Connect with us

Eveniment

Patriarhia: Slujbe în toate bisericile cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române

Publicat

Publicitate

Cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), eveniment crucial din istoria poporului nostru, împlinire a unui ideal istoric încununat la Bucureşti prin alegerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza al Moldovei și ca Domnitor al Ţării Românești, Patriarhia Română anunță următorul program în cadrul căruia se va puncta aniversar acest important eveniment național:

Miercuri, 24 ianuarie 2024, în Ziua Unirii Principatelor Române, începând cu ora 09:30, va fi săvârşită Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală și slujba de parastas în care vor fi pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon Rusailă al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române. La ora 11:00 va fi oficiată slujba de Te Deum, urmată de cuvântul ierarhului slujitor.

Conform Legii 215/2016 privind ceremoniile oficiale şi Hotărârii Sfântului Sinod nr. 6.312/2022, ceremonialul religios va fi săvârşit de clerici, iar depunerile de coroane la monumente vor fi făcute de către autorităţile civile şi militare.

În ziua de 24 ianuarie 2024, ierarhii, preoţii şi diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia slujba de Te Deum în toate bisericile din Patriarhia Română. La sfârșitul acestei slujbe vor fi trase clopotele timp de un minut.

Aniversarea Unirii Principatelor Române şi comemorarea făuritorilor  acesteia constituie un act solemn care are menirea să menţină aprinsă candela unităţii şi demnităţii noastre naţionale.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

De la 1 septembrie Vorona trece la colectarea selectivă din poartă în poartă

Publicat

Publicitate

Primăria comunei Vorona a anunțat că începând cu data de 1 septembrie 2025 va introduce sistemul de colectare a deșeurilor menajere din poartă în poartă pentru toate gospodăriile din comună.

Potrivit administrației locale, măsura este luată în colaborare cu operatorul de salubrizare autorizat și are scopul de a eficientiza ridicarea gunoiului și de a respecta normele de mediu în vigoare.

Noul sistem presupune ridicarea deșeurilor direct din fața gospodăriilor, conform unui grafic prestabilit, dar și selectarea corespunzătoare a deșeurilor reciclabile și biodegradabile, în saci diferiți.

Cetățenii sunt rugați să depoziteze deșeurile în sacii sau pubelele puse la dispoziție, în ziua de colectare, înainte de ora 07:00 dimineața, și să respecte tipurile de deșeuri indicate de operator.

Pubelele și sacii vor fi distribuiți gratuit de reprezentanții Primăriei Vorona, iar programul de colectare va fi afișat la sediul instituției și pe pagina oficială.

Autoritățile locale au anunțat și o campanie de informare pentru a ajuta populația să se familiarizeze cu noul sistem.

Publicitate

„Împreună păstrăm comuna curată și civilizată!”, este mesajul transmis de Primăria Vorona tuturor locuitorilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Tentativă de omor la Botoșani: Bărbat trimis în judecată în stare de arest preventiv după ce a atacat cu cuțitul un bărbat

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui bărbat în vârstă de 38 de ani, din comuna Sulița, județul Botoșani, acuzat de comiterea infracțiunii de tentativă de omor.

Potrivit procurorilor, incidentul a avut loc pe 6 iunie 2025, în jurul orei 12:00, la domiciliul victimei din municipiul Botoșani.

Pe fondul unui conflict spontan, inculpatul l-ar fi lovit pe T.M.C. cu pumnul în față, apoi l-ar fi înjunghiat cu un cuțit în zona gâtului. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 7 și 9 zile de îngrijiri medicale.

Dosarul a fost trimis instanței spre judecare, după finalizarea anchetei penale.

Parchetul reamintește că această etapă a procesului penal nu înfrânge principiul prezumției de nevinovăție, inculpatul beneficiind de acest drept până la o eventuală condamnare definitivă.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Caniculă la Botoșani: Cod galben de căldură în următoarele două zile

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben de caniculă pentru județul Botoșani, valabilă de luni, de la ora 10:00, până marți la aceeași oră. În acest interval, temperaturile maxime sunt prognozate să urce la valori cuprinse între 33 și 37 de grade Celsius.

Meteorologii avertizează că indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, ceea ce va accentua semnificativ disconfortul termic resimțit de populație.

Specialiștii recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, hidratarea corespunzătoare și limitarea efortului fizic intens în orele de vârf.

Pentru a face față în siguranță valului de căldură, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri de protecție:
– deplasați-vă doar în primele ore ale dimineții sau seara, preferabil prin zone umbrite, alternând mersul cu pauze de repaus.;
– evitați aglomerațiile, expunerea directă la soare și efortul fizic intens, în special între orele 11:00 și 18:00;
– purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
– mâncați cât mai multe fructe și legume și evitați alimentele bogate în grăsimi;
– consumați zilnic 1,5 – 2 litri de lichide, preferabil apă, ceaiuri ușoare sau sucuri naturale, la temperatura camerei;
– evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;
– mențineți legătura cu persoanele vârstnice din familie: verificați starea lor de sănătate și oferiți-le ajutor, dacă este nevoie;
– nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
– creați un mediu răcoros în locuință, pentru a nu suprasolicita organismul.

Recomandări pentru menținerea unui mediu răcoros în locuință, în perioadele de caniculă:
– limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale și a altor surse de căldură, pentru a evita încălzirea suplimentară a locuinței;
– țineți ferestrele închise în timpul zilei, atunci când temperatura exterioară este mai ridicată decât cea din interior;
– aerisiți locuința dimineața devreme sau seara târziu, când temperaturile sunt mai scăzute, pentru a permite răcirea naturală a spațiului;
– folosiți aparatul de aer condiționat în mod responsabil – setați temperatura cu cel mult 5°C mai mică decât cea ambientală, pentru a evita șocul termic.

Măsuri pentru prevenirea incendiilor în perioada caniculei:
Având în vedere riscul crescut de izbucnire a incendiilor în contextul temperaturilor ridicate, ISU Botoșani recomandă populației respectarea următoarelor măsuri preventive:
– respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;
– nu utilizați focul deschis în zone cu vegetație uscată, în apropierea materialelor combustibile sau a locurilor cu pericol de explozie, fără supraveghere și măsuri corespunzătoare de siguranță;
– nu expuneți la soare sau în spații supraîncălzite recipiente ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;
– pregătiți hrana folosind foc deschis doar în spații special amenajate, la distanțe sigure față de clădiri, depozite, culturi agricole, păduri sau alte zone vulnerabile;
– nu aruncați țigări aprinse în zone cu vegetație uscată;
– supravegheați copiii și nu le permiteți accesul la surse de foc (chibrituri, brichete etc.).

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bursele pentru mamele minore vor fi menținute. Vor fi incluse în categoria „burselor sociale”

Publicat

Publicitate

Bursele pentru mamele minore vor fi menținute și în anul școlar următor. Acestea vor fi incluse oficial în categoria extinsă a „burselor sociale”. Măsura vizează sprijinirea tinerelor mame care își continuă studiile și reducerea abandonului școlar în rândul acestora.

Potrivit consilierul ministrului Educației, Mirabelei Amarandei, Daniel David, ministrul Educației, și-a reafirmat angajamentul față de această măsură, considerând-o esențială pentru sprijinirea tinerelor mame aflate în situații vulnerabile și pentru ruperea cercului vicios al sărăciei, abandonului școlar și excluziunii sociale, relatează mediafax.ro.

„Ministrul Daniel David anunțase acum câteva săptămâni, la primele discuții despre măsurile din educație, că bursele pentru mamele minore nu sunt un subiect de negociere, înțelegând impactul și importanța lor. Astăzi (sâmbătă – n.r.) am rediscutat cu el tema și mă bucur că ministrul David și-a reconfirmat poziția, respectiv de menținere a acestora în pachetul de măsuri asumat de Ministerul Educației. Bursele destinate reinserției mamelor minore rămân. În cuantumul existent. (…) Există niște argumente și raționale și juste pe care se structurează actualele măsuri și mă bucur că incluziunea mamelor minore rămâne, și pentru ministrul Daniel David, un subiect care nu se negociază în criză”, a transmis Amarandei.

Aceste burse vor fi incluse în categoria largă a „burselor sociale”

Deși bursele vor fi incluse în categoria mai largă a „burselor sociale”, oficialii dau asigurări că ele nu vor fi eliminate sau diminuate.

Măsura are la bază studii internaționale, care arată că nivelul de educație al părinților influențează semnificativ viitorul copiilor. Reîntoarcerea la școală a mamelor minore este astfel esențială nu doar pentru ele, ci și pentru următoarele generații.

Publicitate

Detaliile privind modul de aplicare a măsurii urmează să fie făcute publice marți, după aprobarea finală a legii aflate în analiză parlamentară.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending