Connect with us
Publicitate

Eveniment

Pe urmele botoșănenilor care muncesc la negru. Peste 150 de controale la firme. S-a lăsat cu amenzi usturătoare

Publicat

Publicitate

În cursul trimestrului I 2022, conform situţiei centralizatoare privind activitatea compartimentelor Control Relaţii de Muncă şi Control Muncă Nedeclarată, în cadrul acţiunilor de control, au fost efectuate 328 controale din care, 174 controale de fond, 4 controale având ca tematică respectarea unor legi speciale iar 150 controale numai pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată. În cadrul acestor controale au fost intervievate  pe baza fișelor de identificare un număr de 223 persoane.

Pentru neconformităţile constatate au fost sancţionaţi 17 angajatori, au fost dispuse 268 măsuri de remediere a deficiențelor constatate, a fost verificat modul de îndeplinire a unui număr de 159 măsuri dispuse anterior, au fost aplicate 18 sancţiuni contravenţionale, dintre care 9 amenzi în valoare totală de 99.800 lei şi 9 avertismente scrise.

În conformitate cu Programul Cadru al ITM Botoșani, pe parcursul trim. I al anului 2022 au avut loc campanii privind combaterea cazurilor de munca nedeclarata (depozite, comert, distribuție carburanți auto), in cadrul cărora s-au efectuat 381 controale, aplicându-se 8 sancțiuni și dispunându-se 46 măsuri de remediere a deficiențelor constatate. Valoarea totală a amenzilor aplicate este de 87.500 lei.

Publicitate

In cadrul Acțiunii de informare și verificare  a angajatorilor cu privire la registrul general de evidență a salariaților sau efectuat 326 de controale, s-au dispus 32 măsuri de remediere a deficiențelor constatate, s-au aplicat 2 sancțiuni, o amendă în cuantum de 300 lei și un avertisment scris.

În perioada de referință au fost transmise angajatorilor un număr de 846 scrisori informative privind obligațiile ce le revin cu privire la înființarea completarea și transmiterea la inspectoratul teritorial de muncă a registrului salariaților.

În cadrul acestei acțiuni, pe parcursul trimestrului I al anului în curs au fost eliberate 34 adeverințe în baza documentelor existente în arhiva ITM, 5520 certificate/rapoarte cu informații extrase din baza de date gestionată de Inspecția Muncii, au fost preluate la sediul ITM 1073 registre electronice ale salariaților, au fost eliberate un numar de 160 parole pentru transmiterea on-line a registrului electronic al salariaților.

Publicitate

Zilnic inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Contracte Colective de Muncă, Monitorizare Relații de Muncă, sunt implicați în activități de organizare și distribuire a  carnetelor de muncă, prin colectarea de informații din bazele de date existente la nivelul instituției și înștiințarea titularilor, în vederea ridicării acestora. În aceasta perioadă se aflau în evidența ITM  Botoșani 10115 carnete de muncă, din care au fost eliberate un număr de 45.

În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2022, inspectorii de muncă din compartimentul C.C.M.M.R.M. au soluţionat şi formulat răspunsuri la 636 adrese înaintate de către poliţie, organe fiscale, organe ale administraţiei publice locale, organe de urmărire penală, instanţe de judecată, alte instituţii ale statului, persoane fizice şi juridice.

Tot în această perioadă, inspectorii din cadrul compartimentului C.C.M.M.R.M. au soluţionat în termenul legal adresele primite de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Botoşani, pentru care, în conformitate cu prevederile Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, a fost interogată baza naţională de date organizată şi administrată de Inspecţia Muncii pentru 4872 persoane apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de pe raza judeţului Botoşani.

Publicitate

De asemenea, in această perioadă au fost înregistrate la ITM 11 contracte colective de muncă și 4 acte adiționale. La nivelul județului Botoșani există 536 unități cu peste 21 de salariați din care 249 cu capital de stat, 287 cu capital privat. Au fost efectuate un număr de 5 controale și nu s-au constatat încălcări ale prevederilor art.129 din Legea nr.62/2011.

Au fost 3 cereri scrise in baza Legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public, toate fiind soluţionate favorabil. Nu au fost reclamații administrative împotriva funcţionarilor publici sau a deciziilor adoptate de instituţie.

Numărul sesizărilor înregistrate in trimestrul I 2022 : 119 din care, soluţionate favorabil petentului 103, transmise pentru soluţionare la alte instituţii 14 şi clasate 2. Au fost respectate termenele de soluţionare şi de transmitere a răspunsurilor. 

În domeniul Securitate şi Sănătate în Muncă

Conform situţiei centralizatoare privind activitatea compartimentelor Control Securitate şi Sănătate în Muncă şi Supravegherea pieţei şi îndrumare angajatori şi angajaţi în domeniul securităţii şi sănătăţii  în muncă, în perioada 01.01.202231.03.2022, în cadrul acţiunilor de control au fost efectuate un numar de 153 controale, din care 19 controale privind supravegherea pieţei, fiind controlate un număr de 106 produse.

Pentru neconformităţile constatate au fost sancţionaţi 109 angajatori, au fost dispuse 303 măsuri de remediere, au fost verificate 35 masuri dispuse anterior, au fost aplicate 283 sancţiuni contravenţionale, dintre care 9 amenzi în valoare de 66000 lei şi 274 avertismente.

Au fost comunicate 20 evenimente de către angajatori şi 3 evenimente au fost comunicate de către inspectorat Inspecţiei Muncii.

Au fost cercetate 8 evenimente de către angajatori şi avizate de I.T.M. şi 5 evenimente au fost cercetate de inspectorat şi avizate de Inspecţia Muncii. Au fost înregistraţi 7 accidentaţi în accidente de muncă, din care 5 cu incapacitate temporară de muncă și două persoane accidentate mortal. 

Conform Programului cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii  şi Programului propriu de acţiuni pentru anul 2022 al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani, in domeniul S.S.M. s-au desfășurat campanii și acțiuni in cadrul cărora s-au efectuat 81 controale,     s-au constatat 22 deficiențe, s-au aplicat 22 sancțiuni contravenționale, din care 2 amenzi in valoare de 15.000 lei si 20 avertismente.

In intervalul 16.02.2022-31.03.2022 s-a desfășurat Concursul naţional „ŞTIU ŞI APLIC! – Securitatea şi sănătatea în muncă se deprind de pe băncile şcolii”,  în scopul promovării securităţii şi sănătăţii în muncă şi pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee şi şcoli profesionale, în colaborare cu Inspecţia Muncii, Inspectoratul  Teritorial de Muncă Botoșani, Inspectoratul Şcolar Judeţean.

În data de 31.03.2022 s-a desfășurat faza județeană a concursului „Știu și Aplic”, cu participarea a 12 cadre didactice și 28 elevi din 6 unități școlare din județ: Liceul Dimitrie Negreanu Botoșani, Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi, Colegiul Economic Octav Onicescu, Liceul Tehnologic Ștefan cel Mare și Sfânt Vorona, Liceul Tehnologic Bucecea, Liceul Tehnologic Plopenii Mari.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Doi bărbați din Gorbănești au „tocat” în bătaie un consătean care a avut nevoie de 50 de zile de îngrijiri. Au fost trimiși în judecată. Începe procesul

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpaților:

– T.I., în vârstă de 31 de ani, din com. Gorbănești, jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea a două infracţiuni de „tentativă la omor calificat” și o infracțiunea de „distrugere”;

– H.C., în vârstă de 43 de ani, din com. Gorbănești, jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea unei infracţiuni de „tentativă de omor”.

Publicitate

S-a reţinut că, în data de 15.09.2024, în jurul orei 10.35, în timp ce se afla pe un teren din extravilanul satului Silișcani, com. Gorbănești, jud. Botoșani, pe fondul unui conflict spontan, inculpatul T.I., care a mai fost condamnat în trecut pentru o tentativă de omor, i-a aplicat pers. văt. Ș.V. multiple lovituri cu o bâtă în zona capului, mâinilor și picioarelor, cauzându-i leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 7-8 zile de îngrijiri medicale, împrejurare în care i-a distrus și un telefon mobil în valoare de 3200 lei; în ziua de 16.09.2024, în jurul orei 10.00, în timp ce se aflau în proximitatea stației peco Talpa din com. Gorbănești, jud. Botoșani, pe fondul unei stări conflictuale anterioare, inc. H.C. și T.I. i-au aplicat multiple lovituri cu un obiect contondent, cu pumnii și picioarele pers. văt. H.O., în zona capului și corpului, cauzându-i leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 45-50 zile de îngrijiri medicale.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Prima zăpadă pune probleme șoferilor. Un TIR a derapat și a blocat drumul, după ce a lovit un stâlp, la Iași

Publicat

Publicitate
Accident rutier pe DN 2, Miroslovești, județul Iași. Pe fondul vitezei, un TIR a derapat și a lovit un stâlp de electricitate, blocând temporar carosabilul.
Echipele DRDP Iași sunt mobilizate în zonă, în încercarea de a tracta autotrenul și a restabili traficul.
„Circulați cu atenție!”, îndeamnă autoritățile.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) PSD a publicat lista integrală a întrebărilor de interes public de care fuge președintele PNL Botoșani. Ce are de ascuns?

Publicat

Publicitate

Mai mulți reprezentanți ai PSD au prezentat, joi, pe rețelele sociale lista integrală a întrebărilor de interes public, rămase fără răspuns, pe care le-au adresat în ultima perioadă președintelui PNL Botoșani, Valeriu Iftime. 

Există o modă la PNL de a spune una în campania electorală și de a face pe dos când se văd cu voturile în căruță. Fostul președinte PNL Florin Vasile Cîțu ne spunea senin să facem distincție între promisiunea creșterii pensiilor din programul electoral al PNL din 2020 și decizia de înghețare a pensiilor pe care a luat-o ca premier în 2021.

La fel face și Valeriu Iftime: la alegerile locale trâmbița peste tot că va veni cu transparența în politică, iar după ce a primit voturile fuge mâncând pământul de întrebările incomode, dar legitime pentru interesul public.

Publicitate

Lista integrală de care fuge „transparentul” președinte al PNL Botoșani:

 

  • ⁠ Au fost sau nu amendate firmele lui Iftime de Consiliul Concurenței pentru că au vândut repartitoare la suprapreț cetățenilor disperați să-și reducă povara costurilor cu energia termică? Dacă da, cum mai poate acum să joace rolul celui care se sacrifică de grija cetățenilor?
  • De ce a pus-o pe avocata PNL, care candidează la Senat, să blocheze acțiunea Primăriei Botoșani de a-i evacua pe chiriașii agresivi din Centrul Vechi? Câte voturi speră să obțină PNL de la cei vizați de evacuare?
  • Cum a obținut fără licitație 90% din cele 7.800 de contracte pe bani publici din care firmele sale au încasat 15 miliarde de lei noi din taxele și impozitele plătite de dumneavoastră?
  • ⁠Câte miliarde de lei noi au încasat firmele sale de la administrațiile locale conduse de PNL, adică de la colegii săi de partid?
  • ⁠Cine sunt acum beneficiarii reali ai firmelor sale? Sunt sau nu rude ale sale până la gradul al II-lea, care nu au dreptul să încheie contracte cu instituția pe care o conduce acum în calitate de președinte?
  • Cum l-a pus Iftime pe fiul său la conducerea Camerei de Comerț Botoșani, pe care a controlat-o până și-a luat mandatul la Consiliul Județean?
  • ⁠De ce se enervează mereu când i se adresează aceste întrebări și își pune secunzii care candidează la Parlament să atace PSD? N-ar fi mai simplu fie transparent și să răspundă? Iar dacă nu răspunde, ce are de ascuns?

 

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

RAR eXpert: Cum poți afla ce probleme are mașina, înainte de a o cumpăra. Verifică kilometrajul, defecțiunile ascunse și istoricul

Publicat

Publicitate

RAR Cluj oferă celor care vor să își cumpere o mașină second-hand, un serviciu de verificare amănunțită cu privire la kilometraj, defecțiuni ascunse sau probleme de identificare a autovehiculului, scrie alba24.ro

Este vorba despre RAR eXpert, implementat în alte regiuni încă de acum doi ani.

”Dacă aduceți mașina în reprezentanță, inginerii îi vor face o verificare amănunțită prin serviciul “RAR eXpert”.

Publicitate

Experiența ne-a arătat cât de vulnerabili pot fi unii cumpărători atunci când cred că au găsit autovehiculul mult așteptat și, pentru că nu au pregătirea de specialitate necesară, pot fi ușor păcăliți de cei care, cu rea credință, pun la vânzare mașini cu defecțiuni ascunse, cu kilometrajul modificat sau, și mai grav, cu probleme de identificare.

Și, uite așa, apar situațiile nefericite în care cumpărați mașini pe care nu le puteți folosi.

Centrul țării este o zonă în care ajung frecvent autovehicule importate din UE, iar acesta este motivul pentru care ne-am asumat și rolul de consultant oficial în materie de achiziții auto și considerăm că sfatul nostru și verificarea pe care o primiți la RAR pot cântări semnificativ la decizia de a cumpăra o mașină” precizează reprezentanții RAR Cluj.

Publicitate

Prin efectuarea verificării RAR eXpert puteți afla și dacă mașina pe care vreți să o cumpărați a fost în trecut implicată în accidente ale căror reparații nu au fost făcute ca la carte și nu mai corespunde criteriilor de fabricație, dacă sunt probleme la geometria roților și la sistemele de frânare și direcție, insesizabile pentru necunoscători, dar care neremediate în timp pot face diferența între o manevră sigură și una cu riscuri.

Sunt verificate elementele de identificare, bazele de date cu vehicule date în urmărire, geometria caroseriei, toate sistemele vitale ale vehiculului și elementele care prezintă deformări, tăieturi sau suduri care ridică semne de întrebare.
Serviciile prin RAR eXpert costă între 270 de lei (identificare) și 400 de lei (evaluarea detaliată a stării tehnice).

FOTO: RAR Cluj – Facebook

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending