Connect with us
Publicitate

Actualitate

Parcuri eoliene la Mitoc și Avrămeni. Unul va avea 42 de turbine, valoarea investiției depășind 500 milioane euro

Publicat

Publicitate

Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani a finalizat, în această săptămână, procedura de reglementare pentru cel de-al doilea proiect de investiții în domeniul producerii energiei electrice din surse regenerabile din județul Botoșani.

Este vorba de două inițiative ale unor companii private care vor fi derulate pe teritoriul administrativ al unor comune din partea de nord-est a județului:
1. Primul proiect, reglementat de APM Botoșani în anul 2023, presupune construirea unui parc eolian format din 23 de turbine (cu înălțimea maximă de 205 m), cu o putere instalată de 138 MW, amplasat pe teritoriul comunei Mitoc, pe o suprafață totală de 318033 mp.

2. Al doilea parc eolian, pentru care APM Botosani a emis acordul de mediu în această săptămână, propus a fi amplasat în extravilanul comunelor Adășeni, Avrămeni, Manoleasa, Mitoc, va produce energie electrică prin instalarea a 42 turbine eoliene (cu înălțimea maximă de 265 m), în cadrul unui ansamblu eolian format 3 parcuri cu o putere totală de aprox. 305 MW, pe o suprafață totală de 838.061 mp. Valoarea estimată a acestei investiții este de peste 500 milioane euro.

Procedura de reglementare pentru cele două proiecte, derulată în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului, a presupus efectuarea unor studii complexe, întocmite de către experți atestați în condițiile legii, pentru a stabili care este impactul acestora asupra populației, calității factorilor de mediu și a ariilor naturale protejate (situri Natura 2000) din vecinătate. Documentația depusă de titulari pentru emiterea actelor de reglementare a cuprins:
– Studiul de evaluare a impactului asupra mediului;
-Studiul de evaluare adecvată a efectelor potenţiale ale proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar
– Studiul de evaluare a impactului asupra sănătăţii şi confortului populaţiei.
Pe baza acestor studii, în actul de reglementare emis, respectiv acordul de mediu, au fost stabilite măsuri și condiții pentru implementarea proiectelor în toate etapele de dezvoltare și funcționare a parcurilor eoliene. Precizăm faptul că procedura de reglementare a implicat, în toate etapele, informarea publicului interesat prin: publicarea unor anunțuri în ziare, afișare la sediul titularului/autorităților publice locale și pe site-ul APM Botoșani, dezbatere publică.
“Acestea sunt unele din cele mai importante investiții reglementate din punct de vedere al protecției mediului pentru județul Botoșani. În prezent, se află în procedura de reglementare un parc eolian format din 16 turbine, situat în extravilanul orașului Săveni.Apreciem faptul că, în ultimii ani, a crescut interesul și în județul nostru față de implementarea proiectelor în domeniul folosirii energiei solare și eoliene pentru producerea energiei electrice.” a declarat directorul executiv al APM Botoşani, dl. Eugen Mateciuc.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

AUR la Campionatul Balcanic de Badminton! Botoșănean, component al lotului național al României

Publicat

Publicitate

La Campionatul Balcanic, echipa U17 a obținut o medalie istorică pentru Federația Română de Badminton!

Lotul a fost compus din sportivii Irina Gherasim, Sorina Juganaru, Ioana Popescu, Cristina Sirbu, Sara Bordeianu, Teodora Gradinaru, Madalina Panaite, Amalia Pintilie, Calin Grajdieru, Maxim Iacob, Alexandru Mocan, Dragos Nita, David Sinculet, Matei Slavu, Claudiu Raileanu-Cs Botoșani si Andrei Zubcu, condus de antrenorii Corina Dan si Dorel Badiu.

„Felicitari, tuturor sportivilor, antrenorilor, organizatorilor si parintilor, care au contribuit la aceasta realizare!”, a transmis staff-ul federației.

Citeste mai mult

Eveniment

Orașele Săveni și Ștefănești rămân în continuare fără apă. Mai multe comune au aceeași soartă. Anunț Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

S.C. NOVA APASERV S.A revine la comunicatul transmis în data de 18 octombrie 2024, cu privire la întreruperea furnizării apei în perioada 21-24 octombrie către utilizatorii din orașul Ștefănești, orașul Săveni, respectiv din comunele: Românești, Santa Mare, Călărași, Răuseni, Todireni, Albești, Trușești, Dângeni, Ungureni, Dobârceni, Durnești, Mihălășeni, Hlipiceni, Avrămeni, inclusiv comunele Bivolari și Andrieșeni din județul Iași și anunță că lucrările planificate de către Administrația Națională Apele Române -Exploatarea Complexă Stânca Costești nu au fost finalizate, fapt pentru care se prelungește termenul estimat pentru reluarea furnizării apei potabile, cu încă 24h.

Ne cerem scuze față de consumatorii afectați și le mulțumim pentru înțelegere. Imediat ce se vor încheia lucrările, inerente unor astfel de situații, vă asigurăm că vom face tot posibilul să reintrăm cât mai operativ în regimul normal de furnizare a apei potabile.

Citeste mai mult

Eveniment

Ateliere de interpretare a textului CreativLit, ediția a VI-a, la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, în perioada 28-31 octombrie 2024, a VI-a ediție a Atelierelor de interpretare a textului CreativLit.

Atelierele au drept obiectiv, pe de o parte, promovarea operei eminesciene și, pe de altă parte, medierea dialogului cu scriitorii contemporani. Programul include atât ateliere în care se comentează poezie și proză eminesciană, cât și ateliere în care se propun pentru discuții texte ale scriitorilor contemporani.

La edițiile anterioare ale Atelierelor de interpretare a textului CreativLit de la Ipotești au participat, ca scriitori-invitați: Ana Blandiana, Nora Iuga (2018), Ion Mureșan, Mina Decu, Florin Partene (2019), Ion Pop, Adrian Popescu (2021), Varujan Vosganian, Emilian Galaicu-Păun (2022), Nichita Danilov, Radu Aldulescu (2023).

Invitații acestei ediții sunt prozatoarea Andreea Răsuceanu și poetul Claudiu Komartin. Atelierele vor fi moderate de prof. univ. dr. Emanuela Ilie și prof. Ioan Fărmuș și vor avea loc zilnic între orele 10:00 – 12:00 și 14:00 – 17:00.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânără de 27 de ani, din municipiul Botoșani, drogată la volan. Cum s-a dat de gol în fața polițiștilor

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani au oprit pentru control, pe strada Marchian din municipiul Botoșani, un autoturism condus de o tânără, de 27 de ani, din același municipiu.

 

Întrucât avea un comprotament suspect, acesta a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultatul indicând posibila prezență a substanțelor psihoactive în organism, ulterior, aceasta fiind condusă la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice.

 

Tinerei i-a fost reținut permisul de conducere, până la emiterea rezultatului analizelor toxicologice, care vor stabili  prezenței sau absența substanțelor psihoactive în organism, ori până la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending