Connect with us

Actualitate

Persoanele care vând o mașină trebuie să aibă în vedere un document obligatoriu. Ce date va conține RAR Auto Pass, cât va costa

Publicat

Publicitate

Documentul va fi eliberat la vânzarea mașinii pentru a putea fi prezentat cumpărătorului, conform Legii 142 din 2023 și OMTI 210 din 2024. Se adresează mașinilor deja înmatriculate în România, precizează RAR, într-un comunicat, relatează alba24.ro.

Registrul Auto Român a dat detalii despre documentul obligatoriu pe care vor trebui să-l obțină, contracost, persoanele care vând mașini.

Este vorba despre certificatul ”RAR Auto Pass”, ce va fi emis începând cu data de 1 decembrie 2024.

RAR Auto Pass. Ce date conține documentul
RAR Auto Pass va conține informații esențiale despre:

istoricul kilometrajului
istoricul de accidente care au afectat sistemele de siguranță ale autovehiculului.

”În certificat se vor regăsi date complexe despre:

Publicitate

istoricul mașinii respective, începând cu valoarea odometrului (kilometrajul) până la numărul de identificare al autovehiculului
data și natura evenimentelor rutiere în care a fost implicat
detalii despre avariile grave la sistemele de frânare și direcție
precum si tipul intervenției pe vehicul (întreținere, reparație, actualizare de soft etc.,)”, se arată în comunicatul RAR.
RAR Auto Pass. Cât va costa eliberarea documentului
Certificatul RAR Auto Pass va costa în jur de 50 de lei, menționează instituția.

Pentru a obține documentul, nu este nevoie ca vehiculul să fie prezentat la RAR.

”La sfârșitul lunii mai 2024, aplicația RAR AUTO PASS va fi gata din punct de vedere al platformei digitale (conform termenului legal) și va fi distribuită către toate entitățile care vor completa în aceasta, datele necesare eliberării certificatului RAR Auto Pass.

Este vorba despre service-uri, stații ITP, ateliere pentru inspecții tahografe și/sau limitatoare de viteză, producătorii de vehicule rutiere.

Pentru a fi colectate suficiente date astfel încât imaginea de ansamblu asupra unui vehicul să fie cât mai relevantă, este nevoie de minimum 6 luni.

Prin urmare începând cu 1 decembrie 2024, RAR va elibera, conform legii, persoanelor care vând un autovehicul, certificatul RAR Auto Pass, astfel încât acesta să poată fi oferit cumpărătorului în momentul tranzacției”, transmite RAR.

Dacă, în momentul interogării aplicației nu este găsită nicio informație despre un anumitvehicul, RAR va elibera gratuit un certificate de negare.

RAR Auto Pass. De ce este obligatoriu
Legea 142/24 mai 2023 prevede că:

”RAR eliberează contra cost, la cerere, deținătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune – autoturisme, un certificat denumit RAR Auto-Pass”.
Ordinul MTI nr. 210/2024, pentru punerea în aplicare a legii menționate prevede:

”RAR eliberează contra cost, la cerere, pentru autoturisme şi autovehicule utilitare uşoare, certificatul „RAR Auto-Pass” în format electronic, în conformitate cu modelul prevăzut la anexa nr. 2.

În acest scop, solicitantul va transmite către RAR o cerere al cărei model este publicat într-un format tehnic care să permită descărcarea şi editarea sa în scopul completării în format electronic, pe pagina proprie de internet a regiei. Cererea va fi însoţită de copia actului de identitate, în format electronic.
În cerere se vor preciza numărul de identificare şi seria cărţii de identitate a vehiculului ale autoturismului sau ale autovehiculului utilitar uşor.
”RAR Auto Pass este esențial pentru toate persoanele care vor să se asigure înainte de a cumpăra un autovehicul, că starea tehnică a acestuia este una care justifică investiția și mai ales că mașina nu are probleme de natură să pună în pericol viața cuiva sau siguranța în trafic. Iată de ce ne preocupă constant ca, prin activitățile pe care le desfășoară, Registrul Auto Român să întărească ideea conștientizării importanței unui vehicul cu grad sporit de siguranță”, spune Mihai Alecu, director general, Registrul Auto Român.

Acesta spune că documentul va putea fi oferit cumpărătorului în momentul tranzacției.

În ceea ce privește obligativitatea actului, Alecu spune că ”este prevăzut de lege ca acesta să fie pus la dispoziția cumpărătorului la momentul vânzării. Este de bun augur ca și cumpărătorul să poată să facă o verificare, dacă este cu adevărat interesat”.

Alternative
”Chiar și cu acest certificat RAR Auto-Pass, vânzătorul poate să fraudeze, așa cum fraudează și kilometrajul sau face tot felul de modificări pentru a vinde o mașină care nu este conformă în realitate. Cumpărătorul poate să verifice și pe site-ul nostru, fără a prezenta autovehiculul, doar online, contra cost.

Estimăm la momentul actual ca și costuri un tarif de circa 50 de lei pe care va trebui să-l plătească vânzătorul care va efectua tranzacția.

Recomandarea noastră este ca și cumpărătorul să poată să facă o verificare dacă e interesat”, precizează directorul RAR.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Trei suspecți REȚINUȚI în cazul jafului de la muzeul din Olanda. Detalii de ultimă oră din operațiune

Publicat

Publicitate

Trei suspecți REȚINUȚI: Poliția olandeză a reținut trei suspecți în dosarul jafului de la muzeul din Olanda.”După o vânătoare intensivă de patru zile, poliția a arestat trei bărbați în Olanda de Nord pentru spectaculosul furt de aur din Muzeul Drents din Assen, sâmbătă dimineață, informează alba24.ro.

Nu se știe încă dacă comorile furate au fost recuperate” scrie presa olandeză.

Informația a fost confirmată oficial de Muzeul din Drents.

”Suntem foarte fericiți de veștile pline de speranță despre arestările din Olanda de Nord. Avem un mare respect pentru serviciile de investigație care au tratat acest caz teribil atât de adecvat și așteptăm cu nerăbdare evoluții ulterioare. Găsirea intacte a operelor de artă furate ar fi un pas fantastic pentru toți cei implicați, nu doar pentru noi, ci mai ales pentru poporul român au precizat reprezentanții muzeului.
Suspecții au fost arestați în Heerhugowaard.

Reamintim că doi bărbați au aruncat în aer un zid al muzeului din Assen sâmbătă dimineață cu ajutorul explozibilului.

În mai puțin de trei minute au dispărut cu coiful de aur de la Cotofenești și trei brățări dacice de aur.

Publicitate

O echipă de aproximativ 30 până la 35 de polițiști și specialiști lucrează la jaf încă de sâmbătă dimineață.

Presiunea asupra poliției a fost enormă, notează jurnaliștii olandezi. Au fost implicat forțe multinaționale. Polițiștii au vizionat înregistrări de pe camerele de supraveghere, atât din zilele anterioare jafului, cât și din ziua respectivă.

De asemenea, au vizionat imaginile de pe camerele din zonă, dar și de pe autostrăzi. încercând să afle traseul hoților.

Duminică, poliția a anunțat că tâlharii au folosit un Volkswagen Golf care fusese furat în Alkmaar.

Luni, în zona din apropiere au fost găsite două ciocane care, potrivit poliției, au fost folosite în jaf.

Marți seară, polițiștii au declarat cu mare certitudine în programul de televiziune Opsporing Verzocht că vinovații provin din Olanda de Nord.

În cele din urmă, miercuri, poliția a arătat noi imagini ale unui suspect într-un magazin de hardware din Assen.

Suspect în dosarul furtului de la Muzeul din Olanda. Fotografie dată publicității de autoritățile olandeze
Miercuri, trei suspecți au fost REȚINUȚI.

Printre cele mai interesante piese din expoziția de la Muzeul din Drents (Olanda), jefuit în urmă cu două zile, se află și Tezaurul dacic de la Lupu, dar și un colier braconat, recuperat de autorități, găsit la Cetatea de la Căpâlna, care însă nu au fost atinse.

Știre în curs de actualizare

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (321)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

TREIZECI  DE ANI  DE „QUADRAT”

Editura „Quadrat” din Botoşani a împlinit 30 de ani. Pentru mine a rămas mereu un mister modalităţile de a alege numele unei edituri. Probabil că Dumitru Ivan a apelat la simbolul geometric al unei ferestre  pătrate. Citeam de curând o explicaţie a lui Mircea Moţ: „”o  fereastră pătrată, şi nu numai, chiar dreptunghiulară, trimite la „receptivitatea terestră”. Patru laturi şi patru puncte trimit la totalitatea lumii”. Platon spunea că „alături de cerc, pătratul întruchipează frumuseţea şi perfecţiunea”. Pitagora punea pătratul în legătură cu cifra patru, care „este  asociată  cu dreptatea, completitudinea şi împlinirea”.  Poate că Dumitru Ivan,   poetul Dumitru Ignat  şi tipograful Ion Siritean  au pornit  de la alte considerente.  Pentru a pune în evidenţă acest eveniment, Dumitru Ivan a publicat volumul „În pagini de carte” (Editura „Quadrat”, Botoşani, 2024).  Interesant este capitolul intitulat „Inventarul Bibliotecii „Quadrat” care cuprinde 510 volume, ceea ce înseamnă un ritm de aproximativ 17 cărţi pe an publicate sun egida editurii. Primele  trei volume au fost semnate de Constantin Rusu („Cântecul iubirii”, Dr. Nicolae Vlad („Psihopatiile în semnificaţia clinică şi relaţională” şi Constantin Cojocariu (De-a lungul anilor: Dascăli şi elevi”), iar ultimele trei volume  de Andreea Buiuc-Ţipişcă („Am scris despre tine”), Dumitru Ivan („În pagini de carte”) şi Ovidiu Chelaru („Memento Mori” nr. 12).  Parcurgând  lista, putem constata, după cum afirmă şi Dumitru Ivan,  că „sub egida Editurii „Quadrat” au apărut lucrări din domeniul medicinii, istorie şi monografie,  romane şi evocări,  poezii şi epigrame, cărţi didactice, critică şi istorie literară, lucrări cu conţinut tehnic, note de călătorie.”

Volumul conţine şi 13 cronici semnate de Dumitru Ivan la cărţile diferiţilor autori editaţi la „Quadrat., din care reţin  câte o apreciere : Simion Postea („timpul evocat şi-a pus amprenta sumbră o perioadă importantă din viaţa celor care pe atunci  simţeau acut nevoia de a creşte în linişte, pace şi bunăstare materială”), Gică Manole („pune sub lupă o scurtă dar densă perioada din Istoria Patriei, interval de timp marcat de prezenţa generalului Ion Antonescu”), Mihai Matei („autorul cărţii ne preumblă prin zona de excelentă frumuseţe” a Neamţului),   Ion Ilie („te simţi angajat în străbaterea labirintului în care munca era urmată de aroma roadelor pe care artistul în devenire învăţase să le aştepte”), Octavian Vitcu („simţim cum   sentimentul dragostei faţă de locul natal capătă dimensiuni şi se înalţă deasupra tuturor lucrurilor”), Clemenţa  Vasilică Ciubotariu („autoarea  prezintă relaţia suflet-gând, exprimă consideraţii despre poezie, creaţie şi gânduri, subliniind importanţa creaţiei divine”), Maria Panciuc Bucătaru („autoarea reprezentând pentru mine o materializare certă a creatorului sincer şi responsabil”, Simona-Luminiţa Ştefan („prin munca sa trece dincolo de limitele programei şcolare, studiile sale, sistematizările şi transpunerile mai apoi în pagini de carte  ale unor teme devenind piloni luminoşi pe traseul ascendent în predarea literaturii române”), Constantin Timofte („presară într-un închipuit dialog imagini de neuitat ce i-au înfrumuseţat anii copilăriei renăscute în zilele prezentului”), Filaret Prisăcaru („album cu valoare numismatică, istorică şi artistică”) etc.

Cititorii mai pot găsi şi un laudaţio adus  editurii şi directorului ei de scriitoarea Maria Panciuc-Bucătaru: „Uneori cuvintele nu ajung să putem exprima ceea ce purtăm în sufletele noastre. Dar pot spune că am fost un om norocos, am lucrat în linişte, nu  am fost supusă unor orgolii sau capricii ale unor editori din prezentul nostru destul de controversat. Am beneficiat de fluiditate, competenţe, respect pentru munca mea, trăind bucuriile şi aprecierile care mi-au întreţinut tonusul pentru realizarea misiunii pe care am avut-o. Alături de succesul meu literar mereu vor fi Editura „Quadrat”, Tipografia „Ria” cu acei oameni minunaţi cu care am colaborat.”

Publicitate

Botoşănenii, şi nu numai, ar trebui să fie mândri  de existenţa unei edituri în spaţiul eminescian şi de preocupările esenţiale şi permanente ale lui Dumitru Ivan privind cultura autentică pe care o promovează. Dumitru Ivan este un model exemplar care, prin „Quadrat”, dă sens şi semnificaţie a ceea ce înseamnă o editură.

La mulţi ani, „Quadrat”!

 

 

 

Citeste mai mult

Administratie

Locuințe eficiente energetic în Botoșani: 64 de unități locative nZEB în construcție

Publicat

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani anunță că lucrările pentru construirea a 64 de locuințe nZEB (Near Zero Energy Building) pe amplasamentul fostului Obor sunt în plină desfășurare. Proiectul, în valoare de 29 de milioane de lei, urmărește dezvoltarea unei infrastructuri moderne, eficiente energetic și sustenabile pentru locuitorii orașului.
Locuințele, destinate tinerilor și specialiștilor sunt realizate conform celor mai noi standarde în domeniul eficienței energetice.
Stadiul și caracteristicile proiectului:
🏗 Lucrările sunt în desfășurare, iar termenul de finalizare este de 18 luni.
🔹 Eficiență energetică ridicată – Clădirile sunt proiectate conform standardului nZEB Plus, ceea ce presupune un consum minim de energie și o eficiență energetică cu peste 20% mai mare față de cerințele actuale.
🔹 Surse de energie regenerabilă – Vor fi integrate panouri solare, asigurând costuri reduse la întreținere și un impact ecologic scăzut.
🔹 Mobilitate electrică – Vor fi instalate 8 stații de încărcare pentru vehicule electrice, sprijinind tranziția către un transport mai puțin poluant.
🔹 Spații comunitare moderne – Proiectul include și un loc de joacă pentru copii, oferind un mediu sigur și prietenos pentru familii.
Proiectul este realizat de asocierea de firme ABC-CON International (lider de asociere), Bahm Construcții Civile și Industriale, General Construct și Arhitectures Projects Development-8, iar lucrările vor continua conform graficului stabilit.
Tot în aceeași zonă se construiește și o creșă modernă cu o capacitate de 40 de copii antepreșcolari, consolidând infrastructura educațională a orașului.
Botoșani investește în viitor!
Acest proiect face parte din angajamentul Primăriei Municipiului Botoșani pentru dezvoltare urbană durabilă, eficiență energetică și modernizare a infrastructurii. Prin investiții strategice, orașul se transformă într-o comunitate mai modernă, adaptată cerințelor actuale, oferind locuitorilor soluții inovatoare pentru un mediu mai verde și mai eficient energetic.

Citeste mai mult

Eveniment

Un asteroid ar putea lovi Pământul. Care este data estimată. Anunțul unui cercetător român

Publicat

Publicitate

Un cercetător român spune că un asteroid ar putea lovi Pământul pe 22 decembrie 2032. Din primele date, există riscul coliziunii cu Terra.

Este vorba despre cercetătorul român Claudiu Tănăselia. Acesta susține însă că verificările vor continua şi o nouă estimare privind traiectoria va fi prezentată în 2028.

Claudiu Tănăselia este cercetător la Institutul de Cercetări pentru Instrumentaţie Analitică. Acesta a anunţat pe Facebook faptul că un asteroid recent descoperit ar putea lovi Pământul.

„2024 YR4 este un asteroid descoperit recent, în 25 decembrie 2024 şi riscul să lovească Pământul în 22 decembrie 2032 este unul nenul (scor 3/10 pe scara Torino). Asta e vestea proastă”, a scris Claudiu Tănăselia, potrivit Mediafax.

Un asteroid ar putea lovi Pământul. Efecte

Cercetătorul mai susţine că un eventual impact nu va avea consecinţe globale.

Publicitate

„Vestea bună este că diametrul asteroidului este undeva între 50-100 metri, deci impactul său, dacă va avea loc, nu va avea consecinţe globale. Vestea proastă este că 2024 YR4 are un diametru mai mare decât asteroidul care a căzut la Chelyabinsk în 15 februarie 2013 (18-20 metri, foto), fiind comparabil cu obiectul care a cauzat efectele observate în Tunguska, în 1908. Sau cu cel care a cauzat craterul Barringer din Arizona”, a adăugat cercetătorul român.

Specialişti din întreaga lume vor continua să urmărească asteroidul. Date mai exacte vor fi cunoscute în următorii ani.

„În perioada următoare, după ce vor fi efectuate mai multe observaţii (acum că a intrat în colimatorul astronomilor), vom avea o mai bună estimare a traiectoriei sale, ceea ce ne va oferi o mai bună estimare a şanselor de impact şi data/ora acestui eveniment, dacă acesta va avea loc (însă cel mai probabil va trebui să aşteptăm până în 2028 pentru a avea predicţii mai exacte)”, a precizat Claudiu Tănăselia.

Sursa foto: dailygalaxy.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending