Connect with us

Actualitate

Paște 2025: Când se prepară cozonacii și pasca de sărbători. Rețete și recomandări

Publicat

Publicitate

Paștele 2025: Care este momentul potrivit pentru prepararea cozonacilor și a pascăi. Joia Mare – o zi cu semnificație profundă în Săptămâna Patimilor. În această zi, credincioșii participă la denii, unde sunt evocate evenimente esențiale, precum Cina cea de Taină, scrie alba24.ro.

Tot în această zi, gospodinele vopsesc ouăle, de regulă în roșu – simbol al sângelui lui Hristos – și prepară pasca, cozonacul și alte bucate tradiționale. Joia Mare este, de asemenea, ultima zi în care se pomenesc morții.

Familiile vor continua pregătirile pentru masa de Paște sâmbătă. Așadar, cozonacii, pasca, drobul de miel și alte mâncăruri de sărbători pot fi pregătite joi sau sâmbătă.

Rețete de Paște 2025. Cozonaci cu nucă – varianta 1

Unele dintre preparatele tradiționale pregătite de sărbători sunt cozonacii. O rețetă este prezentată de Sanda Marin, pentru Mediafax.

Ingrediente:

1 kg făină, 7 gălbenusuri, 4 albusuri, 300 g zahăr, 250 g unt (80% grăsime), 2 linguri ulei, lapte cât se cere, (circa 1/2 litru), 1 lingură rom, vanilie, 50 g drojdie, 1 linguriţă rasă de sare, 100 – 200 g stafide (după gustul fiecăruia).

Publicitate

Mod de preparare:

Se înmoaie drojdia cu puţin lapte călduţ și o bucăţică de zahăr. Se opăresc într-o oală mică 3—4 linguri de făină cu puţin lapte clocotit, amestecând bine. Când s-a răcorit, se amestecă cu drojdia și apoi se bate bine până se fac bășici mari. Se presară puţină făină, se acoperă cu un servet si se pune la un loc cald să crească.

În acest timp, se freacă gălbenușurile, întâi cu sare, ca să-se închidă la culoare, apoi cu zahărul tos sau zahăr pudră cernut printr-o sită fină.

Când plămădeala a crescut destul, se toarnă peste restul de făină cernută într-un vas larg si ţinut la cald. Se amestecă adăugând gălbenuşurile, puţin lapte călduţ si albusurile bătute spumă. Se frământă cel puţin o jumătate de oră, aducând aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, puţin câte puţin, untul topit, cald. Dacă aluatul pare prea tare, se mai adaugă puţin lapte călduţ. La frământat se adăugă şi stafidele, după ce au fost alese, spălate şi şterse întrun şervet.

Se adună aluatul în vas, se acoperă cu un prosop uşor, se asază la cald şi se lasă să crească circa două-trei ore.

Când a crescut destul, se unge mâna cu unt, se iau bucăţi din el, se împletesc pe masa de aluat presărată cu făină și se pun în forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie să ajungă la jumătatea formei. Se mai lasă să crească tot la cald, se unge cu ou, se presară deasupra zahăr tos şi nuci sau stafide. Se pun la copt la foc potrivit şi se ţin circa o oră. Când sunt gata, se scot din forme şi se lasă să se răcorească.

Rețete de Paște 2025. Cozonaci cu nucă – varianta 2

Ingrediente:

600 g făină, 1 cească lapte, 2 ouă întregi, 2 gălbenuşuri, 1/2 linguriţă sare, 140 g unt proaspăt, 2 linguri zahăr, 20 g drojdie, vanilie. Umplutura: 500 g nuci măcinate, 350 g zahăr pudră, un praf de sare, 1/2 cească lapte.

Mod de preparare:

Se înmoaie drojdia cu o linguriţă de zahăr şi puţin lapte călduţ. Se freacă untul spumă cu două linguri de zahăr. Se cerne într-un vas larg făina, se face loc la mijloc şi se toarnă plămădeală, o cească de lapte, două ouă întregi si două gălbenusuri frecate cu 1/2 linguriţă de sare; se frământă, adăugând şi untul frecat spumă, până face aluatul băşici şi se desprinde de pe mână. Coca trebuie să fie ceva mai tare decât la cozonacul obişnuit (simplu). Se lasă să crească.

Umplutura:

Se amestecă nucile măcinate cu zahărul pudră şi cu un vârf de linguriţă de sare. Se opăreşte cu 1/2 ceaşcă de lapte clocotit şi se freacă până se face pasta potrivit de consistentă (dacă este necesar, se mai adaugă lapte, dar cu grijă, deoarece pasta devine uşor prea moale). Aluatul crescut se desparte în două, se întinde prima foaie pe masa presărată cu făină, deasupra se întinde jumătate din nucă, într-un strat cât mai egal, se rulează şi se pune în forma  unsă cu unt. Acelaşi lucru se repetă cu a doua bucată de aluat. Se ung cu ou si se dau imediat la cuptor, fără să se lase aluatul în formă să crească, deoarece se fac goluri între nucă şi aluat. Se coace la foc potrivit.

Rețete de Paște 2025: pască cu brânză

Ingrediente: 400 g aluat de cozonac, unt pentru uns tava.

Umplutura: 500 g brânză de vaci, 3 ouă, 100 g zahăr, 50 g unt (80% grăsime), 40 g făină, 1 cească lapte, 1 linguriţă esenţă vanilie, coajă de lămâie, 25 g stafide, 1/2 linguriţă sare.

Din aluatul de cozonac se întinde o foaie groasă de circa 0,5 cm şi de forma tăvii în care se coace. Se unge tava cu unt, se asază foaia de aluat pe fund. Din alte două bucăţi se fac pe masa de aluat suluri de grosimea creionului, se împletesc şi se asază de jur împrejur, lipite de marginea tăvii, apăsând capetele, ca să se unească între ele. Se lasă să crească.

Se freacă împreună brânza cu untul si zahărul. Se adaugă ouăle pe rând, sare, apoi făina si laptele. La urmă se pune vanilia, coaja de lămâie si stafidele alese si spălate. Se toarnă în formă. Se ung cu ou atât aluatul, cât si brânza si se dă la cuptor. Când este gata, se scoate din formă după ce s-a răcit.

Rețete de Paște 2025: pască fără aluat

Ingrediente: 600g de brânză de vaci, 500 g de smântână grasă, 6 ouă; 150 g de unt, 150 g de zahăr, 50 g faină, 50 g de griş, 100 g stafide, coaja rasă de la o lămâie/portocală

Mod de preparare: Sparge ouăle şi amestecă-le cu mixerul. Topeşte untul într-o crăticioara pe foc, fără ca acesta să-şi schimbe culoarea. Adaugă zahărul şi untul şi mixează bine totul. Adaugă smântana, făina şi grişul. La final incorporează cu atenţie, la o viteză mică, branza, stafidele şi coaja rasă de lămâie sau portocală.

Toarnă compoziţia într-o tavă rotundă cu fundul detaşabil, unsă cu unt şi tapetată cu făină. Coace pasca 40-45 de minute în cuptorul încins la 180 de grade Celsius. Lasă pasca să se răcească la temperatura camerei.

Rețete de Paște 2025: Pască italiană cu orez

Ingrediente:

Aluatul: 570 de grame de făină, o lingură de praf de copt, 60 de grame de unt, o jumătate de cană de zahăr, 3 ouă, două pliculeţe de vanilie;

Umplutura: o cană de apă, o jumătate de cană de orez, un litru de lapte, o cutie de 425 de grame de brânză ricotta, o cană şi jumătate de zahăr, o lingură de suc de lămâie, coaja rasă de la o lămâie, 6 ouă

Mod de preparare:

Într-un bol, amestecaţi făina cu praful de copt. În alt bol mai mare, amestecaţi cu mixerul untul cu jumătate de cană de zahăr, până ce compoziţia devine pufoasă. Adăugaţi pe rând ouăle şi vanilia. Treptat, adăugaţi făina, pentru a obţine un aluat moale. Împărţiţi aluatul în două şi formaţi două mingi. Întindeţi fiecare minge de aluat pe o suprafaţă de lucru presărată cu făină, în formă de disc, astfel încât să încapă într-o formă de copt cu diametrul de 25 de centimetri.

Puneţi discurile de aluat în forme şi daţi la frigider.

Daţi apa în clocot într-o oală şi adăugaţi orezul. Daţi focul mai mic, acoperiţi oala cu un capac şi fierbeţi 20 de minute. Adăugaţi laptele şi fierbeţi ingredientele, amestecând încontinuu, până când amestecul se îngroaşă. Apoi luaţi oala de pe foc şi lăsaţi să se răcească.

Încălziţi cuptorul la 165 de grade Celsius.

După aceea, amestecaţi într-un bol brânza ricotta, zahărul, sucul şi coaja de lămâie şi 6 ouă, până ce obţineţi o compoziţie omogenă şi spumoasă. Adăugaţi amestecul rece cu orez şi amestecaţi până ce ingredientele se omogenizează. Turnaţi amestecul în forma de tartă, apoi acoperiţi-o cu discul de aluat din cealaltă formă.

Coaceţi pasca în cuptorul preîncălzit până ce aluatul de deasupra capătă o culoare aurie, aproximativ 60 de minute, apoi lăsaţi să se răcească pe un grătar.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Acțiune de amploare la Darabani, în prima zi de Crăciun: Amenzi de peste 10.000 de lei și permise reținute

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni, alături de jandarmi, au desfășurat în prima zi de Crăciun o acțiune amplă pentru prevenirea situațiilor de risc și menținerea ordinii publice și a siguranței rutiere, pe raza orașului Darabani.

Acțiunea a avut loc la data de 25 decembrie 2025 și a fost organizată de polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani și ai Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani, cu sprijinul jandarmilor.

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate aproximativ 50 de persoane și au fost oprite pentru control 43 de autoturisme. Ca urmare a neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 14 sancțiuni contravenționale, valoarea totală a amenzilor depășind suma de 10.000 de lei.

Totodată, în cadrul aceleiași acțiuni, a fost reținut un permis de conducere și a fost retras un certificat de înmatriculare.

Dintre sancțiunile aplicate, 10 au vizat abateri de la regimul rutier, iar alte 4 au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991 privind normele de conviețuire socială și ordinea publică.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au transmis că polițiștii vor rămâne la datorie și în zilele următoare, pentru ca spiritul sărbătorilor de iarnă să se desfășoare într-un cadru sigur pentru toți cetățenii.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune de Crăciun la Flămânzi: Zeci de persoane legitimate și amenzi de peste 9.000 de lei aplicate de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au desfășurat, în prima zi de Crăciun, o amplă acțiune pentru menținerea ordinii și siguranței publice în orașul Flămânzi, vizând prevenirea faptelor antisociale și a infracțiunilor stradale.

Acțiunea a avut loc la data de 25 decembrie 2025 și a fost organizată de polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi, împreună cu cei ai Secției de Poliție Rurală nr. 8 Flămânzi.

În cadrul activităților desfășurate, IJP Botoșani a anunțat că oamenii legii au legitimat aproximativ 60 de persoane și au verificat 24 de autoturisme aflate în trafic. În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 15 sancțiuni contravenționale, valoarea totală a amenzilor depășind suma de 9.000 de lei.

Tot în cadrul acțiunii, au fost verificate și două societăți comerciale, pentru a se asigura respectarea legislației în vigoare și prevenirea eventualelor abateri.

Polițiștii botoșăneni au mai adăugat că astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, scopul principal fiind creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și menținerea unui climat de ordine publică, inclusiv în zilele de sărbătoare.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Peste 280 de articole pirotehnice, confiscate de polițiști în Ștefănești și Cordăreni. Tineri și minori, prinși cu petarde

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au intensificat acțiunile de prevenire a incidentelor provocate de folosirea materialelor pirotehnice, iar în ultimele zile au confiscat sute de articole interzise, în urma mai multor controale desfășurate în mediul rural.

La data de 24 decembrie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 10 Ștefănești au identificat doi tineri, în vârstă de 18 și 25 de ani, care dețineau articole pirotehnice din categoria P1, interzise la deținere fără drept.

În urma controlului efectuat asupra acestora, oamenii legii au găsit aproximativ 250 de articole pirotehnice, care au fost ridicate și confiscate pentru continuarea cercetărilor.

Într-un alt caz, în data de 25 decembrie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au identificat, pe drumul public din comuna Cordăreni, un tânăr de 16 ani, din aceeași localitate, care folosea articole pirotehnice în scop de divertisment.

Asupra minorului au fost descoperite aproximativ 30 de articole pirotehnice, de asemenea interzise la deținere, acestea fiind confiscate de polițiști.

În ambele situații, cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunii de prepararea, producerea, experimentarea, deținerea, transmiterea sub orice formă, distrugerea, comercializarea, precum și folosirea fără drept a articolelor pirotehnice din categoriile F2, F3, F4, T1, T2, P1 și P2.

Publicitate

Polițiștii reamintesc faptul că deținerea și utilizarea neautorizată a materialelor pirotehnice pot avea consecințe grave și fac apel la cetățeni, în special la părinți, să supravegheze minorii și să respecte prevederile legale în vigoare.

Foto ilustrativ: Arhiva

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Vorona, reținut după ce a fost prins conducând sub influența alcoolului

Publicat

Publicitate

Un bărbat în vârstă de 66 de ani, din comuna Vorona, a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru conducere sub influența alcoolului.

Măsura a fost dispusă la data de 24 decembrie 2025 de către polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani, în urma administrării probatoriului într-un dosar penal deschis pe numele acestuia.

Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, în seara zilei de 23 decembrie 2025, bărbatul a fost depistat de polițiști în timp ce se deplasa cu autoturismul pe raza comunei Cristești, deși se afla sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat, mult peste limita legală admisă.

Pe baza rezultatelor obținute și a celorlalte probe administrate, polițiștii au dispus reținerea bărbatului pentru 24 de ore, acesta fiind ulterior introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.

Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a fost comisă fapta, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending