Connect with us
Publicitate

Eveniment

Perseidele, cea mai frumoasă ploaie de stele căzătoare a anului, revin în august. Ce sunt și cum se formează Perseidele

Publicat

Publicitate

Denumite după constelaţia Perseu (în latină Perseus) – o constelaţie din emisfera nordică, traversată de Calea Lactee – Perseidele reprezintă unul dintre cele mai numeroase și mai strălucitoare ploi de meteori care se activează în fiecare an, potrivit timeanddate.com. Curentul de meteori al Perseidelor este cel mai cunoscut dintre toţi curenţii majori de peste an, pentru că apare în perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea, scrie alba24.ro. Perseidele, cea mai frumoasă ploaie de stele căzătoare a anului, revin în august. Amatorii de fenomene astronomice au ocazia în această lună să admire celebrele stelele căzătoare.

Cel mai bun moment pentru a observa ploaia de stele căzătoare – Perseidele – este în noaptea de 12 spre 13 august, la miezul nopții sau chiar spre dimineață. Pentru observarea acestora experții recomandă alegerea unui loc deschis, care nu este luminat. De asemenea, trebuie să așteptați o perioadă pentru ca ochii să se adapteze întunericului. În acest an, Luna nu va deranja mult observațiile.

Publicitate

Ce sunt și cum se formează Perseidele

Denumite după constelaţia Perseu (în latină Perseus) – o constelaţie din emisfera nordică, traversată de Calea Lactee – Perseidele reprezintă unul dintre cele mai numeroase și mai strălucitoare ploi de meteori care se activează în fiecare an, potrivit timeanddate.com. Curentul de meteori al Perseidelor este cel mai cunoscut dintre toţi curenţii majori de peste an, pentru că apare în perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Perseidele sunt alcătuite din particule de praf cu diametrul de un milimetru, care „aprind” cerul când intră în atmosfera Pământului și lasă o dâră luminoasă.

Provin de la o cometă compusă din gheață, stâncă și praf, care orbitează în jurul Soarelui, numită Swift-Tuttle. Specialiștii de la NASA apreciază că, în mod normal, cad între 50 și 100 de stele pe oră, iar fenomenul poate fi observat chiar cu ochiul liber.

Publicitate

Perseidele, cea mai frumoasă ploaie de stele căzătoare a anului, revin în august

Este unul dintre cei mai dinamici curenţi meteori, datorită trecerii, în 1992, a cometei-părinte, Swift-Tuttle, la periheliu – punctul cel mai apropiat de Soare – ocazie cu care s-a produs o intensificare a activităţii. Frecvenţa meteorilor a fost de 400 pe oră în 1991 şi 1992, apoi a scăzut la circa 100 pe oră în 1999.

Pământul întâlnește în fiecare an, în perioada iulie-august, centrul orbitei acestei comete, care are o lungime de 26 de kilometri. Cometa Swift-Tuttle va reveni în apropierea planetei noastre în 2126.

 

Publicitate

Curentul de meteori al Perseidelor a prezentat de-a lungul timpului o activitate regulată (fiind observat de cel puţin 2.000 de ani). Perioada sa de activitate îndelungată oferă condiţii ideale de observare pentru cei din emisfera nordică.

Când au loc și care este

În fiecare an, activitatea Perseidelor începe în data de 17 iulie şi se va încheia la 24 august. Anul acesta, Luna nu va deranja observațiile.

Potrivit specialiștilor de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții, până dimineața.

Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat vor putea vedea maxim 100 de meteori pe oră.

Pentru a vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă, deoarece nopțile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât observați mai mult timp, cu atât vedeți mai mulți meteori.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

PSD Botoșani: Autostrada Moldovei va lega județul Botoșani la dezvoltarea României: investiții și locuri de muncă pentru tinerii din Botoșani

Publicat

Publicitate

Ministrul PSD al Transporturilor Sorin Grindeanu s-a ținut de cuvânt și a început Autostrada Moldovei, pe care botoșănenii vor putea circula până la finalul acestui an pe o distanță de 130 de km.

Autostrada Moldovei e soluția PSD pentru dezvoltarea județului Botoșani și pentru ca investitorii să ajungă mai ușor la noi în județ și să creeze locuri de muncă pentru tinerii noștri, ca să nu mai plece în străinătate. PSD își respectă întotdeauna promisiunile! Autostrada Moldovei a devenit realitate și se apropie de Botoșani”, a declarat Marius Budăi.

Prezența PSD la Guvernare în următorii patru ani este garanția că Autostrada Moldovei va fi finalizată până în Botoșani și mai departe spre Suceava, iar toate regiunile istorice ale României vor fi legate prin drumuri de mare viteză.

Publicitate

Ministrul PSD al Transporturilor Sorin Grindeanu s-a ținut de cuvânt și așa cum ne-a susținut cu finanțarea pentru drumurile Botoșani-Târgu-Frumos și Botoșani-Ștefînești, la fel și-a respectat promisiunea cu Autsotrada Moldovei care a devenit o realitate.  PSD la guvernare în următorii 4 ani este garanția că Autostrada Moldovei va fi finalizată! Votați echipa PSD Botoșani pe 1 Decembrie!”, a declarat Doina Federovici președintele PSD Botoșani.

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Cătălin Silegeanu, candidat A.U.R. Botoșani la Senatul României

Publicat

Publicitate

”Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Cătălin Silegeanu, candidatul A.U.R. la Senatul României.

Cătălin Silegeanu a vorbit despre candidatura sa dar și despre cum s-a schimbat lumea politică imediat după aflarea rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale din România.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare. (CMF: 11240014)

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Răchiți! Un tânăr de 25 de ani a ajuns la spital, după ce s-a răsturnat cu mașina

Publicat

Publicitate

Un tânăr, în vârstă de 25 de ani, a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu autoturismul, în localitatea Răchiți. S-a întâmplat în urmă cu puțin timp.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare și ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD. Aceștia au constatat faptul că mașina era răsturnată pe cupolă, iar șoferul era în interior. Pompierii l-au ajutat pe tânăr să iasă din interior. Acesta era conștient, a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriei.

Publicitate

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Orașul Flămânzi votează cu PSD pentru că un Guvern social-democrat este garanția creșterii pensiilor și salariilor și accesului tinerilor pe piața muncii

Publicat

Publicitate

PSD e singurul partid cu programe dedicate tinerilor și familiilor din diaspora care decid să se întoarcă în România și să se angajeze sau să-și deschidă o afacere.

„PSD a prevăzut în programul de guvernare măsuri concrete pentru tinerii care se întorc acasă. Mai mult decât atât avem și măsuri fiscale pentru scutirea de impozitul pe profit sau cifra de afaceri pentru tinerii care se întorc în țară și decid să investească în România banii câștigați în străinătate!”, a declarat Florin Gavril, candidat PSD Botoșani pentru Camera Deputaților.

Măsurile din programul de guvernare pentru tineri:

Publicitate

Prime de instalare de 12.500 de lei pentru persoane singure și 15.500 de lei pentru cei cu familii pentru toți românii care se întorc și rămân să lucreze în România
Prime de angajare de 1.000 de lei în primele 12 luni și 1.250 de lei până la 24 de luni.  și prime de stabilitate pentru tinerii si românii întorși în țară care se angajează și subvenții de 2.250 lei/angajat cu contract de muncă pe 18 luni pentru companiile care le crează locurile de muncă.
Programul Start-Up Diaspora Next Gen, care se va derula în următorii 4 ani și va oferi finanțări de 50.000 de euro pentru fiecare tânăr întors din diaspora care decide să devină antreprenor.
„PSD are în programul de guvernare și măsuri fiscale pentru scutirea de impozitul pe profit sau cifra de afaceri pentru tinerii care se întorc în țară și decid să investească în România banii câștigați în străinătate! Votează candidații PSD Botoșani pe 1 Decembrie, Poziția 3 pe buletinul de vot!”, a îndemnat Florin Gavril, candidat PSD Botoșani pentru Camera Deputaților.

 

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending