Connect with us

Actualitate

Parcurile fotovoltaice încep să se dezvolte în județ. Tot mai multe localități din Botoșani investesc în energie verde

Publicat

Publicitate

Facturile tot mai mari la energie electrică, dar și spectrul unui nou val de scumpiri face ca primăriile din Botoșani să se gândească tot mai mult la surse alternative de energie, mai ales pentru alimentarea instituțiilor publice și a iluminatului public. La Botoșani, în nordul extrem al României, pe fondul scumpirilor la electricitate, se investește masiv în energie verde. Mai multe localități, inclusiv Consiliul Județean, bagă bani în parcuri fotovoltaice sau surse alternative de încălzire, relatează adevărul.ro.

Parcuri fotovoltaice în orașele mici ale județului

Deja două orașe mici din județul Botoșani au investit în surse de energie verde. Este vorba despre Săveni și Darabani, acolo unde au fost amenajate două parcuri fotovoltaice pentru iluminatul public, dar și pentru instituțiile publice.

La Săveni, un oraș mic, aflat la 40 de kilometri de municipiul Botoșani, a fost construit un parc fotovoltaic pe o suprafață de 70 de ari, la marginea localității. Panourile au o putere instalată de 165 de kwh. Investiția s-a ridicat la 150.000 de euro și a fost realizată, pe de o parte, cu fonduri norvegiene, iar, pe de altă parte, cu bani din bugetul Primăriei. Parcul fotovoltaic aduce o economie de aproximativ 40%, la facturile la curent.  În plus, iluminatul public a fost dotat cu corpuri de iluminat LED, iar economia, spun edilii din Săveni, depășește 60%.

La Darabani, în cel mai nordic oraș din România, autoritățile locale au decis să facă o investiție asemănătoare. Mai precis, este vorba tot despre un parc fotovoltaic, la marginea orașului. Investiția Primăriei Darabani a fost realizată cu o finanțare elvețiană de peste 3 milioane de lei. Panourile fotovoltaice au o putere instalată de peste 450 de kw. Prin această investiție, dar și prin reabilitarea totală a iluminatului public, autoritățile din Darabani speră să obțină o economie de măcar 40% la facturi, mai relatează aceeași sursă.

Pompe de căldură și panouri fotovoltaice

Publicitate

Și Primăria unei comune a investit deja în energie alternativă. Autoritățile locale din comuna Pomârla, situată în nordul extrem, la granița cu Ucraina, toate școlile au fost reabilitate și încălzite cu pompe de căldură. Prin intermediul acestor pompe este folosită energia termică a apei sau solului, cu un consum mic de energie electrică. Cu aceste pompe a fost dotat și liceul din comună. Sunt echipamente suedeze care au costat peste 10 milioane de lei, fonduri guvernamentale prin PNDL. Căldura este extrasă din sol, prin foraje de 100 de metri adâncime. Edilii spun că economiile sunt mari, cu un kilowat electric fiind obținuți 5-6 kilowați termici. La Pomârla se face și un parc fotovoltaic de mare anvergură.

Investiție a Consiliului Județean în energie alternativă

Nu doar primăriile investesc în energie verde, ci și Consiliul Județean. Este vorba despre un parc fotovoltaic de mari dimensiuni, amenajat pe trei hectare, în orașul Bucecea, situat la aproximativ 15 kilometri de municipiul Botoșani. Propriu-zis, vor fi atrase fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență, adică câteva milioane de euro pentru montarea panourilor fotovoltaice, în apropierea parcului industrial de la Bucecea.

Parcul fotovoltaic al Consiliului Județean ar urma să fie conectat la sistemul de distribuție a energiei electrice. Deocamdată, a fost deja făcut transferul de teren, de la Primăria Bucecea la Consiliul Județean, urmând să fie accesate fondurile europene, mai relatează adevărul.ro

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Aleea Gheorghe Hasnaș, din municipiul Botoșani, va fi reabilitată și modernizată. Termenul de finalizare este de 6 luni

Publicat

Publicitate

Unitatea administrativ – teritorială continuă programul de reabilitare și modernizare a rețelei de infrastructură rutieră a orașului.

Următorul șantier care se va deschide vizează reabilitarea și modernizarea Aleii Gheorghe Hasnaș.
A fost semnat contractul de execuție, în valoare totală de 1,9 milioane de lei, pentru lucrări de:
– amenajare a unui sistem de colectare ape pluviale, inclusiv montarea unui separator de hidrocarburi;
– amenajare trotuare și accese;
– turnare strat de asfalt pe cele două tronsoane ale drumului;
– realizare lucrări de semnalizare rutieră.
„Kilometru cu kilometru, reușim să modernizăm întreaga rețea de infrastructură a municipiului Botoșani”, precizează primarul Cosmin Andrei.
Termenul de finalizare este de 6 luni de la ordinul de începere a lucrărilor.

Citeste mai mult

Economie

ADR: Platformele Ghișeul.ro, SEAP, PCUE și SIAE vor redeveni funcționale miercuri, la ora 18:00

Publicat

Publicitate

Termenul pentru repunerea în funcțiune a Ghișeul.ro, Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Punctul de Contact Unic Electronic (PCUE) și Sistemul Informatic de Atribuire Electronică în Transporturi (SIAE) a fost prelungit până miercuri, la ora 18:00, informează Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

‘Procesul de remediere a defecțiunilor apărute, ca urmare a problemelor din rețeaua publică electrică din dimineața zilei de 11 februarie, necesită un timp mai mare decât cel estimat inițial. Experții Autorității pentru Digitalizarea României sunt implicați în soluționarea problemelor, pentru reluarea funcționalităților fiind azi, începând cu ora 18.00. Subliniem faptul că sistemele (datele/fișierele) nu sunt afectate, dar prezentarea lor în Internet depinde de procesul de restaurare’, notează sursa citată.

ADR transmisese, marți, că funcționalitatea platformelor online administrate de către instituție va fi restabilită în cel mai scurt timp.

‘În contextul întreruperilor în furnizarea energiei electrice din cursul dimineții de astăzi, care au dus la afectarea serviciilor platformelor ADR SEAP, PCUE, SIAE și Ghișeul.ro (…) specialiștii Autorității pentru Digitalizarea României monitorizează permanent funcționalitatea tuturor aplicațiilor și se implică activ în soluționarea problemelor. Funcționalitatea va fi restabilită în cel mai scurt timp. Acest incident reprezintă o nouă dovadă că decizia de accelerare a procesului de migrare a sistemelor informatice în infrastructuri sigure și scalabile de tip cloud este una corectă și necesară. Autoritatea pentru Digitalizarea României prioritizează acest proces, 2025 fiind anul migrării în cloud’, a precizat Autoritatea.

Platforma Ghișeul.ro, SEAP, PCUE și SIAE, aflate în gestionarea ADR, au devenit indisponibile de marți dimineață, din cauza unor fluctuații de tensiune la rețeaua de energie electrică. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Ce mâncăm în zilele cu „HARȚI” din calendar? Zilele de dezlegare sau suspendare a totală a postului

Publicat

Publicitate

Zilele cu „harți” sunt rânduite fie pentru a marca bucuria unor sărbători precedente, fie pentru a-i întări pe credincioşii care se pregătesc să țină un post prelungit.

Termenul „harţi” este folosit în calendarul ortodox pentru a însemna zilele de dezlegare sau suspendare a totală a postului.

Aceste zile se găsesc pe durata întregului an bisericesc:

  • Între Nașterea Domnului și Botezul Domnului;
  • În săptămâna de după Învierea Domnului (Săptămâna Luminată);
  • În săptămâna de după Pogorârea Duhului Sfânt;
  • În prima săptămână a Triodului (după Duminica vameșului și a fariseului).

Din punct de vedere etimologic, cuvântul „harți” este o prescurtare din limba neogreacă a termenului „άρτγιβούρτγι”, forma armeană a lui „araciavorat”, care înseamnă postul premiţiilor sau postul premergător Păresimilor. Acesta se termină la armeni în sâmbăta Sfântului Serghie (Sarchis), cu două săptămâni înainte de Postul Paştilor (de aceea, la armeni se mai numeşte şi postul Sfântului Serghie).

Zilele cu „harți” sunt rânduite fie pentru a marca bucuria unor sărbători precedente, fie pentru a-i întări pe credincioşii care se pregătesc să țină un post prelungit. Așadar, în zilele respective vom putea consuma orice fel de alimente (carne, lapte, brânză, ouă, pește etc.).

Sursa: Doxologia

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tragedie la Călărași: Un bărbat de 42 de ani și-a pierdut viața într-un incendiu care i-a cuprins locuința

Publicat

Publicitate

Pompierii au fost solicitați să intervină, în această dimineață, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o casă din localitatea Călărași. Vecinii au observat flăcările și au sunat după ajutor.

La fața locului s-au deplasat, în cel mai scurt timp, două echipaje din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere și ambulanța SMURD, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Călărași. Aceștia au constatat faptul că ardeau două din cele patru camere, precum și o parte din acoperișul casei. Întrucât existau informații că proprietarul, în vârstă de 42 de ani, ar putea fi în interior, pompierii au început căutările, concomitant cu acțiunea de stingere.

Din nefericire, acesta a fost găsit decedat, într-una dintre camerele care nu au fost cuprinse de flăcări.

Cel mai probabil, evenimentul a fost provocat de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.

Pentru evitarea unor astfel de tragedii, ISU Botoșani vă recomandă:

– nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;

Publicitate

– nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

– nu lăsați ușa sobei deschisă;

– nu supraîncălziți soba;

-montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;

– nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;

– stingeți focul pe timpul nopții;

– nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending