Connect with us

Actualitate

Persoane fizice autorizate și firme: Plățile cu cash, limitate la 5.000 de lei pe zi. De când se va aplica

Publicat

Publicitate

Plățile în numerar între persoanele fizice care desfășoară activități în mod independent, persoanele fizice autorizate și firme vor fi limitate de Guvern la 5.000 de lei pe zi.

Măsura ar urma să fie aplicată până la sfârşitul acestui an și este inclusă în pachetului de măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, relatează alba24.ro.

„Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar efectuate între persoanele juridice, persoane fizice autorizate, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 5.000 de lei către/de la o persoană, până la data de 31 decembrie 2024 şi 2.500 lei, începând cu 1 ianuarie 2025”, se precizează în documentul citat de Antena3.

De asemenea, în cazul returnării de bunuri de către persoanele fizice și, respectiv, neprestării de servicii către persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată în numerar în limita a 5.000 lei, până la data de 31 decembrie 2024 și 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025, iar sumele care depășesc acest plafon putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.

Nerespectarea acestor prevederi ar urma să fie sancționată cu amendă – respectiv „25% din suma încasată sau plătită, care depășește plafonul stabilit, dar nu mai puțin de 500 de lei”, se arată în document.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Peste 100 de kilograme de articole pirotehnice confiscate de polițiști la Flămânzi și Copălău

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Flămânzi au efectuat șapte percheziții domiciliare în orașul Flămânzi și comuna Copălău, la persoane suspectate de desfășurarea ilegală de activități cu articole pirotehnice.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și confiscate peste 100 de kilograme de articole pirotehnice. Acestea erau deținute fără documente legale care să ateste proveniența și fără autorizație pentru utilizare sau comercializare.

În plus, la patru dintre locațiile percheziționate, polițiștii au găsit țigarete cu timbru Republica Moldova. Persoanele implicate au fost sancționate contravențional, fiecare primind o amendă de 20.000 de lei pentru încălcarea prevederilor Codului Fiscal.

Acțiunile poliției fac parte dintr-un efort mai amplu de combatere a activităților ilegale și de asigurare a respectării legii.

Citeste mai mult

Eveniment

De veghe la hotarul Uniunii Europene: Peste 300 de autovehicule furate descoperite la frontieră în primele 11 luni ale anului 2024

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră au anunțat astăzi că în primele unsprezece luni din anul 2024, în urma misiunilor desfăşurate în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă, poliţiştii de frontieră au descoperit 311 autovehicule aflate în atenţia autorităţilor.

În total este vorba de 253 autoturisme, 21 camioane, 25 microbuze, 6 motociclete, 5 remorci și 1 autocar. Numărul mijloacelor de transport  semnalate ca suspecte a fi furate este în creștere cu 52,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior (204 autovehicule).

Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea – judeţul Satu Mare şi la Punctul de Trecere a Frontierei Borş – judeţul Bihor. Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu Bulgaria, în Punctele de Trecere a Frontierei Giurgiu şi Calafat, precum şi la graniţa cu R. Moldova, unde Punctul de Frontieră Albiţa – judeţul Vaslui are cele mai multe astfel de cazuri.

Principalele țări de unde provin persoanele implicate sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Germania, Grecia și Italia.

În urma analizei, s-a constatat că principalele ţări de unde proveneau autovehicule căutate de autorităţi sunt România, Germania, Italia, Marea Britanie, Franta, Belgia și Spania, iar cele mai multe maşini depistate sunt din categoria autoturismelor de lux şi din clasa de mijloc.

În toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Politiei de Frontieră, până la finalizarea cauzelor.

Publicitate

“Pentru identificarea şi indisponibilizarea autoturismelor reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităţilor de parchet competente, poliţiştii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date şi informaţii, prin intermediul Punctelor şi Centrelor de Contact de la frontier”, a transmis Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Unul dintre cazurile semnificative a fost descoperit chiar zilele trecute, când un autoturism din clasa de lux, evaluat la aproximativ 200.000 euro, a fost descoperit de poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița.

În data de 23.12.2024, s-a prezentat la controlul de frontieră, pe sensul de intrare în țară, un cetăţean francez în vârstă de 32 de ani, la volanul unui autoturism, înmatriculat în Italia. În urma verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că vehiculul figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, alertă introdusă de autorităţile din Italia.

Cu privire la aspectele constatate, conducătorul auto a declarat faptul că a închiriat autoturismul din Italia, neavând cunoștință despre starea juridică a acestuia.

Autovehiculul au fost indisponibilizat la sediul instituției pentru continuarea cercetărilor.

Citeste mai mult

Economie

De astăzi, un singur tip de ÎNCĂRCĂTOR valabil în UE: USB – C a devenit standardul comun pentru încărcarea dispozitivelor electronice

Publicat

Publicitate

Începând de sâmbătă, Uniunea Europeană, inclusiv România, implementează oficial utilizarea unui standard unic de încărcare pentru dispozitivele electronice: USB-C.

Această măsură face parte dintr-o inițiativă mai amplă a Comisiei Europene de a simplifica utilizarea dispozitivelor electronice și de a reduce impactul asupra mediului prin diminuarea deșeurilor electronice.

Noua regulă se aplică pentru toate telefoanele mobile, tabletele, camerele foto și alte dispozitive similare lansate pe piață începând de acum. Standardizarea USB-C permite utilizarea aceluiași încărcător pentru o gamă variată de echipamente electronice, eliminând necesitatea unor cabluri și adaptoare diferite pentru fiecare dispozitiv.

Această schimbare aduce mai multe beneficii, printre care:

  • Simplificarea pentru utilizatori: Nu va mai fi nevoie să dețineți cabluri diferite pentru fiecare dispozitiv. Un singur încărcător va fi suficient pentru toate aparatele compatibile.
  • Tehnologie uniformizată pentru încărcare rapidă: Toate dispozitivele vor suporta standarde armonizate de încărcare rapidă, oferind performanțe optime indiferent de marcă.
  • Reducerea deșeurilor electronice: Măsura contribuie semnificativ la diminuarea numărului de încărcătoare aruncate, reducând astfel poluarea generată de acestea.

Această inițiativă este văzută drept un pas important către sustenabilitate și eficiență tehnologică în întreaga Uniune Europeană. Reprezentanții Comisiei Europene au declarat cu entuziasm: „Gata cu <<Îmi pare rău, nu am cablul potrivit>>. Acum, un singur încărcător va fi suficient pentru toate dispozitivele compatibile, simplificând viața utilizatorilor și protejând mediul înconjurător.”

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cod galben de ceață și polei prelungit la Botoșani până la ora 12:00

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 12:00, pentru județul Botoșani. 

Din această cauză, pe drumurile din județ se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, ISU Botoșani recomandă:

▪️conduceți prudent;

▪️reduceți viteza;

Publicitate

▪️măriți distanța dintre autovehicule;

▪️evitați orice manevră riscantă;

▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

“În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112. Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending