Connect with us
Publicitate

Eveniment

Pe 1 Iunie, Pompierul Sam îi așteaptă pe copiii din Botoșani pentru o misiune specială în parcarea din fața Prefecturii

Publicat

Publicitate

Instituția Prefectului – Județul Botoșani, împreună cu Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani organizează un eveniment special dedicat exclusiv copiilor, de 1 iunie.

 

De Ziua Internațională a Copilului, va fi plin în parcarea din fața Prefecturii Botoșani de polițiști, pompieri, jandarmi și polițiști de frontieră, câini polițiști, trupe speciale de intervenție rapidă, autospeciale de intervenție și tehnică specifică. Pompierul Sam va fi și el prezent pentru a conduce o misiunea specială.

Copiii sunt așteptați să participe la eveniment și să descopere surprizele pregătite de organizatori, miercuri, 1 iunie 2022, între orele 10.00 – 14.00!

 

1 iunie, Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită și de Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Botoșani.

Publicitate

”Pașaport pentru Vacanță” este acțiunea pe care SPCP Botoșani, în parteneriat cu Instituția Prefectului – Județul Botoșani și Direcția Generală de Pașapoarte, o organizează, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Copilului.

În acest scop se vor desfășura activități de preluare a cererilor pentru minori la un ghișeu, în intervalul orar 08:00-16:00, în baza bonurilor de ordine distribuite la nivelul serviciului.

Pașaportul simplu electronic se eliberează în termen de 5 zile lucrătoare.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

 

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

ISU Botoșani, ultimele verificări înaintea furtunii. De la ora 20:00 avem COD PORTOCALIU de ploi torențiale

Publicat

Publicitate

Pompierii botoșăneni verifică, în teren, modul în care au fost puse în aplicare măsurile preventive și de intervenție la nivelul unităților administrativ-teritoriale din județul Botoșani, în contextul avertizărilor meteorologice și hidrologice emise pentru următoarele ore.

Încă din cursul zilei de sâmbătă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Botoșani a transmis instituirea serviciului de permanență la nivelul tuturor primăriilor din județ, realizarea unei evidențe a persoanelor vulnerabile și cu dizabilități care ar putea avea nevoie de sprijin, verificarea constantă a situației din teren și monitorizarea râurilor și zonelor potențial inundabile.

În același timp, pompierii derulează și activități de informare preventivă având ca temă pregătirea în cazul producerii unor inundații.

Pe timpul activităților, salvatorii au stat de vorbă cu cetățenii și le-au oferit pliante și afișe din cadrul campaniilor naționale cu recomandări înainte, pe timpul și după producerea unor situații de urgență generate de ploile abundente.

Reamintim faptul că județul Botoșani se va afla, în următoarele ore sub incidența a trei coduri de ploi abundente, vânt puternic și inundații, astfel:

– până la ora 20:00, cod galben de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25… 40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Vântul va avea la rafală 45… 65 km/h și izolat 70 km/h.

Publicitate

– de astăzi, de la ora 20:00, până mâine, la ora 10:00, cod portocaliu de ploi torențiale și abundente și intensificări ale vâtului. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40-60 l/mp și izolat de peste 70 l/mp. Vântul va avea la rafală 70 …80 km/h.

– până mâine, la ora 24:00, cod galben de inundații pe râul Jijia și afluenții acestora. Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE” .

Evoluţia fenomenelor meteorologice este permanent monitorizată, atât prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor.

Publicitate

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, a fost activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Botoșani la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani, cu reprezentanți din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, Sistemului de Godpodărire a Apelor Botoșani, Direcției Județene de Drumuri și Poduri Botoșani, Secției Drumuri Naționale Botoșani și furnizorilor de utilități.

Totodată, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Deoarece există riscul producerii unor inundații locale, recomandăm cetățenilor să:

 

– curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;      – nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;

– construiască bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă, în caz de inundație;

– urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor;

– în cazul unei situații de urgență reale, sesizați evenimentul la numărul unic 112.

De asemenea, în caz de vânt puternic, trebuie respectate următoarele măsuri:

▪ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

▪ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

▪ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

▪  îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

▪  nu atingeți firele căzute la pământ.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 63 de ani dus în arest 24 de ore după ce și-a vizitat soția. A încălcat un ordin de protecție

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică au anunțat astăzi că au emis o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 63 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție.

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 27 septembrie a.c., a pătruns în locuința în care se afla soția sa, față de care acesta avea ordin de protecție, fiindu-i interzis să se apropie de victimă la o distanță mai mică de 200 de metri.

“Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Economie

Cum citești CORECT indexul de la contorului electric și care este CODUL pe baza căruia se emite factura lunară

Publicat

Publicitate

Trecerea la contoarele ”smart” și introducerea sistemului de autocitire a devenit principala temă de discuţie în rândul consumatorilor și se poate spune că citirea contorului electric a devenit o adevărată provocare pentru consumatori, relatează alba24.ro. Practic, din cauza citirii greșite a indexului pot apărea pe facturi erori majore care de multe ori sunt usturătoare.

Pentru a scăpa de aceste erori majore de facturare ale furnizorilor de energie electrică este foarte important să citim corect indexul contorului.

Cum se citește indexul contorului

Fiecare furnizor are o perioadă în care se transmite indexul autocitit. De exemplu la Hidroelectrica indexul se introduce în aplicație în perioada 24-28 ale fiecărei luni. Dacă nu se transmit aceste date în zilele respective furnizorul emite o factură cu o estimare a consumului raportată la luna respectivă din anul precedent.

Cum citești indexul contorului de energie electrică

Publicitate

Din păcate, de cele mai multe ori de vină sunt chiar consumatorii rezidenţiali pentru că nu au dat indexul la timp, fie nu l-au citit corect şi au furnizat informaţii greşite.

Indicat ar fi ca fiecare consumator să citească indexul lunar. Astfel, acesta va putea şti exact ce consum are lunar, iar la finalul celor şase luni va avea consumul total, pe care îl va putea compara cu cel citit de furnizor.

Prin transmiterea indexului autocitit fiecare consumator se asigură că va primi factura cu cantitatea de energie consumată.

Publicitate

Cum se citeşte corect contorul electric. Care este codul pe baza căruia este emisă factura

Citirea indexurilor aferente energiei electrice înregistrate de contoare se face foarte simplu, dacă cunoaştem anumite informaţii care se găsesc pe afişajul electronic potrivit electricafurnizare.ro.

Contoarele de energie electrică pot fi magnetice şi electronice.

În ceea ce priveşte citirea contoarelor magnetice, există un singur index pe care consumatorii îl pot citi, întrucât acestea pot înregistra numai un singur tip de energie, pe o singură zonă orară.

Contorul are un ecran de afişare, pe care rulează mai multe tipuri de infomaţii sub forma unor coduri.

Pentru a citi corect contorul trebuie să fii atent la aceste coduri, astfel încât să transmiţi indexul corect, care să corespundă cu cantitatea de energie consumată. Codul care trebuie transmis la autocitire este 1.8.0. În cazul prosumatorilor trebuie transmis și 2.8.0 care va fi marcat în aplicație.

Codurile de pe contorul electric: ce semnifică fiecare

  • 0.9.1 afişează ora;
  • 0.9.2 afişează data;
  • 1.8.0 afişează cantitatea de energie activă totala consumată, adică indexul în baza căruia este emisă factura;
  • 1.8.1 afişează cantitatea de energie consumată pe timp de noapte;
  • 1.8.2 afişează contitatea de energie consumată pe timp de zi;
  • 2.6.0 afişează puterea maximă produsă. Acest cod se aplică în cazul prosumatorulor şi producătorurilor;
  • 2.8.0 afişează cantitatea de energie activă totală produsă, care se aplică tot în cazul prosumatorulor şi producătorulor.

Restul codurilor (4.8.0 şi 3.8.0 ) informează despre energia reactivă capacitivă şi energia reactivă inductivă.

Indicatorul de consum este led-ul de culoare roşie, care se află imediat sub ecranul cu afişaj electronic. Acesta pulsează atunci când în locuinţă se consumă energie electrică.

Citeste mai mult

Eveniment

Un șofer din Bălușeni a fost arestat preventiv după ce a fost prins băut și fără permis în trafic

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au anunțat astăzi că au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat, de 42 de ani, din comuna Bălușeni, iar într-un final, acesta a fost arestat preventiv după ce a fost prins băut și fără permis în trafic.

Întrucât emana halena alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1,21 mg/l  alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, acesta a refuzat sa-i fie prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Mai mult decât atât acesta nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Bărbatul a fost rwținut pwnteu 24 de ore, ulterior fata de acesta fiind dispusă arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și refuz de prelevare de mostre biologice de sânge.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending