Connect with us
Publicitate

Actualitate

Persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică, testate pentru alcool și droguri

Publicat

Publicitate

Modificări la Codul Rutier 2024: Persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică vor putea fi testate pentru alcool și substanțe psihoactive. Mulți dintre utilizatorii de biciclete și trotinete electrice considerau că pot bea o bere – două și apoi pot merge cu aceste vehicule, scrie alba24.ro.

Acest lucru nu (mai) este posibil. Aceștia pot fi controlați chiar dacă nu sunt implicați în evenimente rutiere.

Conducătorii de biciclete și trotinete electrice au obligația să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive.

Refuzul constituie contravenție și este sancționat, potrivit unei ordonanțe de Guvern.

Modificări la Codul Rutier 2024

De asemenea, se introduc criterii cu privire la stabilirea obligației legale a polițistului rutier de a solicita anumitor participanți la trafic efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, după caz, cum ar fi:

  • situația în care observă în vehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
  • săvârșirea în mod repetat, în ultimii 3 ani, a anumitor contravenții sau infracțiuni în legătură cu consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive, după caz;
  • stabilirea unor aspecte ce țin de testarea conducătorilor vehiculelor în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, respectiv a celui privind recoltarea mostrelor biologice.

În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana testată poate solicita polițistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test.

Publicitate

În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.

Fotografie cu caracter ilustrativ

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Comunele Vlădeni, Corni și Vorona au scos la LICITAȚIE proiectarea și execuția lucrărilor de înființare sistem de distribuție gaze naturale

Publicat

Publicitate

Administrația publică din comunele Vlădeni, Corni si Vorona au scos la licitație într-un singur pachet proiectarea și execuția lucrărilor de înființare sistem de distribuție gaze naturale din această zonă a județului Botoșani.

Anunțul celor trei administrații publice locale a fost făcut pe SEAP, platforma electronică care asigură transparența procesului și procedurilor de achiziții publice, iar valoarea totală a lucrărilor este estimată la 27249382.17 (fără TVA), o sumă echivalentă cu aproximativ 5,4 milioane de euro.

Contractul are ca obiect servicii de elaborare a documentației tehnico-economice fazele DTAC,PT, DDE și asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări de construcții în cadrul proiectului ”Înființare sistem de distributie gaze naturale în comunele Vladeni, Corni si Vorona, județul Botosani” .

Obiectele contractului se referă la intocmirea documentaţiilor -suport pentru obţinerea de avize, acorduri şi autorizaţii – realizarea Documentatiei Tehnice pentru obtinerea Autorizatiei de Construire – Verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie – realizare proiect tehnic faza Proiect tehnic de execuție și Detalii de execuție – Asistența tehnică a Proiectantului pe parcursul execuției lucrărilor (conform programului de control pe șantier, acolo unde prezența proiectantului este obligatorie și la solicitarea Contractantului sau a Autorității Contractante.

De asemenea, cuprinde realizarea tuturor lucrărilor care fac obiectul studiului de fezabilitate Valoarea estimată a fost calculată din adunarea următoarelor capitole bugetare: Capitolul 2: 105.000,00 lei Capitolul 3: Cheltuieli pentru proiectare si asistenta tehnica – 2.175.000,00 lei, din care: Subcapitolul 3.2– 105.000,00 lei Subapitolul 3.5.4. – 270.000,00 lei Subcapitolul 3.5.5 -150.000,00 lei Subcapitolul 3.5.6.–1.500.000,00 lei Subcapitolul 3.8. – 150.000 lei (Asistenta tehnica proiectant) Capitolul 4: Cheltuieli pentru investitia de baza – 24.699.382,17 lei; Cap 4.1 20.909.382,17 lei ; Cap 4.2 100.000,00 lei ; Cap 4.3 3.500.000,00 lei ; Cap 4.5 100.000,00 lei ; Cap 4.6 90.000,00 lei ; Capitolul 5.1 Organizare de santier–180.000 lei Subcapitolul 5.1.1 Lucrari de cosntructii si instalatii aferente organizarii de santier- 120.000,00 lei Subcapitolul 5.1.2 Cheltuieli conexe organizarii de santier- 60.000,00 lei Capitolul 6.2 Probe tehnologice si teste –90.000,00 lei.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii botoșăneni: ATENȚIE la fraudele online. Au apărut NOI modalități de comitere a fraudelor cu investiții

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni atrag atenția cu privire la existența unor noi modalități de comitere a fraudelor cu investiții, prin care indivizii sau entitățile necinstite promit investitorilor potențiali oportunități de investiții extrem de profitabile, dar care, în realitate, nu există sau sunt înșelătoare.

Investițiile online au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, dar această creștere a dat naștere și unui fenomen periculos, și anume fraudele cu investiții.

Aceste fraude, denumite și investmentfrauds, pot fi devastatoare pentru cei care le cad pradă, lăsându-i cu buzunarele goale și visurile spulberate.

Investment frauds reprezintă scheme diversificate și pot include tranzacții cu acțiuni fictive, criptomonede inexistente, scheme piramidale sau produse financiare fictive.

Persoanele vătămate accesează pe diferite rețele de socializare postări ce conțin reclame cu privire la servicii de investiții financiare, iar după aceea furnizează date de contact pe formularele puse la dispoziție în acele reclame.

În continuare, sunt contactate telefonic de persoane necunoscute, care utilizau numere de telefon atât românești, cât și din afara graniţelor.

Publicitate

Autorii, după discuții repetate, reușesc, de obicei, să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiții online. Investițiile sunt destul de mici la început, de ordinul a câteva sute de euro. Investiția constă în achiziționarea de cryptomonede și transferarea acestora către portofelele electronice indicate de către autori. Sumele respective apar apoi în contul victimei deschis pe acele platforme de investiții.

În multe situații, sub pretextul că vor acorda suport tehnic, atacatorii conving persoanele vătămate să își instaleze pe dispozitivele electronice folosite(telefon, tabletă, laptop etc.) aplicații tip remote desktop (control de la distanță), prin care aceștia capătă control total al acelor dispozitive.

Astfel, fără să conștientizeze efectul acțiunii lor, utilizatorii oferă atacatorilor acces la toate datele personale și bancare, accesibile prin intermediul dispozitivelor.

Publicitate

Persoanele vătămate sunt convinse să trimită mai multe sume de bani (cryptomonedă) deoarece se creează aparența că investițiile sunt profitabile ajungându-se, astfel, chiar la sume de zeci de mii de euro „investiți” în astfel de scheme frauduloase.

În momentul în care se încearcă retragerea sumelor de bani, sunt inventate o serie de pretexte și scenarii prin care autorii încearcă să convingă victimele că, pentru a beneficia de acel profit, trebuie să transfere mai multe sume de bani, sub pretexte precum: taxe de retragere, garanții transferuri, amenzi etc.

În paralel, datele accesibile prin dispozitivele compromise sunt exploatate în diferite moduri, cum ar fi deschiderea de conturi pe diferite platforme de tranzacționare cyptomonede, transferuri bancare frauduloase, spălare de bani etc.

Pentru prevenirea unor astfel de încercări de fraudare, vă propunem să aveți în vedere următoarele recomandări:

  1. Verificați cu atenție firma/platforma prin intermediul căreia urmează să vă plasați investițiile: Orice firmă sau individ care oferă servicii de investiții trebuie să fie licențiat și autorizat. Verificați întotdeauna background-ul unei companii și asigurați-vă că au licența adecvată.
  2. Atenție la promisiunile nerealiste: Dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, este mai mult decât posibil să fie o fraudă. Păstrați un simț critic și nu vă lăsați înșelați de promisiuni nerealiste de profituri. Fiți sceptici față de promisiunile de câștiguri imense și rapide, dar și față de anunțuri care se prezintă ca oferte pe termen limitat. Investițiile financiare presupun riscuri și nicio entitate autorizată nu poate garanta profituri!
  3. Nu oferiți informații personale sau financiare altor părți decât celor autorizate. Cumpărarea de acțiuni nu poate fi realizată decât printr-un intermediar autorizat și acesta nu solicită plăți sau date personale prin intermediul unei pagini de internet.
  4. Cerere de informații scrise: Solicitați întotdeauna informații scrise, cum ar fi prospectele de investiții, detaliile companiei sau orice alt document relevant. Citiți cu atenție aceste documente și asigurați-vă că înțelegeți toate aspectele implicate.
  5. Nu cedați presiunii de transfer de bani: Promotorii fraudelor pot folosi tactici agresive pentru a determina investitorii să acționeze rapid, precum termene limită sau oportunități exclusive care „dispar rapid”.
  6. Raportați fraudele: Dacă sunteți victima unei fraude cu investiții sau suspectați că cineva vă încearcă să vă înșele, raportați situația autorităților financiare și poliției.

“Prudența este cheia pentru a vă proteja de investmentfrauds”, au transmis polițiștii botoșăneni.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 17 octombrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 17 octombrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 17 octombrie 2024:

Loto 6.49: 18, 41, 17, 39, 46, 8

Loto 5/40: 7, 39, 24, 4, 6, 35

Joker: 6, 30, 23, 26, 7  +7

Noroc: 9,9, 4, 6, 6, 9, 9

Publicitate

Noroc Plus: 8, 1, 0, 0, 2, 8

Super Noroc: 7, 4, 1, 2, 7, 4v

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Ștafeta veteranilor “INVICTUS”, din nou la Botoșani. A fost primită cu RESPECT de oficialități și zeci de copii

Publicat

Publicitate

În această după-amiază a avut loc la Botoșani predarea – primirea ȘTAFETEI VETERANILOR “INVICTUS”, la Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial, o acțiune care se desfășoară la nivel național și integrează eforturile a peste 500 de voluntari din România.

Mișcare are ca scop promovarea valorilor naționale și respectul față de veteranii și eroii României, și a fost întâmpinată la Botoșani de zeci de copii dar și de mai mulți înalți oficiali de la Botoșani, printre care și prefectul județului, Dan Nechifor.

„Stimați cetățeni, dragi participanți și susținători ai Ștafetei “Invictus”, astăzi, la a XI-a ediție a Ștafetei Veteranilor “Invictus”, onorăm spiritul de sacrificiu al militarilor care și-au pus viețile în slujba țării.

Felicitări tuturor celor implicați în această mișcare, ce are ca scop promovarea valorilor naționale și respectul față de veteranii și eroii României.

Continuați să purtați cu mândrie acest simbol și să ajungeți cu bine la Monumentul Ostașului Român din Carei.

Cu respect și recunoștință!” a transmis prefectul județului Botoșani, domnul Dan Nechifor.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending