Connect with us
Publicitate

Eveniment

Percheziții la Flămânzi, după ce un tânăr s-a lăudat pe Facebook cu un pistol

Publicat

Publicitate

„Întotdeauna antrenează-te să fii mai bun decât ieri”, acesta este mesajul postat pe o rețea de socializare, care le-a atras atenția polițiștilor, întrucât era însoțit de o fotografie în care un bărbat arma un pistol.

În urma verificărilor efectuate a fost stabilită identitatea persoanei care a făcut postarea, fiind vorba despre un tânăr, de 29 de ani, din orașul Flămânzi, care nu este deținător legal de arme.

La data de 28 august a.c., a fost pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, la locuința tânărului, prilej cu care a fost identificată o armă calibru 4,5 mm și muniție aferentă, constând în bile metalice.

Acestea au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Totodată, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și contrabandă calificată.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

ISU Botoșani: Toate instituțiile sunt pregătite pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice

Publicat

Publicitate

La nivelul județului Botoșani, toate instituțiile cu rol în managementul situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase sunt în alertă, pregătite să intervină pentru salvarea vieții și protejarea bunurilor materiale ale cetățenilor, a transmis ISU Botoșani.

Pompierii au precizat că în contextul avertizărilor hidro-meteorologice intrate în vigoare în această dimineață, pentru siguranța cetățenilor, monitorizarea eficientă a evoluției situației operative și asigurarea unei intervenții prompte în cazul înregistrării unor evenimente, la nivelul județului Botoșani au fost adoptate următoarele măsuri:

–  instituirea serviciului de permanenţă la sediul tuturor primăriilor;

–  realizarea unei evidențe a persoanelor vulnerabile și cu dizabilități care ar putea avea nevoie de sprijin, la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale din județ;

– monitorizarea cursurilor de apă de pe raza unităților administrativ – teritoriale, a zonelor cunoscute ca fiind predispuse la inundații, în special pe perioada atenționărilor/avertizărilor meteorologice de tip NOWCASTING și intervenția de urgență, dacă situația o impune;

– asigurarea operativității tehnicii de intervenție la inundații de la nivelul tuturor primăriilor;

Publicitate

– activarea Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Botoșani la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani, cu reprezentanți din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, Sistemului de Godpodărire a Apelor Botoșani, Direcției Județene de Drumuri și Poduri Botoșani, Secției Drumuri Naționale Botoșani și furnizorilor de utilități, pe perioada de valabilitate a avertizărilor hidro-meteorologice;

– creșterea capacității operaționale la nivelul ISU Botoșani.

De asemenea, pentru preîntâmpinarea situațiilor deosebite, vor continua recunoașterile în teren în zonele cunoscute cu risc de inundații, se va informa populația asupra măsurilor și a modului de comportare în cazul producerii situațiilor de urgență, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență de la nivelul primăriilor.

Publicitate

Totodată, la toate subunitățile de pompieri se va asigura operativitatea tehnicii de intervenție la inundații (motopompe remorcabile și transportabile, bărci, camioane etc.).

Toate aceste măsuri dispuse sunt esențiale pentru a asigura rapiditatea și eficiența intervențiilor, în cazul manifestării unor situații deosebite.

Evoluția situației operative va fi atent monitorizată pentru asigurarea implementării măsurilor necesare gestionării eficiente a situațiilor de urgență care pot pune în pericol viețile și bunurile cetățenilor.

Reamintim faptul că județul Botoșani se va afla, în următoarele ore sub incidența a trei coduri de ploi abundente, vânt puternic și inundații, astfel:

– până la ora 20:00, cod galben de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25… 40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Vântul va avea la rafală 45… 65 km/h și izolat 70 km/h.

– de astăzi, de la ora 20:00, până mâine, la ora 10:00, cod portocaliu de ploi torențiale și abundente și intensificări ale vâtului. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40-60 l/mp și izolat de peste 70 l/mp. Vântul va avea la rafală 70 …80 km/h.

– până mâine, la ora 24:00, cod galben de inundații pe râul Jijia și afluenții acestora. Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE” .

Citeste mai mult

Eveniment

STUDIU: Ţânţarii folosesc infraroşu pentru a URMĂRI oamenii

Publicat

Publicitate

Ţânţarii detectează pielea expusă la oameni folosind senzori în infraroşu din antene, conform unui studiu recent, relatează mediafax.ro.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, Santa Barbara, a dezvăluit că ţânţarii îşi folosesc antenele pentru a detecta radiaţiile infraroşii emise de pielea expusă, găsind mai uşor victimele umane, scrie Science Alert care citează revista Nature.

Această descoperire ar putea explica de ce ţânţarii sunt deosebit de atraşi de pielea descoperită.

În experiementul lor, cercetătorii au dat femelelor ţânţari din specia Aedes aegypti diferite combinaţii de stimuli, inclusiv plăci termoelectrice setate la temperatura pielii umane, CO2 la concentraţii specifice respiraţiei umane şi mirosuri corporale.

Rezultatele au arătat că simpla prezenţă a dioxidului de carbon şi a mirosului nu au stimulat căutarea gazdelor, însă adăugarea unei surse de radiaţii infraroşii a crescut semnificativ activitatea de căutare.

Cercetarea a confirmat că antenele ţânţarilor conţin un tip de proteină sensibilă la temperatură, TRPA1, care le permite insectelor să detecteze radiaţiile infraroşii. Îndepărtarea acestui receptor a eliminat capacitatea acestora de a detecta radiaţia termică.

Publicitate

Studiul nu doar că explică atracţia ţânţarilor pentru pielea expusă, dar oferă, de asemenea, noi perspective pentru dezvoltarea unor metode mai eficiente de protecţie împotriva muşcăturilor, precum capcane bazate pe radiaţii termice.

Citeste mai mult

Eveniment

Cătălin Silegeanu: Dezastrele naturale care au devastat județele Galați și Vaslui sunt dovezi clare ale eșecului administrativ

Publicat

Publicitate

Cătălin Silegeanu a transmis într-un comunicat că sezastrele naturale care au devastat recent județele Galați și Vaslui sunt dovezi clare ale eșecului administrativ din România:

Ne aflăm într-un moment critic pentru țara noastră. Dezastrele naturale, precum inundațiile care au devastat recent județele Galați și Vaslui, sunt dovezi clare ale eșecului administrativ al sistemului de protecție împotriva inundațiilor. Comunitățile sunt lăsate să lupte singure împotriva furiei naturii, în timp ce autoritățile se ascund în spatele promisiunilor goale și al scuzelor birocratice. Jumătate din barajele și digurile din România funcționează fie fără autorizație, fie cu autorizații expirate. Este o situație inacceptabilă, una care nu mai poate continua. Dacă botoșănenii mă vor alege senator al României, mă angajez să fac dreptate celor afectați și să promovez legi care să prevină astfel de tragedii în viitor.

Soluția nu stă doar în vorbe și promisiuni, ci în acțiuni legislative clare și decisive. Voi propune proiecte de lege care să pedepsească sever pe cei care construiesc fără autorizație și fără respectarea standardelor de calitate și durabilitate. Trebuie să ne asigurăm că infrastructura critică, cum sunt barajele și digurile, este construită și întreținută corespunzător. Este inadmisibil ca în anul 2024 să mai avem baraje neautorizate și proiecte abandonate, precum cel de la Vârful Câmpului din Botoșani. Pentru ca asemenea nenorociri să nu se mai întâmple, este obligatoriu să impunem sancțiuni clare și dure pentru neglijență și abuz.

Împreună cu colegii parlamentari, voi identifica toate zonele vulnerabile și voi propune soluții concrete pentru protecția comunelor din toată țara, nu doar din Galați sau Botoșani. Este de datoria noastră să creăm un sistem de protecție eficient, care să ofere siguranță românilor în fața inundațiilor și altor dezastre naturale. Avem nevoie de o administrație care să fie alături de cetățeni, nu una care își pasează responsabilitățile și continuă să neglijeze siguranța publică. Trebuie să oprim tăcerea complice și dezinteresul – este timpul ca Parlamentul să lucreze în interesul oamenilor.

De aceea, spun STOP incompetenței și lipsei de viziune din politică. Cei care nu au fost în stare să fie alături de români în aceste momente dificile trebuie să plece. Este timpul pentru o generație de politicieni tineri, dedicați și energici, care să iubească această țară și să fie dispuși să o apere cu orice preț. România are nevoie de lideri care să își asume responsabilitatea și care să acționeze în interesul comunităților pe care le reprezintă. Fără astfel de oameni în Parlament, toate planurile de dezvoltare a satelor, comunelor, orașelor și municipiilor noastre sunt doar vorbe în vânt.

Îmi voi dedica mandatul reconstruirii încrederii în autorități și asigurării unui viitor sigur pentru toți românii. România nu mai poate fi un loc al promisiunilor nerespectate și al proiectelor abandonate. Este timpul să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor cetățenilor noștri și să luptăm pentru un viitor mai bun și mai sigur. Numai împreună putem pune capăt tragediilor și putem construi o țară în care fiecare român să se simtă protejat și respectat.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Un bărbat a murit după ce a fost surprins de un mal de pământ în timp ce săpa o fântână la Călugăreni, în Suceava

Publicat

Publicitate

Un bărbat a murit după ce a fost surprins de un mal de pământ în timp ce săpa o fântână, în localitatea Călugăreni, comuna Adâncata, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, relatează agerpres. A fost nevoie de 12 ore pentru ca trupul bărbatului să fie recuperat.

La faţa locului intervin pompierii militari cu trei echipaje cu accesorii specifice şi cu sprijinul unei ambulanţe SAJ, cu medic.

 

Sursa video: ISU Suceava

“Fântâna are o adâncime de aproximativ 10 metri, iar în momentul de faţă se lucrează cu ajutorul unui buldoexcavator pentru crearea accesului către victimă”, au transmis oficialii ISU.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending