Connect with us

Eveniment

Pensii 2025: Câte persoane beneficiază de pensii și indemnizații. Care sunt sumele medii plătite de stat

Publicat

Publicitate

Pensii 2025: peste 400.000 de persoane primeau, la finalul anului 2024, pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale. Numărul este mai mic față de luna anterioară, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), scrie alba24.ro.

În total, în decembrie 2024, erau 412.536 de beneficiari, mai puțini cu 1.216 față de luna noiembrie.

Cel mai mare număr de persoane, respectiv 191.037, se înregistra în cazul beneficiarilor de indemnizaţii (persoane persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945) – D.L. nr. 118/1990.

Pensii 2025 și indemnizații. Beneficiari și sume medii plătite

Un număr de 14.242 de persoane beneficiau de o indemnizaţie medie de 930 lei, conform Legii nr. 49/1991 şi Legii nr. 44/1994 – privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război.

Alte 64.062 de persoane erau beneficiare de indemnizaţii conform Legii nr. 189/2000 (completarea Decretului-Lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri). Suma medie plătită este de 868 lei.

În ceea ce priveşte beneficiarii de indemnizaţii conform Legii nr. 309/2002 – privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, aceştia erau în număr de 42.225. Suma medie plătită este de 81 de lei, potrivit Agerpres.

Publicitate

Beneficiarii de indemnizaţii conform Legii nr. 341/2004 – recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 erau în număr de 12.625. Suma medie este de 2.170 lei.

De asemenea, în decembrie 2024, erau înregistraţi:

  • 550 de beneficiari conform Legii 109/2005 – Artişti; indemnizaţia medie; 345 lei
  • 13.926 beneficiari de indemnizaţii conform Legii 8/2006 – Uniuni de creaţii; indemnizaţie medie: 1.917 lei
  • 73.869 beneficiari conform Legii 578/2004 – Soţ Supravieţuitor; indemnizaţie medie: 128 lei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Darabani

Restricții de circulație în satul Bajura, din cauza lucrărilor de canalizare

Publicat

Publicitate

Primăria orașului Darabani a anunțat instituirea unor restricții de circulație în satul Bajura, ca urmare a lucrărilor de canalizare aflate în desfășurare.

Potrivit autorităților locale, în perioada 17 iulie – 31 iulie 2025, circulația publică va fi închisă pe strada Școlii, pe tronsonul cuprins între intersecția cu DN29A și intersecția cu strada Loziei.

Restricțiile se vor aplica zilnic, în intervalul orar 07:00 – 18:00, pentru a permite desfășurarea în siguranță a lucrărilor, a transmis administrația publică locală.

Reprezentanții Primăriei au transmis că le mulțumesc locuitorilor pentru înțelegere și îi îndeamnă să folosească rute alternative în perioada menționată.

Citeste mai mult

Eveniment

Câți bani vei primi prin programul „Rabla”. Anunț oficial de la Ministerul Mediului care îi privește pe toți șoferii

Publicat

Publicitate

Tichetele oferite prin programul „Rabla” pentru persoanele fizice vor suferi modificări odată cu reluarea acestuia. Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a declarat într-o intervenție la Digi24 că vor fi schimbări semnificative, mai ales în ceea ce privește achiziția de mașini electrice, potrivit Mediafax, citat de cluj24.ro.

Ministrul Mediului spune că situația bugetară actuală nu permite finanțarea achizițiilor de autoturisme scumpe, precum cele electrice.

„Înțelegem că oamenii care își cumpără, de exemplu, o mașină electrică, dau o sumă mult mai mare pe mașina respectivă, dar într-o situație bugetară complicată, cum este astăzi România, pur și simplu nu mai există banii la buget pentru a acoperi 7.000-8.000 de euro dintr-o mașină care și ea valorează niște zeci de mii de euro.

Deci, noi o să mergem cu aceste vouchere în ideea, mai degrabă, de a ajunge acolo unde oamenii chiar au nevoie de ele, unde voucherele respective chiar fac o diferență”, a declarat Diana Buzoianu.

Rămân  în vigoare

Deși nu s-a luat încă, o decizie oficială, ministrul Mediului spune că sumele de 12.000 de lei pentru mașinile hybrid și de 10.000 de lei pentru cele pe benzină, valabile înainte de suspendarea programului „Rabla”, rămân în vigoare.

„Da, voucherul de 12.000 de lei și 10.000 de lei vor rămâne. La fel, discuția este pentru voucherile mai ridicate”.

Publicitate

Zilele acestea Ministerul Mediului va lua o decizie finală cu privire la valoarea voucherelor mai ridicate. Diana Buzoianu afirmă că, în princiu va fi o diferență destul de mare pe zona de voucher pentru mașini electrice, pentru că și acel voucher era foarte mare.

Citeste mai mult

Eveniment

Victorie pentru Verginel Gireadă: Tribunalul Botoșani i-a ridicat restricția de a părăsi comuna Mihai Eminescu

Publicat

Publicitate

Primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, a obținut astăzi o primă victorie deosebit de  importantă în fața procurorilor DNA – Serviciul Teritorial Suceava.

Joi, 17 iulie, Tribunalul Botoșani a admis în parte plângerea formulată de edil împotriva ordonanței din 11 iulie 2025, prin care se dispusese prelungirea controlului judiciar pentru încă 60 de zile.

Magistrații au decis să modifice una dintre cele mai restrictive obligații impuse de DNA – aceea care îl obliga să nu părăsească teritoriul comunei Mihai Eminescu.

În urma deciziei, Gireadă are voie să se deplaseze în întreg județul Botoșani, însă nu poate ieși din județ fără acordul prealabil al procurorilor.

Decizia este definitivă, iar instanța a reținut că restul obligațiilor impuse prin Ordonanța din 11 iulie rămân în vigoare. Așadar, primarul trebuie în continuare să respecte condițiile de control judiciar, inclusiv obligația de a informa anchetatorii despre orice deplasare în afara județului.

„Admite în parte plângerea formulată de petentul-inculpat Gireadă Dumitru Verginel (…). Modifică obligația de a nu depăși limita teritorială a comunei Mihai Eminescu, județul Botoșani, în obligația de a nu depăși limita teritorială a județului Botoșani”, se arată în minuta deciziei pronunțate de Tribunalul Botoșani.

Publicitate

Verginel Gireadă este cercetat de DNA – Serviciul Teritorial Suceava, într-un dosar de corupție care a zguduit scena politică botoșăneană în luna aprilie. Procurorii îl acuză că ar fi primit foloase necuvenite în schimbul atribuirii unor contracte publice.

Citeste mai mult

Bucecea

Primăria și Serviciul de Evidență a Persoanelor din Bucecea, redeschise astăzi în spații complet modernizate

Publicat

Publicitate

Administrația din Bucecea marchează o etapă importantă în modernizarea serviciilor publice. Începând de luni, 22 iulie, atât Serviciul de Evidență a Persoanelor, cât și Primăria orașului Bucecea își vor relua activitatea în spații reabilitate complet și dotate la standarde moderne.

Evenimentul de inaugurare a avut loc astăzi și s-a bucurat de prezența unor oficiali de rang înalt, printre care Doina Federovici – secretar al Senatului, deputatul Marius Budăi, Valeriu Iftime – președintele Consiliului Județean Botoșani, vicepreședintele Constantin Bursuc, prefectul Dan Nechifor și subprefectul Gabriel Galan. Lor li s-au alăturat reprezentanți ai administrației locale, ai clerului și ai serviciilor de evidență a populației din județ.

„Am avut onoarea de a inaugura două obiective de importanță majoră pentru comunitatea noastră, într-un moment fără precedent pentru orașul Bucecea”, a explicat primarul Angel Gheorghiu pe pagina de socializare, mulțumind cetățenilor pentru încredere și sprijin.

Concret, a fost inaugurat noul sediu al Serviciului de Evidență a Persoanelor, iar sediul vechi al Primăriei, complet reabilitat, a fost redat circuitului administrativ. Lucrările au fost realizate cu finanțare europeană nerambursabilă, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), completată de fonduri din bugetul local.

Edilul a subliniat importanța acestor investiții pentru confortul și demnitatea cetățenilor care apelează la serviciile publice locale, transmițând și un mesaj clar angajaților instituțiilor: „Să fie în slujba cetățeanului cu empatie, responsabilitate și respect.”

Noile spații își vor deschide oficial porțile pentru public începând de luni, urmând ca activitatea administrativă să se desfășoare în condiții moderne, demne de o administrație europeană.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending