Connect with us

Eveniment

Pe raza județului Botoșani sunt cazate 370 de persoane sosite din zona de conflict

Publicat

Publicitate

Poliștii de frontieră, polițiștii, jandarmii și pompierii sunt în continuare alături de cetățenii ucraineni. Prin toate acțiunile desfășurate, lucrătorii Ministerului Afacerilor Interne întind o mână de ajutor persoanelor sosite din zona de conflict.

În ultimele 12 ore, prin Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut au intrat în țară 808 persoane cu 206 autoturisme. Dintre acestea, 16 persoane au declarat că rămân în județul Botoșani, iar ceilalți că sunt în tranzit.

În același interval orar, prin Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, au intrat în țară 1386 cetățeni ucraineni cu 340 mijloace de transport.

Permanent, autoritățile județene și locale depun eforturi pentru identificarea și amenajarea a noi spații de cazare temporară pentru cetățenii veniți din Ucraina.

La ora 08.00, în spațiile de cazare amenajate pe raza județului Botoșani erau cazate 370 de persoane sosite din zona de conflict.

Echipajele mixte polițist-jandarm desfășoară misiuni de menținere a ordinii și siguranței publice în proximitatea celor două puncte de trecere a frontierei, de fluidizare a traficului rutier și pietonal, precum și de îndrumare a cetățenilor ucraineni către spații de cazare.

Publicitate

Pentru siguranța mamelor și copiilor din Ucraina, care ajung sau tranzitează județul nostru, polițiștii și jandarmii verifică identitatea persoanelor care se oferă să îi transporte spre diferite locații (cazări temporare, gări, autogări, aeroport).

Totodată, la nivelul județului Botoșani, în Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca funcționează două puncte de comandă pentru soluționarea operativă a tuturor solicitărilor primite din partea cetățenilor.

În apropierea acestora, au fost amenajate spații pentru reprezentații societății civile care doresc să sprijine cetățenii care trec frontiera, cu apă, alimente, medicamente și produse de primă necesitate.

De asemenea, două echipaje SMURD sunt pregătite să acorde primul ajutor medical persoanelor care au nevoie.

Vă reamintim că, la nivelul Instituției Prefectului Judeţul Botoşani, în vederea gestionării eficiente a acestei situații, funcționează Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, unde sunt prezenți, 24 de ore din 24, reprezentați ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră, Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi și Direcției de Sănătate Publică Botoșani.

Pentru orice fel de informații legate de cazarea cetățenilor ucraineni, donații, solicitări de sprijin, pot fi apelate non-stop următoarele numere de telefon : 0756192737, 0756131398 și 0756055591.

Totodată, la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului  funcționează un grup de coordonare a acțiunilor societății civile, mediului privat, organizațiilor naționale, internaționale și instituțiilor guvernamentale.

Platforma ”Ucraina – Împreună ajutăm mai mult” disponibilă la acest link 🔎 https://bit.ly/3K1mb3s poate fi accesată, începând de astăzi, de pe site-ul Guvernului României de către voluntarii și entitățile private care vor să doneze.

Mulțumim societății civile care s-a implicat și continuă să se implice voluntar în ajutorarea celor în nevoie.

 

Informații suplimentare:

– TOȚI cetățenii ucraineni circulă GRATUIT cu trenurile CFR (pe o perioadă nedeterminată, având în vedere situația din Ucraina);

– La nivelul Regionalelor de Căi Ferate București Nord/Cluj/Galați/Iași persoanele refugiate din Ucraina primesc asistență de la autorități locale, ONG-uri;

– Au fost create puncte speciale de informare cu translatori, s-au amenajat Săli de așteptare unde primesc apă și hrană;

– Garniturile CFR Călători au fost suplimentate cu vagoane pentru a asigura călătoriile gratuite pentru refugiații din Ucraina.

Detalii suplimentare:

Regionala CF București Nord

Spații amenajate: 2 spații amenajate – sala de așteptare clasa a II-a și un fost spațiu comercial

Puncte de informare: 1 pe peronul central

Regionala CF Cluj

Puncte de frontieră: Halmeu, Sighetu Marmației

Spații amenajate: Halmeu (sală de așteptare), Sighetu Marmației (sală de așteptare), Oradea (sală de așteptare), Cluj Napoca (sală de așteptare)

Regionala CF Galați

Puncte de frontieră: Isaccea și Rădulești

Spații amenajate: 1 spațiu în Gara Galați

Regionala CF Iași

Puncte de frontieră la: Socola, Ungheni

Spații amenajate: săli de așteptare la Iași și Suceava

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

MAE: Atenţionare de călătorie! Greva agenţilor de asistenţă la sol pe aeroporturile din Portugalia, în perioada 24 decembrie – 1 ianuarie

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Portugalia asupra existenţei unor disfuncţionalităţi logistice în gestionarea bagajelor pe aeroporturile din Lisabona, Porto, Faro, Funchal şi Porto Santo, cauzate de greva agenţilor de asistenţă la sol, care are loc în intervalul 24 decembrie 2024 (începând cu ora 00,00) – 1 ianuarie 2025 (până la ora 24,00).

În acest context, MAE le recomandă cetăţenilor români care călătoresc în această perioadă utilizarea pe cât posibil exclusivă a bagajelor de mână pentru a evita eventuale întârzieri sau alte constrângeri generate de indisponibilitatea serviciilor de gestionare a bagajelor de cală.

Într-un comunicat transmis, luni seara, AGERPRES, MAE recomandă consultarea paginilor de internet a aeroporturilor portugheze menţionate, precum şi ale companiilor aeriene care operează zborurile din/către aceste aeroporturi pentru obţinerea de informaţii actualizate.

Totodată, MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://lisabona.mae.ro şi http://mae.ro.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Lisabona: +351.21.396.6463, +351.21.396.0866, +351.21.397.2648, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center-ului în regim de permanenţă.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României la Lisabona: +351927411628. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: În prag de Crăciun, o femeie de 80 de ani, din Mlenăuți, a rămas fără casă, în urma unui incendiu

Publicat

Publicitate

În prag de Crăciun, o femeie, în vârstă de 80 de ani, din localitatea Mlenăuți, a rămas fără casă, în urma unui incendiu. Evenimentul s-a produs în această după-amiază. Nu au fost persoane rănite, dar pagubele sunt însemnate. Când s-a produs incendiul, femeia era în imobil, împreună cu fiul ei. Au simțit miros de fum, au ieșit din locuință și au sunat după ajutor.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Hudești. Primii care au ajuns la fața locului au fost pompierii voluntari. Aceștia au constatat faptul că locuința ardea în totalitate. Pompierii au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la alte construcții din gospodărie. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de două ore.

Cel mai probabil, evenimentul a fost provocat de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.

Pentru evitarea unor astfel de tragedii, ISU Botoșani vă recomandă:

▪️nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;
▪️nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
▪️nu lăsați ușa sobei deschisă;
▪️nu supraîncălziți soba;
✔️ montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;
▪️nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;
✔️stingeți focul pe timpul nopții;
▪️nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cetele de colindători au adus la sediul PSD Botoșani magia datinilor și obiceiurilor de iarnă

Publicat

Publicitate

Tradiția continuă! Sute de urători și colindători din întregul județ au venit cu sufletele pline de bucurie să vestească Nașterea Domnului și să aducă toate urările de un nou an bun social-democraților botoșăneni.

Parcarea din fața sediului PSD Botoșani s-a transformat, duminică, într-o veritabilă scenă, unde cetele de colindători și urători au prezentat cele mai frumoase datini și obiceiuri de iarnă de la noi din județ. Fiecare grup și-a reprezentat cu mândrie locul său de baștină și a adus cu sine o părticică din magia sărbătorilor, păstrând cu sfințenie tradițiile strămoșești.

Gazde primitoare, social-democrații botoșăneni au așteptat aceste momente cu mare drag. Și, așa cum e datina străbună, Doina Federovici, președintele PSD Botoșani, Alexandra Huțu, secretarul executiv al PSD Botoșani, vicepreședinți ai organizației județene, primari, consilieri județeni și locali, directori, inspectori școlari și membri social-democrați botoșăneni i-au primit pe toți cu inima deschisă, cu pâine și sare, cu vin și cozonac, cu sărmăluțe și alte gustări specifice zilelor de sărbătoare.

„Suntem recunoscători botoșănenilor care păstrează cu sfințenie această moștenire prețioasă și o transmit mai departe, din generație în generație. Obiceiurile și datinile străbune sunt legătura noastră cu trecutul, dar și cu viitorul, o punte între generații care nu se va rupe niciodată. Aceste tradiții, unice în întreaga lume, pe care noi, botoșănenii, le păstrăm cu mândrie în suflet, sunt o comoară de neprețuit, sunt ceea ce ne face să rămânem uniți. Fiecare an în care suntem alături de acești minunați urători este o sărbătoare a moștenirii noastre și un angajament de a face totul pentru a păstra vii tradițiile noastre care ne definesc ca neam”, a fost mesajul emoționant al social-democraților botoșăneni.

Au urat de bine, sănătate și belșug: Căiuții de la Albești, Ansamblul „Cununa” (Bălușeni), Ansamblul Folcloric „Dor de Plaiuri Corlătene” (Corlăteni), Ansamblul Folcloric „Flori de Corn” (Corni), Ansamblul „Bujorelul” Coșula, Colindătorii „Mugurașii” și Grupul Oneaga (Cristești), Ansamblul Folcloric „Doina Holmului” (Frumușica), Ansamblul Folcloric „Floare Albastră” (Gorbănești,) Ansamblul Folcloric „Zorile” (Havârna), „Căiuții Albaștri” (Hlipiceni), Ansamblul Folcloric „Moștenitorii de la Prut” (Manoleasa), Ansamblul Folcloric „Cununița” Prăjeni, Ansamblul Folcloric „Doina Costeștilor” (Răchiți), Ansamblul Folcloric Santa Mare, Ansamblul Folcloric „Valea Bașeului” (Știubieni), Ansamblul Folcloric „Todireanca” (Todireni), Ansamblul Folcloric „Tudoreanca” (Tudora), Ansamblul Folcloric „Viișorenii” (Viișoara) și Ansamblul Folcloric „Hora” (Vlăsinești).

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Nicușor Dan, după ce Coaliția a anunțat că îl susține pe Crin Antonescu: „Foarte bine. Eu îmi menţin candidatura şi o să vedem”

Publicat

Publicitate

Nicuşor Dan a reacționat după ce Coaliția de guvernare a anunțat că îl susţine pe Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte. Nicușor Dan a spus că el îşi va menţine în candidatura și că nu va renunța la cursă, scrie alba24.ro.
„E o decizie pe care au luat-o… foarte bine, eu îmi menţin candidatura şi o să vedem”, a afirmat Nicuşor Dan la Digi 24.

„E vorba de două lucruri – echilibru şi reformă (…). Şi ce-au făcut partidele azi – au dat dovadă de echilibru, pentru că erau nişte lucruri necesar a fi reglementate înainte de 31 decembrie.

Cu privire la reformă – a existat o primă reacţie a partidelor imediat după şocul pe care l-am trăit cu toţii în 24 noiembrie şi părea că există voinţă de reformă în interiorul partidelor politice.

Aşa cum cunosc eu situaţia, există reformişti în cadrul tuturor celor trei partide care formează majoritatea guvernamentală, există însă şi oameni care spun ‘Hai să lăsăm lucrurile, că merge şi-aşa’.

Şi cred că în desemnarea domnului Antonescu au avut câştig de cauză cei din urmă. Asta este situaţia şi în această situaţie mergem în faţa românilor să le cerem votul”, a spus Nicuşor Dan.

În opinia sa, în cadrul campaniei va fi nevoie de o discuţie despre modalităţile în care se poate răspunde aşteptărilor oamenilor privind reforma statului – de a face din acest stat unul funcţional, puternic, pentru că s-au văzut slăbiciunile acum o lună.

Publicitate

„Nu cred că noi trebuie să facem foarte multe calcule pe seama alegătorilor; ei sunt oameni informaţi, din fericire au timp, nu vor fi în aceeaşi situaţie de acum două săptămâni de la Călin Georgescu – turul întâi, au tot timpul să se informeze, să audă ce propune fiecare dintre candidaţi”, a precizat Nicuşor Dan.

El crede că oamenii trebuie să fie informaţi despre decizia Curţii Constituţionale de anulare a alegerilor prezidenţiale.

„Trebuie să lămurim, dar să fie foarte clar pentru toată lumea, de ce s-au anulat alegerile din 24 noiembrie.

Pentru că eu consider în continuare că a fost o măsură necesară a Curţii Constituţionale, însă trebuie ca în spaţiul public, pentru alegătorii din toate categoriile, simpatizanţii tuturor competitorilor, să se înţeleagă foarte clar că aceasta a fost măsura corectă; şi pentru moment nu suntem la nivelul acela.

Pentru că mai e nevoie de dovezi, de a vedea cine a fost în spatele candidaturii, câţi bani au fost, care au fost mecanismele, pentru ca oamenii să fie lămuriţi şi să aibă încredere în această instituţie a legii”, a mai spus candidatul independent.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending