Connect with us

Eveniment

Pas cu pas: Încă doi “pirați auto” trași pe dreapta de polițiști la Botoșani și lăsați fără mașină pentru șase luni

Publicat

Publicitate

Transportul de persoane este verificat de polițiștii de la Botoșani de ceva vreme iar rezultatele campaniei de identificare a “piraților auto” nu se lasă fără rezultate.

La data de 12 iunie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au făcut din nou uverificări pentru a depista conducătorii auto care efectuează transport neautorizat de persoane. Peste 50 de autovehicule au fost verificate, iar două dintre acestea au fost imobilizate pentru următoarele 6 luni.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproape 6.000 de lei și au fost reținute 2 certificate de înmatriculare.

Primul dintre cei doi “pirați auto” lăsați “la vatră” a fost identificat la data de 12 iunie 2023, când polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe strada Săvenilor, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 59 de ani, din orașul Săveni.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta trei persoane,  în regim taxi, fără a fi autorizat în acest sens.

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1.500 de lei, totodată fiind dispusă suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului pentru o perioadă de 6 luni.

Publicitate

Și tot la data de 12 iunie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit, pentru control,  pe drumul național, D.N. 29 D, din comuna Stăuceni, un autoturism condus de un bărbat, de 60 de ani, din comuna Sulița.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta transporta o persoană,  în regim taxi, fără a fi autorizat în acest sens.

“Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 5.000 de lei, totodată fiind dispusă suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului pentru o perioadă de 6 luni”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Incendiu la Grădinița cu Program Prelungit nr. 4 din municipiul Dorohoi. Zeci de copilași, scoși din clădire

Publicat

Publicitate

Un început incendiu s-a produs, în această dimineață, la Grădinița cu Program Prelungit nr. 4 din municipiul Dorohoi. Instalaţia electrică de pe holul instituției de învățământ a luat foc.

Când au simțit miros de fum, cadrele didactice au evacuat clădirea. Este vorba de 40 de preșcolari și șase cadre didactice și personal auxiliar.

La fața locului au ajuns, în cel scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD.

Aceștia au constatat faptul că ardea instalaţia electrică, cu degajări de fum și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă. Echipajul SMURD a evaluat la fața locului toate persoanele. Acestea nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

▪ verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

Publicitate

▪ nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

▪ la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

▪ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

▪ nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

▪ nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

▪ instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

▪ amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

ℹ️ Sfaturi pentru elevi, în caz de incendiu:

1. Anunțați primul adult pe care îl întâlniți;
2. Păstraţi-vă calmul!;
3. Părăsiți clădirea sub supravegherea și îndrumarea unui cadru didactic;

4. Urmaţi căile de evacuare marcate. Nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a vă lua ghiozdanele sau alte obiecte de valoare. Viaţa dumneavoastră este mai importantă!

5. Când aţi ajuns în curte, îndreptaţi-vă spre locul de adunare marcat corespunzător. Aici, cadrele didactice fac prezenţa.
6. Aşteptaţi intervenția pompierilor!
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Fotografie cu caracter generic

Citeste mai mult

Eveniment

Concursul Național de Protecția Mediului „Și gestul tău contează!”, a XVII-a ediție

Publicat

Publicitate

Palatul Copiilor Botoșani și Asociația „Papucul doamnei” organizează, în perioada 29 mai-1 iunie 2025, a XVII a ediție a Concursului Național de Protecția Mediului „Și gestul tău contează!”, sub egida Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.

Proiectul este inclus în C.P.E.E.N.I. cofinanțate de M.E.C., poziția 34 și este coordonat de prof. Cecilia VICOVEANU.

Alături de organizatori sunt partenerii, colaboratorii și sponsorii acestui proiect: Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate-județul Botoșani, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate Botoșani, Direcția Silvică Botoșani, Asociația Rotary Club Botoșani, Asociația Act for Tomorrow și GhipoConcept SRL Iași.

Sunt așteptați participanți, elevi și cadre didactice, din toate colțurile țării, câștigători ai etapelor județene și de selecție, care au avut loc în luna aprilie 2025. Aceștia au concurat la secțiunile: proiect de mediu, cea mai reprezentativă fotografie de la o acțiune de protejare a mediului, colaj cu materiale din natură și cel mai util obiect din deșeuri, pe două categorii de vârstă.

Programul etapei a doua cuprinde numeroase activități educative, practice, sportive şi creative sub formă de concurs între echipaje.

Gazda participanților este Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona, județul Botoșani.

Publicitate

”Deschiderea festivă va avea loc vineri, 30 mai 2025, începând cu ora 9, în Campusul Liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona” a declarat prof. Cecilia Vicoveanu, coordonatorul evenimentului.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Programări pentru vize la Ambasada SUA București: Tot ce trebuie să știi despre noul sistem

Publicat

Publicitate

Ambasada Statelor Unite ale Americii la București a anunțat implementarea unui nou sistem de programare a interviurilor pentru vize, care va intra în funcțiune începând cu data de 30 mai. Potrivit anunțului privind actualizarea sistemului de programări publicat pe site-ul Ambasadei SUA la București, sistemul de plată pentru solicitările de viză nu va fi disponibil până joi, 29 mai.

Tot până joi nu va fi disponibil nici serviciul de programări (call center), scrie Agerpres.

„De marți, 27 mai, până joi, 29 mai, solicitanții de viză temporară nu vor putea trimite prin curierat documente pentru reînnoirea vizei sau documente suplimentare pentru o solicitare de viză cu status-ul 221g.

Ridicarea pașapoartelor de la locațiile firmei de curierat sau expedierea acestor prin curier la adresele solicitare vor continua în această perioadă. Programul normal va fi reluat începând cu data de 30 mai”, se precizează în anunț.

Solicitanții de viză nu se vor putea programa/reprograma până joi.

„Solicitanții de viză care au deja interviuri programate trebuie să se prezinte la programare în ziua și la ora respectivă. Solicitanții de viză care au interviuri programate în intervalul 27 mai – joi, 29 mai, pot anticipa întârzieri la livrarea pașaportului”, a menționat misiunea diplomatică.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Românii ar putea avea tarife diferite la energie, în funcție de ore. Anunțul făcut de ministrul Energiei

Publicat

Publicitate

Românii ar putea avea tarife diferite la energie, în funcție de ore. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a anunțat că susține implementarea unui sistem de tarife orare pentru energia electrică, astfel încât să fie încurajat consumul în momentele când energia este abundentă și ieftină. Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței „Energy road – Energie la tine acasă – Ediția a VII-a”, organizată de agenția News.ro.

Sebastian Burduja a transmis că la nivel naţional există milioane de contoare inteligente, iar acolo unde aceste aparate de măsurare există, poate fi implementat un proiect pilot până la finalul acestui an.

Practic, ministrul Energiei propune introducerea unui mecanism tarifar care să oglindească condițiile reale din rețeaua electrică națională. Conceptul este simplu dar eficient: în momentele când producția de energie depășește cererea, prețul scade iar costurile pentru consumatori se reduc considerabil. Invers, în orele de vârf – în special seara, când utilizarea energiei electrice atinge maximul zilnic – tarifele cresc.

Această abordare stimulează comportamentul responsabil al consumatorilor și contribuie la prevenirea suprasolicitării rețelei. Sistemul recompensează flexibilitatea consumatorilor care își ajustează obiceiurile de consum în funcție de disponibilitatea energiei, creând un echilibru mai stabil între cerere și ofertă.

Românii ar putea avea tarife diferite la energie, în funcție de ore
„Legat de tarifele orare, eu plec de la un principiu: nu e totuna să consumi energie electrică la orele de prânz cu a consuma energie electrică seara. Asta e o realitate de care nu putem să scăpăm. Şi atunci, în mod normal, mecanismele de piaţă, mecanismele de stimulare a consumatorilor ar trebui să fie în oglindă cu acest principiu. Deci, personal susţin această idee. Se poate implementa pe termen scurt, să vedem. Noi am avut discuţiile astea cu operatorii de distribuţie.

E adevărat că într-o perioadă în care există, încă până la 1 iulie, compensarea plafonarea, nu se putea trece la un asemenea sistem şi acesta a fost feedback-ul pe care operatorii l-au dat constant. Dar după această etapă, cred că trebuie să ne punem în serios problema şi, deci, să avem demand side management. O fac şi alte state de la vest de noi şi e normal să ne punem şi în această problemă”, a afirmat ministrul Energiei, luni, la conferinţa „Energy road – Energie la tine acasă – Ediţia a VII-a” organizată de News.ro.

Publicitate

Potrivit ministrului, la nivel național există deja „milioane de puncte de consum” echipate cu contoare inteligente, multe dintre ele funcționale, ceea ce face posibilă implementarea unui sistem de tarificare orară fără investiții majore suplimentare.

Multe locuințe din mediul urban sunt dotate cu contoare inteligente, care pot măsura consumul în timp real și astfel se pot aplica tarife diferențiate pe ore.

„Trebuie să avem o pilotare, să vedem cum ar merge acest sistem şi dacă putem să-i motivăm pe români, pe consumatorii casnici să consume energia atunci când ea este abundentă şi deci şi ieftină. (…) Cred că până la finalul anului un asemenea pilot poate fi făcut, nu este un lucru atât de complicat şi din discuţiile pe care le-am avut, operatorii de distribuţie au fost foarte deschişi”, mai spune Burduja.

Sebastian Burduja a mai transmis că proiectul-pilot poate fi implementat în colaborare cu operatorii de distribuţie din sectorul energiei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending