Connect with us
Publicitate

Eveniment

Pensia de urmaș. Detaliul pe care nu îl cunosc toți cei interesați

Publicat

Publicitate

În Legea pensiilor scrie că soțul supraviețuitor poate beneficia de pensia de urmaș la decesul unuia dintre cei doi parteneri de viață, dacă este îndeplinită condiția duratei minime a căsătoriei, care este de cel puțin 10 ani, informează dcnews.ro.

Atenție însă că decizia Curții Constituționale a României stabilește că, pentru îndeplinirea acestei condiții, nu pot fi luați în calcul și anii de concubinaj la stabilirea dreptului la pensia de urmaș.

Dar ce este, de fapt, pensia de urmaș? Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, această formă de venit ”se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii”.

Publicitate

Condiția de bază pentru ca soțul supraviețuitor să aibă dreptul la pensie de urmaș pe toată durata vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, în cazul decesului partenerului, este ca durata căsătoriei să fi fost de cel puțin 15 ani.

Totuși, soțul supraviețuitor are dreptul la pensia de urmaș și în cazul în care durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin zece ani. 

În aceste situații, adică în cazul căsătoriilor cu durata între zece și 15 ani, valoarea pensiei de urmaș cuvenită soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Publicitate

În plus, soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an.

De asemenea, soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă și de durata căsătoriei, dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale și dacă nu realizează venituri lunare din salarii sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut.

În cazul în care nu este îndeplinită condiția duratei minime a căsătoriei, soțul supraviețuitor beneficiază de pensie de urmaș pe o perioadă de șase luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri salariale sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut.

Publicitate

Pensia de urmaș se stabilește, după caz, fie din pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul susținătorul decedat, fie din pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înaintea îndeplinirii condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.

După cum notează, în context, publicația Avocatnet, conform Legii pensiilor, valoarea pensiei de urmaș se stabilește procentual din punctajul mediu anual realizat de susținător, aferent uneia dintre pensiile de mai sus, în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți, astfel:

– 50% – pentru un singur urmaș;

Publicitate

– 75% – pentru doi urmași;

– 100% – pentru trei sau mai mulți urmași.

În cazul modificării numărului de urmași, pensia se recalculează luând în calcul regulile de mai sus. Pe de altă parte, copiii au dreptul la pensie de urmaș până la vârsta de 16 ani, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani sau pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situațiile amintite.

Sursa: dcnews.ro

 

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânăr din Hlipiceni, dat jos de la volan după ce a fost prins că mergea haotic și a ieșit pozitiv la aparatul etilotest

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Hlipiceni a fost dat jos de la volan de polițiști după ce a ieșit pozitiv la aparatul etilotest.

La data de 6 mai 2024, în jurul orei 03:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Răuseni, un autoturism care avea o deplasare haotică, condus de un tânăr, de 23 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, tânărul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis IJP Botoșani.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter în zona Vrancea în această seară

Publicat

Publicitate

Un cutremur cu magnitudinea 4,1 a avut loc marţi seară în judeţul Buzău, relatează mediafax.ro.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 18.32 în judeţul Buzău.

Acesta a avut magnitudinea 4,1 şi s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri.

Publicitate

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Focşani (44 km), Buzău (51 km), Sfântu Gheorghe (72 km), Braşov (80 km), Ploieşti (86 km).

Citeste mai mult

Eveniment

Scoși afară din casă de polițiști după ce și-au bătut iubitele de Paște. 11 botoșăneni, evacuați și ordin de protecție

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au emis ieri, 6 mai 2024, un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat, de 39 de ani, din comuna Vârfu Câmpului, pentru faptul că a avut un comportament agresiv față de concubina sa.

Ordinul de protecție a fost emis pe o perioadă de 5 zile, iar bărbatul a fost evacuat din locuință, având totodată obligația de a păstra o distanță de minim 100 de metri față de victimă.

“În situația în care nu sunt respectate aceste obligații, se vor demara cercetări pentru infracțiunea de încălcarea a ordinului de protecție, iar față de bărbat poate fi dispusă o măsură privativă de libertate”, a transmis IJP într-un comunicat.

Publicitate

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie-lovire sau alte violențe, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri legale.

De asemenea, tot în zilele acestea, polițiștii au emis nu mai puțin de 11 ordine de protecție provizorie, față de persoanele care au săvârșit infracțiunea de violență în familie, prilej cu care au fost evacuate din imobilele în care locuiau împreună cu victimele și au fost obligate să respecte mai multe măsuri impuse prin ordinul de protecție.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Iar ne-am apucat de cumpărat mașini second-hand: Ponderea autoturismelor second-hand din total înmatriculări a ajuns la 71%

Publicat

Publicitate

Românii s-au apucat din nou de cumpărat mașini second-hand, iar din datele Institutului Național de Statistică reiese că înmatriculările noi la această categorie a crescut cu 4,5% față de primul trimestru al anului trecut.

Ponderea autoturismelor second-hand importate din total înmatriculări a ajuns la 71%, relatează alba24.ro.

În trimestrul I 2024, comparativ cu trimestrul I al anului 2023, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creṣteri la toate categoriile

Publicitate
  • mopede ṣi motociclete, cu 16,1%
  • autoturisme cu 4,2%
  • autobuze și microbuze cu 2,8%.

Mai puține înmatriculări de autoturisme noi

Situația înmatriculărilor noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor arată că au fost înregistrate creṣteri la categoriile:

  • autobuze ṣi microbuze cu 41,2%
  • mopede ṣi motociclete cu 17,2%.

Au fost cumpărate mai puține autoturisme noi. Înmatriculările au scăzut cu cu 10,1%.

Comparativ cu trimestrul IV 2023, în trimestrul I 2024, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat creṣtere la:

Publicitate
  • vehiculele pentru transportul pasagerilor, cu 2,7%
  • vehiculele pentru transportul mărfurilor, cu 11,3%

Înmatriculările de camioane

La înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au fost înregistrate creṣteri:

  • autotractoare cu 11,4%
  • remorci ṣi semiremorci cu 9,8%
  • autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 9,1%.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat creṣteri la categoriile:

  • autocamioane (inclusive vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 13,2%
  • remorci ṣi semiremorci cu 11,5%.

Au scăzut înmatriculările la categoria autotractoare, cu 5,6%.

Publicitate

Situația pe norme de poluare

Vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu Normele europene de poluare, înmatriculate în circulație, cuprindeau, la sfârșitul trimestrului I 2024.

  • vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 – 62,4%
  • vehicule cu norma de poluare Non-Euro – 10,6%.

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deținută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 34,1%.

Pentru categoria autobuze ṣi microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 23,6% au fost clasificate în norma Euro 3.

Publicitate

Pentru categoria mopede ṣi motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 25,7% au fost clasificate Non-Euro.

Vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane în proporṭie de 28,2%. Cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare în proporṭie de 41,4%.

Pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 23,5% au fost clasificate în norma Non-Euro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending