Connect with us
Publicitate

Administratie

Patru județe din Moldova vor să facă o pistă de biciclete de aproape 450 de kilometri. 130 km sunt la Botoșani

Publicat

Publicitate

Administrațiile publice din patru județe ale Moldovei, respectiv Botoșani, Suceava, Iași și Vaslui și-au propus să dezvolte două proiecte PNRR prin care să facă cea mai lungă pistă de biciclete din Moldova, o pistă care va avea nu mai puțin de 450 de kilometri și care va uni aceste județele și cu facilități pentru acest mijloc de transport.

Într-un comunicat, Consiliul Județean Botoșani a anunțat că cele două proiecte majore de dezvoltare a infrastructurii de trasee cicloturistice în județul Botoșani au fost depuse la finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Valoarea celor două proiecte, care reunesc patru județe din Moldova, se ridică la aproximativ la 36,5 milioane de euro, în timp ce valoarea investițiilor ce vizează județul Botoșani este de 11 milioane de euro.

Publicitate

Cel mai important proiect, în care Consiliul Județean Botoșani este lider, vizează dezvoltarea a 205 kilometri de traseu cicloturism pentru dezvoltarea ecoturismului în zona de sud-vest a județului și încurajarea folosirii bicicletei ca mijloc de transport alternativ, a mai adăugat sursa citată.

Parteneri sunt consiliile județene Suceava și Iași, Romsilva și primările orașelor și comunelor străbătute de traseul cicloturistic. Din totalul de 205 kilometri, 114 sunt în județul Botoșani, 55 în Suceava și 36 în Iași.

„Ruta velo pe care o propunem spre finanțare pleacă de la Fetești, din apropierea Aeroportului Salcea, spre Pătrăuți, urmând să ajungă la Mănăstirea Dragomirna, Adâncata, Hănțești, pe teritoriul județului Suceava. În județul Botoșani intră la Bucecea și continuă spre Huțani (Vlădeni), Corni, Poiana (Vorona), Vorona, Mănăstirea Voronei, Drumul Mănăstirilor, Pădureni (Coșula), Flămânzi, Rădeni (Frumușica), după care se trece în județul Iași la Deleni și Hârlău, pentru a reveni pe teritoriul județului Botoșani cu o ramificație spre Mănăstirea Balș, iar axul principal continuând spre comuna Tudora, pe lângă Lacul Pârcovaci. De la Tudora, traseul continuă spre Joldești și se încheie în Suceava, la Gara Liteni. Este un traseu care presupune o mare încărcătură ecumenică, unind cele mai importante obiective turistice din zona de sud a județului Botoșani, respectiv salba de mănăstiri: Vorona, Sihăstria Voronei, Schit Oneaga, Mănăstirea Coșula și Mănăstirea Balș. De asemenea, traseul urmărește cursul râului Siret și trece prin apropiere de izvoarele Bahluiului și prin zonele cele mai pitorești ale județului Botoșani”, a explicat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Publicitate

În cel de al doilea proiect, Consiliul Județean Botoșani este partener cu consiliile județene Iași și Vaslui. Traseul propus măsoară 236,88 kilometri, din care 16,73 în județul Botoșani, 4,25 în județul Vaslui, iar restul în județul Iași. În județul Botoșani, va traversa comuna Prăjeni și orașul Flămânzi, iar valoarea pe acest sector este de aproximativ 1,5 milioane de euro.

„Prin cele două proiecte se intenționează a dezvolta peste 130 de kilometri de circuit velo în județul Botoșani. A fost o muncă uriașă pentru a scrie și depune aceste cereri de finanțare pe PNRR, echipa de proiect a Consiliului Județean Botoșani demonstrând foarte multă determinare și profesionalism, motiv pentru care țin să le mulțumesc. Reiterez faptul că, la nivelul CJ Botoșani, vom valorifica orice oportunitate de finanțare pentru a accelera procesul de dezvoltare a județului”, a mai adăugat președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa foto ilustrativ: ecomaramures.com

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

MAE: Atenționare de călătorie! Autorităţile de la Paris au decis menţinerea controalelor la frontierele interne UE – terestre, maritime şi aeriene

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Franceză că autorităţile de la Paris au decis menţinerea controalelor la frontierele interne UE – terestre, maritime şi aeriene – până la data de 31 octombrie 2024.

Verificările sunt aplicabile tuturor persoanelor care doresc să călătorească în Republica Franceză, indiferent de cetăţenie.

“Decizia autorităţilor franceze a fost luată în contextul securitar deosebit din acest stat, impus de apropierea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Paris şi de ridicarea de către autorităţile franceze a planului ‘Vigipirate’ la nivelul cel mai înalt, de ‘urgenţă atentat terorist'”, pe întreg teritoriul ţării din luna martie 2024″, precizează MAE într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Publicitate

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie următoarele numere de telefoane de urgenţă, în funcţie de circumscripţia consulară de reşedinţă:
* Consulatul General al României la Paris: +33680713729
* Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164
* Consulatul General al României la Lyon: +33643627736
* Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022.

MAE recomandă consultarea paginilor web: http://paris.mae.rohttps://cgparis.mae.ro/http://lyon.mae.rohttp://marsilia.mae.rohttp://strasbourg.mae.ro. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Aproape o mie de botoșăneni angajați prin intermediul AJOFM, în primele trei luni ale anului 2024

Publicat

Publicitate

În primele trei luni ale anului 2024, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani un număr total de 952 persoane.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de 31 martie 2024, 478 au peste 45 de ani,    125  au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 39  au între 30 și 35 de ani, 81 au între 25 și  30 de ani, iar 229 sunt tineri sub 25 de ani. Din totalul persoanelor ocupate, 310 sunt tineri NEET.

Grupa de vârstă Total raportat
Total general 952
< 25 ani    229
Între 25 şi 30 ani   81
Între 30 şi 35 ani 39
Între 35 şi 45 ani     125
  Peste 45 ani 478

Numărul femeilor încadrate este de 385, iar al bărbaţilor de 567, ponderea acestora în totalul persoanelor încadrate fiind de 40,44 %, respectiv de 59,56%.

Publicitate

În funcţie de rezidenţă, 407 persoane angajate în perioada de referinţă provin din mediul urban, iar 545 persoane sunt din mediul rural.

Nivelul  de  pregătire  al  persoanelor  pentru  care  a  fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe au studii liceale (373), profesionale (235), gimnaziale (232),  (48) fiind cu studii universitare. Din totalul persoanelor încadrate prin intermediul ANOFM în primele trei luni ale anului 2024,  230  fac  parte  din  categoria  celor  greu

 

Publicitate

şi foarte greu ocupabile. Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Botoşani.

În perioada de referință, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane în căutare de loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 3.841 persoane.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

FOTO: Lecții în sala de judecată cu elevi din clasele X-XII de la  Colegiul Național  „Grigore Ghica” Dorohoi

Publicat

Publicitate

Urmare a protocolului încheiat între Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii și  Ministerul Educației, în data de 22 aprilie 2024 au fost derulate activități în cadrul proiectului național de Educație Juridică.

Activitățile s-au derulat în sălile de judecată ale Judecătoriei Dorohoi urmând ca, în funcție de disponibilitate să fie derulate activități la nivelul județului și pentru elevii din Săveni și Darabani.

La activități au participat elevi din clasele X-XII de la  Colegiul Național  „Grigore Ghica” Dorohoi, dar și judecători, avocați și consilieri juridici.

Publicitate

Scopul acestor activități este de a veni în sprijinul elevilor, pentru a-i ajuta să își asume responsabilități, militând pentru afirmarea drepturilor lor, pentru a contribui la dezvoltarea comportamentul participativ al tinerilor, precum și pentru facilitarea accesului elevilor la cunoștințele fundamentale de drept, prevenirea conflictelor în școală, prezentarea unor elemente despre ceea ce înseamnă viciile, dar și metode de prevenire și combatere a lor.

Elevilor de liceu care doresc sa urmeze cursurile Facultății de drept le-au fost prezentate profesiile juridice, punându-se accent și pe rolul acestora în societate.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

FOTO: Festivitate de premiere a celor mai buni elevi contabili, organizată de Consiliul Județean Botoșani

Publicat

Publicitate

Cei mai buni elevi contabili vor fi premiați mâine, 25 aprilie 2024, în cadrul unei ceremonii care va avea loc în Sala „Nicolae Iorga” din cadrul Palatului Administrativ. Manifestarea va debuta în jurul orelor 15:00-15:30, imediat după finalizarea ședinței de plen a Consiliului Județean Botoșani.

Etapa județeană a „Concursului de cultură și educație financiar-contabilă”, organizat de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) filiala Botoșani, Consiliul Județean Botoșani, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și Colegiul Economic „Octav Onicescu”, a avut loc pe 19 aprilie și a reunit elevi din clasa a XI-a de la Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani și Liceul „Regina Maria Dorohoi”.

„Avem nevoie de specialiști, de oameni care să îmbrățișeze cu drag profesia de contabil, care nu poate lipsi din niciuna din ramurile economiei naționale sau din sectorul public. Elevii care deslușesc în aceste momente tainele contabilității trebuie încurajați și susținuți, pentru că nicio întreprindere, instituție publică, organizație mică sau mare, nu poate fi concepută fără un contabil”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, care i-a felicitat pe membrii CECCAR Botoșani pentru deschiderea și implicarea pe care o au în pregătirea noilor specialiști în domeniu.

Publicitate

„CECCAR Botoșani și-a asumat rolul de promotor al educației financiar-contabile în rândul noilor generații, în parteneriat cu Colegiul Economic «Octav Onicescu» și Inspectoratul Școlar Județean, și cu sprijinul logistic și material acordat de Consiliul Județean Botoșani. Cei mai buni elevi vor primii următoarele premii: 700 de lei (Premiul I), 500 de lei (Premiul II), 300 de lei (Premiul III) și 200 de lei (Mențiunea)”, a declarat Eugenia Dăscălescu, președintele Filialei CECCAR Botoșani.

Etapa națională a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă” va fi organizată la București, în luna iunie.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending