Părintele Ioan Alupoaiei, fostul paroh al Bisericii „Izvorul Tămăduirii” din Botoșani își va dormi somnul de veci în curtea bisericii pe care a ctitorit-o, potrivit unor surse din cadrul familiei.
Slujba de înmormântare va oficiată de un sobor de preoți, luni, 16 septembrie, de ziua de naștere a preotesei sale.
„Un loc unde se întâmplă minuni”
Biserica Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani a fost ridicată cu cu „bănuțul văduvei” și este binecunoscută povestea „bisericii din tramvai”. Lăcașul de cult, ridicat în zona săracă de la marginea orașul, cu oameni care însă tânjesc după Dumnezeu, a devenit acum un loc căutat de cei cu probleme mari și patimi grele care dau mărturie că li s-au împlinit rugăciunile.
Oameni bolnavi, bătrâni, femei cu probleme în familiile lor, cu toții au găsit alinare la părintele duhovnic Ioan Alupoaiei care este recunoscut pentru blândețea cu care i-a ascultat pe cei care i0au cerut ajutor, de multe ori cu lacrimi grele pe obraz. Și mulți dintre cei ajutați se întorc să mulțumească. „Cunoșteai, să știți, când plătești slujbe la el. Odată i-am povestit problemele mele din familie și am plâns de nu mă puteam opri. După ce m-a spovedit, mi-a dat o putere…și parcă eram ușoară ca un fulg. Și n-a trecut 40 de zile și problema mea s-a rezolvat”, a povestit Ramona.
Părintele era smerit, rar accepta să vorbească despre lucrarea sa, dar pe fiecare îl îndruma la icoana Maicii Domnului Portărița, primită de la preoții din Muntele Athos. „Am primit-o de la părinții de acolo, am adus-o aici, am sfințit-o și mi-aș dori să devină o tradiție procesiunea cu această icoană, în fiecare an”, a spus părintele Ionică după ce a așezat-o spre închinare.
Publicitate
Mulți credincioși au simțit ajutorul Maicii Domnului, odată cu venirea Sfintei icoane Portărița la Biserica Izvorul Tămăduirii.
Cu toate că este situată în Parcul Tineretului, biserica a fost mereu plină la toate slujbele oficiate de părintele Ionică. Unii dintre fiii săi duhovnicești străbat jumătate de oraș ca să fie prezenți la Sfânta Liturghie, atrași de profunzimea rugăciunii și de cuvântul de învățătură rostit de părinte într-un stil unic. În predicile sale, îndrăgitul duhovnic știa să atingă coarda sensibilă a conștiinței cu stilul tranșant, dar îmbinat cu iubire și cu nădejdea că nimic nu rămâne neiertat de Dumnezeu dacă omul se întoarce.
Preotul Ioan Alupoaiei, care a păstorit cea mai săracă parohie din municipiul Botoșani, s-a născut la 5 septembrie 1962 în localitatea Costești. Este licențiat al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” Iași din 1998, cu teza „Relația botez-convertire din perspectivă ortodoxă și neoprotestantă”. A fost hirotonit diacon și preot în anul 1998. A fost preot în localitățile Mihălășeni și Cătămărăști Vale. De la 1 decembrie 2001 este preot paroh la Biserica „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Botoșani.
Publicitate
Parohia a fost înfiinţată în anul 1997 în baza Proiectului de reorganizare a parohiilor iniţiat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, parohia se află în partea de N-E a municipiului Botoşani. Căi de acces: rutieră şi feroviară (staţia fiind la 4 km). Număr de locuinţe: 49 blocuri şi 50 de case; 1200 de familii. Situată în cea mai săracă zonă a municipiului, parohia are o populaţie cu situaţie economică scăzută. Nu sunt firme, activităţile economice de bază sunt comerţul cu amănuntul, produse alimentare şi nealimentare. În parohie locuiesc 200 familii de rromi cu o situaţie materială precară şi probleme de sănătate.
Primul lăcaş de rugăciune
Cu fonduri obţinute prin colectă de la enoriaşi, de la societăţi comerciale şi de la persoane colaboratoare s-a amenajat un loc de rugăciune format dintr-un tramvai dezafectat şi un altar construit din lemn în prelungirea acestuia. „Biserica din tramvai”, cum s-a numit acest loc de rugăciune, a funcţionat între 13 martie – 25 noiembrie 2003.
P.S. Episcop Vicar Calinic Botoşăneanul a recomandat în urma unei vizite canonice, construirea unei capele mai mari din scândura. Pe locul tramvaiului s-a prelungit construcţia de la altar şi în data de 25 noiembrie 2003 s-a realizat un locaş mare pentru rugăciune. Această capelă a fost împodobită în interior cu icoane şi dotată cu obiecte de cult, cărţi, alte obiecte şi accesorii pentru a se putea săvârşi toate slujbele bisericeşti. Timp de aproape 6 ani, în acest locaş s-au săvârşit botezuri, cununii, înmormântări, Sfânta Liturghie, Utrenia, Vecernia, Sfântul Maslu şi alte slujbe bisericeşti precum şi cateheze pentru copii şi credincioşi. În data de 1 aprilie 2009, capela a fost incendiată de o mână criminală şi a ars în totalitate, nemaiputându-se recupera nimic.
Biserica de zid
În data de 28 iulie 2004 s-au început săpăturile la fundaţia bisericii, iar la 15 noiembrie 2004 s-a turnat betonul. Sfinţirea temeliei din data de 29 iunie 2006, s-a săvârşit de către P.S. Episcop Vicar Calinic Botoşăneanul. Zidirea bisericii s-a efectuat în următoarele perioade: 13 mai – 23 noiembrie 2007, 3 martie – 10 octombrie 2008, 27 aprilie – 15 octombrie 2009. Acoperişul bisericii s-a realizat în următoarele perioade: 19 octombrie -18 decembrie 2009, 1 martie – 7 iunie 2010. În data de 8 iunie 2010, acoperişul a fost mistuit de un incendiu, nemaiputându-se recupera nimic.
Turnul actual al bisericii, zidit în formă octogonală şi acoperit cu tablă de cupru, s-a executat în perioada 11 iunie – 30 septembrie 2012.
Acoperişul actual s-a realizat în perioada 2 aprilie – 12 noiembrie 2012, iar învelirea cu tablă de cupru s-a finalizat în data de 8 septembrie 2013.
Fațada bisericii, însemnând tencuială drișcuită, profiluri la brâuri, solbancuri, cornișe și ancadramente, s-a realizat în perioada 2 – 17 mai 2015.
La această dată, obiectivele principale ale Bisericii „Izvorul Tămăduirii” sunt: pictura în interior, precum şi construirea complexului parohial (casa parohială, camera mortuară şi casa socială).
Preoteasa din spatele unui duhovnic bun
În spatele îndrăgitului duhovnic a stat de ani și ani preoteasa Eusebia, absolventă de Școală postliceală sanitară, hărăzită cu calități deosebite, printre acestea regăsindu-se prezența distinsă și o candoare pe care rar o mai întâlnim în astfel de vremuri. Sensibilă și totuși hotărâtă, prezbitera Eusebia a știut să-l ridice pe păstorul de suflete de fiecare dată când era îngenuncheat de ispite, de răutățile oamenilor, rugându-se și jertfindu-se, pentru ca astfel să rămână în urma părintelui Ionică un lăcaș de rugăciune construit cu lacrimile și devotamentul credincioșilor care au format biserica vie pe care duhovnicul s-a sprijinit întotdeauna.
În urma părintelui Ioan Alupoaiei a rămas o fiică adorabilă, Teofana, care s-a căsătorit de curând cu un băiat providențial, Ovidiu Costea. Nunta ca în povești a fost ultimul lucru pe care părintele Ioan l-a făcut bucurie pentru fetița sa, fiindu-i alături toți prietenii.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Vești bune pentru șoferii români: amenzile automate pentru lipsa rovinietei pe drumurile naționale ar putea deveni istorie, relatează alba24.ro.
Un proiect de lege care a primit deja aviz favorabil prevede ca șoferii să beneficieze de un termen de 24 de ore pentru a plăti taxa de drum după ce au intrat pe un tronson unde este necesară rovinieta.
Această propunere a primit deja aviz favorabil din partea Comisiei de Transport și Infrastructură și urmează să fie discutată în plen, scrie digi24.ro
24 de ore termen pentru plata rovinietei
Proiectul prevede introducerea unui sistem similar cu cel folosit pentru taxa de pod de la Fetești-Cernavodă, unde șoferii au la dispoziție un interval de timp pentru a achita taxa după trecerea podului.
Astfel, dacă vor intra pe un drum național fără rovinietă, șoferii vor avea 24 de ore pentru a plăti online sau la punctele autorizate.
Publicitate
În prezent, legislația impune achiziționarea rovinietei înainte de a circula pe drumurile naționale și pe autostrăzi.
Rovinieta poate fi cumpărată pentru diverse perioade de timp iar sumele pot varia în funcție de categoria vehiculului și de perioada pentru care este cumpărată.
Meci strâns astăzi la Botoșani între echipa locală și Rapid București. FC Botoșani începea acest meci de pe ultimul loc din Superliga de Fotbal din România, având doar 8 puncte, în timp ce rapidiştii priveau cu superioritate la jucătorii din nordul Moldovei de pe locul 10 cu 13 puncte.
Meciul de pe Stadionul Municipal din Botoșani era văzut astăzi ca fiind deosebit de important în condițiile în care FC Botoșani nu mai câștigase de cinci etape, iar meciurile din ultimele două etape se terminaseră la egalitate, cu Dinamo București (2-2) și cu Gloria Buzău (3-3).
FC Botoșani începea meciul cu Anestis, Friday, Miron, Sadiku, Pavlovic, Santos, Ferreira, Florescu, Chica Roșă, Ongenda și Bodișteanu, în timp ce bucureștenii de la Rapid porneau meciul cu Siegrist, Braun, Săpunaru, Pașcanu, Borza, Grameni, Hromada, Pop, Christensen, Petrila și Jambor.
Prima repriză a meciului a fost dominată clar de bucureșteni, iar FC Botoșani părea că este condamnată la o nouă înfrângere în fața Rapidului. Mai mult, în nu mai puțin de două situații, rapidiștii au fost pe punctul de a marca, însă norocul nu a fost de partea giuleștenilor.
Partea a doua a meciului avea însă să fie de partea botoșănenilor, care, în șase minute fabuloase, au reușit să deschidă scorul și să readucă speranța unui parcurs bun în acest campionat.
Deschiderea scorului avea să vină în minutul 52, când FC Botoșani marchează prin Chică-Roșă, cel care reia în poarta lui Siegrist, după un șut slab al lui Franciso Junior. Scorul dintre FC Botoșani și Rapid București devine 1 la 0, iar botoșănenii prin aripi.
Publicitate
Deși giuleștenii aleargă după golul egalizator, repriza continuă să fie la dispoziția botoșănenilor, care atacă și trec pe lângă gol cel puțin o dată.
Golul meciului vine în minutul 90, când FC Botoșani se distanțează pe tabela de marcaj după ce Aldair marchează și duce scorul la de 2-0, gol care aduce cele trei puncte pe municipalul din nordul Moldovei și țin echipa cu capul sus în cursa pentru evitarea retrogradării.
Meciul a marcat și debutul noului portar Giannis Anestis, despre care se poate spune clar că a adus liniștea începând de astăzi pe municipalul de la Botoșani, și care a făcut ca inclusiv cele 10 minute de prelungire acordate de arbitru să fie “sigure” pentru echipa lui Liviu Ciubotariu.
Mulți pensionari se întreabă dacă la ajutorul pentru încălzire 2024 se ia în calcul ultimul talon de dinainte de recalcularea pensiilor, sau cel cu pensia majorată, atunci când se stabilește cine are dreptul să îl primească.
Vestea bună vine de la Guvern: pensionarii cărora veniturile le-au crescut nu vor fi afectați, fiindcă se ia în calcul ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare, relatează alba24.ro.
Se încadrează toți cei care au pensii mai mici de 2.210 de lei. Ei vor primi și în această iarnă 700 de lei pentru încălzirea locuinței.
Ajutoarele pentru încălzirea locuinței și suplimentele pentru energie termică, gaze naturale, electricitate, combustibili solizi sau petrolieri vor continua să fie acordate tuturor celor care au beneficiat anterior de acest sprijin.
Așadar, pentru a obține aceste drepturi, pensionarii vor trebui să prezinte ultimul talon de pensie, emis înainte de recalcularea pensiei.
Publicitate
Banii pot fi folosiți atât pentru plata facturilor curente cât și pentru restanțe.
Ajutor pentru încălzire 2024: Cum se calculează
Suma se calculează în funcție de venitul persoanei sau familiei. Astfel, ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă în funcție de venitul net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, au transmis reprezentanții Ministerului Muncii.
Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de:
Publicitate
1386 lei /persoană în cazul familiei
2053 lei, în cazul persoanei singure
Venit mediu lunar pe membru de familie sau persoană singură în procente:
Mai mic de 200 lei: 100% compensație
Între 200,1 și 320 lei: 90% compensație
Între 320,1 și 440 lei: 80% compensație
Între 440,1 și 560 lei: 70% compensație
Între 560,1 și 680,1 lei: 60% compensație
Între 680,1 și 920 lei: 50% compensație
Între 920,1 și 1040 lei: 40% compensație
Între 1040,1 și 1160 lei: 30% compensație
Între 1160,1 și 1280 lei: 20% compensație
Între 1280,1 și 1386 lei (pe membru de familie): 10% compensație
Între 1280,1 și 2053 lei (pentru persoană singură): 10% compensație