Connect with us
Publicitate

Eveniment

Peste 130 de percheziţii în toată ţara, pentru destructurarea unor grupări specializate în trafic de droguri și de persoane

Publicat

Publicitate

Poliţiştii şi procurorii DIICOT fac, miercuri dimineaţă, peste 130 de percheziţii în toată ţara, în cadrul a 40 de acţiuni operative pentru destructurarea unor grupări specializate în trafic de droguri, trafic de persoane şi minori, trafic de migranţi.

”La acest moment, poliţiştii specializaţi în combatere a criminalităţii organizate, din cadrul Poliţiei Române, împreună cu procurorii DIICOT, efectuează peste 40 de acţiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracţionale organizate, specializate în trafic de droguri, trafic de persoane şi minori, trafic de migranţi, pornografie infantilă şi criminalitate informatică”, au anunţat, miercuri dimineaţă, Poliţia Română şi DIICOT.

În cadrul operaţiunii realizate la nivel naţional, poliţiştii şi procurorii DIICOT vor pune în executare peste 130 de mandate de percheziţie domiciliară şi mai mult de 200 de mandate de aducere, informează stirileprotv.ro.

Totodată, în cadrul acţiunilor, alături de poliţişti, participă şi jandarmi din cadrul grupărilor mobile de jandarmi şi inspectoratelor de jandarmi judeţene.

”Percheziţiile efectuate astăzi, 16 octombrie 2024, au scopul de a obţine probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată, pentru tragerea lor la răspundere penală a persoanelor implicate, precum şi identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor. Acţiunile urmăresc, în final, crearea unui climat optim de siguranţă al cetăţenilor şi, nu în ultimul rând, protecţia victimelor infracţiunilor”, au arătat sursele citate.

Publicitate

Activitatea face parte dintr-o serie de iniţiative similare, desfăşurate la nivelul Poliţiei Române şi D.I.I.C.O.T., începând cu anul 2018 şi relevă preocuparea structurilor specializate în combaterea criminalităţii organizate de a investiga în mod constant activitatea infracţională a grupurilor criminale organizate, care activează pe teritoriul naţional sau având componentă transnaţională, dar şi alte fapte grave, asociate criminalităţii organizate.

De asemenea, DIICOT a arătat că în curând instituţia marchează 20 de ani de activitate, iar campania începută acum şase ani sub denumirea generică ”Ziua Z” reiterează angajamentul ferm în prevenirea şi combaterea formelor grave de criminalitate. Astfel, în intervalul 1 ianuarie – 11 octombrie 2024, procurorii acestei structuri specializate de parchet au emis 1.758 de rechizitorii şi au încheiat 271 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, trimiţând în faţa instanţei 3.875 de inculpaţi, dintre care 1.555 în stare de arest preventiv.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Beat criță, așa a condus un șofer din municipiul Botoșani. Polițiștii i-au găsit 1,15 mg/l alcool pur în aerul expirat

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe Calea Națională, un autoturism condus de un bărbat de 55 de ani, din municipiul Botoșani, care avea o deplasare sinuoasă.

 

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind 1,15 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, conducătorul auto a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Deținătorii de câini din rase cu potențial agresiv și rasa ogar, din Darabani și Botoșani, verificați de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor cu sprijinul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat activități de informare și prevenire pe linia protecției animalelor și pentru prevenirea și combaterea faptelor care aduc atingere fondului cinegetic la deținătorii de câini din rase cu potențial agresiv și rasa ogar, din Darabani și Botoșani.

 

Astfel, au fost verificate opt stâni, ai căror proprietari dețin câini din rasa ogar, aceștia fiind instruiți cu privire la obligațiile pe care le au, precum și sancțiunile pe care le riscă dacă nu respectă prevederile legale.

 

Totodată au fost verificate 33 de exemplare canine, iar în urma neregulilor constatate proprietarii acestora au fost avertizați să se conformeze legislației în vigoare privind protecția animalelor.

 

Publicitate

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor derulează în permanență activități specifice pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul populației, cu privire la necesitatea respectării unor reguli care să asigure un mediu sănătos pentru toate animalele.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani, a semnat contractul de livrare a 18 microbuze școlare hibride

Publicat

Publicitate

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a semnat astăzi, în prezența primarilor și a reprezentanților școlilor speciale, contractul de furnizare a 18 microbuze școlare hibride, achiziționate în baza unei finanțări atrase din Fondul de Mediu. Valoarea contractului se ridică la 4 milioane de euro, inclusiv TVA.
„Suntem, și de această dată, primul consiliu județean din țară care reușește să semneze contractul de livrare pentru microbuze școlare hibride achiziționate din finanțarea AFM. De asemenea, ne dorim să fim printre primele județe în care microbuzele vor fi livrate, motiv pentru care îi rugăm pe domnii reprezentanți ai firmei DMV Aviatech, prezenți aici, să promită, în fața primarilor comunelor care vor beneficia de aceste microbuze, că vor face tot ce depinde de ei pentru ca livrarea să se facă în cel mai scurt timp, astfel încât copiii să poată beneficia de ele cât mai repede”, a declarat Doina Federovici, subliniind din nou importanța demersului realizat de Consiliul Județean Botoșani pentru achiziționarea de microbuze școlare.
„Aceste vehicule sunt menite să ușureze drumul copiilor spre școală și să le ofere acces la educație, indiferent cât de departe se află de aceasta. Știm că nevoia de microbuze școlare este foarte mare, și de aceea am făcut toate demersurile necesare pentru a achiziționa cât mai multe. Până la sfârșitul lunii va fi livrat primul lot de microbuze electrice, din cele 26 pentru care am semnat contractul în primăvară, iar în procedura de licitație mai avem și achiziția a altor 10 microbuze școlare electrice. În total, Consiliul Județean Botoșani achiziționează 54 de microbuze școlare ecologice”, a adăugat Doina Federovici.
Cele 18 microbuze școlare hibride, pentru care s-a semnat astăzi contractul de livrare, vor deservi școlile din comunele: Școala Specială „Sfântul Stelian” din Botoșani, Școala Specială „Ion Pillat” din Dorohoi și 16 școli din localitățile: Darabani, Săveni, Bălușeni, Cordăreni, Corlăteni, Curtești, Frumușica, Hudești, Ibănești, Manoleasa, Mileanca, Mitoc, Românești, Suharău, Șendriceni și Vlăsinești.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Un fost șef la Rutieră și-a transformat livada în sală de clasă. Elevii sunt încurajați să învețe direct în natură alături de profesori

Publicat

Publicitate

Un fermier din județul Botoșani și-a transformat livada în zonă didactică. Acesta încurajează profesorii să aducă elevii în livadă pentru a le preda despre lumea fructelor la fața locului.

Una dintre cele mai importante livezi din apropierea municipiului Botoșani, se află în satul Cucorăni, comuna Mihai Eminescu. Livada se află în preajma iazului de la Loești, renumit pentru faptul că era vizitat de Mihai Eminescu în anii tinereții sale și aparține lui Dumitru Zmău, foștul șef al Poliției Rutiere din Botoșani. Acesta a devenit fermier după pensionare și printre altele a cultivat foarte mulți pomi fructiferi chiar în apropierea iazului.

Încă din vara acestui an, Dumitru Zmău a venit cu o serie de inițiative inedite, spunând că dorește să se implice în comunitate. Printre altele, în vară, a dat gratuit fructe  celor care treceau prin fața livezii iar acum, toamna și-a transformat proprietatea în spațiu didactic. Mai precis, invită clase de elevi cu profesorii care doresc să le predea lecții de biologie sau horticultură, la fața locului, practic.

„Cât mai avem fructe în copaci, mă pun la dispoziția copiilor”

Inițiativa s-a născut după o constatare simplă: copiii nu reușeau să facă diferența între tipurile de copaci și unii nici măcar între fructe. În plus, nu cunoșteau cum cresc acestea și care este întreg circuitul de la sămânță până la consumul propriu-zis. Având în vedere că recolta de toamnă a fost boată la Cucorăni iar livada este compusă din specii diferite de arbori, Dumitru Zmău s-a gândit că ar fi un loc ideal pentru desfășurarea unei ore de curs, la științele naturii, în aer liber.

Acum trei zile, s-a ținut prima oră de biologie la livada din Cucorăni. O clasă de gimnaziu din municipiul Botoșani a învățat despre pomii fructiferi, despre roadele lor dar și despre cum se derulează întreg procesul de la plantare la recoltare. „Am primit vizita la Livada Cucorani, a unor copii, elevi a unei școli din județul Botoșani. Scopul didactic , a fost acela de a arăta copiilor, unde cresc fructele pe care le consumă.”, a precizat Dumitru Zmău.

Publicitate

Întreaga livadă a fost efectiv transformată în spațiu de învățare. Elevii au văzut tipurile de pomi fructiferi, diferența dintre roadele acestora, chiar părțile componente și secțiuni ale fructului. Elevii au învățat despre importanța naturii, despre sursele de hrană din natură și mai ales cum se obțin acestea. ”Din spusele muncitorului ,horticultor de profesie, foarte mulți dintre copii nu puteau face distincție între mere, pere, gutui și așa mai departe. Ca să nu mai vorbim despre diferințele dintre pomi!”, adaugă Dumitru Zmău.  Fermierul botoșănean spune că vrea să le ofere copiilor și experiența de a gusta un fruct sută la sută natural, cultivat după metode tradiționale.

„Cât mai avem fructe pe copaci, mă pun la dispoziția copiilor”

Fermierul botoșănean spun că elevii ar trebui să învețe la școală mai aplicat, cu exemple practice din viața de zi cu zi, iar lecțiile în natură să fie ceva obișnuit. Tocmai de aceea își dorește ca livada sa să devină, cât timp sunt fructele pe ram, un spațiu didactic neconvențional, dar folositor pentru elevi. ”Cât mai avem fructe pe copaci , mă pun la dispoziția copiilor! Să vadă fructele pe pomi, nu doar la market.”, conchide Dumitru Zmău.

Publicitate

De altfel, fermierul botoșănean s-a plâns în repetate rânduri de faptul că statul român nu face suficient pentru încurajarea producătorilor autentici, pentru cei care oferă produse cu adevărat bio. Acesta spune că fermierii suferă mai ales la capitolul desfacere a mărfii, producțiile sunt bune, dar fructele se strică în depozite. Tocmai de aceea în vară s-a decis să le dea și gratis oamenilor care treceau prin zonă.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending