Connect with us
Publicitate

Eveniment

Părintele Arsenie de la Prislop va fi canonizat. Pe listă se mai află și preoții Ilie Lăcătușu și Constantin Sârbu

Publicat

Publicitate

Preoții mărturisitori Constantin Sârbu și Ilie Lăcătușu sunt propuși pentru canonizare. Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a discutat slujbele lor miercuri seară, în Sala Sinodală a Reședinței Patriarhale din București. Pe agenda lucrărilor a figurat și aprobarea unui al treilea proiect de text liturgic: cel pentru Cuv. Arsenie de la Prislop.

Părintele Patriarh Daniel, care este și Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, a anunțat agenda întrunirii și a făcut precizări suplimentare referitoare la sfinții care urmează să fie canonizați până în 2025, Anul Centenar al Patriarhiei Române.

Textele au fost supuse spre aprobarea Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, „pentru că ei și-au sfârșit viața pământească pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, deci al Mitropoliei Muntenei și Dobrogei”, a explicat Părintele Patriarh Daniel.

„Este un număr mai mare de sfinți propuși pentru canonizare decât ne-am gândit cu doi ani în urmă, când am propus 12”, a mai precizat Preafericirea Sa referitor la canonizările care vor fi aprobate până în 2025.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

FOTO: Activități dedicate „Zilei europene a limbilor” la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani

Publicat

Publicitate

În perioada 23-27 septembrie 2024, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani, s-au desfășurat mai multe activități dedicate Zilei europene a limbilor. Începând cu anul 2001, în urma inițiativei Uniunii Europene și a Consiliului Europei, pe 26 septembrie se celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul și învățarea limbilor străine pe toată durata vieții.

Echipa de proiect, formată din pr. prof. dr. Daniel Dascalu, prof. Jeanina Apostol (coordonatori), prof. Daniela Grădinaru, prof. Crina Ștefan, prof. dr. Ada Alexandrina Macovei, prof. Cezar Grădinaru, prof. Mădălina Arapașu, prof. Ioana Șcarlii, prof. Livia Petrune, prof. Corina Țifrea, prof. Simona Cojocariu și prof. Papuc Adina, împreună cu elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Sfântul Gheorghe” Botoșani a organizat și derulat activități diverse cu scopul de a atrage atenția tinerilor asupra importanței învățării limbilor străine.

Inițiativa ZEL (Ziua europeană a limbilor) pentru anul 2024 este “Pacea prin diversitate lingvistică”, iar dintre activitățile susținute la nivelul instituției noastre amintim – Tricoul păcii, Diversitatea lingvistică – pace și solidaritate, False Friends, Vocea Europei, Multilingvism, multietnism, o singură lume, Limbajul universal al sociologiei, Steaguri, etc.

Activitățile au constat în mai multe prezentări Power Point, confecționare de tricouri cu mesaje de pace în diferite limbi europene, confecționare de steaguri, materiale video, expoziție de lucrări ale elevilor (desene, simboluri reprezentative privind acest eveniment), quizz-uri/jocuri pe aplicația Kahoot legate de tema ZEL, prelegeri, dezbateri, similitudini lexicale în limbi europene, expresii și citate celebre.

În urma multitudinii de activități desfășurate la nivelul mai multor clase din școala noastră, nădăjduim că am reușit să-i conștientizăm pe elevi de existența și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor.

Publicitate

 

Director,

Pr. Prof. Dr. Daniel Dascălu

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Marius Rogojinschi, Managerul Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache”

Publicat

Publicitate

“Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Marius Rogojinschi, managerul Teatrului pentru Copii si Tineret „Vasilache” din municipiul Botoșani.
Mare actor Marius Rogojinschi, aici în postura de manager al instituției de teatru, a vorbit despre împlinirea a 70 de ani de la înființarea Teatrului pentru Copii si Tineret „Vasilache” din municipiul Botoșani, aducând totodată și un omagiu pe deplin meritat părintelui fondator al acestui teatru pentru copii dar și al Filarmonicii Botoșani, regretatul om cultură și de artă Max Weber. Marius Rogojinschi a vorbit și despre activitatea teatrului de la înființate până în prezent dar și despre viitorul artei păpușerești într-un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

Fără vize în SUA: Ciolacu spune că România se află sub procentul de respingere de 3%

Publicat

Publicitate

Fără vize în SUA: România va fi admisă în programul Visa Waiver. Premierul Marcel Ciolacu spune că acest lucru ar putea fi anunțat oficial în jurul datei de 15 octombrie, scrie alba24.ro.

El a adăugat că România se află în prezent sub procentul de 3% de respingere a cererilor cetățenilor români pentru vize în SUA, criteriu necesar pentru admiterea în programul Visa Waiver.

Și ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, anunțase eliminarea vizelor pentru SUA, în urmă cu două săptămâni.

„Suntem la câteva săptămâni distanță de a bifa și ultima cerință tehnică – rata de respingere – înainte de a considera acest proiect finalizat”, a scris atunci ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, pe contul său de Facebook.

Potrivit legii americane, pentru ca o țară să fie inclusă în programul american Visa Waiver, rata de respingere trebuie să fie sub 3%.

 

Publicitate

Fără vize în SUA: Statul Român a plătit vize pentru bugetari, pentru a scădea procentul de respingere

Procesul de admitere a durat foarte mulți ani. România a făcut eforturi mari timp în ultima, pentru a ajunge la acest procent.

În acest sens, Guvernul României a plătit vize SUA pentru angajați din instituții de stat, scrie Europa Liberă.

Publicitate

Rata de refuz de acordare de vize americane pentru români a fost de 12,61% în anul fiscal 2022, iar pentru anul fiscal 2023 a scăzut la sub 8%.

Pentru 2024, autoritățile române au aplicat o altă metodă, mai precizează jurnaliști publicație.

Au plătit angajaților din sistemul de stat care au acceptat să ceară viză turistică de intrare în Statele Unite, inclusiv celor din sistemul de Apărare și ordine publică, contravaloarea taxei de viză.

Aceasta este de aproximativ 850 de lei. Asta chiar dacă oamenii nu aveau de gând să plece în SUA.

Pe lângă scăderea ratei de refuz, mai există și o serie de condiții tehnice pentru eliminarea vizelor, pe care România le-ar fi depășit în mare parte.

Ce este VISA Waiver

VISA Waiver Program (VWP) este un program al guvernului Statelor Unite care permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în SUA pentru turism, afaceri sau tranzit pentru o perioadă de până la 90 de zile fără a fi necesară obținerea unei vize.

Acest program facilitează călătoriile internaționale și simplifică procedurile de intrare în SUA pentru cetățenii din țările participante.

Condiții pentru a beneficia de VISA Waiver:

Cetățenia – Programul este disponibil doar pentru cetățenii din țările care fac parte din VWP (în prezent, peste 40 de țări, majoritatea din Europa, Asia și America de Nord).

Scopul călătoriei – Călătoria trebuie să fie în scop turistic, de afaceri sau de tranzit și să dureze maximum 90 de zile.

Pașaport electronic – Călătorii trebuie să dețină un pașaport electronic cu date biometrice și cip încorporat, emis de o țară participantă la program.

Autorizația ESTA – Înainte de a călători, cetățenii din țările eligibile trebuie să obțină o autorizație de călătorie online, numită ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Aceasta trebuie aprobată înainte de plecare.

Beneficiile programului:

– Simplificarea procesului de intrare în SUA pentru scurte vizite.
– Nu este nevoie de o viză tradițională, ceea ce economisește timp și costuri.

Visa Waiver nu se aplică pentru cei care doresc să lucreze, să studieze sau să emigreze în SUA.

 

 

Citeste mai mult

Educație

Elevii care ajung în arest nu scapă de școală. Noi prevederi în regulament

Publicat

Publicitate

Elevii care ajung în arest nu scapă de școală. Elevii care sunt plasați în arest la domiciliu vor face școala online sau în sistem hibrid, potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), scrie alba24.ro

Conform documentului citat, suspendarea cursurilor cu prezență fizică se poate face la nivel individual, la cererea elevului major sau a părintelui/reprezentantului legal al acestuia, pentru beneficiarii primari aflați în arest la domiciliu, în limitele hotărârii judecătorești.

Elevii care ajung în arest nu scapă de școală

În această situație activitatea didactică se va desfășura în sistem hibrid sau online, în limitele hotărârii judecătorești.

Potrivit Codului de procedură penală, măsura arestului la domiciliu constă în obligaţia impusă inculpatului, pe o perioadă determinată, de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta.

Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are următoarele obligaţii:

Publicitate
  • să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat;
  • să nu comunice cu persoana vătămată sau membrii de familie ai acesteia, cu alţi participanţi la comiterea infracţiunii, cu martorii ori experţii, precum şi cu alte persoane stabilite de organul judiciar.
  • Alte situații în care se pot suspenda cursurile cu prezență fizică

Potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, suspendarea cursurilor cu prezență fizică se mai poate face, după caz:

  • la nivel individual, la cererea părintelui/ reprezentantului legal, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant, în cazul în care elevul suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, tratament imunosupresiv, alte afecțiuni cronice, afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă cum ar fi: transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare. În această situație activitatea didactică se va desfășura în sistem hibrid sau online;
    la nivel individual, la cererea elevelor gravide sau a beneficiarilor primari părinți majori sau la cererea părintelui/reprezentantului legal al acestora în cazul beneficiarilor primari minori, activitatea didactică desfășurându-se în format hibrid sau online;
  • la nivelul unor formațiuni de studiu – grupe/clase din cadrul unității de învățământ, precum și la nivelul unității de învățământ – la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității, cu informarea ISJ/ISMB, respectiv cu aprobarea inspectorului școlar general și informarea Ministerului Educației;
  • la nivelul grupurilor de unități de învățământ din același județ/municipiul București – la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea ministerului educației;
  • la nivel regional sau național, prin ordin al ministrului educației, ca urmare a hotărârii comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență, respectiv Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CJSU/CNSU), după caz.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending