Persoanele care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, pot solicita recalcularea drepturilor ce li se cuvin. Poate fi solicitată și de persoanele care au mai lucrat după ce au îndeplinit vârsta de pentru retragere din activitate și au ieșit la pensie.

Beneficiarii pensiei pentru limită de vârstă pot solicită recalcularea pensiei după realizarea fiecărui stagiu de cotizare de minimum 12 luni. Aceste drepturi pot fi recalculate și prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea sumei.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicită recalcularea pensiei, în condițiile legii”, este explicat la articolul 107 din Legea actuală a pensiilor (263/2010).

Publicitate

Cu alte cuvinte, recalcularea pensiei se poate cere inclusiv dacă persoană în cauză obține documente care n-au fost luate în calcul la momentul stabilirii pensiei pentru limită de vârstă. De exemplu, asta se poate întâmpla atunci când cineva trebuie să apeleze la instanțe pentru a obține recunoașterea unor perioade lucrate în trecut.

Sursa: evz.ro

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate