Connect with us
Publicitate

Eveniment

Părintele Partenie Apostoaie: „Iubiți-l în continuare pentru că el nu a încetat să vă iubească”. Cuvânt de îmbărbătare a credincioșilor AUDIO

Publicat

Publicitate

Joi seară,  la Biserica „Izvorul Tămăduirii”  din municipiul Botoșani, zeci de credincioși s-au rugat împreună cu un sobor de preoți la primul parastas pentru pomenirea părintelui paroh Ioan Alupoaiei. În cadrul slujbei, preoții au citit rugăciuni de dezlegare din rânduiala specială a înmormântării preoților.  La sfârșit, părinte profesor Partenie Apostoaie de la Biserica Vovidenia a ținut un cuvânt de învățătură și de îmbărbătare pentru familie și enoriași, în care a scos în evidență faptul că părintele a zidit doar o biserică, nu a pus doar cărămidă peste cărămidă, ci a pus suflete peste suflete, inimi peste inimi, lacrimi peste lacrimi și în fața lui Dumnezeu se duce cu o biserică de zid atât de frumoasă și cu o biserică a credincioșilor, o comunitate ancorată în cele duhovnicești.

Preacucernici părinți, dreptmăritorilor creștini, suntem la această primă slujbă pentru robul lui Dumnezeu părintele nostru Ioan, care a trecut la cele veșnice în urmă cu câteva ore. În această biserică care cu ajutorul lui Dumnezeu a ridicat-o și a format aici o comunitate euharistică vie și plină de Hristos. e un moment greu în care ar trebui mai ales să iubim tăcerea, pentru că este un moment greu pentru familie, pentru comunitate, pentru comunitatea preoților, pentru toți credincioșii, pentru botoșăneni și nu numai pentru botoșăneni. Se vor vorbi multe aici, dar în primul rând despre evlavia, credința, zelul misionar, râvna părintelui care iată, la 62 de ani și o săptămână, a mușcat din Adevărul suprem și a plecat să slujească de acum cu îngerii. În aceste zile să înmulțim rugăciunea pentru sufletul părintelui Ioan, duhovnicul dumneavoastră, părintele nostru, prietenul nostru, cunoscutul. SĂ înmulțim rugăciunea pentru ca Dumnezeu să îl așeze în locurile cele veșnice, la liturghia cea cerească.

Să ne rugăm la Dumnezeu pentru familia mult îndurerată, doamna preoteasă, fiica Teofana, ginerele, frați, prieteni, cunoscuți. rugându-ne unii pentru alții, Dumnezeu dă putere și har și mângâiere sufletească. De la Dumnezeu există putere. Dumnezeu dă har și forță ca să putem depăși, să putem gestiona orice moment din viața aceasta.

Să ne rugăm pentru sufletul părintelui pentru că avem nădejdea că acolo unde este el, SUS, să știți că nu ne uită. Și nu ne va uita și el însuși se va ruga pentru sufletele noastre. Dumnezeu să-l ierte” Dumnezeu să-l odihnească! Va fi sfânta liturghie aici în biserica pe care părintele a zidit-o și nu a pus doar cărămidă peste cărămidă, ci a pus suflete peste suflete, inimi peste inimi, lacrimi peste lacrimi și Acolo se duce cu o biserică de zid atât de frumoasă și cu o biserică a credincioșilor și sunteți prezentați în primul rând dumneavoastră, o comunitate ancorată în cele duhovnicești. Dumnezeu să vă întărească și pe dumneavoastră, Dumnezeu să mângâie sufletele tuturor și nu uitați, iubiți-l în continuare pentru că că el nu a încetat să vă iubească. Amin! Dumnezeu să-l ierte!”.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Alexandra Huțu: „Conferința Globală a Tinerilor Parlamentari a fost un bun prilej de a prezenta omologilor din alte țări politicile pentru tineri pe care le avem în România!”

Publicat

Publicitate

La finalul săptămânii trecute, deputatul botoșănean Alexandra Huțu a reprezentat România la cea de-a zecea Conferință Globală a Tinerilor Parlamentari, care a avut loc în Erevan, Armenia și în cadrul căreia au fost dezbătute problematica educației și accesului la locuri de muncă pentru tineri.

Situațiile de criză generate de războaie, conflicte, pandemii, schimbări climatice ori recesiuni economice, au un impact semnificativ asupra populației tinere, iar rolul parlamentarilor tineri este considerat la nivel mondial a fi unul crucial pentru susținerea și promovarea drepturilor tinerilor. În acest context, parlamentarii prezenți au avut misiunea ca în cadrul unor ședințe de lucru să identifice măsuri concrete pentru sprijinirea tinerilor aflați în situații de risc, tema principală a Conferinței fiind protejarea educației și a angajării în orice circumstanțe.

Educația și locurile de muncă decente sunt pilonii pe care tinerii își pot clădi vieți prospere, iar eu am prezentat în cadrul dezbaterilor importanța pe care Guvernul și Parlamentul din România o acordă tinerilor. Am făcut schimb de idei cu ceilalți parlamentari prezenți și le-am prezentat programele pe care România le pune la dispoziția tinerilor în vederea calificării și ocupării locurilor de muncă. De asemenea, am subliniat și am detaliat unele dintre măsurile adoptate de Guvern care sunt destinate tinerilor, cum sunt primele de activare, de inserție ori de mobilitate sau programul Student Invest. În comparație cu alte state prezente, chiar dacă încă mai este loc de îmbunătățiri,  România se află pe drumul cel bun în ceea ce privește politicile pentru tineret”, a sintetizat Alexandra Huțu

La nivel global, cercetările arată că țările cu rate scăzute ale educației întâmpină mari dificultăți care generează diverse conflicte, iar perturbarea ori întreruperea proceselor de educare, angajare sau formare conduc la instabilitate socială. Fără acces la școală și formare, tinerii sunt predispuși să crească fără abilitățile de care au nevoie pentru a contribui la o viață decentă, iar acest lucru poate crea un cerc vicios în care șomajul, excluderea socială, nemulțumirea și instabilitatea generează crize ulterioare. Inițiativele de promovare concretă a drepturilor tinerilor la educație și angajare în orice circumstanțe, sunt esențiale pentru a întrerupe acest cerc vicios, iar colaborarea internațională și măsurile politice pro active trebuie să fie consolidate și extinse, astfel încât toți tinerii să fie protejați și să aibă posibilitatea de a deveni cetățeni productivi și implicați.

Este datoria noastră ca partide și oameni politici responsabili să ne luăm cu toții un angajament ferm pe termen lung pentru asigurarea unei educații sigure, incluzive și de calitate, care să pregătească tineri calificați pentru realitatea din piața muncii. Acum, mai mult ca oricând trebuie să punem pe primul loc interesele copiilor și tinerilor noștri, al generațiilor care vor reprezenta țara noastră, iar actualul executiv condus de premierul Ciolacu a promovat măsuri concrete de sprijin prin care tinerii să se formeze, să muncească și să aducă plus-valoare aici, acasă, în România. Mai mult ca în orice altă guvernare, PSD a introdus stimulente pentru tinerii care se angajează. Totodată sunt o serie de programe ale Guvernului Ciolacu care oferă sprijin pentru firmele care angajează tineri. Aceste măsuri au ca obiectiv o creștere de cinci ori în următorii cinci ani a numărului de locuri disponibile pentru învățământul dual, ajungând la 50.000. În prezent prioritare sunt finanțarea programelor pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și extinderea învățământului preuniversitar tehnologic în sistem dual până la generalizarea acestuia”, a completat deputatul botoșănean.

Printre măsurile concrete implementate de Guvernul Ciolacu se numără prima de activare de 1.000 lei pentru tinerii șomeri fără indemnizație, prima de inserție de 1.800 de lei pentru absolvenții care își găsesc un loc de muncă după absolvire, primele de mobilitate, de încadrare de 55 lei/zi, timp de 12 luni pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanță mai mare de 15 km de domiciliu, prima de instalare de 12.500 lei pentru tinerii care își schimbă domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu, prima de relocare de 900 lei/lună. De asemenea, există și funcționează programele prin care se oferă companiilor care angajează: tineri absolvenți – 2.250lei/lună, timp de 12 luni, tineri NEET – 2.250lei/lună, timp de 12 luni, tineri cu risc de marginalizare socială cu care s-au încheiat contracte de solidaritate – 2.400 de lei. La fel se procedează și pentru ucenicia la locul de muncă, suma acordată angajatorilor fiind de 2.250 lei/lună pe durata contractului de ucenicie, iar pentru stagiile profesionale se acordă 2.250 lei/lună pe durata contractului de stagiu de 6 luni pentru absolvenții de învățământ superior.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Burse școlare 2024-2025: Când vor primi elevi bursele în acest an școlar. Calendar și sumele estimate pentru plată

Publicat

Publicitate

Burse școlare 2024-2025. Metodologia de acordare a burselor în anul școlar care a început în septembrie, stabilită de Ministerul Educației, prevede datele la care vor fi plătite acestea, în lunile care urmează, relatează alba24.ro.

Primul termen de plată va fi 20 noiembrie.

Până atunci, cel târziu în 20 octombrie, școlile transmit inspectoratele școlareprima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse. De asemenea, vor fi comunicate sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie, potrivit edupedu.ro.

Până în 23 septembrie, profesorul pentru învățământ primar/ărofesorul diriginte informează toți părinții cu privire la criteriile, condițiile și metodologia de acordare a burselor.

Până în data de 3 octombrie, se pot depune online sau letric documentele necesare pentru acordarea burselor, la secretariatul școlilor și liceelor.

Până în 25 octombrie, Inspectoratul școlar transmite numărul de beneficiari pe tipuri de burse, la Ministerul Educației. Se transmit și sumele estimate. Unitățile de învățământ vor plăti bursele școlare în 20 noiembrie.

Publicitate

De regulă, plata se face prin transfer bancar.

Burse școlare 2024-2025. Metodologia de acordare a burselor în anul școlar care a început în septembrie, stabilită de Ministerul Educației, prevede datele la care vor fi plătite acestea, în lunile care urmează.

Publicitate

Primul termen de plată va fi 20 noiembrie.

Până atunci, cel târziu în 20 octombrie, școlile transmit inspectoratele școlareprima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse. De asemenea, vor fi comunicate sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie, potrivit edupedu.ro.

Până în 23 septembrie, profesorul pentru învățământ primar/ărofesorul diriginte informează toți părinții cu privire la criteriile, condițiile și metodologia de acordare a burselor.

Până în data de 3 octombrie, se pot depune online sau letric documentele necesare pentru acordarea burselor, la secretariatul școlilor și liceelor.

Până în 25 octombrie, Inspectoratul școlar transmite numărul de beneficiari pe tipuri de burse, la Ministerul Educației. Se transmit și sumele estimate. Unitățile de învățământ vor plăti bursele școlare în 20 noiembrie.

De regulă, plata se face prin transfer bancar.

Burse școlare 2024-2025. Calendar și procedură de acordare a burselor

Până la data de 20 a lunii, școlile transmit lunar la inspectorate sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.

Până la data de 25 a lunii, inspectoratele transmit la Ministerul Educației numărul de beneficiari și sumele estimate pentru plata burselor, aferente lunii respective.

Ministerul Educației efectuează deschiderile de credite bugetare.

Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 20 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Burse școlare 2024-2025. Cuantum și sume estimate

  • bursă de excelență olimpică I (gimnaziu și liceu):
    • 750-3000 lei
    • pentru elevii care obțin premiile I, II, III și mențiune/medalii asimilate la olimpiadele școlare internaționale, campionatele sportive școlare internaționale recunoscute ME, Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Jocurile Olimpice de Tineret
    • de această bursă vor beneficia și elevii aflați în mobilitate internațională
  • bursa de excelență olimpică II (gimnaziu și liceu):
    • 700 de lei
    • pentru elevii care obțin premiile I, II, III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației
    • de această bursă vor beneficia și elevii aflați în mobilitate internațională
  • bursa de merit: 450 lei/lună
  • bursa de reziliență: 300 lei/lună
    • numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar.
  • bursă socială: 300 lei/lună
  • bursă tehnologică: 300 lei/lună
  • bursa pentru susținerea participării școlare a mamelor minore: 700 lei/lună

 

Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de sumele alocate de autoritățile administrației publice locale / alte venituri obținute potrivit legii.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfânta Muceniţă Sofia şi fiicele sale, botezate cu numele celor trei virtuţi teologice: Pistis – credinţă, Elpis – nădejde şi Agapis – dragoste

Publicat

Publicitate

Sfânta Muceniţă Sofia şi fiicele sale, Pistis, Elpis şi Agapis au vieţuit în Italia şi au pătimit în timpul domniei împăratului Adrian (117-138). Sofia, nume grecesc, înseamnă înţelepciune. Ea a avut trei fiice pe care şi le-a botezat cu numele celor trei virtuţi teologice: Pistis – credinţă, Elpis – nădejde şi Agapis – dragoste.

Prefectul provinciei, Antioh, le-a denunţat împăratului Adrian că sunt creştine. Împăratul le-a poruncit să aducă jertfă zeiţei Artemis. Pentru că au refuzat, împăratul a poruncit să fie omorâte doar fiicele, că mama să sufere mai mult, nu doar chinurile pedepselor ci şi pierderea fiicelor. Fetele au fost martirizate în anul 137. Când au primit moartea Pistis avea 12 ani, Elpis 10 ani şi Agapis 9 ani.

Sofia a luat trupurile celor trei fiice şi le-a îngropat pe un deal, în afară cetăţii. După trei zile de rugăciune la mormântul acestora, şi-a dat duhul în mâinile Domnului.
Mormintele Sfintei Sofia şi a fiicelor sale Pistis, Elpis şi Agapis au fost localizate pe drumul roman Via Aurelia. Deasupra acestor morminte s-a ridicat Biserica “Sfântul Mucenic Pangratie“.

Din anul 1992, Sfânta Muceniţă Sofia este ocrotitoarea capitalei Bulgariei.
Ziua Sfintei Sofia împreună cu fiicele ei Pistis (Credinţa), Elpis (Nădejdea) şi Agapis (Dragostea) este un bun prilej pentru Biserica lui Hristos de a vedea cum izvorăşte harul în oameni prin sfinţenie, feciorie şi jertfă preacurată de sine. Căci aceste tinere fecioare, trei la număr, pline de înţelepciunea Treimii celei mai presus de fire, au înţeles taina veacului viitor, adică iubirea cea infinită dăruită de Dumnezeu oamenilor care se unesc cu El în rugăciune, şi au preţuit această taină mai mult decât întregul univers, mai mult decât viaţa lor, şi au câştigat nemurirea. Şi au fost făcătoare de minuni în viaţă, în moarte şi în veşnicie. Şi mama lor, purtătoare a numelui lui Dumnezeu, care le-a născut şi şi-a văzut fiinţa crescând în ele, care le-a privegheat în moarte şi în înviere, a murit de durere după trei zile, pe mormântul fiicelor ei, închipuind moartea şi învierea lui Hristos în inima lor şi în inima ei, pentru veşnicie.

CREDINŢA, NĂDEJDEA, DRAGOSTEA

Sunt cununa de virtuţi teologice şi nu numai. În drumul vieţii omul se poate întâlni cu acestea dacă doreşte să trăiască cu adevărat. A crede în ceva, în cineva, în tine dă un sens vieţii. A avea nădejde înseamnă că ceea ce crezi se v-a întâmpla. Nădejdea este de fapt o amprentă repetată a credinţei. Dragostea este cea mai puternică forţă a omului pentru că face parte din ceea ce înseamnă Dumnezeu. Dumnezeu înseamnă dragoste. Omul creat de Dumnezeu a primit această parte a Divinului, a Sacrului, a lui Dumnezeu pentru că Dumnezeu a dorit ca omul să fie fiinţa ce îl poartă pe El aici pe Pământ. În fiecare om există Dumnezeu pentru că el, omul a primit Lumina lui Dumnezeu, adică Dragostea. Lumina cea mai mică alungă orice întuneric.

Publicitate

Credinţa cea mai mică aduce nădejdea, adică speranţa. Speranţa înseamnă gând. Gândul poate însemna faptă, adică realitatea adusă în faţa omului prezent. Prezentul este poarta viitorului. Să ne folosim darurile primite şi ne vom putea bucura de viitorul care ni se va arăta clar în faţă.

Citeste mai mult

Eveniment

Eduard Mititelu, PNL: Am obținut avizul Ministerului Sănătății pentru proiectul de hotărâre de guvern privind înființarea Spitalului Orășenesc Darabani

Publicat

Publicitate
Candidat PNL Botoșani pentru Camera Deputaților, Eduard Mititelu , a anunțat că a obținut avizul Ministerului Sănătății pentru proiectul de hotărâre de guvern privind înființarea Spitalului Orășenesc Darabani! Acesta este un pas important în demersul nostru de a aduce servicii medicale de calitate mai aproape pentru 50.000 de locuitori ai zonei.
„Astăzi, prietenul meu, primarul din Darabani, Mihai-Alin Gîrbaci, m-a vizitat la minister pentru a discuta clarificările solicitate și următorii pași pentru a ne asigura că proiectul avansează conform planului.
Suntem entuziasmați de progresul făcut și ne angajăm să continuăm munca pentru a transforma acest proiect în realitate cât mai curând posibil. Împreună, lucrăm pentru dezvoltarea comunității și pentru îmbunătățirea vieții tuturor locuitorilor din Darabani și din județul Botoșani”, a spus Eduard Mititelu.

Citeste mai mult
Publicitate
Eveniment17 minute ago

Alexandra Huțu: „Conferința Globală a Tinerilor Parlamentari a fost un bun prilej de a prezenta omologilor din alte țări politicile pentru tineri pe care le avem în România!”

Eveniment35 de minute ago

Burse școlare 2024-2025: Când vor primi elevi bursele în acest an școlar. Calendar și sumele estimate pentru plată

Evenimento oră ago

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfânta Muceniţă Sofia şi fiicele sale, botezate cu numele celor trei virtuţi teologice: Pistis – credinţă, Elpis – nădejde şi Agapis – dragoste

Eveniment11 ore ago

Eduard Mititelu, PNL: Am obținut avizul Ministerului Sănătății pentru proiectul de hotărâre de guvern privind înființarea Spitalului Orășenesc Darabani

Actualitate11 ore ago

Zboruri regulate între București și Suceava, lansate de Bees Airlines

Eveniment12 ore ago

Fetiță de 13 ani, căutată de familie! Sunați la 112, dacă aveți informații

Actualitate12 ore ago

Lângă noi: Iulius Mall Suceava va avea cea mai mare suprafață de retail din nordul țării. Branduri de fashion, centru de fitness

Eveniment13 ore ago

Modificări la indemnizația de hrană a bugetarilor: A fost exclusă din baza de calcul a indemnizației de concediu

Eveniment14 ore ago

Lacrimi și durere la înmormântarea unui preot cuminte și curat ca un sfânt, iubitor de Hristos și milos cu aproapele! Drum bun în veșnicie, părinte Ionică

Eveniment15 ore ago

Cutremur de 5,2 pe scara Richter în Vrancea. Seismologii sunt în alertă. Seismul s-a simțit și în Capitală

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending