Connect with us

Eveniment

Pensii majorate în 2024. Anunțul ministrului Muncii despre creșterea pensiilor, pe categorii. Excepții

Publicat

Publicitate

De la 1 ianuarie 2024 se aplică majorarea pensiilor. Ministrul Muncii a explicat cum vor fi aplicate creșterile de pensii, pe categorii, informează alba24.ro. De la 1 ianuarie 2024, pentru circa 5 milioane de români, pensiile vor crește în raport cu rata inflației. Majorarea este cu 13,8%.

Din septembrie, va fi recalcularea pensiilor. Atunci, peste 3 milioane de români vor primi mai mult la pensie.

Majorarea din toamnă va fi însă diferită, pe categorii de pensionari, în funcție de anii de contributivitate și de anii rămași în muncă peste 25 de ani.

Pensiile vor fi majorate în fiecare an în luna ianuarie. Exemple de calcul pentru categorii de pensii după indexare și recalculare
”În 2024, toți românii vor avea pensii mai mari datorită celor două procese. Fiecare român, datorită majorării de la 1 ianuarie, datorită faptului că valoarea punctului de pensie crește, va avea o pensie mai bună”, a explicat Simona Bucura Oprescu, potrivit antena3.ro.

Majorarea de la 1 ianuarie 2024
După majorarea de la 1 ianuarie, un pensionar care are acum o pensie de 2.500 de lei va primi 2.845 de lei.

Punctul de pensie crește cu 13,8%, de la 1.785 lei la 2.032 lei.

Publicitate

Când primesc pensionarii pensiile majorate, în ianuarie 2024. Perioada la care vor intra pe card și când aduce banii poștașul
Excepții sunt pensiile speciale ale judecătorilor și procurorilor. Acestea nu vor fi actualizate cu rata anuală a inflației.

Recalcularea pensiilor din septembrie
În septembrie, pensiile vor fi recalculate, după noua formulă din noua lege a pensiilor.

Potrivit reprezentanților Guvernului, majorarea va fi ăntre câteva sute și chiar mii de lei pentru unii pensionari.

”Vor fi români care vor avea poate o creștere de 1%, vor fi români care vor avea o creștere de 80%, depinde de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se va calcula numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate.

Fiecare român va avea un punctaj care se va înmulți cu valoarea punctului de referință, care, anul următor, va fi de 81 de lei, și datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată.

Peste trei milioane de români, pe simulările noastre, vor avea pensii mai mari”, a mai explicat Ministrul Muncii.

Potrivit sursei citate, nicio pensie nu va scădea.

Ciolacu: pensiile mari vor stagna
Premierul Marcel Ciolacu spune că prin recalculare, pensiile mici vor creşte, iar cele mari vor stagna.

”Avem mărirea de 13,8% de la 1 ianuarie 2024 şi de la 1 septembrie recalcularea pensiilor. Prin recalculare, pensiile mici vor creşte, iar cele mari vor stagna.

Oamenii au ieşit la pensie pe diferite legislaţii. Sunt mult prea multe inechităţi şi asta încercăm, prin noua lege a pensiilor, finalizată anul acesta, încercăm să închidem aceste inechităţi”, a spus Ciolacu, la România Tv.

Întrebat despre discrepanţa dintre pensiile obişnuite şi cele din Justiţie, Ciolacu a spus:

„Eu nu pot să modific nimic din trecut. Prezentul e o consecinţă a trecutului. Ce putem face acum? (…)

Pensiile mici vor fi recalculate. Nu pot să iau un drept al unui om din trecut, nu am dreptul, nu e constituţional. Ce pot face prin lege? Acele pensii nu se mai măresc. (…)

Indexarea e doar pentru partea contributivă. Pensiile speciale nu se măresc cu niciun leu.(…) Nu pot să compar o pensie de 40.000 lei cu o pensie de 1.500 lei. E suficient.

Fiecare dintre noi trebuie să ne uităm în oglindă, să vedem unde este România, care e pensia medie din România şi ce pensie ai tu în fluturaş”, a spus Ciolacu, potrivit Agerpres.

Câți pensionari sunt în România. Pensia medie
Un număr de 4.767.424 de pensionari era înregistrat în decembrie 2023 în România.

Erau cu 1.581 persoane mai multe comparativ cu luna precedent.

Pensia medie a fost de 1.970 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceştia, 649.049 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 562 de lei.

Din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.821.158 de persoane, dintre care 2.195.173 femei. Pensia medie se situa la 2.196 de lei.

Pensie anticipată au primit, în decembrie 2023, 5.416 persoane (2.788 lei, pensie medie).

Pensie anticipată parţială au primit 88.717 de persoane (2.021 de lei pensia medie).

De pensie de invaliditate beneficiau 395.184 de persoane (pensie medie de 851 lei), dintre care 45.010 de persoane pentru gradul I de invaliditate (734 lei, pensie medie).

În aceeaşi lună, pensia de urmaş s-a acordat pentru 456.820 persoane (1.029 lei pensia medie)

Ajutor social au primit 129 de pensionari (474 de lei, în medie).

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Eliminarea Avizului Tehnic de Racordare, pe masa ANRE. Autoritățile anunță că vor să reducă birocrația

Publicat

Publicitate

Eliminarea Avizului Tehnic de Racordare, pe masa ANRE: Autoritățile analizează o nouă modificare a Regulamentului de racordare la rețea, pentru eliminarea Avizului Tehnic de Racordare la rețelele electrice și de gaze, potrivit președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, scrie alba24.ro.

Avizul Tehnic de Racordare (ATR) constituie avizul scris, valabil numai pentru un anumit amplasament, care se emite de operatorul de rețea la cererea unui consumator, asupra posibilităților și condițiilor de racordare la rețeaua electrica sau de gaze.

Operatorul de rețea are obligația să transmită solicitantului avizul tehnic de racordare în maximum 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentației complete de către utilizator, dar el presupune pe lângă timp de așteptare, și costuri, care variază în funcție de operator, lungimea rețelei și puterea instalată.

Eliminarea Avizului Tehnic de Racordare (ATR) este o măsură discutată de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) pentru a reduce birocrația în procesul de racordare la rețelele de energie electrică sau gaze naturale.

Ce este ATR

Avizul Tehnic de Racordare este un document obligatoriu care:

  • stabilește condițiile tehnice de racordare la rețea (energie electrică sau gaze);
  • este emis de operatorul de rețea (ex: E-Distribuție, Delgaz Grid etc.);
  • este necesar înainte de obținerea contractului de racordare și a lucrărilor efective.

Ce înseamnă eliminarea ATR

Eliminarea acestui aviz înseamnă că etapa birocratică de obținere a ATR ar putea fi eliminată sau simplificată, iar informațiile din aviz să fie integrate direct în contractul de racordare. Astfel:

Publicitate
  • procesul de racordare ar deveni mai rapid;
  • s-ar reduce numărul de documente și drumuri necesare pentru utilizatori;
  • se facilitează conectarea mai rapidă a noilor consumatori (ex: locuințe, firme, panouri solare etc.).

Pentru că:

  • ATR este considerat un document redundant, întrucât datele tehnice oricum ajung în contractul final;
  • mulți utilizatori au reclamat timpul mare de așteptare și complexitatea procesului;
  • se dorește accelerarea investițiilor în regenerabile, locuințe noi sau alte proiecte care depind de racordarea rapidă la rețea.

Eliminarea Avizului Tehnic de Racordare

”Din punctul de vedere al autorității de reglementare, această rată de rentabilitate trebuie să țină cont de nivelul de suportabilitate al consumatorilor, pentru că ei vor plăti la final pentru aceste investiții și evident nevoia cronică, astăzi acutizată, de investiții în rețelele de distribuție.

Ne dorim să avem acces la rețea în condiții cât mai ușoare și de aceea vreau să fac un anunț, pentru că tot am început seria aceasta de reducere a lui birocrației la nivelul Autorității de Reglementare.

Vreau să vă spun că luăm în considerare, ne-a fost propusă de către colegii din autoritate, o nouă modificare a regulamentului de racordare în sensul eliminării ATR-ului. Este o propunere pe care o am pe masă.

Este un lucru la care încă reflectăm. Îmi permit să-l anunț public astăzi.

Evident că vom trece prin absolut toate procedurile legale de transparență decizională dacă intern această hotărâre vom considera că este fezabilă și că ne atingem dezideratul pe care îl vrem: reducerea birocrației, termene mai mici și în final acces la rețea mai facil atât pentru consumatori, cât și pentru producători, în general pentru toți utilizatorii de rețea”, a spus, marți, Niculescu, potrivit Agerpres.

Cât durează obținerea unui ATR în prezent

  • 15 – 30 de zile lucrătoare (aproximativ 3 – 6 săptămâni), de la depunerea documentației complete.
  • Dacă sunt cerințe suplimentare sau lipsesc acte, se poate ajunge la 2 – 3 luni sau mai mult.

Exemplu practic:

Dacă vrei să-ți instalezi panouri fotovoltaice acasă, în prezent poți aștepta:

  • ATR – 4 săptămâni,
  • Contract de racordare – încă 2 săptămâni,
  • Lucrări și punere în funcțiune – încă 1-2 luni.
  • Total: 2 – 3 luni sau chiar mai mult.

După eliminarea ATR, primul pas (care durează o lună) dispare, deci ai putea termina totul în jumătate de timp.

Citeste mai mult

Eveniment

Echipele CSS Botoșani, în drum spre finalele de MINIVOLEI. Profesor Constantin Nacu: „Vă așteptăm în sala Liceului cu Program Sportiv pentru a susține echipa”

Publicat

Publicitate

Iubitorii de sport din Botoșani sunt așteptați, în acest weekend, în sala Liceului cu Program Sportiv, pentru a susține echipele de Minivolei fete și băieți vor participa la Turneul semifinal de Minivolei după cum urmează:

  • la Botoșani, în sala de sport ”Olimpia”a Liceului cu Program Sportiv va avea loc semifinala Campionatului Național de Minivolei fete, echipă antrenata de doamna profesoară Aluculesei Ana Maria.
  • la Buzău se va desfășura semifinala Campionatului Național de Minivolei băieți, echipa antrenată de d-l profesor Borcea Mihai Daniel.

            

Urăm succes echipelor noastre! Vă așteptăm în sala Liceului cu Program Sportiv pentru a susține echipa Botoșaniului”, a declarat directorul Clubului Sportiv Școlar Botoșani, profesor Constantin Nacu .

 

Citeste mai mult

Educație

Botoșani: Cinci note de 10 la matematică la simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naționale – 2025. Rata de promovare, pe discipline

Publicat

Publicitate

Rezultatele obținute de elevii claselor a VIII-a, care au participat la simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naționale – 2025, au fost centralizate de către Ministerul Educației și Cercetării și transmise, de către Inspectoratul Școlar Județean, tuturor unităților de învățământ.

Rata de promovare pe discipline, la nivelul județului Botoșani, sunt următoarele:

  • Limba și literatura română – procent de promovare: 54,51%. Nu sunt elevi cu nota 10.
  • Matematică – procent de promovare: 62,48%. Cinci elevi au obținut nota 10. Aceștia sunt elevi la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani (2 elevi), Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi și Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani.

 

„Rezultatele obținute sunt aduse la cunoștința elevilor și a părinților de către profesorii de la clasă, urmând ca acestea să fie analizate, la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral. Notele obținute de elevi la simularea examenului de Evaluare Națională nu sunt publice, iar notele se trec în catalog doar la solicitarea scrisă a părinților.” ne-a transmis Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

 

Evaluarea lucrărilor s-a derulat în condiții similare cu cele de examen, digitalizat, lucrările fiind distribuite aleatoriu evaluatorilor din toată țara.

Publicitate

Dat fiind faptul că obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unei examen real și optimizarea rezultatelor elevilor, unitățile de învățământ vor folosi aceste analize ca fundament pentru adoptarea măsurilor adecvate în acest sens.

Următoarea simulare județeană pentru elevii cl. a VIII-a se va desfășura în perioada 14-15 aprilie 2025.

Citeste mai mult

Administratie

S-a dat ordinul de începere al lucrărilor pentru eficientizarea energetică a două săli de sport din Dorohoi

Publicat

Publicitate
Primarul celui de al doilea municipiu al județului, Dorin Alexandrescu, a dat ordinul de începere al execuţiei lucrărilor pentru două din cele trei săli de sport finanţate prin Administrația Fondului pentru Mediu, în temeiul Autorizațiilor de Construire nr. 111 şi 112 din 22.11.2024 şi al Contractelor de proiectare şi execuţie lucrări nr. 18142 şi 18143 din 29.11.2023, încheiate între administraţia publică locală şi Asocierea S.C. GAFCO CONSTRUCT S.R.L. (lider) -S.C. GT ARHITECT S.R.L. (asociat) pentru modernizarea şi reabilitarea energetică a sălilor de sport amplasate pe Str. George Enescu nr. 53 şi Bulevardul Victoriei nr. 120 B.

Lucrările, în valoare totală de 6.447.710,68 lei inclusiv T.V.A., vizează modernizarea instalaţiilor de distribuţie a căldurii, lucrări de izolaţie termică, utilizarea surselor regenerabile de energie, iluminat cu tehnologie LED, ventilare mecanică a aerului pentru asigurarea necesarului de aer proaspăt şi a nivelului de umiditate, repararea/înlocuirea şarpantei, repararea acoperişului tip terasă, refacerea finisajelor interioare, refacerea trotuarelor, repararea/înlocuirea sistemului de colectare a apelor meteorice etc.

Urmează lansarea execuţiei de lucrări şi pentru sala de sport din Aleea Dumbrava nr. 2.
Totalul fondurilor atrase pentru creşterea performanței energetice a celor trei săli de sport este de 10.402.784,14 lei inclusiv T.V.A., cu o durată de implementare de 24 de luni, având ca ţintă crearea unor condiţii la standarde înalte de calitate și siguranță pentru copiii dorohoieni.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending