Connect with us

Eveniment

Părintele Mitropolit Teofan, în Duminica Sfintei Cruci la Mănăstirea Lebăda: „Să dobândim Împărăția Cerurilor înainte de moarte”

Publicat

Publicitate

În cea de-a III-a Duminică din Postul Sfintelor Paști, 19 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în biserica Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” – Lebăda, din apropierea municipiului Botoșani, relatează Doxologia.

n cuvântul ținut credincioșilor prezenți, Părintele Mitropolit a afirmat că încă de pe această lume, creștinul adevărat este chemat să câștige Împărăția lui Dumnezeu:

Omul nu este chemat să dobândească Împărăția Cerurilor după moarte, ci este chemat să o dobândească înainte de moarte. Liturghia pe care noi o săvârșim acum nu este altceva decât Împărăția Cerurilor, pe care noi, în timpul Liturghiei, se cuvine s-o simțim, căci în «Biserica slavei Tale stând, în Cer  adică în Împărăție  ni se pare a sta». În rugăciunea Tatăl nostru, nu zicem noi întotdeauna «precum în Cer așa și pe pământ»? Creștinul din lume, care este împodobit de Dumnezeu cu taina smereniei, nu se uită în ograda altuia, nu judecă păcatul celuilalt, încearcă să aibă o atitudine de cruce, adică o atitudine cuviincioasă față de semenul său, creștinul din lume, care orice ar face, face în numele Domnului Hristos. Că se spală, că se îmbracă, că mănâncă, se odihnește, se află la volan, se află în magazin, omul încearcă în timpul zilei să ridice mintea la Dumnezeu și nu este greu. A-ți ridica mintea la Dumnezeu nu înseamnă să zici Psalmul 50 sau să rostești rugăciunea Tatăl nostru, ci să spui «Doamne miluiește!» și făcând aceasta, în inima Împărăției Cerurilor, în inima veșniciei putem intra.

La final, după cuvântul de recunoștință rostit de maica stareță Doroteia Dulgheru, credincioșii prezenți, precum și monahiile din obștea mănăstirii, au primit binecuvântarea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei.

Deși construcţia așezământului a început în anul 2000, Schitul Lebăda a luat fiinţă la începutul lunii august 2011, după transferul a două monahii de la Mănăstirea Guranda. Aşezarea monahală a fost ridicată de domnul Ionel Ţâmpău, om de afaceri din Botoşani, biserica mănăstirii fiind o construcţie în stil maramureşean, copie după Mănăstirea Bârsana din judeţul Maramureş. Sfântul locaș a fost sfinţit de IPS Părinte Mitropolit Teofan la data de 14 septembrie 2011. Din 2017, stareța așezământului monahal este monahia Doroteia Dulgheru.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Hai iarnă, HAI la Botoșani. ANM: Ninsoare, vânt puternic și temperaturi în scădere în toată țara

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, o informare meteo de ninsoare, intensificări de vânt și răcire semnificativă pentru toată țara, valabilă până luni seara, relatează agerpres.ro.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 2 februarie, ora 10:00 – 3 februarie, ora 22:00, temporar, vor fi precipitații pe parcursul zilei de duminică pe arii extinse în jumătatea de nord a teritoriului, iar în noaptea de duminică spre luni și luni, local în centru, est și sud-est.

În nordul și centrul Moldovei, în Maramureș, nordul și estul Transilvaniei, vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă în general de 1 – 5 cm, iar în Carpații Orientali, local de până la 10 cm. În celelalte regiuni vor fi mai ales ploi și lapoviță. Izolat se va forma polei sau ghețuș.

Vântul se va intensifica pe parcursul zilei de luni în regiunile estice, sud-estice și sud-vestice, unde vor fi viteze de 40 – 45 km/h, precum și în zona montană înaltă, cu rafale de 60 – 80 km/h în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură.

Temperaturile maxime vor scădea semnificativ duminică în nord-vestul și nordul țării și luni (3 februarie) și în celelalte regiuni, iar minimele vor deveni preponderent negative.

‘Pe tot parcursul săptămânii, vremea va fi rece, pe arii restrânse geroasă în depresiunile din nordul și centrul țării. Intensificări temporare ale vântului vor mai fi în regiunile estice și la munte‘, afirmă specialiștii ANM.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tentativă eșuată de trecere ilegală a frontierei: Cetățean turc prins la Rădăuți Prut și returnat în Republica Moldova

Publicat

Publicitate

O acțiune comună între Poliția de Frontieră Română și autoritățile din Republica Moldova a dus la reținerea unui cetățean turc care încerca să intre ilegal în România, traversând râul Prut.

Incidentul a avut loc în data de 31 ianuarie, când, în urma unui schimb operativ de date și informații, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuți Prut – ITPF Iaşi au identificat și reținut persoana care încerca să treacă fraudulos frontiera.

Bărbatul voia să ajungă în vestul Europei

În urma verificărilor, s-a stabilit că persoana reținută este un cetățean turc, în vârstă de 24 de ani, care a declarat că intenționa să ajungă într-un stat din vestul Europei, folosind România ca punct de tranzit.

Autoritățile române au demarat cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de trecere ilegală a frontierei de stat, iar în baza acordului de readmisie, tânărul a fost predat autorităților moldovene.

Cooperare tot mai eficientă între România și R. Moldova în combaterea migrației ilegale

Acțiunea pare să demonstreze eficiența tot mai mare a cooperării între autoritățile de frontieră române și moldovene, în vederea prevenirii și combaterii migrației ilegale la granița de est a României, un punct strategic pentru securitatea frontierei Schengen.

„Polițiștii de frontieră continuă cercetările în acest caz, iar tânărul a fost preluat de către autoritățile moldovene în baza acordului de readmisie”, a transmis Comisar șef de poliție Răcnea Minodora, purtător de cuvânt al S.T.P.F. Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Caravana Faptelor Bune pornește din nou. Asociația Grup Civic relansează campania de solidaritate pentru familiile nevoiașe din Botoșani

Publicat

Publicitate

Voluntarii Asociației Grup Civic Botoșani au fost în aceste zile din nou în acțiune, pregătind cu grijă fiecare donație primită din partea botoșănenilor cu suflet mare.

Hăinuțele, încălțămintea și alimentele care vor ajunge la copiii și familiile aflate în dificultate sunt mai mult decât simple obiecte – ele sunt dovada că binele se face împreunăm, susțin membrii Asociației Grup Civic Botoșani.

20 de familii dintr-o comună botoșăneană vor primi ajutor

În curând, Caravana Faptelor Bune va porni din nou la drum, ducând sprijin acolo unde este cea mai mare nevoie. De această dată, voluntarii vor ajunge la 20 de familii cu mulți copii, oferindu-le nu doar haine, ci și alimente de bază și dulciuri care să aducă un strop de bucurie în casele lor.

„Ne-am imaginat zâmbetele copiilor care vor purta aceste hăinuțe, bucuria părinților care știu că cineva, acolo, se gândește la ei. Pentru noi, binele nu este doar un cuvânt, ci o faptă, o mână întinsă, o inimă care bate pentru ceilalți”, a transmis Daniel Câșlariu, președintele Asociației Grup Civic Botoșani.

Cum poți ajuta? Orice donație contează!

Pentru ca această acțiune să aibă un impact și mai mare, asociația are nevoie de ajutorul vostru. Orice donație, indiferent cât de mică, poate face diferența. Alimente de bază (ulei, făină, zahăr, orez), dulciuri pentru copii sau un simplu share al acestei inițiative pot aduce speranță în viețile celor care au nevoie.

Donațiile pot fi făcute în conturile Asociației Grup Civic Botoșani:

Publicitate

RO03BTRLRONCRT0530156401 (LEI)

RO50BTRLEURCRT0530156401 (EURO)

RO08BTRLGBPCRT0530156401 (LIRE)

RO54BTRLUSDCRT0530156401 (USD)

Cod SWIFT: BTRLRO22

Sprijin din partea comunității și a partenerilor locali

Faptele bune nu se fac singure iar campania este sprijinită de parteneri locali. Botoșănenii care donează fie și 5 lei sau o sacoșă de alimente contribuie la un viitor mai bun pentru cei mai vulnerabili.

“Fii parte din Caravana Faptelor Bune! Un gest mic poate însemna pentru cineva o zi mai bună, un copil fericit, o familie cu speranță”, a mai adăugat Daniel Câșlariu, președintele Asociației Grup Civic Botoșani pe pagina de socializare.

Citeste mai mult

Eveniment

Tentativă de omor la Botoșani: Femeie trimisă în judecată după ce a atacat un bărbat cu un topor la Todireni

Publicat

Publicitate

O răfuială sângeroasă petrecută pe un drum public din județul Botoșani a ajuns acum în fața instanței. O femeie de 47 de ani, din comuna Călinești, județul Teleorman, a fost trimisă în judecată, fiind acuzată de tentativă de omor, după ce, în urmă cu aproape cinci ani, a atacat un bărbat cu un topor.

Potrivit anchetatorilor, în seara zilei de 24 octombrie 2019, în jurul orei 20:00, femeia și-a întâlnit victima pe un drum public din localitatea Todireni, județul Botoșani.

Pe fondul unor răfuieli mai vechi, conflictul a degenerat violent, iar femeia i-a aplicat bărbatului o lovitură puternică în zona capului. Rănitul a avut nevoie de 7-8 zile de îngrijiri medicale pentru a se reface.

După ani de anchetă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a finalizat dosarul și a dispus trimiterea în judecată a inculpatei în stare de libertate. Urmează ca instanța să se pronunțe asupra vinovăției sale.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Cazul urmează să fie judecat, iar pedeapsa, dacă va fi condamnată, va fi stabilită de magistrați.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending