Connect with us

Actualitate

Pensiile militarilor și polițiștilor, modificări după decizia CCR

Publicat

Publicitate

Amendamentele la legea pensiilor de serviciu vor fi discutate marți, acestea fiind depuse luni-după amiază de Guvern la comisiile senatoriale de specialitate. Apoi Senatul şi Camera Deputaţilor urmează să dea un vot în procedură accelerată, a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

„Vom avea, din perspectiva Parlamentului, un subiect important de discutat în zilele care urmează, pentru că, la nivelul coaliţiei, la nivelul celor doi lideri de partide politice, premierul Ciolacu şi preşedintele Nicolae Ciucă, s-a decis să intrăm cu amendamentele privitoare la pensiile de serviciu în procedură parlamentară, după decizia Curţii Constituţionale, aşa cum ştiţi, motiv pentru care, astăzi, cel mai probabil în cursul acestei după-amiezi, vor ajunge amendamentele formulate de Guvern, prin Ministerul Muncii, desigur, cu toată expertiza pe care noi, ca Minister al Justiţiei, am pus-o la dispoziţie pentru a fi îndeplinite rigorile din motivarea Curţii Constituţională, vor fi aceste amendamente prezentate celor două comisii care sunt raportoare din Senatul României”, a precizat Gorghiu.

Ea a menţionat că aceste comisii au programată marţi, la ora 10.00, o şedinţă comună.

Varianta de mijloc
„Sperăm ca, după dezbaterile care vor avea loc, care, desigur, ştiţi că sunt limitate la observaţiile pe care Curtea le-a făcut, vom avea cât de curând în procedură accelerată şi un vot în plenul Senatului”, a completat ministrul.

Potrivit Alinei Gorghiu, aspectele care au rămas în discuţie ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale au fost rezolvate în amendamente.

„Ele au fost discutate, au fost comunicate cu Comisia Europeană, cu experţii tehnici din cadrul Comisiei Europene, pe baza raportului întocmit de Banca Mondială, şi sunt legate de baza de calcul la care ne raportăm.

Publicitate

Sigur că ştiţi că decizia Curţii Constituţionale ne direcţionează destul de limitat şi ne imprimă direcţia.

Se face o raportare a bazei de calcul la media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute din ultimele 48 de luni înainte de data pensionării. Curtea Constituţională ne-a dirijat cât mai aproape de ultima lună.

Noi am încercat această variantă de mijloc care, sper, să fie în acord cu decizia. De asemenea, cu privire la vechimea asimilată s-a făcut o formulă de amendament discutată cu colegii de la Ministerul Muncii şi cu cei din comisie. Este vorba de acea perioadă de cel mult cinci ani de zile de vechime asimilată cu eşalonarea ei în timp.

Este, de asemenea, în discuţie modul de calcul”, a mai menţionat ministrul.

Modificări la lege
Gorghiu a adăugat că Ministerul Muncii va face publică, prin aceste amendamente, o formulă de impozitare, care este diferenţiată pe cele două dimensiuni, pe partea necontributivă şi pe partea contributivă.

„Sperăm că aceste amendamente vor fi discutate de către colegii noştri într-un ritm accelerat pentru că avem nevoie şi de votul în plenul Camerei Deputaţilor, după ce va trece de Senat, astfel încât să vedem care va fi deznodământul pe această lege a pensiilor de serviciu.

Îmi doresc tare mult ca aceste amendamente să fie agreate nu doar de Parlament. Îmi doresc ca această lege să nu fie atacată la Curtea Constituţională, pentru că amendamentele au fost discutate cu sistemul, dar desigur decizia până la urmă nu ne aparţine nouă. Fiecare titular al dreptului de atac la Curtea Constituţională îşi poate exercita sau nu acest atribut”, a explicat Alina Gorghiu.

În opinia sa, soluţiile venite de la Guvern sunt „unele care nu au cum să nu fie considerate bune”.

„Consider că această formă este îmbunătăţită şi corespunde cerinţelor Curţii”, a transmis Gorghiu.

Pe 2 august, Curtea Constituţională a României a decis să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că îşi doreşte ca amendamentele la proiectul de lege privind pensiile speciale să fie adoptate în Senat şi Camera Deputaţilor în următoarele două săptămâni, astfel încât să poată fi închisă cererea de plată numărul 3 aferentă Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

sursă: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Leul românesc a crescut luni față de euro, după victoria lui Nicușor Dan. Ce urmează din punct de vedere economic

Publicat

Publicitate

Leul românesc a crescut luni față de euro. Este cea mai mare creștere din ultimii 3 ani și este pusă pe seama faptului că Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale, scrie alba24.ro

EUR/RON scade cu până la 1,2%, cel mai mult din octombrie 2022, la 5,0437.
USD/RON scade cu până la 1,2%, la 4,4966.
”Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale cu un rezultat simbolic, care păstrează România pe parcursul pro-european.

Totuși, nu există nici măcar un minut de pierdut. Noua conducere a țării preia o economie pe marginea prăpastiei, cu un rating care atârnă de un fir de ață”, scrie Economedia.

Concret, Comisia Europeană urmează să publice în data de 4 iunie, pentru toate statele membre, evaluarea privind derapajele fiscale, mai scriu jurnaliștii publicației.

România a avut anul trecut cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de 9,3% și cel mai mare dezechilibru fiscal de la criza din 2009.

România și-a asumat un plan fiscal prin care să reducă deficitul de la 9,3% la 7%, în acest an. Însă datele de la începutul acestui an arată că deficitul ridicat se menține, în timp ce economia a stagnat.

Publicitate

În aceste condiții, Nicușor Dan trebuie să numească un premier imediat după învestire.

Acesta va trebui să prezinte urgent Comisiei Europene, până pe 4 iunie, un set de măsuri care să reducă în mod real deficitul bugetar pentru a evita suspendarea fondurilor europene.

Citeste mai mult

Eveniment

Biroul Electoral Central a centralizat, până la ora 9:00, datele venite din 99,89% din totalul secțiilor de votare

Publicat

Publicitate

Biroul Electoral Central a centralizat, până luni dimineața, la ora 9:00, datele venite din 99,89% din totalul secțiilor de votare.

Conform acestora, primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent, a obținut, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, un număr de 6.165.741 voturi (53,61%), iar contracandidatul său, liderul AUR George Simion – 5.335.752 de voturi (46,39%).

Din totalul de 19.945 de secții de votare au fost centralizate datele din 19.924 de secții de votare, reprezentând 99,89%.

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne la cel de-al doilea tur de scrutin a fost de 11.635.741, reprezentând 64,72% din numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.

Totalul voturilor valabil exprimate este de 11.501.493, reprezentând 98,85% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne.

Totalul voturilor nule este de 134.178, reprezentând 1,5% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Din 20 mai, Vodafone trece de la 3G la 4G. Ce schimbări apar pentru clienți

Publicat

Publicitate

Începând cu data de 20 mai, Vodafone România va începe migrarea serviciilor de voce, date și comunicații machine-to-machine (M2M) din rețeaua 3G către rețeaua 4G. Această tranziție tehnologică are ca obiectiv principal îmbunătățirea performanței și a calității serviciilor oferite clienților.

Procesul de înlocuire a tehnologiei 3G se desfășoară în etape la nivel național și este planificat să fie finalizat până la data de 1 iulie 2025.

Operatorul evidențiază multiplele avantaje ale rețelei 4G, descriind-o ca fiind mai modernă, mai fiabilă și capabilă să ofere servicii mai stabile, cu mai puține discontinuități. În plus, migrarea va contribui la reducerea consumului de energie în rețea și a amprentei de carbon, sprijinind astfel eforturile pentru un mediu mai curat.

Un aspect important subliniat de companie este faptul că trecerea de la rețeaua 3G la 4G nu va implica nicio modificare a contractelor existente cu abonații sau a valorii serviciilor aferente acestora.

Pentru clienții Vodafone care utilizează deja rețelele 4G sau 5G, închiderea rețelei 3G nu va avea niciun impact asupra funcționării serviciilor lor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

A început prima ediție a Conferinței „Zilele Spitalului Județean de Urgență Mavromati” Botoșani

Publicat

Publicitate

Botoșani, 20 mai 2025 – Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani anunță startul primei ediții a Conferinței „Zilele Spitalului Județean de Urgență Mavromati”, un eveniment de amploare dedicat profesioniștilor din domeniul medical. Manifestarea are loc în perioada 20 – 24 mai 2025, în municipiul Botoșani.

Conferința este organizată sub patronajul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în parteneriat cu Consiliul Județean Botoșani și Colegiul Medicilor Botoșani.

Evenimentul se desfășoară ONSITE, cu participarea directă a medicilor, cercetătorilor și specialiștilor din întreaga regiune, dar oferă și transmiterea ONLINE a lucrărilor, pentru a facilita accesul unui public cât mai larg interesat de temele abordate.

„Această conferință reprezintă un pas important pentru dezvoltarea profesională și schimbul de experiență între specialiștii din domeniul sănătății. Este un prilej de colaborare, dialog științific și consolidare a rețelei medicale regionale,” a declarat conducerea Spitalului Județean „Mavromati”.

Agenda conferinței include prezentări științifice, sesiuni tematice și dezbateri interdisciplinare pe teme actuale din medicina de urgență, managementul spitalicesc, cercetare clinică și politici de sănătate publică.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending