut nevăzuți în zonele fără supraveghere.

Evenimentul s-a petrecut în contextul în care, potrivit Poliției Locale, în acea noapte au fost monitorizate zonele sensibile din oraș – inclusiv școli, parcuri, piețe, stații de transport și Centrul Istoric – pentru prevenirea faptelor antisociale.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Sfințenia poate veni uneori și prin gloanțe. Martiriul familiei Romanov, cinstiți pe 17 iulie

Publicat

Publicitate

Se aud ţipetele femeilor. Ţarina Alexandra şi prinţesa Olga îşi fac semnul crucii, după care şi ele cad secerate de necruţătoarele gloanţe.

Gloanţele ucid. Aduc multă durere, ne amintesc de atrocităţi, de războaie, de lacrimi, de nesfârşite crime şi imensă suferinţă. În preajma zilei de 17 iulie acest lucru este mai uşor de înţeles pentru Biserica Ortodoxă Rusă, căci  în această zi, cu mai bine de nouă decenii în urmă au pătimit Sfântul Nicolae al II-lea Romanov, ultimul ţar al Rusiei, împreună cu Sfânta Alexandra, soţia lui şi cei cinci copii ai lor. Oricare ar fi locul ocupat în istorie de Nicolae al II-lea, asasinarea lui şi a familiei sale rămâne o înfricoşătoare lecţie a istoriei, confirmând totodată că sfinţenia poate veni uneori şi prin gloanţe, scrie doxologia.ro.

 

Familia Romanovilor datează ca dinastie domnitoare în Rusia din anul 1613. Nicolae al II-lea, fiul cel mare al Ţarului Aleksandru al III-lea, s-a născut la Ţarskoe Selo, actualmente oraşul Puşkin, pe 6/18 mai 1868, de sărbătoarea Sfântului şi Dreptului Iov, anticipându-se parcă răbdarea îndelungă, credinţa nestrămutată a acestui ţar care a sfârşit dramatic, fiind răpus de gloanţe.

Nicolae era un om foarte credincios. Deşi considerat o fire boemă, prea paşnică pentru un viitor ţar, istoria prin meandrele ei l-a aşezat pe tronul plin de glorie al înaintaşilor. La 13 martie 1881, în urma asasinării bunicului său, Alexandru al II-lea, Nicolae a devenit Țarevici (moștenitor al tronului), iar tatăl său, Țarul Alexandru al III-lea suveranul „sfintei Rusii”. Moartea prematură a acestuia a lipsit pe moştenitorul tronului de o pregătire temeinică în vederea conducerii vastului imperiu.

„Acum sunt morţi cu toţii!”

Publicitate

În treacăt să amintim că Alexandru al III-lea a murit pe braţele iscusitului său duhovnic, Ioan de Kronstadt la Livadia. Abia împlinise 47 de ani. În anul 1894, Alix Victoria Melena Louise Beatrice, fiica marelui Duce de Messen şi Darmstadt, Ludovic al IV-lea, devine soţia ţarului Nicolae al II-lea. În urma botezului ortodox, Alix s-a numit Alexandra. Familia nou formată a avut cinci copii, crescuţi cu multă evlavie faţă de valorile Ortodoxiei.

Domnia lui Nicolae al II-lea s-a desfășurat pe fundalul intensificării mişcărilor revoluţionare, naţionaliste şi fanatice, cărora li s-au  opus acţiunile represive ale Statului rus. Înfrângerea din războiul ruso-japonez (1904-1905) şi revoluţia din 1905-1907 au şubrezit mult Rusia ţaristă. Alături de puterile Antantei, Rusia, cea mai întinsă ţară din lume, intră în Primul Război Mondial. Înfrângerile şi pierderile de pe front, dezastrul economic şi moral al ţării au dus la scăderea drastică a autorităţii Ţarului şi a popularităţii dinastiei, atât în rândul maselor, cât şi în acela al marii aristocraţii ruse. Revoluţia burghezo-democratică din februarie 1917 îl sileşte pe Nicolae al II-lea să abdice pe 2/15 martie 1917. Cu actul său de renunţare la tron se încheie o istorie glorioasă a unei dinastii de peste trei secole care au marcat istoria, cultura, dar mai ales credinţa poporului rus.

Pe 8/21 martie, ţarul Nicolae este arestat împreună cu familia, impunându-i-se domiciliu  forţat la Ţarskoe Selo, reşedinţa de vară a ţarilor. De aici, membrii familiei imperiale sunt deportaţi la Tobolsk, o localitate foarte izolată din  nesfârşita Siberie unde sunt forţaţi să locuiască într-o clădire insalubră. După revoluţia din octombrie 1917, au fost duşi la Ekaterinburg, aceasta fiind ultima lor reşedinţă, înainte de a fi împuşcaţi, lucru întâmplat în ineluctabila noapte de 16-17 iulie 1918.

Bolşevicii, conduşi de Lenin, au alcătuit un plan mişelesc de asasinare a ţarului şi a întregii sale familii. Faptele s-au desfăşurat atât de repede, încât ai impresia că au fost decupate dintr-un film absurd. Plutonul de execuţie era condus de Iacov Iurovski. La semnalul stabilit, intră echipa călăilor. Faţă în faţă cu împăratul stă Iurovski, care citeşte mişeleasca sentinţă. Rostind ultimul cuvânt, înşfacă arma din buzunar şi trage drept în faţa neajutoratului ţar. Se aud ţipetele femeilor. Ţarina Alexandra şi prinţesa Olga îşi fac semnul crucii, după care şi ele cad secerate de necruţătoarele gloanţe. Se continuă măcelul, se mai trag câteva focuri, chiar şi atunci când toţi sunt căzuţi la podea. Alexei, cel care trebuia să asigure continuitatea dinastiei, zăcea ciuruit de gloanţe. Ca să fie sigur că nu mai trăieşte, Iurovski se apropie şi trage încă trei cartușe care-i sfredelesc pieptu-i regal. La finalul abominabilului masacru s-a auzit rostindu-se: „Acum sunt morţi cu toţii!”.

O noapte dramatică şi neuitată, căci fiorul morţii a lovit înspăimântător. Au fost ucişi: ţarul Nicolae al II-lea, ţarina Alexandra Feodorovna şi copiii, cele patru prinţese: Olga (22 ani), Tatiana (20 ani), Maria (18 ani), Anastasia (16 ani) şi  ţareviciul Alexei (14 ani), iar împreună cu dânşii au mai fost nimiciţi  patru dintre însoțitorii familiei regale.

După 80 de ani

După ce i-au omorât, ucigaşii au încărcat victimele în maşină şi le-au scos din oraş. Ajungând în mijlocul pădurii în care se afla o mină în formă de fântână, numită „groapa Ganina”, au incinerat trupurile, iar ceea ce focul nu a putut mistui a fost stropit cu acid sulfuric şi apoi îngropat. Au pus pământ în groapă, după care au aşternut câteva vreascuri şi, cu o maşină militară, au tasat pământul pentru a nu se mai cunoaşte locul care a primit în măruntaiele sale atâtea trupuri nevinovate, prin venele cărora curgea sânge împărătesc.

Este interesant de amintit faptul că, tocmai în acel an, Biserica Ortodoxă Rusă a instituit Sărbătoarea Sfinţilor Ruşi, gramată pe care ţarul o salutase cu multă recunoştinţă şi pietate. Nu avea de unde să ştie că el însuşi, alături de cei dragi ai familiei sale, vor fi cinstiţi odată cu mulţimea sfinţilor lui Dumnezeu  plămădiţi pe pământ rusesc.

Trupurile familiei împărăteşti au zăcut în uitare şi ignoranţă până în iulie 1991, când s-a aprobat exhumarea lor pentru începerea procesului de identificare a relicvelor, care a durat până în 1994. La 17 iulie 1998, la exact 80 de ani de la masacru, rămăşiţele pământeşti ale Romanovilor au fost înmormântate în cadrul unei impresionante ceremonii religioase la Catedrala Petro-Pavlovsk din Sankt Petersburg, cripta casei regale ruseşti, la care participaseră: arhierei, preoți, călugări și o mare de credincioși. Cu prilejul ceremoniei a fost purtată în chip solemn o icoană pictată a familiei Romanovilor, familie care a suferit moarte martirică. Potrivit unui ziar central, Русский Вестник, Mesagerul rus, în timpul procesiunii, pe chipurile martirilor înfățișați pe icoană au apărut pete sângerii. Sub privirile miilor de pelerini, culorile deveneau mai pronunţate, iar icoana împrăștia miros de bună mireasmă.

La data de 4 august 2000, ţarul Nicolae al II-lea împreună cu familia sa au fost canonizaţi de Biserica Ortodoxă Rusă, fiind trecuţi în calendar drept cuvioşi supuşi pătimirii.

Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi, a spus psalmistul, căci sfinții, prin viața și credința lor l-au arătat lumii pe Dumnezeu, iar în cazul de față Sfânta Ortodoxie a fost mărturisită sub amenințarea gloanțelor.

Cât adevăr cuprinde psalmistul în a sa cugetare! Deși strivită, legată în lanțuri, spionată, ciuntită, trădată și părăsită, Biserica Ortodoxă din Rusia a supraviețuit – căci capul ei nevăzut, Hristos Dumnezeu – nu  a contenit să vegheze asupra ei.

Un articol de Arhimandrit Mihail Daniliuc

Sursa: doxologia.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Elena Udrea, eliberată din închisoare. Decizie definitivă la Tribunal

Publicat

Publicitate

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, va fi eliberată condiționat din Penitenciarul Târgșor, în urma unei decizii definitive pronunțate de Tribunalul Prahova.

Instanța a respins contestația formulată de DNA Ploiești împotriva hotărârii Judecătoriei Ploiești care aprobase eliberarea condiționată, informează Agerpres.

La finalul lunii mai, Tribunalul Prahova a admis o contestație depusă de Udrea privind executarea pedepsei, reducând cu aproximativ opt luni perioada de detenție din condamnarea de șase ani primită în dosarul „Gala Bute”.

Udrea se află în închisoare din iunie 2022, după ce a fost extrădată din Bulgaria.

În dosarul „Gala Bute”, ea a fost acuzată că a pus la punct un sistem prin care apropiați ai săi au primit bani de la reprezentanți ai unor firme, cu acordul și știința sa, în schimbul promisiunii că Ministerul Turismului – pe care îl conducea – va achita la timp lucrările finanțate.

Anchetatorii susțin că banii obținuți au ajuns fie direct la Elena Udrea, sub formă de numerar sau servicii și bunuri, fie la filiala PDL București ori la fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja.

Publicitate

De asemenea, Udrea este acuzată că a determinat angajați ai ministerului să își încalce atribuțiile în procesul de achiziție a serviciilor de publicitate pentru gala de box în care a luptat Lucian Bute.

Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la aproximativ 3 milioane de euro.

Foto: captură video / YouTube


Dacă dorești o versiune mai scurtă pentru postări online sau titluri, pot adapta textul în funcție de nevoi.

Formulează o solicitare către ChatGPT

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending