Connect with us

Eveniment

Perseidele, cea mai frumoasă ploaie de stele căzătoare a anului, revin în august. Ce sunt și cum se formează Perseidele

Publicat

Publicitate

Denumite după constelaţia Perseu (în latină Perseus) – o constelaţie din emisfera nordică, traversată de Calea Lactee – Perseidele reprezintă unul dintre cele mai numeroase și mai strălucitoare ploi de meteori care se activează în fiecare an, potrivit timeanddate.com. Curentul de meteori al Perseidelor este cel mai cunoscut dintre toţi curenţii majori de peste an, pentru că apare în perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea, scrie alba24.ro. Perseidele, cea mai frumoasă ploaie de stele căzătoare a anului, revin în august. Amatorii de fenomene astronomice au ocazia în această lună să admire celebrele stelele căzătoare.

Cel mai bun moment pentru a observa ploaia de stele căzătoare – Perseidele – este în noaptea de 12 spre 13 august, la miezul nopții sau chiar spre dimineață. Pentru observarea acestora experții recomandă alegerea unui loc deschis, care nu este luminat. De asemenea, trebuie să așteptați o perioadă pentru ca ochii să se adapteze întunericului. În acest an, Luna nu va deranja mult observațiile.

Ce sunt și cum se formează Perseidele

Denumite după constelaţia Perseu (în latină Perseus) – o constelaţie din emisfera nordică, traversată de Calea Lactee – Perseidele reprezintă unul dintre cele mai numeroase și mai strălucitoare ploi de meteori care se activează în fiecare an, potrivit timeanddate.com. Curentul de meteori al Perseidelor este cel mai cunoscut dintre toţi curenţii majori de peste an, pentru că apare în perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Perseidele sunt alcătuite din particule de praf cu diametrul de un milimetru, care „aprind” cerul când intră în atmosfera Pământului și lasă o dâră luminoasă.

Provin de la o cometă compusă din gheață, stâncă și praf, care orbitează în jurul Soarelui, numită Swift-Tuttle. Specialiștii de la NASA apreciază că, în mod normal, cad între 50 și 100 de stele pe oră, iar fenomenul poate fi observat chiar cu ochiul liber.

Publicitate

Perseidele, cea mai frumoasă ploaie de stele căzătoare a anului, revin în august

Este unul dintre cei mai dinamici curenţi meteori, datorită trecerii, în 1992, a cometei-părinte, Swift-Tuttle, la periheliu – punctul cel mai apropiat de Soare – ocazie cu care s-a produs o intensificare a activităţii. Frecvenţa meteorilor a fost de 400 pe oră în 1991 şi 1992, apoi a scăzut la circa 100 pe oră în 1999.

Pământul întâlnește în fiecare an, în perioada iulie-august, centrul orbitei acestei comete, care are o lungime de 26 de kilometri. Cometa Swift-Tuttle va reveni în apropierea planetei noastre în 2126.

 

Curentul de meteori al Perseidelor a prezentat de-a lungul timpului o activitate regulată (fiind observat de cel puţin 2.000 de ani). Perioada sa de activitate îndelungată oferă condiţii ideale de observare pentru cei din emisfera nordică.

Când au loc și care este

În fiecare an, activitatea Perseidelor începe în data de 17 iulie şi se va încheia la 24 august. Anul acesta, Luna nu va deranja observațiile.

Potrivit specialiștilor de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții, până dimineața.

Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat vor putea vedea maxim 100 de meteori pe oră.

Pentru a vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă, deoarece nopțile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât observați mai mult timp, cu atât vedeți mai mulți meteori.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ghid de supraviețuire: Ce provizii să ai pregătite în caz de pană majoră de curent sau urgență

Publicat

Publicitate

Cum să te pregătești pentru o pană majoră de curent și ce trebuie să conțină kitul de supraviețuire. Pregătirea pentru o pană majoră de curent sau o altă situație de urgență nu mai este o măsură opțională, ci o necesitate. Penele de curent din Spania, Portugalia și Andora, confirmă acest lucru. A fost panică în aceste țări, în condițiile în care transporturile, comunicațiile și chiar plățile la magazine au fost blocate. De asemenea, au fost afectate spitale, școli și milioane de locuințe, scrie alba24.ro

Într-o lume tot mai vulnerabilă la evenimente extreme — de la fenomene meteo severe, până la incidente tehnologice sau cibernetice, pregătirea este obligatorie.

O pană de curent extinsă, care durează ore sau chiar zile, poate afecta grav viața de zi cu zi: lipsa căldurii sau a aerului condiționat, întreruperea comunicațiilor, imposibilitatea de a găti, de a păstra alimentele sau de a accesa apă potabilă.

UE a cerut populație, acum o lună, să aibă provizii pentru trei zile. Europa ar trebui să-și crească stocurile de echipamente critice și să încurajeze populația să aibă provizii suficiente pentru cel puțin 72 de ore în caz de criză, a transmis Comisia Europeană.

Detalii legate de ce trebuie să conțină kitul de supraviețuire, citiți AICI.

Cum să te pregătești pentru o pană majoră de curent: kit de supraviețuire

Alimente și apă

Publicitate
  • Apă potabilă: cel puțin 2 litri/persoană/zi, pentru minimum 3 zile. Ideal: rezerve pentru 7 zile.
  • Alimente neperisabile: conserve, batoane proteice, orez, paste, biscuiți, lapte praf, mâncare deshidratată.
  • Deschizător de conserve manual.

Surse alternative de iluminat

  • Lanternă cu baterii de rezervă sau lanternă reîncărcabilă cu manivelă/energie solară.
  • Lămpi cu LED pe baterii, lumânări (folosite cu grijă), chibrituri și brichete.

Comunicare

  • Radio cu baterii sau cu manivelă, pentru a asculta buletine informative în caz că internetul și telefonia nu funcționează.
  • Power bank-uri complet încărcate pentru telefoane.
  • Listă scrisă cu numere de telefon importante.

Echipamente și materiale de bază

  • Trusă de prim ajutor completă.
  • Generator portabil (pentru uz domestic, folosit doar în spații ventilate).
  • Saci de dormit, pături groase și îmbrăcăminte termoizolantă.
  • Produse de igienă: hârtie igienică, șervețele umede, săpun, dezinfectant, pastă și periuță de dinți.
  • Kit de scule de bază: șurubelnițe, clește, bandă adezivă, briceag multifuncțional.
  • Hartă fizică a zonei.

Siguranță și documente

  • Documentele importante păstrate într-un dosar impermeabil (acte de identitate, contracte, polițe de asigurare etc.).
  • Bani cash, în bancnote mici — în lipsa curentului, plățile cu cardul ar putea deveni imposibile.
  • Plan de evacuare și punct de întâlnire cu familia, în cazul în care sunteți separați.

Sfaturi suplimentare:

  • Verifică periodic starea proviziilor: alimentele expirate trebuie înlocuite.
  • Ține rezerva într-un loc accesibil, cunoscut de toți membrii familiei.
  • Dacă ai animale de companie, pregătește și pentru ele apă, hrană și eventual medicamente.
  • Participă la simulări sau exerciții locale de protecție civilă.

Schimbările climatice, atacurile cibernetice asupra infrastructurilor sau avariile tehnice pot duce la întreruperi extinse ale curentului electric. Nu este o chestiune de „dacă”, ci de „când”. O familie pregătită este o familie protejată.

Foto: Imagine realizată cu ajutorul AI – Sora

Citeste mai mult

Eveniment

„Ridică-te Ștefane!”. Festivalul Național de Folk organizat la Suceava

Publicat

Publicitate

Primăria comunei Putna în colaborare cu Rotary Club Suceava Cetate, Consiliul Județean Suceava, Asociația Manifest Gândește Diferit și  Asociația Culturală Fair-Folkul acasă în realitate, pregătesc o nouă ediție, a-VI-a, a Festivalului Național de Folk „Ridică-te Ștefane!”.

Festivalul se va desfășura în Parcul Chilia lui Daniil Sihastrul în perioada 29-30 august de la ora 18:00. Pe 29 august pe scenă vor urca Compact, Fără Zahăr, Mircea Rusu Band, Pavel Stratan, Dacii Liberi, Cornel Angelescu iar pe 30 august Vasile Șeicaru, Semnal M, Focul Viu, Daniel Iancu, Adi Bezna, Tibi Ioniță.

 

Prezentator va fi poetul Sorin Poclitaru.

Primarul comunei Putna, Gheorghe Coroamă, a transmis iubitorilor de folk din țară să-și rezerve cazare de pe acum pentru că va fi „bătaie” pe locuri.

„Timp mai e, dar e bine de știut din timp(!) Tradiția deja spune că măcar o dată-n viață trebuie să ajungi la festivalul RIDICĂ-TE, ȘTEFANE! Dacă sunteți de departe, faceți rezervări pentru cazare, iar voi, prieteni de aici, stați pe-aproape! Mulțumiri celor ce susțin, în special financiar, evenimentul și vă asigurăm că va fi din nou o ediție de povestit nepoților”, a transmis George Coroama, primarul comunei Putna.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

„Turneu în cartierul tău” – ediția a II-a! Muzica se întoarce în parcurile din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” Botoșani, anunță desfășurarea celei de-a doua ediții a proiectului cultural „Turneu în cartierul tău”, în zilele de 3 și 4 mai 2025.
Proiectul, inițiat pentru a aduce muzica mai aproape de comunitate, își propune să transforme spațiile verzi din oraș în scene în aer liber, accesibile tuturor cetățenilor. Concertele vor avea loc în mai multe cartiere ale municipiului și vor fi susținute de Orchestra de suflători a Filarmonicii „George Enescu”, alături de invitați speciali.
Programul evenimentului:
Sâmbătă, 3 mai 2025
• Ora 12:00 – Parcul „Junior”
• Ora 16:00 – Parcul Tineretului
• Ora 19:00 – Parcul Curcubeului – Primăverii
Duminică, 4 mai 2025
• Ora 11:00 – Parcul „Mihai Eminescu” – foișor
Artiști participanți:
• Orchestra de suflători a Filarmonicii „George Enescu” Botoșani
• Dirijor: Alexandru Ilie
• Grup pop-opera – 4 Tenori:
o Nicolae Ilincăi
o Filip Aurelian Mihai
o Claudiu Chereji
o Bronislaw Babias-Anton
• Invitată specială (4 mai): soprana Miruna Dascălu
Programul muzical va include piese de promenadă, arii celebre și melodii din repertoriul național și internațional.
Accesul publicului este gratuit, iar fiecare concert va avea o durată de aproximativ 50 de minute.
„Ne dorim ca muzica să ajungă în mijlocul comunității, în locuri familiare botoșănenilor, pentru a crea momente de bucurie și apartenență. Invităm toți cetățenii să participe și să se bucure de aceste evenimente culturale în aer liber”, a declarat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Program special casierii Nova Apaserv de 1 Mai

Publicat

Publicitate

Nova APaserv a anunțat că are programul casieriiilor va suferi modificări pe 1 Mai, astfel:

PROGRAM  SPECIAL CASIERII

01.05. 2025

 

 

 

Publicitate

Casieria

Joi

01.05.2025

 

Bulevard, Botosani 08.00-12.00
Primaverii, Botosani
Uvertura Mall  10.00-14.00
Piata  1 Decembrie  Botosani Inchis
A.I.Cuza Dorohoi, 08.00-12.00
Darabani Inchis
Saveni Inchis
Bucecea Inchis

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending