Connect with us
Publicitate

Eveniment

Patru copiii din Botoșani au ajuns la spital după ce s-au opărit cu lichid fierbinte, la sfârșitul lunii trecute. Pompierii avertizează

Publicat

Publicitate

 „Un cămin sigur pentru copilul tău” – Nu lăsați la îndemâna copiilor vase cu lichid fierbinte

Aveți grijă de copiii dumneavoastră! Nu îi lăsați singuri în bucătărie, mai ales dacă gătiţi. Atenţia v-ar putea fi distrasă, de exemplu ar putea să bată cineva la uşă sau ar putea suna telefonul. În cele câteva secunde cât rămâne singur, copilul poate trage peste el un vas cu lichid fierbinte.

La sfârșitul lunii septembrie, patru copiii din județul Botoșani au ajuns la spital după ce s-au opărit cu lichid fierbinte. Din nefericire, unul dintre ei a pierdut lupta cu viața.

Statistica Secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani ne arată faptul că, anul trecut, 108 copii au avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate după ce au suferit arsuri ori s-au opărit cu lichid fierbinte.

Puteți preveni astfel de evenimente dacă:

✔ nu lăsați la îndemâna copiilor vase cu lichid fierbinte;

Publicitate

✔ evitați folosirea fețelor de masă, copii le pot trage răsturnând vasele cu lichide fierbinți;

✔ nu consumați băuturi sau supe fierbinți când țineți copilul în brațe;

✔ nu țineți în brațe copilul când gătiți;

Publicitate

✔ evitați încălzirea biberoanelor în cuptorul cu microunde;

✔ nu puneți cănile cu ceai sau cafea la marginea mesei;

✔ țineți copiii departe de locul unde gătiţi – aragaz, sobă;

✔ nu lăsați copilul cu premergator în bucatarie;

✔ păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care copiii nu au acces;

✔ înlăturați orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le, cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă;

✔ nu lăsați copiii singuri în casă cu sobe, plite, radiatoare sau aparate electrice aflate în funcțiune.

 

Ce trebuie sa faci pentru a acorda primul ajutor?

 

1. Puneți zona arsă sub jet de apă rece pentru 10-15 min.

2. Dacă hainele sunt lipite de pielea arsă nu le trageți!

3. Nu puneți peste zona arsă nimic altceva (albuș, miere de albină, creme, substanțe ce coloreaza precum rivanol, mercur-crom).

4. Nu administrați medicamente sau lichide pe gură până nu este evaluat pacientul de către medic.

5. Acoperiți copilul cu o pătură sau îmbrăcăminte evitând zona arsă. Astfel prevenim hipotermia.

6. Nu spargeți bășicile, poate duce la infecția zonei de arsură.

7. Mergeți la medic, unele arsuri nu se vindecă de la sine și se pot infecta sau vindeca cu cicatrici neplăcute.

 

Sfaturile fac parte din campania de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților „Un cămin sigur pentru copilul tău”, derulată de ISU Botoșani.

Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani.

Dezvoltarea conceptului de „cămin sigur pentru copilul tău” a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme. Campania este derulată în parteneriat cu Consiliul Județean Botoșani și Autoritatea Teritoriale de Ordine Publică Botoșani.

Data de 10 a fiecarei luni a fost declarată ziua campaniei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Județul Botoșani rămâne învăluit în ceață până la amiază. Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul galben

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul galben de ceață până la ora 12:00, pentru județul Botoșani.

Din această cauză se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri..

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!

Citeste mai mult

Cultura

FOTO: Eveniment de excepție. După 18 ani, echipa TVR a emisiunii Tezaur folcloric a fost la Botoșani

Publicat

Publicitate

Emisiunea „Tezaur folcloric” a adunat de-a lungul anilor, ca într-o imensă ladă de zestre, obiceiuri populare, cântece, tradiţii şi orice altceva şi-ar mai fi putut dori să colecţioneze un iubitor de folclor. Crezul său s-a împrospătat mereu în „oazele” din satul românesc, în care tradiţia şi spiritualitatea ţăranilor au supravieţuit. Se difuzează în fiecare duminică, de la ora 13:00.

După 18 ani, echipa TVR a emisiunii Tezaur folcloric a fost din nou, luni,  la Botoșani. A fost o seară magică! Un eveniment de excepție marca Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură a Consiliului Județean Botoşani, organizat în parteneriat cu Orchestra Populară Rapsozii Botoșanilor „Ioan Cobâlă”, Primăria Vorona, Clubul Copiilor Dorohoi.

În cadrul acestui eveniment extraordinar, în fața publicului spectator și telespectator a fost adusă în fața publicului spectator și telespectator frumusețea culturală tradițională a județului Botoșani.
Orchestra ,,Mugurelul” din Dorohoi, dirijor și director prof. Marcel Dupu, Fanfara din Vorona, Tezaurele Umane Vii ale județului Botoșani, meșteri populari, soliști vocali și instrumentiști, Ansamblul de Jocuri Populare „Mărgineanca”, Ansamblul „Stejărelul – Vlăstarele lui Enescu” și Orchestra ,,Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, dirijor Ion Oloieru, manager Dan Doboș sunt o parte din cei care au adus tezaurul județul în fața întregii țări.
Felicitări Iustina Irimia! Felicitări tuturor! Pentru cei care nu ați reușit să participați la eveniment, vom anunța din timp când va fi transmisă emisiunea pe TVR pentru a o viziona”, a scris Doina Federovici pe pagina de socializare.

Citeste mai mult

Eveniment

Amnistia fiscală: ANAF trimite prin poștă scrisori de informare contribuabililor cu datorii

Publicat

Publicitate

Amnistia fiscală. ANAF trimite scrisori de informare contribuabililor cu datorii. Aceștia sunt anunțați cum pot beneficia de prevederile OUG 107/2024, scrie alba24.ro.

Peste 800.000 de contribuabili persoane fizice vor primi prin poștă o scrisoare de informare, a anunțat ANAF și Ministerul Finanțelor.

Contribuabilii sunt informați privind măsurile fiscale și beneficiile acestora. Aceștia mai primesc:

notificarea tiparită privind intenția de a beneficia de anularea obligațiilor bugetare, așa cum sunt prevăzute în OUG nr. 107/2024
cererea de anulare
Vor primi și un plic pretiparit pentru situatia în care doresc să transmită către organul fiscal notificarea.

”Prin scrisoarea de informare contribuabililor le este adus la cunostință cuantumul obligațiilor restante la 31 august 2024, existente în evidența fiscală, astfel încât să știe ce sume trebuie achitate și ce sume pot fi anulate”, informează ANAF.

Potrivit sursei citate, contribuabilii au posibilitatea efectuării de plăți fie în numerar, fie prin intermediul cardului bancar, caz în care le va fi înmânată chitanța cu dovada încasării.

Publicitate

Poșta Română va vira în contul prevăzut în OUG nr. 116/2024, deschis la Trezoreria Operativă Centrală, sumele încasate.

Vezi ANAF a publicat ghidul amnistiei fiscale. Cum pot fi șterse datoriile la stat. Beneficiari, condiții, procedură

După trimiterea notificării, vor primi certificatul de atestare fiscală ce va cuprinde situația fiscală proprie defalcată pe obligații bugetare care trebuie achitate, pentru a beneficia de anularea accesoriilor și a procentului aferent obligației principale.

Publicitate

Termenul limită pentru depunerea cererii de anulare este 25 noiembrie 2024, inclusiv.

Citeste mai mult

Eveniment

Cod galben de ceață pentru mai multe localități din județul Botoșani.

Publicat

Publicitate

Din această cauză se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Localitațiile vizate sunt : Botoșani, Flămânzi, Ungureni, Hudești, Mihai Eminescu, Frumușica, Albești, Trușești, Ștefănești, Coțușca, Suharău, Bălușeni, Lunca, Havârna, Cristești, Vorniceni, Curtești, Rădăuți-Prut, Răchiți, Copălău, Călărași, Avrămeni, George Enescu, Gorbănești, Manoleasa, Hlipiceni, Păltiniș, Vlăsinești, Broscăuți, Coșula, Todireni, Mileanca, Prăjeni, Sulița, Dângeni, Stăuceni, Roma, Santa Mare, Unțeni, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Durnești, Nicșeni, Dobârceni, Corlăteni, Mihălășeni, Blândești, Cordăreni, Viișoara, Hănești, Săveni, Ripiceni, Concești, Românești, Mitoc, Dimăcheni, Adășeni și Răușeni.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending