Connect with us
Publicitate

Eveniment

Patriarhul Daniel, sărbătorit la împlinirea vârstei de 73 de ani. „Mulţumim autorităţilor de stat care ajută constant

Publicat

Publicitate

Patriarhul Daniel a fost felicitat la Palatul Patriarhiei, luni, la împlinirea vârstei de 73 de ani, de prim-ministrul Marcel Ciolacu, de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi de alţi reprezentanţi ai autorităţilor, în cadrul unui eveniment desfăşura în Sala „Europa Christiana”.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, evenimentul aniversar a fost moderat de părintele Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal.

Preşedintele Senatului a afirmat că aniversarea Patriarhului Daniel este o zi „a recunoştinţei” şi a „bucuriei pentru noi toţi”.

Publicitate

„Este o zi a bucuriei pentru noi toţi, este o zi a recunoştinţei, aşa cum am putut să vedem şi să auzim astăzi la Te Deum-ul dedicat acestei zile. Şi la rândul meu doresc să folosesc acest prilej pentru a-l felicita pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, pe Părintele Patriarh, pentru truda de zi cu zi, pentru întărirea în credinţă a neamului românesc, pentru slujirea lui Dumnezeu şi pentru tot ceea ce a înfăptuit prin rugăciune şi prin faptă în toţi aceşti ani’, a spus Ciucă.

Prim-ministrul Ciolacu a vorbit despre „energia şi determinarea” Patriarhului Daniel în edificarea Catedralei Naţionale.

„Energia şi determinarea Preafericirii Voastre actualizează permanent năzuinţe de veacuri ale poporului român. Poate cel mai important proiect este acela al construirii Catedralei Naţionale sau Catedralei Neamului, un vis de peste 140 de ani, care se înfăptuieşte astăzi sub ochii noştri, simbolizând viziunea şi devotamentul Preafericirii Voastre pentru unitatea şi identitatea spirituală a poporului român. Sfinţirea acesteia în anul 2025, cu ocazia centenarului Patriarhiei Române, va fi un moment de mare bucurie şi împlinire pentru întreaga comunitate ortodoxă şi pentru toţi românii”, a afirmat Ciolacu.

Publicitate

Secretarul de stat pentru Culte din cadrul Guvernului, Ciprian Olinici, a amintit de eforturile Preafericitului Părinte Patriarh Daniel oglindite în prestigiul actual al Bisericii Ortodoxe Române.

„Prestigiul actual al Bisericii nu ar fi fost posibil în absenţa implicării şi activităţii Patriarhului ei. Echilibrul şi înţelepciunea Preafericirii Voastre, realismul şi pragmatismul hrănite de seva creştinismului viu, fidelitatea faţă de Scriptură şi de tradiţia patristic-filocalică mereu actuală prin traducerea ei în termenii gândirii prezentului, rafinamentul teologic şi adecvat la realitate ridică Biserica Ortodoxă Română la demnitatea de reper în cultivarea eredităţii şi identităţii creştine a Europei actuale”, a spus Ciprian Olinici.

Patriarhul Daniel a mulţumit celor prezenţi şi a subliniat rolul Bisericii în societate şi importanţa formatoare a orei de religie în şcoli.

Publicitate

„În mod deosebit mulţumim autorităţilor de stat care ajută constant şi consistent Biserica la diferite niveluri, atât naţional, cât şi regional, judeţean sau local. Această cooperare, care nu este totdeauna scoasă suficient în evidenţă, este bazată pe convingerea că fiecare dintre noi, numai împreună cu alţii, poate ajuta în mod eficient poporul român în această perioadă. (…) Copiii de la şcoală, mai ales cei care au beneficiat de ora de religie, au o bucurie deosebită de a participa, în fiecare an, tot mai mulţi, la Olimpiada de religie, pentru că Religia este deosebită de celelalte discipline din şcoală, dând o viziune pentru viaţă, mai ales prin faptul că fiecare tânăr învaţă că este iubit de Dumnezeu”, a afirmat Patriarhul Daniel.

Preafericirea Sa a explicat şi faptul că roadele cooperării dintre Biserică şi stat se văd în bisericile noi construite, în bisericile monument istoric restaurate şi în cooperarea dintre familie, biserică şi şcoală.

La finalul evenimentului, membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Administraţiei eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor i-au oferit Patriarhului un frumos aranjament floral.

În cadrul manifestării au transmis, de asemenea, mesaje de apreciere Alfred-Robert Simonis – preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Marian Enache – preşedintele Curţii Constituţionale a României, Corina Alina Corbu – preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Mihai Busuioc – preşedintele Curţii de Conturi a României, acad. Ioan Aurel Pop – preşedintele Academiei Române, prof. Marian Preda – rectorul Universităţii din Bucureşti. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Se renumără toate voturile din turul I al prezidențialelor. Solicitarea făcută către BEC, de CCR

Publicat

Publicitate

Se renumără toate voturile din turul I al prezidențialelor: CCR a cerut joi, Biroului Electoral Central (BEC), renumărarea tuturor voturilor, pe baza cererii lui Cristian Terheș.

Ședința CCR s-a suspendat, dar va fi reluată vineri de la ora 14:00, după ședința CSAT. Decizia pe cele două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale, depuse de candidații Cristian Terheş şi Sebastian Popescu, a fost amânată tot pentru vineri.

”E aproape imposibil ca BEC să facă până mâine renumărarea, dat fiind că e vorba despre 9,4 milioane de voturi. Asta înseamnă că e posibilă o nouă amânare”, a declarat pentru G4Media o sursă oficială.

Publicitate

Decizia de renumărare a tuturor voturilor se bazează pe cererea candidatului Cristian Terheș, care a susținut că în câteva secții au existat corecturi la numărul voturilor pentru Ludovic Orban.

E vorba despre corecturi care au dus la scăderea voturilor pentru Ludovic Orban de la 35 la 1 sau de la 58 la 1, potrivit informațiilor G4Media.

Decizia este cel puțin ciudată, în condițiile în care nici unul dintre candidații de pe primele locuri nu au contestat rezultatul.

Publicitate

Nici măcar Marcel Ciolacu, aflat la o distanță extrem de mică de Elena Lasconi.

Citeste mai mult

Administratie

Proiectul de modernizare și eficientizare a sistemului de iluminat public din Botoșani: Trei oferte se află în evaluare

Publicat

Publicitate

Operatori interesați de modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public al municipiului Botoșani!
În evaluare financiară se află 3 oferte depuse în urma licitației pentru „Creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat – etapa 4”.
Proiectul se derulează prin Programul privind Sprijinirea Eficienței Energetice și a Gestionării Inteligente a Energiei în Infrastructura de Iluminat Public, desfășurat prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
Pe etapa 4 se vor realiza următoarele obiective:
– demontarea vechii infrastructuri (lămpi, console, brățari de prindere) și înlocuirea cablurilor de alimentare
– furnizarea și montarea a 1.250 aparate de iluminat LED și module de telegestiune pentru puncte luminoase, cu sistem de telegestiune
– furnizarea și montarea punctelor de aprindere și senzori multifuncționali
Etapa 4, estimată la valoarea de 4,1 milioane de lei, va acoperi 106 străzi și alei din municipiul Botoșani, printre care Tulbureni, Humăriei, Cernavodă, Simion Bărnuțiu, Plopilor, Grigore Ghica, Doboșari, Cărămidari, Bradului, Gheorghe Hasnaș, Ioan Missir, Luizoaia, Ilie Ciolac, Mihail Sorbul, Iazului, Berzelor.
În cadrul aceluiași proiect, la nivelul municipiului Botoșani au fost schimbate 3.130 corpuri de iluminat, în cadrul etapelor 1 – 3.
„Cu acest proiect, modernizăm 90% din rețeaua de iluminat public stradal și pietonal și vom depune documentația și pentru etapa următoare, pentru a înlocui întregul sistem de iluminat”, a precizat primarul Cosmin Andrei.
Contractul pentru etapa 4 ar putea fi adjudecat la jumătatea lunii decembrie.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Deputatul Marius Budăi: „Aprobarea creșterii salariului minim de la 1 ianuarie 2025 este o probă în plus că PSD va realiza creșterile de venituri din programul de guvernare”

Publicat

Publicitate

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, a declarat că decizia Guvernului de a majora salariul minim brut de la 3.700 de lei la 4.050 lei începând de la 1 ianuarie 2025 arată că PSD își respectă angajamentele din Programul de guvernare pe care l-a propus la aceste alegeri.

Este prima creștere din seria prevăzută de noi pentru următorii 4 ani, în care salariul minim ar trebui să crească cu 61%, prin aplicarea mecanismului salariului minim european. Iar faptul că PSD deja implementează acest program este o garanție în plus că vom realiza ceea ce am promis”, a declarat Budăi.

Social democratul a arătat și cât a crescut salariul minim după intrarea PSD la guvernare în 2021, dar și cum va evolua acest venit în următorii 4 ani.

Publicitate

Ca să fie mai ușor de înțeles, mă voi referi la salariul net, „în mână”. În urmă cu trei ani când PSD a intrat la guvernare, salariul minim net era de 1.474 de lei. Astăzi este cu 60% mai mare, adică 2.363 de lei, iar în programul nostru am prevăzut să ajungă la peste 3.800 lei în următorii 4 ani”, a arătat prim-vicepreședintele PSD Botoșani.

Marius Budăi a mai subliniat că „PSD este singurul partid care a crescut veniturile românilor de fiecare dată când a fost la conducerea țării! Votați pe 1 decembrie candidații PSD Botoșani la alegerile parlamentare pentru a avea garanția creșterii veniturilor dumneavoastră!

 

Publicitate

https://www.facebook.com/share/15cgLGQBtX/?mibextid=WC7FNe

 

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA Botoșani: Aproape 600 de amenzi aplicate de polițiști

Publicat

Publicitate

RazieDe la începutul săptămânii, polițiștii botoșăneni au organizat 15 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la peste 150 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 545 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 300.000 de lei. Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 42 de permise de conducere și 20 de certificate de înmatriculare.

 

Totodată, zece persoane au fost sancționate ca urmare a apelării abuzive sau nejustificată a numărului de urgență 112, cu amendă în valoare totală de 12.000 de lei.

Publicitate

 

Atragem atenția asupra modului de utilizare a Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 și vă reamintim faptul că apelarea acestuia se face doar în situația în care este necesară intervenția forțelor de ordine, apelarea abuzivă sau nejustificată este sancționată cu amendă care poate ajunge până la 4.000 de lei.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending