Connect with us

Eveniment

Parlamentul vrea să schimbe regulile din SENSUL GIRATORIU. Un proiect propune eliminarea ideii de intersecție din sens giratoriu

Publicat

Publicitate

Codul rutier ar putea fi schimbat după ce mai mulți parlamentari vor o modificare privind clarificarea regulilor de circulație în sensul giratoriu, relatează alba24, care a consultat documentul și a extras cele mai importante modificări ale regulilor de circulație în sensul giratoriu. 

Mai exact, potrivit unui proiect înregistrat miercuri la Senat, sensul giratoriu ar urma să fie definit drept un drum principal cu sens unic şi traiectorie giratorie, care se intersectează succesiv cu drumuri secundare pe partea dreaptă.

Astfel, din noua definiție a sensului giratoriu va fi eliminată ideea de intersecție. În prezent, Codul rutier include în categoria intersecțiilor cu circulație dirijată și intersecțiile în care circulația se desfășoară în sens giratoriu.

O propunere legislativă în acest sens, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 12 octombrie. Inițiatorii proiectul sunt mai mult parlamentari de la USR.

„Prevederile legale incidente în materia sensului giratoriu sunt lipsite de claritatea necesară unor norme legislative, fiind susceptibile de numeroase interpretări, aspect care a generat o practică neunitară a sancţiunilor contravenţionale aplicate.

Astfel, nu puţine au fost cazurile, apărute chiar în spaţiul public, în care participanţi la trafic au fost sancţionaţi contravenţional pentru încălcarea regulilor de circulaţie într-un sens giratoriu, iar instanţele de judecată, soluţionând plângerea contravenţională, au anulat procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei ca nelegal şi nemeteinic, oferind o altă interpretare dispoziţiilor legale incidente”, explică inițiatorii, în expunerea de motive.

Publicitate

O nouă definiție a sensului giratoriu

Potrivit parlamentarilor, Codul rutier actual nu reglementează şi situaţia în care în sensul giratoriu sunt mai multe benzi de circulaţie, iar prevederile legislative din prezent pot produce confuzie şi erori prin greşita definire a sensului giratoriu ca fiind o intersecţie.

„Sensul giratoriu nu poate fi considerat a fi o intersecţie, pentru că înăuntrul sensului giratoriu există elemente comune care se intersectează, doar între drumurile secundare şi drumul principal reprezentat de sensul giratoriu.

Acest drum principal cu sens unic şi traiectorie giratorie are mai multe intersecţii succesive cu drumuri secundare pe partea dreaptă.

Dacă am considera că sensul giratoriu în sine este o intersecţie, ar trebui să contrazicem matematica, care este o ştiinţă logică şi exactă.

De altfel, analizând un sens giratoriu aflat pe o singură arteră rutieră, nu putem spune că acea arteră se intersectează cu ea însăşi.

(…)

Astfel, considerăm că este greşită interpretarea [bazată pe faptul că sensul giratoriu este o intersecţie] potrivit căreia art. 57 alin. [4] prevede faptul că vehiculele care circulă deja în sensul giratoriu au prioritate nu doar faţă de vehiculele care intenţionează să intre în sensul giratoriu, ci şi în cadrul sensului giratoriu faţă de vehiculele care au intrat ulterior lor în sensul giratoriu; potrivit acestei interpretări greşite a art. 57 alin. [4], prioritatea în cadrul sensului giratoriu se stabileşte în funcţie de momentul pătrunderii, adică au prioritate inclusiv în cadrul sensului giratoriu vehiculele care au intrat primele, faţă de vehiculele care au pătruns ulterior”, susțin parlamentarii, în expunerea de motive.

Clarificarea regulilor de circulație în sensul giratoriu

Propunerea legislativă înregistrată la Senat modifică alineatul (4) al articolului 57 din OUG 195/2002 astfel:

„(4) În intersecţiile cu sensul giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestuia au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în sensul giratoriu. În interiorul sensului giratoriu se aplică dispoziţiile art. 54”.

Mai exact, la circulația în sensul giratoriu se vor introduce obligațiile existente în prezent la schimbarea benzilor de circulație.

Astfel, șoferii care execută o manevră de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele sunt obligați să semnalizeze din timp și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

De asemenea, aceștia trebuie să semnalizeze schimbarea direcției de mers pe întreaga durată a manevrei.

„Aşa cum am arătat, sensul giratoriu este un drum principal cu sens unic, în curbă la stânga, care se intersectează cu drumuri secundare succesive pe partea dreaptă, astfel încât din punctul nostru de vedere, linia discontinuă este un marcaj de separare a benzilor (şi nu un marcaj de ghidare care se foloseşte în intersecţii), fiind longitudinală, adică de-a lungul drumului principal reprezentat de sensul giratoriu şi curbă, întrucât drumul principal reprezentat de sensul giratoriu este circular.

Din punctul nostru de vedere, particularitatea în cazul sensului giratoriu este că sensul unic de deplasare este giratoriu, astfel că de fiecare dată când un conducător auto intenţionează să părăsească sensul giratoriu, acesta trebuie să schimbe direcţia de mers prin viraj la dreapta.

Aşadar, orice părăsire a sensului giratoriu presupune în mod necesar schimbarea direcţiei de deplasare.

Deci, participantul la trafic care efectuează manevra de schimbare a direcţiei de mers la părăsirea sensului giratoriu, trebuie să se asigure corespunzător şi să efectueze această manevră fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic, respectând prevederile art. 54 din OUG 195/2002”, precizează parlamentarii, în expunerea de motive.

Concret, în cazului unui sens giratoriu cu mai multe benzi, participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care doreşte să părăsească sensul giratoriu la a doua ieşire, va trebui să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece aceste autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

sursa: senat.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Toate școlile vor putea folosi catalog electronic. Modificări în regulamentul unităților de învățământ

Publicat

Publicitate

Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ din învățământ preuniversitar (ROFUIP) a fost modificat, astfel încât toate școlile vor putea folosi catalogul electronic, scrie alba24.ro.

Până acum, metodologia prevedea că doar cele care aplicau ca unitate pilot aprobată de minister aveau această opțiune.

Modificările sunt incluse în legislație prin Ordinul 4.498 din 2025, care a fost publicat în Monitorul Oficial, potrivit edupedu.ro.

Noile prevederi se aplică din anul școlar 2025-2026. Este vorba despre catalogul electronic din SIIR utilizat până acum de aproape 1.900 de școli. Alte mii de școli folosesc aplicații private de catalog electronic.

Unitățile de învățământ vor putea utiliza în continuare aceste aplicații, plătite din venituri proprii. Însă vor trebui să raporteze datele despre note, absențe și elevi și în catalogul electronic SIIR.

De asemenea, vor fi obligate să tipărească și să arhiveze catalogul la sfârşitul anului şcolar.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O combină a luat foc în timp ce treiera grâu pe un câmp din Avrămeni

Publicat

Publicitate

O combină a luat foc în timp ce treiera grâu pe un câmp din localitatea Aurel Vlaicu, ieri după-amiază. Șoferul a observat că iese fum de la compartimentul motor, a oprit utilajul agricol și a încercat să stingă flăcările. O femeie care era în zonă a sunat după ajutor, când a văzut că bărbatul nu reușește să le stingă.

 

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii de la Stația Săveni, cu o autospecială de stingere. Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta la compartimentul motor și a afectat o parte din habitaclu, precum și vegetația uscată din jur, pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați. Pompierii au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întregul utilaj și la lanul de grâu.

 

Conducătorul utilajului a suferit arsuri minore și a fost dus la spital de un martor al evenimentului, înainte de sosirea forțelor de intervenție la fața locului.

 

Publicitate

Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind o defecțiune tehnică survenită la compartimentul motor.

 

Pentru a preveni incendiile în această perioadă, proprietarii terenurilor și reprezentanții asociațiilor agricole trebuie să:

 

– verifice maşinile şi utilajele agricole din punct de vedere tehnic, să asigurare dotarea acestora cu dispozitive parascântei şi cu mijloace de primă intervenție ‐ stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături;

 

– remedieze defecţiunile apărute la maşinile şi utilajele agricole la distanță față de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetație uscată;

 

– alimenteze utilajele cu carburant în punctele de alimentare special amenajate;

 

– asigure punctele de recoltare cu tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă;

 

– asigure izolarea lanurilor prin fâşii arate sau discuite faţă de drumuri şi păduri sau căi ferate adiacente;

 

– strângă paiele rezultate în urma recoltării şi să are imediat miriştea;

 

– respecte regulile privind fumatul şi utilizarea focului deschis.

 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

 

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

Ministrul Sănătății: Nu sunt de acord ca medicul să aleagă între public și privat. După program trebuie să poată lucra unde vrea

Publicat

Publicitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat miercuri, după o întâlnire cu reprezentanții spitalelor private, că nu susține ideea ca medicii să fie obligați să opteze între activitatea în sistemul public și cea în sistemul privat, scrie alba24.ro.

„Nu putem separa atât de abrupt și brusc lucrurile. Medicina este un domeniu complex, cu specificul său. Cu toate acestea, respectarea programului de lucru în spitalul public este, conform legislației în vigoare, obligatorie”, a subliniat ministrul, potrivit G4Media.ro.

„De această dată, alături de reprezentantul spitalelor private din România, fac un apel către toți colegii din spitalele publice să respecte programul de lucru. După încheierea programului în sistemul public, fiecare medic este liber să profeseze în cadrul spitalelor private, în propriul cabinet sau în orice altă unitate medicală, atât timp cât își îndeplinește în mod corespunzător obligațiile din sistemul public”, a explicat el.

În același timp, ministrul a precizat că nu trebuie generalizate cazurile de nerespectare a programului și că mulți profesioniști din sistem depun eforturi considerabile pentru pacienți.

„Avem numeroși oameni extraordinari în sistemul sanitar, care lucrează peste program, care fac mai multe gărzi decât prevede norma, pentru a asigura continuitatea actului medical. Sunt rezidenți care efectuează chiar și 12 gărzi pe lună, uneori fără plată, pentru a acoperi nevoile spitalului public. Sunt medici care se întorc din timpul liber pentru pacienții lor, atunci când situația o impune”, a precizat Rogobete.

Totodată, el a atras atenția asupra unor excepții: „Nu vreau să generalizez, însă știm cu toții că există și cazuri în care unii colegi părăsesc spitalul public la ora 11 sau 12 pentru a merge în unități medicale private. Aceasta este o problemă care trebuie abordată cu responsabilitate”.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfânta Mare Muceniță Marina

Publicat

Publicitate

Sfânta Mare Muceniță Marina a rămas până în ziua de astăzi în amintirea creștinilor ca o pildă de curaj mărturisitor. Marina s-a născut în Antiohia Pisidiei fiind fiica unui preot păgân numit Edesim. A rămas din fragedă pruncie orfană de mamă astfel încât tatăl său a trebuit să aducă o doică dintr-un sat apropiat care să aibă grijă de fetiță.

Ceea ce nu știa tatăl său era faptul că femeia aceea era creștină. A îngrijit-o cu căldură și dragoste pe Marina vorbindu-i, nu de puține ori despre Mântuitorul Hristos. Marina și-a dorit botezul și s-a învrednicit în ascuns de acest dar. Ajunsă la vârsta de cincisprezece ani cunoștea despre persecuțiile creștinilor și despre slăvitele martirii ale celor ce-l mărturiseau curajos pe Hristos și ruga pe Domnul ca în cazul în care va ajunge vreodată în situația mărturisirii să o întărească să primească glorioasa cunună a muceniciei. Marina a trăit în vremea crunților împărați romani persecutori ai creștinilor Maximian și Dioclețian.

Guvernatorul local se numea Olibrie. Acesta, într-o zi a zărit-o întâmplător pe Marina și a fost cucerit de frumusețea ei. I-a încolțit în inimă gândul de a o lua de soție dacă ar fi fost din rândul cetățenilor liberi sau dacă nu măcar de concubină. A ajuns să o găsească. Marina nu a fost în nici un caz de acord recunoscându-i faptul că era creștină. Rănit de refuzul ei și forțat de legea imperială a torturat-o mânios pe Sfânta Marina încercând să o facă să se lepede de Hristos. Nu a reușit. A aruncat-o într-o temniță întunecată unde Marina s-a luptat cu foarte multe ispite din partea vrășmașilor demoni.

După nenumărate zile de chinuri la văzul cărora mulți oameni s-au convertit la creștinism, Sfânta Marina a fost condamnată la moarte prin decapitare.

 

Moaștele Sfintei Marina

Publicitate

Pana la ocuparea Constantinopolului de către cruciații apuseni in anul 1204, moaștele Sfintei Mucenițe Marina au fost păstrate in Mănăstirea Pantepontia. Potrivit altor izvoare, acestea ar fi fost pastrate in Antiohia pana in anul 908 iar de aici ar fi fost mutate in Italia. In prezent, moastele Sfintei Marina se gasesc in Atena, in biserica inchinata Sfintei Mucenite. Mana sa dreapta se afla in Muntele Athos la Manastirea Vatoped. De asemenea, particele din moastele Sfintei Marina se gasesc si in Albania, la Manastirea Sfanta Marina de pe Muntele Langa. In tara noastra, particele din moastele Sfintei Marina se gasesc la Mănăstirea Hurezi (palma) si la biserica din localitatea Fetesti, jud. Suceava.

Ciocanul Sfintei Marina

In Viața Sfintei Marina, se amintește ca in timp ce Sfanta gasea in temnita a intrat in celula diavolul, care luand chipul unui balaur a incercat sa o inspaimante. Neinfricata atleta a lui Hristos a prins cu mana demonul si, gasind un ciocan, l-a lovit, rusinandu-l pe acesta. Apoi, cand Marina s-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci, acesta s-a facut nevazut. Din acest motiv, in unele icoane, Sfanta Marina este reprezentata avand in mana un ciocan sau chiar lovindu-l pe diavol cu ciocanul.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending