Connect with us
Publicitate

Eveniment

PAȘTELE Blajinilor: Tradiții, superstiții și obiceiuri în lunea după Duminica Tomii

Publicat

Publicitate

O sărbătoare atipică din punct de vedere bisericesc, Paștele blajinilor se păstrează în special în zonele rurale din țară. Aceasta urmează sărbătorii din Duminica Tomii, relatează alba24.ro.

De Paștele Blajinilor sau Paștele celor Morți, toate cimitirele creștin-ortodoxe se umplu de oameni care vor să își pomenească rudele trecute în neființă.

În credința ortodoxă se pune accent și pe cultul morților. Paștele blajinilor sau Paștele morților reprezintă în sine amintirea tuturor celor care au murit.

Publicitate

Paștele blajinilor: Blajinii se numără printre cei dintâi oameni de pe pământ

Aceștia trăiau fără femeile lor, stând cu ele doar 30 de zile pe an, în scopul procreației. Incapabili de a săvârși fapte rele, blajinii se aflau dincolo de lumea văzută, pe unde se varsă Apa Sâmbetei, pe Ostroavele Albe.

Există și credința că ei provin din copii nebotezați, morți imediat după naștere. Alteori sunt priviți ca fiind cei care susțin stâlpii pământului. Fără Blajini, lumea s-ar scufunda în haos. În unele versiuni, Blajinii sunt identificați cu urmașii celor care n-au mai reușit să traverseze marea, atunci când Moise a eliberat poporul evreu din robia egipteană, despărțind apele. Aceștia au rămas pe o insulă foarte aproape de Rai, pe unde trece Apa Sâmbetei.

În Bucovina se spune că „Blajinii sunt jumătatea de sus om, iar jumătatea de jos pește și trăiesc într-un pârâu; femeile și fetele lor cântă foarte frumos, încât răsună văile de cântecele lor melodioase”.

Publicitate

Există credința că Dumnezeu a creat mai întâi uriașii. Pentru că se războiau între ei, Dumnezeu i-a lăsat să piară și i-a creat pe Blajini. Aceștia fiind prea mici, au fost mutați pe lumea cealaltă și apoi l-a făcut pe om.

Blajinii sunt cunoscuți și sub numele de Rohmani. Potrivit cercetătorilor, numele de Rohmani vine din limba tracă, de la supranumele Zeind-Roymenos (Sfântul Luminos) dat Cavalerului Trac, o zeitate prezentă în antichitatea dobrogeană, oltenească și transilvană.

Credințe, obiceiuri. Ce nu ar trebui să faci în această zi

Se spune că de Paștele Blajinilor nu ai voie să coci sau să speli haine.

Publicitate

Nici să bați covoare nu este acceptat, pentru că zgomotul făcut îi poate speria pe blajinii care se întorc în această zi specială de pe lumea cealaltă pentru a se ruga și a ține post pentru cei vii.

Se spune că spiritele blajinilor intră în biserică la Sfânta Liturghie.

Se mai spune că nu ai voie să îi vorbești de rău pe cei care s-au dus dintre noi, chiar dacă nu ai avut înțelegere cu aceștia. Se spune că morții care sunt bârfiți de Paștele Blajinilor pot face necazuri în casele oamenilor.

Publicitate

La țară se crede că blajinii pot da foc grajdurilor sau pot omorî animalele aflate în câmp, însetându-le chiar și dacă beau apă.

Cine este pomenit de Paștele Blajinilor

În această zi, bătrânii dădeau de-a dura ouă roșii în amintirea Blajinilor, iar în Bucovina se mânca la iarbă verde, unde multe firimituri erau lăsate să cada intenționat pe pământ, întru pomenirea celor morți. În cele mai multe locuri din țara noastră, oamenii merg în această zi la cimitire, dând de pomană ouă roșii, pască și cozonac și punând flori pe morminte.

Cele mai însemnate preocupări ale Blajinilor sunt rugăciunile și postul pentru cei vii. Se crede că, deși aceștia sunt virtuoși, Blajinii nu știu cum să calculeze când va cădea sărbătoarea Sfintelor Paști. Oamenii dau de veste Blajinilor ca a venit Paștele cu ajutorul apei, aruncând pe ea coji de ouă roșii.

De Paștele Blajinilor nu se pomenesc doar morții cunoscuti pe linia ascendentă a unei familii, ci întregul neam al strămoșilor comuni: Uitații, Neștiuții, Albii.

În unele zone ale țării, preoții sunt chemați să săvârșească, în lunea după Duminica Tomei, o slujbă pentru sufletele celor răposați. Există credința că prin această slujbă sufletele celor trecuți în lumea veșniciei vor fi părtașe fericirii fără sfârșit. Având în vedere ca în nicio carte de cult, tiparită cu binecuvântarea Sfântului Sinod, nu se află tipicul specific acestei slujbe, ea este de multe ori improvizată, potrivit creștinortodox.ro.

Ce nu e bine să faci de Paștele Blajinilor

La fel ca la orice sărbătoare și în ziua Paștelui Blajinilor sunt interzise anumite activități. Femeile nu au voie să spele, să măture sau să facă oricare altă activitate pe care o fac de obicei în gospodărie. Zgomotul făcut atunci când bați covoarele îi sperie pe blajini, care în această zi se întorc de pe lumea cealaltă pentru a se ruga pentru cei vii și chiar intră în biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie.

De asemenea, în data de 2 mai 2022 nu este bine să vorbești decedații de rău, de unde și zicala „despre morți numai de bine”. În caz contrar, se spune că morții bârfiți de Paștele Blajinilor le vor face rău celor care îi vorbesc de rău, dând foc grajdurilor sau omorându-le animalele.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Seminarului Eminescu, ediția a XI-a, la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, în perioada 17-18 mai 2024, ediția a XI-a a Seminarului Eminescu.

La seminar vor participa studenți și profesori de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Universitatea „Ovidiu” din Constanța, Universitatea din Oradea, Universitatea „Alecu Russo” din Bălți (Republica Moldova), „Università Cattolica del Sacro Cuore” din Milano (Italia).

Pe 17 mai, ora 10.00, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu (Memorialul Ipotești / Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava) va deschide lucrările seminarului. În continuare, lector univ. dr. Gina Puică (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava) va prezenta secțiunea „Cărți fundamentale”, având ca temă „Rosa del Conte, Eminescu sau despre Absolut, iar prof. dr. Angela Vasilovici („Università Cattolica del Sacro Cuore” din Milano) va susține conferința „Explorări în pagini de arhivă: Fondul Rosa del Conte ca sursă și spațiu de cercetare”. Seminarul „Cugetările sărmanului Dionis, de Mihai Eminescu” va fi coordonat de conf. univ. dr. Adrian Jicu (Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău), iar conferința „Scrisoarea norodului moldovenesc Marelui Stalin” va fi susținută de lect. superior Anatol Moraru (Universitatea „Alecu Russo” din Bălți). Va urma atelierul de lucru intitulat „Cum se mai scrie critica literară astăzi?”, coordonat de prof. univ. dr. Daniela Petroșel (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), și seminarul „Rosa del Conte, Eminescu sau despre Absolut” (un capitol), coordonat de lector univ. dr. Gina Puică (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava).

Publicitate

Activitățile din prima zi se vor încheia cu lecturi ale poeților Ion Mureșan și Nichita Danilov, la care sunt invitați să participe toți iubitorii de poezie, activitatea având caracter deschis.

A doua zi a seminarului, 18 mai, va debuta cu o conferință prezentată de prof. dr. Angela Vasilovici („Università Cattolica del Sacro Cuore” din Milano), cu titlul La originile unui eminescolog de excepție. Rosetta del Conte și pasiunea pentru limba și literatura română”. Va urma seminarul „Melancolie, de Mihai Eminescu”, coordonat de lector univ. dr. Anca Tomoioagă (Universitatea din Oradea)

Manifestarea se va încheia cu dezbateri finale și vizitarea municipiului Dorohoi.

Publicitate

 

Publicul interesat de activitățile propuse este invitat să asiste la ateliere, conferințe, discuții, conform programului, care poate fi consultat pe: http://www.eminescuipotesti.ro/

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO Marius Budăi: „Pe lângă faptul că suntem moldoveni, trebuie să venim și cu soluții pentru județul nostru”

Publicat

Publicitate

Fostul ministru al Muncii, deputatul PSD Marius Budăi, a explicat de ce i-a întins mâna candidatului PNL pentru Consiliul Județean, Valeriu Iftime, pe scena de la Popăuți.

Așa cum i-am spus și dânsului, toți suntem moldoveni în suflet, nu doar pe tricou. Dar asta nu aduce nimic pentru dezvoltarea județului nostru. Pe lângă faptul că suntem moldoveni, trebuie să venim și cu soluții administrative, care să genereze dezvoltare. De aceea, i-am spus domnului Iftime, că trebuie să venim și cu fapte, cu programe, pentru că la finalul competiției electorale va trebui să colaborăm pentru județul nostru”, a explicat Marius Budăi.

Deputatul PSD a mai spus că așteaptă de la PNL să prezinte și soluții concrete pentru județul Botoșani. „Deocamdată, singura propunere a PNL pentru Botoșani e că sunt moldoveni. E foarte frumos, dar nu e suficient. Adică e nevoie și de soluții. Candidatul PSD pentru Consiliul Județean, Lucian Trufin, a pus pe masă un program cu 10 proiecte majore, centrate pe dezvoltarea producției locale, crearea de locuri de muncă, salarii decente pentru salariați calificați, precum și asigurarea accesului la sănătate și respectul față de pacienți. Asta pe lângă proiectele de dezvoltare a infrastructurii rutiere, sanitare și sociale”, a precizat reprezentantul PSD Botoșani.

Publicitate

Referitor la declarația premierului Marcel Ciolacu, fostul ministru Marius Budăi a explicat că afirmațiile președintelui PSD nu se refereau la moldoveni, ci la persoanele care nu știu unde se află pe hartă județul Buzău. „Dacă ne uităm la ce a făcut Marcel Ciolacu pentru Moldova, cred că are mai multe rezultate decât toți premierii de dreapta la un loc. La finalul anului vom circula pe 150 de kilometri pe Autostrada Moldovei, iar lucrările la Spitalul Regional au fost în sfârșit deblocate, ca să dau doar două exemple”, a explicat Marius Budăi.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Lucian Trufin: Hubul agroalimentar va aduce produse proaspete, calitative și accesibile pe masa botoșănenilor

Publicat

Publicitate

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Lucian Trufin, spune că proiectul său de a realiza un hub alimentar în Botoșani va sprijini producția agroalimentară locală și va aduce hrană sănătoasă și gustoasă pentru cetățeni.

Pe lângă avantajele economice și crearea de noi locuri de muncă, cel mai important este că botoșănenii vor avea acces la legume și fructe proaspete, vândute la prețuri accesibile. În prezent, o mare parte din producția locală fie pleacă spre alte zone, fie este insuficient valorificată. Avem o varietate de produse de înaltă calitate, iar inițiativa urmărește să le aducă pe mesele botoșănenilor, ceea ce reprezintă un câștig atât pentru producătorii locali, cât și pentru consumatori”, a explicat Lucian Trufin.

Hubul alimentar presupune înființarea unor centre locale pentru colectarea și sortarea cerealelor, legumelor și fructelor obținute pe plan local de fermierii botoșăneni. De aici, produsele agroalimentare vor fi vândute direct și în mod prioritar către piețele și magazinele din județul Botoșani. Scurtarea lanțului de distribuție și a distanțelor de transport înseamnă acces facil la produse proaspete și la prețuri avantajoase pentru cumpărători.

Publicitate

Există deja premise pentru realizarea unui hub alimentar în județul Botoșani. Secretarul de stat Adrian Pintea a anunțat că unul dintre cele 16 centre de colectare a produselor agroalimentare prevăzute în programul Ministerului Agriculturii va fi amplasat chiar la Botoșani.

La nivelul întregii țări se vor face 16 centre de colectare și depozitare de legume. La solicitarea domnului senator Lucian Trufin și prin analiza domnului ministru Barbu, unul dintre cele 16 centre se va afla în județul Botoșani”, a declarat Adrian Pintea, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.

De asemenea, prin acest proiect se vor crea locuri de muncă în centrele de colectare și sortare. Crearea unei oportunități sigure de valorificare a produselor va stimula producția agroalimentară locală și va oferi o perspectivă sigură pentru tinerii fermieri.

Publicitate

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Citeste mai mult

Eveniment

Sfaturi de securitate pentru dispozitivele mobile de la DNSC. Cum poți să îți protejezi gadgeturile

Publicat

Publicitate

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis recent câteva sfaturi pentru securitatea dispozitivelor mobile, informează alba24.ro. „Săptămâna a fost lungă, dar securitatea dispozitivelor mobile nu are zi liberă! Ia-ți un moment să-ți protejezi gadgeturile pentru a te bucura de weekend fără griji și cu toată încrederea. La sfârșit de săptămână, tehnologia ta merită și ea un moment sporit de atenție”, au scris reprezentanții DNSC, pe pagina de Facebook.

DNSC, sfaturi de securitate pentru dispozitivele mobile

  • Păstrați mereu software-ul de pe dispozitiv actualizat (și aplicațiile).
  • Evitați operarea cu date sensibile pe rețele Wi-Fi publice, gratuite. Folosiți o soluție VPN în acest caz.
  • Activați un cod PIN, o parolă complexă sau securitatea biometrică pentru a folosi dispozitivul.
  • Folosiți funcția de localizare și blocare de la distanță a dispozitivului.
  • Instalați aplicații numai din magazinele oficiale și evitați piratarea.
  • Fiți precauți când primiți linkuri și atașamente pe telefon. Scanați-le cu un antivirus înainte de a le accesa.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending