Connect with us
Publicitate

Actualitate

Pe chituci: Economia românească va trece, în următorii ani, printr-un amplu proces de RESTRUCTURARE

Publicat

Publicitate

Economia românească va trece, în următorii ani, printr-un amplu proces de restructurare, pe fondul provocărilor generate de schimbările tehnologice, de criza forţei de muncă şi de modificările fiscale, avertizează experţii de la Sierra Quadrant, într-o analiză privind perspectivele mediului de business românesc, relatează agerpres.ro

“Fără o planificare strategică, fără o restructurare a operaţiunilor şi fără un leadership capabil să anticipeze evoluţiile pieţei, multe dintre companiile româneşti, mai ales din sectorul IMM-urilor, riscă să dispară (…) Economia, lumea în care trăim, nu mai seamănă deloc cu ce se întâmpla acum 20-30 de ani. Nivelul de impredictibilitate, de incertitudine, a crescut foarte mult, iar planurile de business nu mai pot urmări o evoluţie liniară. A trecut vremea când puteai să îţi faci planuri pe 4-5 ani, mizând pe creşterea economică, pe avansul consumului, pe stabilitatea unei legislaţii fiscale”, susţin autorii cercetării, într-un comunicat.

În noua realitate economică, volatilitatea a devenit cuvântul de ordine, iar perspectivele trebuie să în calcul o mulţime de factori, de la ritmul tot mai alert de inovare, la AI şi schimbarea obiceiurilor de consum, precizează sursa citată.

Potrivit experţilor de la Sierra Quadrant, economia românească riscă să piardă semnificativ la capitolul competitivitate, să devină practic irelevantă în perspectiva următorilor ani, dacă nu îşi va restructura operaţiunile şi nu va adopta planuri de planificare strategică, soluţii menite să anticipeze riscurile şi să exploateze avantajele oferite de AI, de inovaţie şi cercetare.

“2024 este un an de standby pentru majoritatea firmelor româneşti. Este un an de respiro după 4 ani de crize multiple, de inflaţie, de probleme logistice. Este un an de acalmie în care, pe fondul stabilităţii oferite de cadrul electoral nu numai în România ci la nivel global, nu vom asista la modificări semnificative de ordin fiscal, decizii majore care să impacteze business-ul, nu vom avea surprize. Însă din 2025, lucrurile vor arăta cu totul altfel”, a afirmat Ovidiu Neacşu, partener coordonator Sierra Quadrant, în comunicat.

Conform companiei specializată în restructurarea business-urilor, 2025 va aduce un nou ciclu de probleme economice, de la cele de ordin fiscal, la cele structurale care ţin de relevanţa business-urilor, de concurenţă şi de evoluţia economică în general.

Publicitate

“Criza datoriilor la nivel global se adânceşte pe zi ce trece, iar soluţiile sunt cele deja cunoscute. Creşteri de taxe, reduceri de cheltuieli bugetare, cu efectele directe în economie. Pentru România, perspectivele indică o amplificare a provocărilor de natură fiscală (creşteri de taxe) şi o accentuare a problemelor mai ales din industriile asociate consumului (scăderi de producţie şi vânzări, accentuarea blocajului financiar etc.). Necesara restructurare a aparatului public, reducerea cheltuielilor statului pe fondul deficitului semnificativ, noua lege a salarizării şi inflaţia vor pune o presiune semnificativă pe consum, pe ramurile productive ale economiei”, arată analiza.

În aceste condiţii, spun experţii, firmele româneşti trebuie să îşi pregătească cu mare atenţie planurile de business pentru orizontul 2025-2027 în condiţiile în care perspectivele nu sunt deloc pozitive.

“Producţia industrială continuă să scadă, creşterea economică este una firavă, de numai 0,1% în T1, iar inflaţia continuă să afecteze performanţa economiei. Asistăm deja, aşa cum estimam, la un val semnificativ de închideri de firme în primul trimestru, probabil vor fi mai multe insolvenţe decât în anii trecuţi – în special efecte ale creşterilor de taxe din acest an”, afirmă Ovidiu Neacşu.

Publicitate

Sierra Quadrant estima, la finele anului trecut, că în 2024, vom vedea peste 150.000 de firme cu probleme în economie, iar datele anunţate de Registrul Comerţului, după primul trimestru, vin să confirme această predicţie.

Anul trecut, spre comparaţie, peste 133.000 de firme au intrat în dificultate. Conform sursei citate, 16.335 de companii şi-au suspendat activitatea, 39.031 au fost dizolvate, 71.241 au fost radiate, iar 6.650 au intrat în insolvenţă.

Potrivit specialiştilor, companiile cu cele mai mari probleme, în momentul de faţă, sunt cele din comerţ, agricultură, industrie şi construcţii, acolo unde creşterea taxelor, scăderea puterii de cumpărare şi limitarea creditării au creat multiple probleme.

“Printre firmele care şi-au închis porţile, în prima parte a anului, cele mai multe sunt aşa numitele firme zombie, cu capitaluri negative, incapabile să facă faţă provocărilor din prezent. Probabil numărul lor va creşte semnificativ în următoarea perioadă. Pentru restul, şansa continuării activităţii este dată de necesara restructurare a operaţiunilor, de adaptarea ofertei de produse şi servicii la noua realitate, de adoptarea unor planuri de planificare strategică”, susţin autorii cercetării.

Potrivit experţilor, în prezent, din păcate, multe dintre firmele româneşti ajung să apeleze la procedurile de restructurare, de la concordatul preventiv la acordul de restructurare, mult prea târziu, când deja au mari probleme financiare, de funcţionare a business-ului.

“Din păcate, la noi se înţelege greşit, de mulţi antreprenori, rolul procedurilor de restructurare. Restructurarea operaţiunilor nu înseamnă doar să îi ajuţi să îşi reducă datoriile, să îşi rezolve problemele de finanţare. Firmele au nevoie de un program de planificare strategică, de o evaluare completă a business-ului – cine sunt clienţii, cum arată piaţa, care sunt competitorii, dacă au posibilităţi de inovare. Altfel, în absenţa unei strategii pe termen mediu şi lung, multe dintre firme ajung, după câţiva ani, în aceeaşi situaţie în care s-au aflat şi în momentul în care au fost restructurate”, arată analiza.

Statisticile procedurilor de insolvenţă arată că, în foarte multe cazuri, managementul este principalul vinovat pentru situaţia economică dificilă în care se află companiile. Mai mult chiar, în cele mai multe situaţii, managementul nu este schimbat chiar dacă compania ajunge în situaţii de criză.

Potrivit analiştilor, cel puţin în 2025, pentru multe companii, mai ales din zona IMM-urilor, marea provocare o va reprezenta continuitatea business-ului.

“Leadershipul unei companii trebuie să capete noi valori, să manifeste un nivel ridicat de alertă, de agilitate, să construiască modele de business capabile să anticipeze provocările şi oportunităţile din viitor, să genereze planuri de planificare strategică – elemente care, din păcate, lipsesc din multe dintre companiile din România. Ne confruntăm, din păcate, cu o criză majoră de leadership, fapt care riscă să influenţeze competitivitatea economică în orizontul următorilor ani”, afirmă experţii.

Cu o experienţă de peste 25 de ani în mediul de business românesc, Sierra Quadrant este una dintre cele mai importante companii specializate în lucrări de administrare şi lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare şi diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie soluţionate, concomitent cu procedura de insolvenţă: bilanţ de mediu, substanţe periculoase în proprietate, servituţi neclare şi litigii legate de patrimoniu, etc.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

TAUR, rămas captiv într-o fântână, salvat de pompierii militari și voluntari din Săveni

Publicat

Publicitate

Rămas captiv într-o fântână, un taur a fost salvat de pompierii militari și voluntari. Acesta a căzut în puțul adânc de aproximativ doi metri, iar localnicii au încercat să îl ajute pe proprietar să îl elibereze. Eforturile lor au fost zadarnice, motiv pentru care au sunat la 112.

Chemați în ajutor, pompierii din cadrul Stației Saveni au ajuns, în cel mai scurt timp, la fața locului, cu o autospecială de intervenție și accesorii specifice. Acestora li s-a alăturat și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Săveni, cu un buldoexcavator.

Pentru a putea ajunge la animal, s-a săpat în jurul fântânii și s-a îndepartat primul tub, cu ajutorul utilajului.

Folosindu-se de kitului de salvare din spații înguste, pompierii au reuşit să îl aducă la suprafaţă. Acesta nu a fost rănit.

Intervenţia, care s-a încheiat în urmă cu puțin timp, a durat aproape o oră. Întâmplarea a avut loc în gospodăria unui localnic din Petricani.

“În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate

Iată și câteva imagini de la acțiunea pompierilor:

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Un șarpe de peste un metru lungime a băgat GROAZA într-o familie din Corni. Au intervenit jandarmii

Publicat

Publicitate

Un șarpe de peste un metru lungime a speriat-o, în această dimineață, pe proprietara unei locuințe din comuna Corni, au anunțat jandarmii de la Botoșani.

Femeia a observat șarpele care se târa pe trotuarul casei și a solicitat sprijinul jandarmilor prin apel telefonic.

Un echipaj de jandarmerie a intervenit prompt în urma apelului făcut de proprietară  și a prins șarpele cu ùn dispozitiv special, după care l-a eliberat în siguranță într-o zonă împădurită, departe de zonele locuite.

“Recomandăm cetățenilor care se confruntă cu situații similare să nu se apropie de șerpii pătrunși în curte sau în locuințe, să îi supravegheze cu atenție, astfel încât să cunoască locul unde se află și să solicite sprijinul autorităților competente prin apel la numărul unic de urgență 112, în vederea îndepărtării pericolului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, plutonier adjutant șef Dan Izotov.

Citeste mai mult

Eveniment

America FIERBE: Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump. Atacatorul a fost împușcat

Publicat

Publicitate

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump, la un miting electoral. Fostul preşedinte Donald Trump, candidat republican la alegerile americane din noiembrie, a fost evacuat de urgență de la un miting de campanie în Pennsylvania. 

S-au auzit focuri de armă, iar Trump avea sânge vizibil la urechea dreaptă. Cel puţin o persoană din rândul asistenţei a murit, dar și atacatorul scriu AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Presupusul trăgător şi un spectator au fost ucişi, iar o altă persoană a fost rănită în stare gravă, potrivit presei americane, citând autorităţile judiciare locale.

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din SUA a confirmat că focurile de armă care l-au vizat sâmbătă pe Donald Trump la un miting de campanie în Pennsylvania au fost cu adevărat „o tentativă de asasinat”, relatează AFP şi Reuters.

YouTube video

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump, confirmată de FBI

„În această seară am asistat la ceea ce numim o tentativă de asasinat asupra fostului nostru preşedinte Donald Trump”, a declarat un oficial al FBI, Kevin Rojek într-o conferinţă de presă.

Publicitate

FBI l-a identificat pe atacatorul de la mitingul lui Trump. Este vorba de Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, transmite CNN.

„FBI l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks, 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania, ca fiind subiectul implicat în tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump, pe 13 iulie, în Butler, Pennsylvania.

Aceasta rămâne o anchetă activă și în curs de desfășurare, iar orice persoană care deține informații care ar putea contribui la anchetă este încurajată să trimită fotografii sau înregistrări video online la FBI.gov/butler sau să sune la 1-800-CALL-FBI.”

Publicitate

Nepotul congresmanului republican de Texas Ronny Jackson a fost rănit în împuşcăturile de la mitingul lui Donald Trump, informează Politico.

„Un glonţ i-a trecut prin gât şi sângera”, a declarat Jackson pentru Fox News, adăugând că nepotul său era aşezat în spatele lui Trump şi „în prima linie”.

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din cauza caniculei şi a unor lucrări

Publicat

Publicitate

Restricţii de circulaţie sunt impuse duminică pe mai multe drumuri din România din cauza caniculei şi a unor lucrări, așa că cei care pleacă la drum în această perioadă de concedii sau cei care sunt profesioniști trebuie să fie atenți la trasele pe care e urmează, relatează mediafax.ro.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că duminică dimineaţă nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită ca urmare a vreunui eveniment rutier sau a condiţiilor meteorologice.

Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A 1 Bucureşti-Piteşti, A 2 Bucureşti-Constanţa, A 3 Bucureşti-Braşov, DN 1 Ploieşti-Braşov şi DN 7 Piteşti-Râmnicu Vâlcea, „se circulă pe un carosabil uscat, cu vizibilitate bună şi valori de trafic scăzute”.

Restricţii sunt impuse din cauza unor lucrări şi a caniculei.

Până la data de 9 august, pe DN 7 Piteşti-Sibiu, pe tronsonul kilometric 242 – 250, în zona localităţii Boiţa, judeţul Sibiu, este instituită măsura de închidere a circulaţiei rutiere, zilnic, în intervalul orar 6:00 – 20:00, pentru derularea lucrărilor de defrişare versant, ce se impun a fi executate premergător construcţiei autostrăzii Sibiu – Piteşti. În acest interval de timp, traficul autovehiculelor se desfăşoară pe rute ocolitoare.

Începând din data de 10 iulie, timp de aproximativ 2 ani, se vor executa lucrări de reparaţie a Podului Giurgiu-Ruse, pe tronsonul bulgar, lucrări care se vor desfăşura zilnic, timp de 10-12 ore. Din acest motiv, traficul rutier se va desfăşura alternativ pe DN 5, pe o singură bandă, prin semaforizare, indicatoare rutiere şi personal de dirijare. În prima etapă a lucrărilor, circulaţia va fi restricţionată pe sensul de intrare în Bulgaria, ulterior pe sensul de intrare în România. În prezent este formată coloană de autovehicule la ieşirea din ţară, pe o distanţă de aproximativ 4 kilometri, a naunţat Infotrafic, duminică dimineaţă.

Publicitate

Până luni, la ora 6:00, sunt instituite restricţii de tonaj, pentru autovehiculele mai mari de 7,5 tone, pe DN 39 Agigea – Vama Veche, în perioada desfăşurării festivalului BEACH, PLEASE! din staţiunea Costineşti, judeţul Constanţa. Această măsură a fost luată pentru evitarea ambuteiajelor, reducerea riscului accidentelor rutiere şi protejarea participanţilor la trafic şi la eveniment! În acest interval de timp, autocamioanele vor circula pe ruta alternativă de pe DN 38.

Totodată, ca urmare a temperaturilor extreme din această perioadă, pentru care Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări cod roşu de caniculă, astăzi, în intervalul orar 10:00 – 20:00, sunt instituite restricţii de tonaj pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe toate sectoarele de drumuri naţionale, drumurile expres şi autostrăzi din judeţele: Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Satu-Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.

Măsura este impusă pentru „prevenirea degradărilor provocate de circulaţia traficului greu şi prevenirea deformaţiilor majore ireversibile, cu pierderea stabilităţii straturilor rutiere”.

Publicitate

Excepţii sunt transporturile de persoane, transporturile de animale vii şi produse perisabile de origine animală sau vegetală, vehiculele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturile funerare, poştale, de echipamente de prim ajutor, pentru distribuire de carburanţi, de mărfuri sub temperatură controlată, pentru tractări vehicule avariate, pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate, cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării, de apă îmbuteliată, produse provenite din exploatări agricole şi militare implicate în exerciţii multinaţionale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending