Connect with us

Eveniment

Patriotism utilitar: Bănci în culorile drapelului național în fața tuturor gospodăriilor dintr-o comună din Botoșani

Publicat

Publicitate

Localnicii dintr-o comună botoșăneană au devenit peste noapte „vedetele” Moldovei în materie de patriotism, după ce autoritățile locale au umplut satele cu mobilier stradal în culorile naționale. Edilii spun că vor să facă educație patriotică tinerilor, dar și să fie neutri politic, relatează Adevărul.

Situată la aproximativ 20 de kilometri de municipiul reședință de județ, comuna botoșăneană Leorda a devenit peste noapte o „vedetă” a Moldovei, după ce mobilierul public a căpătat culorile naționale.

Comuna are aproximativ 2.200 de locuitori și problemele specifice așezărilor rurale din nordul Moldovei printre care lipsa locurilor de muncă, dar și sărăcia, iar până acum nu s-a remarcat cu pornirile patriotice.

Autoritățile locale spun că au încercat în ultimul deceniu să modernizeze infrastructura comunei, dar și să reaprindă patriotismul, așa că au venit cu ideea de a vopsit tot mobilierul stradal în culorile naționale, adică în roșu,galben și abastru. Așa a ajuns Leorda, după modelul Clujului lui Funar, să aibă bănci și coșuri de gunoi tricolore.

„Este o populatie vârstnică, îi place să iasă la aer”

Totul a pornit acum opt ani cu un proiect de amplasare a băncilor în comună. După ce a refăcut și asfaltat drumul prin toată comuna, edilul s-a gândit să pună bănci noi în fața fiecărei gospodării. Și aici ne referim în special la cele aflate la strada mare, mai vizibile.

Ideea a pornit de la un obicei al localnicilor de a sta în fața porții la taclale, mai ales cei vârstnici. „Mai ales doamnele, bârfesc de rup. Se adună câte 5-6 la poartă și îi dau bătaie”, mărturisește în spirit de glumă un sătean.

Publicitate

Multe gospodării aveau în față bănci improvizate care nu dădeau bine. Așa că au fost înlocuite cu unele „standard”, făcute pe cheltuiala primăriei. Mai nou, localnici s-au trezit cu bănci vopsite în tricolor în fața porții. „Este o populație vârstnică, căreia îi place să iasă la aer și să stea la poartă. Am zis să îi ajutăm”, spune edilul Ștefan Dulgheru.

Pe lângă bănci, mai ales în zona stațiilor pentru mijloace de transport în comun au fost amplasate și coșuri pentru gunoi. În total, la Leorda au fost montate 202 bănci și 101 coșuri de gunoi, ceea ce este un mic record pentru o așezare rurală, căci s-a ajuns la o bancă pentru fiecare 10 locuitori, practic. Este ca și cum în București ar exista peste 200.000 de bănci.

„Tineretul trebuie educat să respecte tricolorul”

Toate băncile amplasate prin comună, dar și coșurile de gunoi, au fost vopsite de angajații Primăriei în culorile tricolorului. Este un dublu motiv pentru luarea acestei decizii, spune edilul. În primul rând este vorba despre educarea patriotică a tineretului, mai ales la sugestia vârstnicilor.

„Oamenii în vârstă din satele comunei sunt foarte atașați de tricolor. Și de tot ce înseamnă patriotism și România. Avem inclusiv veterani de război care au stat în lagăre de prizonieri și au îndurat mult. Le-am dus bănci tricolore în fața porții și s-au bucurat. În plus, tineretul trebuie educat să respecte tricolorul, trebuie să-i obișnuim cu simbolurile naționale”, precizează edilul din Leorda.

Să nu stârnească băncile din sat zâzanie între partidele politice

Un alt motiv pentru ca băncile au fost colorate în albastru, galben și roșu are legătură cu politica. Mai precis, explică autoritățile locale, s-au ferit să dea o culoare obișnuită băncilor pentru a nu stârni comentarii. Edilul este convins că la culorile naționale nimeni nu are ce reproșa.

„Aproape toate culorile sunt luate de câte un partid politic. Și noi nu am vrut să necăjim pe cineva. Nici să aibă vreo conotație politică. Tricolorului nimeni nu are ce să-i reproșeze. Este simbolul național. Băncile nu au costat mult. Au fost făcute cu gospodarii de la Primărie. Au fost cumpărate doar materiile prime. Coșurile de gunoi la fel. Au fost costuri minime”, spune edilul.

Din când în când băncile și coșurile sunt revopsite și reparate.

„Ne simțim și noi mai patrioți când stăm pe bancă”

Localnicii, mai ales cei în vârstă, sunt mulțumiți în primul rând că au bănci noi, vopsite. Bătrânii spun că băncile noi sunt leac împotriva singurătății.

„Erau multe bănci răschite (N.R.: deteriorate, învechite) prin sat. Na, oameni bătrâni, copii plecați, cine să le repare. Făcea omul bancă din ce găsea. Acum-i bine, stau toți moșnegii în baston la poartă. Așa mai alungă singurătatea. În casă nu-i caută nimeni, sau prin ogradă. La poartă îi vede lumea, văd și ei lumea, mai schimbă câteva vorbe, se salută”, spune un localnic din Leorda.

În plus, prezența pe bănci a vârstnicilor este cel mai bun indicator că totul este în regulă cu aceea persoană. „Dacă nu-i pe bancă, când îi cald afară, atunci există semne de întrebare și mai strigă lumea la poartă”, adaugă săteanul.

Coșurile de gunoi sunt oarecum controversate printre o parte a localnicilor. „Nu știu ce să zic, tricolorul a ajuns pe coșul de gunoi?”, se întreabă o localnică. În rest însă sătenii sunt mulțumiți, mai ales că au bănci noi și cineva le și îngrijește. „Ne simțim și noi mai patrioți când stăm pe bancă”, concluzionează un alt sătean.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Hartă cu riscul seismic pe localități, pregătită de guvern. Primăriile vor putea accesa finanțări pentru consolidarea clădirilor

Publicat

Publicitate

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va face publică o hartă a României cu riscul seismic pe fiecare localitate în parte. Anunțul a fost făcut de ministrul de resort, Cseke Attila, informează alba24.ro.

Autoritățile din zonele cu risc seismic ridicat vor putea accesa un program guvernamental de consolidare a clădirilor publice, finanțat integral de la bugetul de stat.

”În zilele următoare o să dăm (…) o listă a localităților, după gradul de accelerație a terenului, care este practic cuantificarea expunerii la risc seismic a localităților și vom da o listă pe fiecare județ, cu localitățile care sunt eligibile pentru acest program.

Avem programe de investiții, de finanțare și le-am spus și primarilor să vină, dacă au expertiză tehnică pe o asemenea clădire – poate fi o clădire mai veche, o școală, o grădiniță, o clădire sediul primăriei, un cămin cultural, orice alt tip de clădire publică – dacă este expertizată în risc seismic I sau II, poate primi finanțare pentru lucrări de consolidare”, a precizat Cseke Attila, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului Dezvoltării, programul de consolidare de risc seismic a clădirilor publice este finanțat integral de la bugetul de stat.

sursă imagine: infp.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Două spectacole, în acest sfârșit de săptămână, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani vă invită în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „Ivan Turbincă” după Ion Creangă și „Bani din cer” de Ray Cooney.

Botoșănenii sunt invitați sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 1900 la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5 la spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, regia Ion Sapdaru. Scenografia spectacolului este semnată de Mihai Pastramagiu, coregrafia de Victoria Bucun, iar din distribuție fac parte actorii: Bogdan Horga, Andreea Moţcu, Ella Nistor, Alexandra Vicol, Lorena-Petronela Chiribuţă, Silvia Răileanu, Bogdan Muncaciu, Sorin Ciofu, Cezar Amitroaei, Florin Aioniţoaei, Gheorghe Frunză, Alexandru Dobynciuc, Răzvan Amitroaei.

Spectacolul „Ivan Turbincă” este o dramatizare a regizorului Ion Sapdaru după unul dintre cei mai importanți scriitori clasici români – Ion Creangă. Povestea este transformată dintr-un basm într-o metaforă a destinului uman, dar mai ales, o meditaţie pe tema relaţiei omului cu moartea. Dorinţa protagonistului de „a opri timpul” se izbeşte inevitabil de perspectiva unei veşnicii plictisitoare şi chinuitoare deopotrivă, astfel încât finitudinea existenţei umane devine o binecuvântare refuzată de divinitate. Episoadele de meditaţie filosofică sunt alternate cu multiple momente specifice folclorului românesc. Astfel, sunt înserate dansuri tradiționale, care sunt susținute de muzica populară, specifică mai ales zonei din care provine teatrul nostru. De asemenea sunt folosite elemente din teatrul cu măști, tradiție care aparține patrimoniului național românesc.

Duminică, 26 ianuarie de la ora 1900, vă invităm la spectacolul „Bani din cer” de Ray Cooney, în regia lui Alexandru Vasilachi.

Regia artistică şi coloana sonoră: Alexandru Vasilachi

Scenografia: Mihai Pastramagiu

Publicitate

Distribuția:

Jean Perkins – Dana Bucătaru

Henry Perkins – Sorin Ciofu

Bill – Ioan Crețescu

Davenport – Gheorghe Frunză

Betty Johnson – Lorena-Petronela Chiribuță

Vic Johnson – Răzvan Amitroaei

Slater – Vali Popa

Un trecător – Petruț Butuman

„Orice situaţie de acest fel te învaţă ceva, te reface!”

Ray Cooney, autorul textului este, în primul rând, actor. El ştie ce înseamnă pentru un actor o situaţie foarte incitantă, explozivă. El ştie ce înseamnă replica. A scris un şir de piese ştiind toate cele spuse şi „Bani din cer” nu face excepţie de la „regulă”. Este o piesă scrisă pentru actori. Textul aduce la rampă, în primul rând, actorii. Situaţiile se schimbă din trei în trei minute, dacă nu şi mai repede. Şi actorul şi personajul sunt puşi în situaţii limită. Este vorba de limita comediei, să ne înţelegem, nu de limita umanului! Iar echipa de actori de la Botoşani a probat reacţii deosebite, evident, în situaţii cu totul şi cu totul deosebite!

Orice situaţie de acest fel – când capeţi, surprinzător – o sumă mare de bani – te învaţă ceva, te reface! Chiar dacă, până la urmă, nu vei avea parte de acei bani!

 

Pret bilet – 𝟰𝟬 𝗹𝗲𝗶 – balcon; 𝟱𝟬 𝗹𝗲𝗶 – stal; 𝟲𝟬 𝗹𝗲𝗶 – lojă

Biletele se găsesc la:

🔘 CASA TINERETULUI, B-dul Mihai Eminescu nr. 48📞0231.510.970 și 0735.779.821▪️de marți până vineri: 10:00-18:00▪️sâmbătă și duminică: 12:00-18:00

𝒃𝙞𝒍𝙚𝒕𝙚 𝙤𝒏𝙡𝒊𝙣𝒆 https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii botoșăneni, alături de copii în „Școala Siguranței Tedi”. La nivelul județului, s-au înscris în program 65 clase

Publicat

Publicitate

Poliţia Română este partener în programul educaţional naţional ,,Şcoala Siguranţei Tedi”, prin intermediul căruia elevii de clasa I îşi însuşesc informaţii utile pentru siguranţa personală.

La nivelul judeţului Botoşani, în program s-au înscris 65 clase de elevi.

Copiii sunt implicaţi în activităţi informativ-educative coordonate de învăţători, cu sprijinul reprezentanţilor Poliţiei Române, iar ,,Tedi” asigură suportul didactic prin materiale educative complexe şi atractive pentru elevi.

Activităţile se desfăşoară pe baza materialelor educaţionale şi a scenariilor didactice din cadrul programului Şcoala Siguranţei Tedi. Toate informaţiile şi noutăţile legate de acest program pot fi accesate online, pe www.scoalatedi.ro.

În perioada 14-21 ianuarie 2025 , poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au fost alături de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Mihail Kogălniceau” Dorohoi , de cei ai Şcolii Primare nr.2 Mănăstireni şi de cei ai Şcolii Gimnaziale nr.1 Unţeni.

În cadrul întâlnirilor care au avut loc cu copiii, aceştia au fost informaţi într-un mod cât mai interactiv pe diverse teme : siguranţă în clasă, siguranţa în pauză, prevenirea, recunoaşterea şi gestionarea bullyingului, relaţiile cu colegii, când lipsesc părinţii de acasă, situaţiile periculoase, copilul şi accesarea internetului, siguranţa în curte, deplasarea pe stradă şi traversarea carosabilului, mersul pe bicicletă în siguranţă şi copilul ca pasager.

Publicitate

Activităţile în cadrul acestui proiect vor continua pe tot parcursul anului şcolar.

 

Poliţiştii reamintesc o serie de măsuri pe care trebuie să le luaţi pentru ca micuţii dumneavostră să fie în siguranţă:

 

Dacă nu au împlinită vârsta de 12 ani sau nu au înălţimea de 150 cm, copiii nu au voie să ocupe locul din partea dreaptă faţă al autoturismului!

Aceştia pot ocupa locurile din partea spate a autoturismului cu  centura de siguranţă pusă.

 

Pentru a conduce o bicicletă pe drumul public, copiii trebuie să aibă împlinită vârsta de 14 ani.

Nu uitaţi de echipamentul de protecţie : cască de protecţie, genunchiere, cotiere !

 

Cu bicicleta, rolele sau skateboardul, copiii au voie numai în zonele special amenajate în acest scop ! Strada nu e pistă de concurs oricât de puțin circulată este!

Trotinetele electrice se conduc numai pe pista pentru biciclete, iar în lipsa pistei, doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h  .

Acestea pot fi conduse numai de persoane care au împlinit vârsta de 14 ani şi nu  pot transporta pasageri .

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Scădere îngrijorătoare a numărului botezurilor în biserici. Preoții atrag atenția asupra crizei demografice

Publicat

Publicitate

O situație îngrijorătoare privind natalitatea extrem de scăzută sau chiar lipsa totală a nou-născuților se înregistrează în numeroase localități rurale din județul Botoșani, fiind remarcată de preoții ortodocși care spun că nu prea au mai avut ocazii pentru a săvârși slujba botezului.

Astfel, în numeroase parohii din Protopopiatul Botoșani nu a fost oficiată, anul trecut, nicio taină a botezului, în timp ce în alte câteva localități au avut loc, pe parcursul unui an, doar una, două sau trei slujbe ale botezului.

Preotul misionar protopopesc de la Protopopiatul Botoșani, Daniel Constantin Țăranu, afirmă că, în condițiile unui exod în masă a tinerilor, dar și a unei îmbătrâniri semnificative a populației din localitățile rurale, numărul nașterilor s-a redus drastic.

‘Sunt câteva cazuri de parohii la țară, în cătunuri îndepărtate, în care populația este în regres și din cauza aceasta sunt și puține nașteri și, dacă sunt puține nașteri, sunt și puține botezuri. Sunt câteva biserici, câteva locașuri unde preotul nu reușește să aibă măcar un botez pe an. Înmormântările sunt destul de multe. Fenomenul acesta se datorează faptului că mulți au plecat în afară’, a declarat, pentru AGERPRES, preotul misionar Daniel Constantin Țăranu.

La rândul său, protopopul de Darabani, Costică Pînzariu, admite că îmbătrânirea comunităților ortodoxe este accelerată și situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare de la un an la altul.

‘Situația este îngrijorătoare. Sunt puține botezuri. Satele sunt îmbătrânite, mai ales în zona noastră, pentru că suntem departe de capitala județului, Darabaniul este la 70 de kilometri, iar tinerii pleacă din zonă spre orașele mai mari sau în străinătate’, a afirmat protopopul Costică Pînzariu.

Publicitate

O astfel de localitate este și satul Talpa, din comuna Blândești, care nu a avut anul trecut niciun botez. Primarul comunei, Stelian Maxim, atrage atenția că numărul deceselor din comună este mult mai mare decât al nașterilor.

‘Dacă factorii de răspundere s-ar pune la o masă comună, s-ar găsit soluții. Eu vreau să vă dau un exemplu. În 2016 aveam 3.200 de locuitori, iar la ora actuală avem 1.620. Sunt și plecări, și decese. Lumea este îmbătrânită. Dacă nu se iau măsuri, vor rămâne sate întregi nepopulate. E strigător la ceruri’, a afirmat primarul Stelian Maxim.

Datele statisticile centralizate de Protopopiatul Botoșani în baza informațiilor transmise de parohii, inclusiv cele din municipiul Botoșani, arată că în 2024 au fost oficiate în total 931 de botezuri, 502 cununii și 1.690 de înmormântări.

În județul Botoșani sunt patru protopopiate subordonate Arhiepiscopiei Iașilor – de Botoșani, Dorohoi, Darabani și Săveni. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending