Connect with us

Eveniment

Pensie de invaliditate. Noi criterii pentru stabilirea gradului de invaliditate

Publicat

Publicitate

Un nou Proiect de lege inițiat de Ministerul Muncii, care aduce modificări normelor de diagnostic clinic, diagnostic funcțional și de evaluare a capacității de muncă, a fost pus în transparență decizională, scrie dcbusiness.ro.

„Criteriile de evaluare a deficienței funcționale și a incapacității adaptative, determinate de afectări variate ale funcțiilor și structurilor organismului, constituie un sistem de referință standardizat, structurat într-un mod care să ofere medicilor experți ai asigurărilor sociale o modalitate obiectivă și reproductibilă de analiză a cazurilor. (…) Evaluarea pacientului conform noilor criterii aduce un plus de viziune medicală, în sensul eliminării cât mai mult posibil a subiectivității și reducerii baremelor medicale impuse, lăsând o mai mare libertate judecății medicale și evaluării persoanei, respectiv a tuturor afecțiunilor prezentate de către acesta”, se spune în documentul emis de Ministerul Muncii.

Ce înseamnă gradele I, II și III de invaliditate

Invaliditatea este o noțiune medico-juridică care exprimă statutul particular al unei persoane asigurate în sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, care beneficiază de drepturi conform legii. Invaliditatea este cuantificată în raport cu posibilitatea desfășurării activităților legate de viață profesională și/sau cotidiană, astfel:

1. invaliditate de gradul I, înseamnă pierderea totală a capacității de muncă, cât și a capacității de autoservire, necesitând asistență permanentă din partea altei persoane;

2. invaliditate de gradul II, înseamnă pierderea totală a capacității de muncă, dar cu conservarea capacității de autoservire;

3. invaliditate de gradul III, înseamnă pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, acest statut fiind compatibil cu prestarea unei activități profesionale cu program redus și in conditii adecvate de solicitare.

Publicitate

Gradele de deficiențe funcționale

– Fără deficiență funcțională

Fără limitarea activităților. Pot fi efectuate activități profesionale organizate, zilnice,cu implicare în toate aspectele muncii, cu finalizarea acestora, independent și în grup, corespunzătoare lucrului cu normă întreagă.

Fără restricții de participare la viață socială. Necesită servicii de sănătate pentru tratament și de investigare a unor posibile recidive. Pot fi necesare servicii de educație și formare, consiliere vocațională și de angajare în muncă.

– Deficiență funcțională ușoară

Fără limitare sau limitarea ușoară a activităților. Pot fi efectuate activități profesionale organizate, zilnice,cu implicare în toate aspectele muncii, cu finalizarea acestora, independent și în grup, corespunzătoare lucrului cu normă întreagă.

Fără restricții de participare la viață socială. Necesită servicii de sănătate pentru tratament și prevenirea unor posibile complicații și recidive. Pot fi necesare servicii de educație și formare, consiliere vocațională și de angajare în muncă.

– Deficiență funcțională medie

Limitarea moderată a activităților fizice. Pot fi efectuate activități profesionale organizate, zilnice, cu implicare în unele aspectele ale muncii, cu finalizarea acestora, independent și în grup, cu jumătate de normă, dacă acestea presupun solicitări energetice medii și dacă se desfășoară în mediu fără noxe, și în condiții corespunzătoare de microclimat. În unele cazuri activitatea profesională se poate desfășura doar în condiții speciale în funcție de natură afectării și tipul de raport de muncă.

Fără restricții sau restricții ușoare de participare la viață socială. Necesită servicii de sănătate pentru tratament curativ și recuperator. Pot fi necesare servicii de educație și formare, de consiliere vocațională și de angajare în muncă.

– Deficiență funcțională accentuată

Limitarea moderată/severă a activităților. Pot fi efectuate activități fizice ușoare/sedentare. În general nu pot fi efectuate activități profesionale; este păstrată capacitatea de autoservire. În unele cazuri activitatea profesională se poate desfășura doar în condiții speciale în funcție de natură afectării și tipul de raport de muncă.

Restricții moderate de participare la viață socială. Necesită servicii de sănătate pentru tratament curativ și al complicațiilor, servicii de îngrijire și reabilitare pe termen lung. Pot fi necesare și unele servicii generale de suport social.

– Deficiență funcțională gravă

Limitarea severă/completă a activităților: capacitate de muncă și capacitate de autoservire pierdute.

Restricții complete de participare la viață socială. Necesită servicii de sănătate pentru tratament, eventual furnizarea de tehnologii ajutătoare și a altor echipamente adaptate. Pot fi necesare servicii de asistență socială pentru activitățile instrumentale ale vieții cotidiene, eventual de îngrijire personală pentru activitățile de baza.

Relația deficiență funcțională-incapacitate adaptativă-capacitate de muncă/ autoservire și gradele de invaliditate corespunzătoare.

 

Sursa : dcbusiness.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Primăria Comunei Mihai Eminescu aduce la cunoștință programul de ridicare a deșeurilor menajere, prin sistemul „din poartă în poartă”

Publicat

Publicitate

Primăria Comunei Mihai Eminescu, vă aduce la cunoștință programul de ridicare a deșeurilor menajere, prin sistemul „din poartă în poartă”.

Programul de lucru, pentru anul 2025, în ceea ce privește activitatea de colectare a deșeurilor menajere, de pe teritoriul Comunei Mihai Eminescu, este următorul:

LOCALITĂȚI ZILE PROGRAM
Cervicești și Cucorăni Luni 06:00 – 18:00
Cătămărești-Deal (partea stângă a DN29B, Botoșani-Dorohoi) Stâncești, Baisa, Hudum și Manolești Marți 06:00 – 18:00
Cătămărești-Deal (partea dreaptă a DN29B, Botoșani-Dorohoi)
FĂRĂ străzile: Freziilor, Orhideelor, Narciselor și Begoniilor
Miercuri 06:00 – 18:00
Stâncești, Baisa, Hudum și Manolești Joi 06:00 – 18:00
Ipotești, Cătămărești-Vale și Cătămărești-Deal (partea dreaptă a DN29B, Botoșani-Dorohoi)

INCLUSIV străzile: Freziilor, Orhideelor, Narciselor și Begoniilor

Vineri 06:00 – 18:00

 

De asemenea, programul pe zile, de colectare a deșeurilor reciclabile și a deșeurilor menajere pentru anul 2025, este următorul:

IANUARIE

Publicitate
ZILE LOCALITĂȚI
17 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
27 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
28 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

 

FEBRUARIE

ZILE LOCALITĂȚI
14 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
24 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
25 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

 

MARTIE

ZILE LOCALITĂȚI
14 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
31 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
25 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

APRILIE

ZILE LOCALITĂȚI
18 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
28 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
29 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

MAI

ZILE LOCALITĂȚI
16 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
26 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
27 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

IUNIE

ZILE LOCALITĂȚI
13 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
30 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
24 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

IULIE

ZILE LOCALITĂȚI
18 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
28 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
29 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

AUGUST

ZILE LOCALITĂȚI
15 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
25 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
26 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

SEPTEMBRIE

ZILE LOCALITĂȚI
12 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
29 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
30 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

 

 

OCTOMBRIE

ZILE LOCALITĂȚI
17 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
27 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
28 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

 

NOIEMBRIE

ZILE LOCALITĂȚI
14 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
24 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
25 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

DECEMBRIE

ZILE LOCALITĂȚI
12 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
29 Cătămărești-Deal, Manolești, Baisa, Hudum
30 Stâncești, Cătămărești-Vale, Ipotești, Cucorăni, Cervicești

 

 

Amintim faptul că este INTERZISĂ aruncarea în pubelele pentru deșeurile menajere și reciclabile a următoarelor tipuri de deșeuri:

  • Deșeuri voluminoase (mochete, covoare, piese de mobilier, plăpumi, saltele, etc.)
  • Deșeuri rezultate din demolări sau/și construcții (pământ din excavații, moloz, beton, echipamente sanitare, gresie, faianță, geam tras, tâmplărie, etc.)
  • Deșeuri vegetale sau/și biodegradabile (crengi, frunze, iarbă, flori, excrementele animalelor, animale moarte, etc.)

Primăria Comunei Mihai Eminescu, vă recomandă să solicitați sprijinul companiilor ce au depozit și își desfășoară activitatea pe raza comunei, pentru aruncarea deșeurile interzise a fi aruncate în pubelele pentru deșeurile menajere și reciclabile și enumerate mai sus.

TIPURILE DE DEȘEURI ȘI CELE ASIMILATE ACESTORA:

  1. Deșeuri menajere: Resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), Scutece de unică folosință, Absorbante, Conținutul sacului de la aspirator, Mucuri de țigară, Șervețele folosite, Ambalaje foarte murdare, Veselă de unică folosință foarte murdară- SE VOR COLECTA CONFORM
  2. Deșeuri reciclabile: HÂRTIE ȘI CARTON – Ambalaje din carton, Maculatură (caiete, cărți, ziare, reviste), METAL – Doze metal, Conserve (doar ambalajele), Tuburi de alimente, Cosmetice, Folie de metal; PLASTIC – PET (suc, apa, bere), Folie de plastic, Pungi si ambalaje din plastic, Flacoane (șampon, detergent) – SE VOR COLECTA DOAR IN ZILELE SPECIFICATE CONFORM PROGRAMULUI. DEȘEURI ELECTRICE, ELECTRONICE ȘI ELECTROCASNICE– frigidere, mașini de spălat, televizoare, roboți de bucătărie etc. – SE VOR COLECTA ÎN CADRUL CAMPANIILOR ANUALE DE CĂTRE OPERATORUL AUTORIZAT.

ALTE TIPURI DE DESEURI – INTERZISĂ DEPUNEREA ÎN PUBELELE PENTRU DEȘEURI  MENAJERE ȘI RECICLABILE

  • DEȘEURILE VOLUMINOASE: mochete, covoare, piese de mobilier, plăpumi, saltele, etc.;
  • DEȘEURI DIN DEMOLĂRI ȘI CONSTRUCȚII  – pământ din excavații, moloz, beton, echipamente sanitare, gresie, faianță, geam tras, tâmplărie, etc.;
  • DEȘEURI VEGETALE SI BIODEGRADABILE – crengi, frunze, iarbă, flori, excrementele animalelor, animale moarte, etc.;

 

Vă informăm că în cazul în care nu ați primit pubelă, vă invităm la sediul Primăriei Comunei Mihai Eminescu în vederea ridicării acesteia și întocmirii contractului de comodat (pentru care va fi necesar să aveți și un act de identitate, în original).

Totodată, ne puteți contacta pe e-mail la adresa: registratura@comunamihaieminescu.ro, sau telefonic la numerele: 0231.512.183 sau 0231.506.201, pentru orice nelămurire sau informații suplimentare.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Când vine primăvara în România? Data exactă când scăpăm de ger

Publicat

Publicitate

România traversează în aceste zile un episod de ger sever, cu temperaturi extrem de scăzute care afectează întreaga țară. Cele mai friguroase nopți sunt resimțite în zonele centrale, sudice și estice, unde minimele au coborât dramatic sub pragul de îngheț. Însă, potrivit prognozelor meteorologice, această perioadă de frig intens este aproape de punctul culminant, urmând ca temperaturile să înregistreze o creștere treptată începând cu săptămâna viitoare, scrie cancan.ro.

În marile orașe, locuitorii resimt temperaturile scăzute mai ales în orele dimineții, iar stratul de zăpadă și poleiul de pe carosabil creează dificultăți în trafic. Gerul intens a determinat și o creștere a consumului de energie, autoritățile recomandând populației să ia măsuri de siguranță, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile.

Vine primăvara în România

Valul de frig care s-a instalat asupra României continuă să producă efecte severe, cu temperaturi care se apropie de recordurile sezonului. În special în depresiunile din centrul țării, mercurul din termometre a coborât până aproape de -22°C, iar în zonele sudice și estice, nopțile geroase au menținut temperaturile sub -15°C. Pe timpul zilei, maximele se mențin negative în majoritatea regiunilor, oscilând între -7°C și 0°C.

În vestul țării, condițiile meteorologice sunt ceva mai blânde, cu temperaturi ce reușesc să urce până la 4-5°C pe timpul zilei, dar chiar și aici nopțile rămân reci.

Deși România rămâne sub influența acestui episod de frig pentru câteva zile, specialiștii anunță o ameliorare a temperaturilor începând de marți, 25 februarie. Primele regiuni unde se va simți încălzirea vor fi cele din vestul țării, unde temperaturile pot ajunge chiar și la 9-10°C.

Publicitate

Ulterior, până la finalul lunii, temperaturile vor crește și în restul țării, atingând valori mai apropiate de normalul perioadei. Maximele vor oscila între 5-6°C în zonele sudice și estice, în timp ce în depresiunile din centrul și nordul țării, minimele vor rămâne negative, dar mai blânde decât în prezent, situându-se în jurul valorii de -10°C.

Cu toate acestea, luna martie ar putea aduce variații semnificative de temperatură, cu alternanțe între zile mai călduroase și episoade de frig. Specialiștii recomandă populației să rămână atentă la evoluțiile meteo, având în vedere posibilitatea unor schimbări bruște de temperatură.

„De marți, temperaturile vor începe să crească ușor, în special în vestul țării, unde vom avea chiar și 9-10°C. În a doua parte a săptămânii viitoare, temperaturile maxime vor ajunge la 5-6°C și în restul țării, iar minimele vor fi mai blânde, ajungând la -10°C în depresiunile din centrul și nordul țării și -6°C în sud și sud-est”, a transmis directorul ANM.

 

Pregătiri pentru ultimele zile de iarnă

În contextul acestor fluctuații meteorologice, românii trebuie să se pregătească atât pentru câteva zile de frig intens, cât și pentru o tranziție treptată către temperaturi mai prietenoase.

Pe termen scurt, este important ca populația să ia măsuri pentru a se proteja de temperaturile extrem de scăzute, mai ales pe timpul nopții. Autoritățile recomandă evitarea expunerii prelungite la frig, îmbrăcămintea adecvată și atenție sporită la echiparea mașinilor pentru condiții de iarnă.

În paralel, agricultorii și fermierii urmăresc cu atenție schimbările meteo, întrucât trecerea bruscă de la ger la temperaturi pozitive poate avea efecte asupra culturilor. De asemenea, în marile orașe, echipele de deszăpezire continuă să acționeze pentru a menține drumurile practicabile.

Citeste mai mult

Educație

FOTO: Dezbateri aprinse la Colegiul Național ,,A.T.Laurian”

Publicat

Publicitate

Ghilolimpiada de iarnă, aflată anul acesta la cea de-a doua ediție, a adus la Botoșani debateri – liceeni, motivați să se întreacă în cele mai interesante argumente, să dezbată subiecte actuale și să își împărtășească pasiunea pentru dezbaterile academice.

Competiția a avut loc spre finalul modului al III-lea al acestui an școlar și a adunat un total de 72 de concurenți din Iași, Suceava și Botoșani. Mai mult decât atât, la eveniment au fost prezenți, în calitate de arbitri și organizatori, studenți din orașe precum Cluj, București, Iași sau Suceava, aceștia având ani buni de activitate în domeniul dezbaterilor și al vorbitului în public.

Ghilolimpiada de iarnă este unul dintre proiectele de suflet ale clubului de dezbateri Ghilotina, deoarece are deja caracterul unei tradiții pe care avansații clubului să o dea mai departe următoarelor generații. Din echipa de organizare au făcut parte Ariana Maria Ciobanu, Amira Maria Macsim, Mădălina Aioanei, Matei Tapalagă, dar și alți avansați și traineri Ghilotina, în diferite roluri și funcții.

Mădălina Aioanei, organizator și lider Ghilotina, s-a declarat foarte mândră de ediția de anul acesta, considerând că succesul acesteia a constat în echipa mare de organizare: de la profesori și conducerea liceului, la colegi, voluntari sau sponsori: ,,Sunt mândră de mine și de colegii mei că am reușit să ne ridicăm la înălțimea standardelor și să le oferim elevilor din regiunea Moldovei o competiție doar a lor, unde pot crește, învăța și pot întemeia prietenii aproape de casă. Sunt mândră de copiii de anul I și II care au jucat, au făcut research și au dat tot ce au avut pentru a obține rezultate frumoase și pentru a se simți mândri de ei înșiși. Deși nu a fost ușor, pot spune că nu mi-aș dori să schimb nimic la modul în care au decurs evenimentele sau competiția și de-abia aștept să ajut persoanele care urmează să continue tradiția să organizeze această competiție și la anul”, a povestit Mădălina Aioanei.

Finala a prezentat un meci frumos și amplu între o echipa din Iași și una din Botoșani. Premiul cel mare a rămas acasă, la Botoșani, mai exact la echipa formată din Alex Chiriac, Cristina Apatiei și Miruna Caciuc, elevi ai Liceului Pedagogic Nicolae Iorga, membri ai clubului Riposta, club-soră cu Ghilotina: ,,M-am simțit foarte bine la competiție, chiar dacă era o atmosferă foarte stresantă pentru mine și coechipierele mele, oamenii din jur și sprijinul reciproc ne-au ajutat enorm. Nu aș putea spune că mă așteptam să câștig competiția, dar mereu am avut încredere în coechipierele mele și în mine, iar oricare ar fi fost rezultatul pot spune că ne-am fi distrat”, a declarat Alex Chiriac, reprezentant al echipei câștigătoare.

 

Publicitate

Ioana IVAȘ

(elevă în clasa a X-a G, C.N.„ATL”)

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Acțiune a polițiștilor de imigrări din Botoșani, alături de polițiști și jandarmi

Publicat

Publicitate

Polițiștii de imigrări din Botoșani, împreună cu colegii lor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani, au desfășurat o acțiune de verificare în zonele frecventate de tineri și localnici. În urma controalelor, nu au fost constatate nereguli.

 

În dimineața zilei de 21 februarie a.c., în intervalul 6:00 – 12:00, polițiștii de imigrări din Botoșani, alături de polițiști și jandarmi, au desfășurat o acțiune de prevenire a migrației ilegale și a faptelor cu violență.

 

Activitatea s-a desfășurat în Parcul Tineretului și Centrul Istoric al municipiului Botoșani, unde au fost legitimate și verificate prin intermediul aplicației eDAC 39 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. În urma controalelor, nu au fost identificate persoane străine și nu s-au constatat fapte ilegale.

 

Publicitate

Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, polițiștii fiind mereu prezenți pentru siguranța comunității.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending