Un proiect de lege adoptat luni de Senat prevede posibilitatea ca o categorie de persoane fizice să aibă opțiunea unei compensații financiare pentru facturi, scrie alba24.ro.
Este vorba despre propunerea prin care se modifică Legea energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012.
Persoanele fizice, prosumatori, cu instalaţii de producere a energiei electrice de până la 200 kW, pot beneficia de o compensaţie financiară, în fiecare lună, pentru energia electrică produsă şi livrată în reţea, prevede proiectul adoptat.
Prosumatorii care se încadrează în condiția menționată vor putea folosi compensația financiară pentru a plăti alte servicii contractate de la furnizorii cu care au încheiat contractul, de exemplu factura la gaz.
Propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari PSD, PNL, USR şi UDMR prevede ca, pe lângă drepturile prevăzute de Legea 123/2012, prosumatorilor persoane fizice să li se ofere posibilităţile obţinerii unei compensaţii financiare lunare pentru energia electrică produsă şi livrată în reţea, a utilizării sumei rezultate din această compensaţie financiară în achitarea altor servicii contractate din partea furnizorilor cu care au încheiat contractul, precum servicii de furnizare gaze naturale, precum şi a transmiterii cu titlu gratuit a energiei electrice produse şi livrate în reţea către alţi clienţi ai furnizorului, cu care prosumatorii au încheiat contractul.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, potrivit Agerpres.
Condițiile pentru prosumatori
Modificări din lege, potrivit proiectului adoptat
La articolul 73′ din Legea energiei electrice şi gazelor naturale nr. 123/2012, după alineatul (3) se introduc cinci alineate, alin. (3.1) şi (3.5), cu următorul cuprins:
”(3.1) La solicitarea prosumatorilor persoane fizice care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei electrice cu o putere instalată de până în 200 kW şi cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi:
a) să realizeze în factura prosumatorilor o compensare cantitativă, respectiv să factureze doar diferența dintre cantitatea de energie consumată și cantitatea de energie produsă și livrată în rețea, conform reglementărilor ANRE
b) să raporteze în facturile prosumatorilor, în situația în care cantitatea de energie produsă și livrată în rețea este mai mare decât cantitatea de energie consumată, diferența dintre cantitatea livrată și cea consumată, prosumatorii putând utiliza cantitatea de energie raportată pe o perioadă de maximum 24 de luni de la data facturării, conform reglementărilor ANRE
c) să realizeze o compensare financiară lunară pentru energia electrică produsă şi livrată în reţea în limita sumei excedentare din contul prosumatorului rezultată în urma aplicării mecanismului de compensare cantitativă prevăzut la lit. a); compensarea financiară se face la prețul energiei electrice active din facturile emise prosumatorului în perioada în care energia electrică a fost efectiv produsă și livrată în rețea, conform reglementărilor ANRE
d) să ofere posibilitatea utilizării sumei rezultate din compensarea financiară prevăzută la lit. c) în achitarea obligațiilor de plată rezultate din contractele de furnizare energie electrică sau gaze naturale, încheiate între furnizor și prosumator pentru oricare din locurile de consum ale prosumatorului aflate în portofoliul aceluiași furnizor, conform reglementărilor ANRE
e) să ofere posibilitatea transmiterii cu titlu gratuit a energiei electrice reportate în condițiile lit. b) către clienți ai aceluiași furnizor, indicați de către prosumator, pe perioade stabilite contractual cu furnizorul, dar nu mai puțin de 6 luni, conform reglementărilor ANRE.
3.2 Prosumatorul persoană fizică, la semnarea contractului de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse și livrate în rețea, își exprimă opțiunea privind modul de compensare solicitat pentru o perioadă de 12 luni, fără a aduce atingere dreptului prevăzut la art. 62 alin 1 lit h), conform reglementărilor ANRE.
3.3 La sfârșitul perioade de 24 de luni prevăzute la alin. 3 lit b) pentru utilizarea de către prosumatorul persoană juridică a cantității de energie electrică reportată, furnizorul este obligat să realizeze compensarea financiară pentru cantitatea de energie electrică reportată și neutilizată de către prosumator; compensarea financiară se face la prețul energiei electrice active din facturile emise prosumatorului, în perioada în care energia electrică a fost efectuv produsă și livrată în rețea, în conformitate cu reglementările ANRE.
3.4 la Sfârșitul perioadei de 24 de luni, pentru utilizarea de către prosumatorul persoană fizică a cantității de energie electrică reportată, furnizorul este obligat să realizeze compensarea financiară pentru cantitatea de energie electrică reportată și neutilizată de către prosumator fie prin consum propriu, die prin optarea pentru oricare din posibilitățile alin. 3.1 lit c_-e_; compensarea financiară se face la prețul energiei electrice active din facturile emise prosumatorului în perioada în care energia electrică a fost efectiv produsă și livrată în rețea, în conformitate cu reglementările ANRE.
3.5. La schimbarea furnizorului, compensarea financiară integrală a cantităților de energie electrică produse și livrate în rețea de către prosumatori și rămase neutilizate de către aceștia se realizează de către furnizor cel târziu odată cu emiterea decontului final de regularizare.
surse: agerpres.ro, senat.ro