Connect with us
Publicitate

Actualitate

Părinții copiilor născuți PREMATUR își vor putea prelungi concediul de creștere a copilului. Ce indemnizație vor primi

Publicat

Publicitate

Părinții copiilor născuți prematur vor putea cere prelungirea concediului pentru creșterea copilului cu cel mult 12 luni, până când micuțul va împlini vârsta de 3 ani. Măsura este prevăzută într-un proiect de lege ce a primit recent raport favorabil la Camera Deputaților, relatează alba24.ro

Proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 164/2022 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, înregistrat la Camera Deputaților, a primit, pe 20 noiembrie, aviz favorabil de la Comisia pentru muncă şi protecţie socială.

Părinții își vor putea prelungi concediul de creștere a copilului cu un an

Potrivit acestuia, în situaţia copilului născut prematur, perioada concediului pentru creşterea copilului (…) se poate majora, la cerere, cu maximum 12 luni, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, cu excepţia situaţiei în care copilul născut prematur este încadrat în grad de handicap.

Publicitate

„În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin copil născut prematur se înțelege copilul care se naște înainte de începerea celei de-a 37-a săptămâni de sarcină.

În această situație indemnizația pentru creșterea copilului precum și stimulentul de inserție, (…), după caz, se acordă similar drepturilor de care beneficiază persoana al cărei copil nu este încadrat în grad de handicap, respectiv până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani”, se precizează în documentul citat.

Părinții copiilor născuți prematur, ce au împlinit 2 ani, vor putea solicita un nou concediu

Potrivit proiectului, prevederile se vor aplica la cerere, însoțită de acte doveditoare cu privire la nașterea prematură a copilului, după cum urmează:

Publicitate

a) pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, se află în concediu pentru creșterea copilului, cererile pentru prelungirea concediului pentru creșterea copilului, precum și pentru continuarea plății indemnizației pentru creșterea copilului, se depun în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prelungirea putând fi făcută până la data împlinirii de către copil a vârstei de 3 ani.

b) pentru persoanele ai căror copii născuți prematur au împlinit vârsta de 2 ani anterior datei de intrare în vigoare a prezentei legi, cererile pentru acordarea unui nou concediu pentru creșterea copilului, precum și pentru reluarea plății indemnizației pentru creșterea copilului se depun în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, acestea putând fi acordate până la data împlinirii de către copil a vârstei de 3 ani.

Conform proiectului, în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare, Guvernul va trebui să actualizeze, prin hotărâre, normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, conținute de HG 52/2011.

Publicitate

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament iar mai apoi promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru unii dintre părinți

Începând cu luna septembrie 2023, părinții de gemeni, tripleți și multipleți beneficiază de o majorare cu 50% a indemnizației lunare, după ce Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a OUG nr. 164/2022.

Mai exact, actul normativ prevede suplimentarea cu 50% a indemnizației lunare pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil în condițiile prevăzute de lege.

Normele metodologice adoptate au clarificat și procedura în cazul cumulului de drepturi pentru copiii între 0-2 ani și copiii de la 3 la 7 ani. Mai exact, majorarea se acordă și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții primesc deja indemnizația pentru creșterea altui copil.

De asemenea, au fost acordate unele facilități fiscale pentru părinți prin majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obținut de părinte în perioada concediului pentru creșterea copilului. Astfel, plafonul a urcat de la 6.500 de lei la 10.512 de lei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Fenomen astronomic pe cerul României, în acest weekend. Vor putea fi observate circa 10-15 „stele căzătoare” pe oră

Publicat

Publicitate

Fenomen astronomic pe cerul României, în acest weekend. Se produce maximul curentului de meteori Leonidele. Vor putea fi observate circa 10-15 ”stele căzătoare” pe oră.

Evenimentul se produce în noaptea de sâmbătă spre duminică (16/17 noiembrie).

Curentul de meteori Leonide este cunoscut mai ales pentru producerea furtunilor de meteori în anii 1833, 1866, 1966, 1999 şi 2001.

Publicitate

Este activ din 6 noiembrie până în 30 noiembrie 2024 şi ajunge la maximum de manifestare în noaptea de 16 spre 17 noiembrie 2024, când se pot vedea 10-15 meteori pe oră.

În această noapte, luna va fi plină 98%, potrivit Agerpres. Acest fenomen ar putea influența observarea meteorrilor.

Ce sunt Leonidele

Publicitate

Leonidele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, ce a trecut la periheliu în 1998. În perioada 1998-2002, Pământul a trecut, în fiecare an, printr-o regiune plină de praful lăsat de nucleul cometei, astfel s-au produs adevărate furtuni de meteori, cu rate de 1.000 de meteori pe oră.

Începând cu 2003, maximum atins de acest curent a fost de cel mult 10 meteori pe oră. Din păcate, s-a estimat că Pământul nu va mai întâlni nori densi de resturi până în 2099.

Prin urmare, când cometa va reveni în 2031 şi 2064, nu vor fi furtuni de meteori, dar este aşteptată o activitate mai crescută ce ar putea depăşi 100 meteori / oră, la trecerea pe lângă un conglomerat de resturi ale cometei Temple-Tuttle.

Publicitate

În 2032, cometa va trece foarte aproape de Terra.

Leonidele. Cum pot fi observate

Micile particule de praf întră cu viteză mare în atmosferă (71 km/s sau 255.600 km/h). Prin frecarea cu aerul, fac ca acesta să emită lumină.
Vedem astfel dâre luminoase care durează o fracțiune de secundă. Astronomii le numesc „meteori”, iar publicul „stele căzătoare”, potrivit astro-urseanu.ro

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini artificiale. Un loc bun este și la marginea orașelor mari. În zonele cu cer curat, se pot vedea maxim 15 de meteori pe oră. Din orașe se vor vedea foarte puține stele căzătoare.

Calendar fenomene astronomice până la finalul anului 2024
17 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
17 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
7 decembrie – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
13 decembrie – ocultaţie Luna cu roiul de stele Pleiadele (seara)
14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
21 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de percheziții în Botoșani, Suceava, Neamț și Bacău. Ce au căutat oamenii legii

Publicat

Publicitate

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava au efectuat, vineri, 25 de percheziţii pe raza judeţelor Suceava, Neamţ, Botoşani şi Bacău într-un dosar de contrabandă, a anunţat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al IPJ, Ionuţ Epureanu.

Potrivit sursei citate, 18 percheziţii au fost făcute pe raza judeţului Suceava, cinci pe raza judeţului Neamţ şi câte una în Bacău şi Botoşani.

„Percheziţiile au fost desfăşurate în cadrul unui dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, fiind documentată activitatea infracţională a mai multor persoane în perioada aprilie 2024 – până în prezent, persoanele fiind bănuite de săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi infracţiuni asimilate la codul fiscal, faptele vizând introducerea ilegală în ţară, depozitarea, transportul şi comercializarea ilicită a produselor accizabile, respectiv alcool şi ţigarete. Percheziţiile domiciliare au urmărit identificarea şi ridicarea de bunuri interzise la deţinere,
înscrisuri, valori şi sisteme informatice sau de stocare a datelor, utilizate sau rezultate în urma săvârşirii infracţiunilor, în vederea coroborării probelor şi mijloacelor de probă şi întăririi probatoriului în cauză”, a precizat oficialul IPJ Suceava.

Publicitate

Acesta a subliniat că în cursul dimineţii de vineri a avut loc şi capturarea în trafic a unui autoturism în interiorul căruia a fost identificată o cantitate mare de ţigarete de provenienţă extracomunitară. Şoferul maşinii, un bărbat de 54 de ani, din Fălticeni, a fost reţinut sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „contrabandă” şi „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.

Totodată, în urma punerii în executare a celor 25 de mandate de percheziţie domiciliară, poliţiştii au ridicat 109.820 bucăţi ţigarete de contrabandă, în valoare de aproximativ 95.000 lei, şi aproximativ o tonă de alcool.

De asemenea, au fost ridicate la percheziţii aproape 100 de articole pirotehnice, cantităţi de detergenţi cu suspiciune de contrafacere şi alte bunuri, dispozitive informatice şi electronice şi
înscrisuri care interesează cauza.

Publicitate

Totodată, poliţiştii au dispus indisponibilizarea unui autoturism în valoare de 20.000 lei. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Un tânăr de 18 ani a murit după ce a fost înjunghiat la o petrecere, la Suceava

Publicat

Publicitate

Un tânăr în vârstă de 18 ani a murit, sâmbătă, după ce a fost înjunghiat la o petrecere organizată la o pensiune din proximitatea oraşului Siret, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, Ionuţ Epureanu.

Potrivit acestuia, victima a fost lovită în zona toracică cu un cuţit, pe fondul unor divergenţe pe care le-a avut cu alt tânăr de aceeaşi vârstă.

„Din primele verificări, s-a constatat că la pensiunea respectivă s-a organizat o petrecere privată la care au participat mai mulţi tineri. La un moment dat, între doi tineri a avut loc un conflict spontan, unul dintre aceştia lovindu-l pe celălalt cu un obiect ascuţit-înţepător în zona toracică. Victima, un tânăr de 18 ani, a fost transportată la o unitate medicală, însă ulterior a decedat”, a precizat oficialul IPJ.

Publicitate

În acest caz s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor, persoana bănuită de comiterea faptei fiind preluată pentru audieri.

Ancheta a fost preluată de către procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Sucevean amendat de polițiști la Botoșani pentru că transporta lemne fără acte

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea au organizat, astăzi, 16 noiembrie a.c., în intervalul orar 02:30-05:30, o acțiune pentru verificarea legalității transportatorilor de material lemnos.

În cadrul activităților au fost verificate 30 de autovehicule, dintre care zece care transportau material lemnos.

În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, in valoare de peste 8.000 de lei, si au fost confiscați peste patru metri cubi de material lemnos.

Publicitate

Două dintre sancțiuni au fost aplicate conducătorilor auto care nu dețineau documente pentru materialul lemnos transportat.

De exemplu, un bărbat, din județul Suceava a fost sancționat cu amendă în valoare de 2.000 de lei si cu confoscarea materialului lemnos, pentru faptul că transporta peste doi metri cubi de lemne, fără documente legale.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending